Bästa Mandolinerna För Dig Som Älskar Mat (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilken mandolin som är bäst i test enligt vår testpanel!

Har du tröttnat på att skära grönsaker med kniv och skärbräda? Då ska du fortsätta att läsa denna recension.

I vårt mandolin test har vi tre stycken mandoliner; vinnare, bästa premiumalternativ och bästa budgetval. Någon av dessa kommer att passa perfekt i just ditt hem och göra matlagningen roligare än någonsin.

Marknadens tre bästa mandoliner för matälskare

Vi har testat och jämfört de tre bästa mandolinerna för dig som älskar din mat i tunna skivor!

1. Vinnare och bäst i test blev mandolinen från Benriner

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Steglös inställning
 • Handslipad

Nackdelar

 • För stor för vissa ändamål

Specifikationer

Mer om mandolinen från Benriner

Mandolinen från Benriner är vår vinnare och den bästa mandolinen på marknaden, vilket inte är så konstigt med tanke på att den har fått 4.6 stjärnor av 5 möjliga på Amazon från över 600 användare. Benriners mandolin är mycket populär i Sverige, den erbjuds i flera storlekar men vi tycker att den på 95 millimeter passar bäst i de flesta hushåll.

Benriner är ett japanskt märke som handslipar alla knivblad till perfektion. Knivbladet på mandolinen på 95 mm från Benriner har en steglös inställning på 0,5 till 10 millimeter för önskad tjocklek på det du vill skiva. Den levereras även med tre stycken extra knivblad i olika storlekar när du vill strimla dina grönsaker, också känt som att skära grönsaker julienne.

Den här modellen har också antiglidfötter som håller den på plats när den används i köket. Den har också en klack så att den går att använda till en skål till exempel. Viktigast av allt är dock fingerskyddet som medföljer. Det håller du i när du använder mandolinen för att slippa skära av dig några fingertoppar.

2. Tvåa blev mandolinen från MasterClass

Fördelar

 • 7 olika blad
 • Ställbar tjocklek
 • 5 års garanti

Nackdelar

 • Dyr

Specifikationer

Mer om mandolinen från MasterClass

Mandolinen från MasterClass kommer på andra plats i vårt test och den är utrustad med sju sylvassa blad som går att använda till det mesta, så som att strimla, hyvla tunna skivor eller riva. Du kan även välja tjocklek på det som ska strimlas eller skivas. Det spelar ingen roll vad du ska förbereda, mandolinen från MasterClass kommer alltid vara ett uppskattat verktyg i köket.

Den är tillverkad i rostfritt stål vilket gör den mycket stryktålig och det är troligtvis anledningen till att den kostar mer än de flesta andra mandoliner på marknaden. Den har även en ställning så att du lättare kan skära ner grönsakerna direkt i en skål eller bunke. Det passar perfekt till dig som inte har så starka nypor att du orkar hålla i den samtidigt som du använder den.

3. Mandolinen från Kyocera kom på en tredjeplats

Fördelar

 • Lätt att rengöra
 • Smidig och enkel

Nackdelar

 • Gjord i plast

Specifikationer

Mer om mandolinen från Kyocera

På tredje plats i vårt test kommer mandolinen från Kyocera. Denna mandolin har fått 5 av 5 stjärnor i Ica Kuriren. Med sitt låga pris och bra resultat är den här mandolinen perfekt att ha hemma i köket. Den är otroligt enkel att använda och rengöra, något som uppskattas hos de flesta konsumenter. Den finns även i två olika versioner, en för att strimla med och en för att skiva med. Varför de inte använder flera knivar på samma ställning har helt enkelt att göra med att den ska vara enkel att använda och rengöra.

Eftersom denna mandolin är tillverkad i plast är den inte lika stryktålig som mandolinen från MasterClass och det märks på priset. Väljer du att köpa mandolinen från Kyocera bör den handskas med varsamhet, flera användare har rapporterat att den lätt spricker i plasten om du inte är försiktig. Mandolinen har ett jack på undersidan som du enkelt kan fästa på kanten av en bunke.

Vår köpguide till bäst mandoliner för just ditt kök

Det finns gott om mandoliner på marknaden, men många av dem håller helt enkelt inte måttet. Innan du bestämmer dig för att köpa en mandolin rekommenderar vi att du först läser på om olika mandoliner för att kontrollera om den klarar av de jobb den är köpt till. Efter det väger du in priset för att se om du tycker att det är värt det.

Några egenskaper som du måste väga in när du köper en mandolin är enkelhet, smidighet vid användning, att knivarna håller sig vassa länge och att den är enkel att rengöra. Uppfyller mandolinen du tittar på alla dessa krav kommer den att vara till stor hjälp i köket och göra din matlagning roligare.

Bäst i test mandoliner hittar du hos oss på Testjakt!
Bäst i test mandoliner hittar du hos oss på Testjakt!

Enkel att rengöra

Ett av de vanligaste problemen med många mandoliner på marknaden är att de är svåra att få rent, speciellt de modeller som kommer med flera delar. För enkelhetens skull är det bäst om mandolinen kan diskas direkt under kranen efter användning och att du slipper ta loss en massa delar innan.

En mandolin bör vara relativt stryktålig så att den kan diskas i en diskmaskin, gärna utan några extra delar som behöver tas loss. Ju mer avancerad en mandolin är desto svårare är den oftast att rengöra. Vi rekommenderar därför att du väljer en mandolin som är enkel i sitt utförande.

Smidig att använda

Enkel och smidig att använda passar in på många saker men just när det kommer till en mandolin är det två väldigt viktiga egenskaper. Blir det för avancerat och komplicerat kommer den inte vara en hjälpreda i köket och då går det faktiskt fortare att använda en kniv och skärbräda.

Något du bör fråga dig innan du köper en mandolin är vad du kommer att använda den till. Vill du använda den dagligen för att göra mindre sallader och rätter till ett fåtal personer eller ska den användas till storkok för många personer? Då kan det vara en idé att införskaffa två olika modeller som klarar av jobben.

Vassa blad som håller länge

Det finns inget värre i köket än slöa knivar som inte skär igenom ordentligt, samma sak gäller också för en mandolin. Innan du väljer att köpa en mandolin bör du kontrollera vad bladen är gjorda av och hur länge de kommer att håller innan du behöver slipa om/köpa en ny mandolin.

Japanska knivblad som är keramiska håller väldigt länge och används den på ett korrekt sätt ska bladen aldrig bli slöa. Se till att du tar av plasten från grönsakerna innan du börjar att skära med mandolinen då plast har en förmåga att göra de allra bästa knivbladen slöa efter ett tag.

Prisnivå

Priset på en mandolin är hos många en av de viktigaste aspekterna. Det finns massor av olika mandoliner i flera prisklasser på marknaden. Först bör du tänka igenom vad den ska användas till och hur ofta du kommer att använda den. Ska den bara användas ibland räcker det gott och väl med en billigare modell.

Om den ska användas ofta, eller om du kanske väljer att byta ut dina knivar i köket mot den, kan du mycket väl lägga lite mer pengar på en mandolin i rostfritt stål. Den håller betydligt längre än de i plast och om du tar hand om den på ett korrekt sätt kanske du aldrig behöver köpa en ny.

Sammanfattning om mandoliner

Som vi tagit upp i artikeln finns det en mängd olika mandoliner på marknaden av olika kvalitet. Tänk efter vad du behöver den till innan du gör ditt val. De mandoliner som kommer i rostfritt stål är oftast dyrare men det kan löna sig i längden att köpa en sådan. Om du har frågor eller funderingar får du gärna kommentera.

Vanliga frågor om mandoliner

Är en mandolin i köket ett måste?

Absolut inte, men det är ett bra komplement till kniv och skärbräda och underlättar när du skivar, river eller strimlar grönsaker och frukter.

Vilken storlek ska jag köpa?

Tyvärr är det vanligt att folk köper en för stor Mandolin vid första inköpet. Lagom storlek på en Mandolin är 7-11 centimeter. Är den för stor blir den otymplig och tar för mycket plats i köket.

Ska jag använda ställning eller en handhållen?

En handhållen Mandolin är oftast lättast att använda om du bara ska laga middag till familjen. Till större sällskap eller för personer med lite styrka i händerna passar en med ställning bättre.

Hur vass är en mandolin?

Priset varierar lite från tillverkare och modell men de kostar från runt 300 kronor till 700 kronor. En del elektriska hackare kan vara lite dyrare men det finns även elektriska hackare i samma prisklass som en manuell hackare.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 08/05/2023 •  10 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test