Bästa Luftgevären För Att Öva Pricksäkerhet (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka luftgevär som är bäst i test enligt vår testpanel!

Ett luftgevär är ett roligt komplement till ditt skytte. Det är dessutom helt perfekt att använda om du vill träna upp din träffsäkerhet. Kanske har du barn som vill börja öva? Att tillsammans ha en aktivitet kan vara väldigt trevligt och skapa bra förutsättningar för framtida intressen. Ett luftgevär är passande hemma då det inte smäller vid skott. Det lägger också en bra grund för en framtida liten jägare i hur man siktar.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad som är viktigt att tänka på när du ska köpa ett luftgevär och vi kommer att lista topp tre i vårt test. Vi har jämfört och utvärderat genom tester, recensioner och information, allt för ett du ska kunna göra rätt val.

Kom ihåg att ett luftgevär är ett vapen. Vapnet använder sig av luft för att slunga iväg projektiler, till exempel diabolokulor eller stålrundkulor. Det är ingen leksak och ska alltid hanteras noggrant och försiktigt tillsammans med en vuxen. Du kan ha vissa luftvapen utan att behöva en vapenlicens. Dessa luftgevär har vanligtvis en kulhastighet på mellan 100 och 200 meter per sekund.

1. Vinnare och bäst i test luftgeväret från Hatsan Airtact ED 4,5 mm 

Fördelar

 • Lätt och smidigt
 • Kilspår för 11mm kikarsikte
 • Stora ventilationsöppningar

Nackdelar

 • Öppna fiberoptiska riktmedel

Specifikationer

Mer om luftgeväret från Hatsan Airtact ED 4,5 mm 10 j

På första plats och bästa luftgeväret i vårt test är Hatsan Airtact ED 4,5 mm 10 j. Det är ett lätt och smidigt luftgevär! Prismässigtoch ligger det väldigt bra i jämförelse med många andra luftgevär. Det kommer med Hatsans nya “pipteknik” samt fiberoptiska riktmedel som standard. Med Hatsan Airtact ED 4,5 mm 10 j får du 10 joules anslagsenergi vilket är det högst tillåtna. Detta ger kulan en flack bana vilket gör det enkelt att skjuta med.

När det kommer till luftgevär med fjäder är Hatsan Airtact ED 4,5 mm 10 j en av våra absoluta favoriter. Den är av mycket god kvalitet för en relativt billig peng. Ett kilspår på 11mm för kikarsikte och en utgångshastighet på hela 200 m/s, vilket är den högsta tillåtna utgångshastigheten på luftvapen utan licens. Kolven är gjord i svart komposit och är mycket tålig. Med sin låga vikt på 2 500 gram passar denna bössa de flesta.

En av de stora anledningarna till att Hatsan Airtact ED 4,5 mm 10 j vann vårt bäst i test är den goda kvaliteten och det faktum att den har ett väldigt bra pris! Jämförelsevis med många andra gevär som presterar sämre. För att skapa ett bredare utbud i vårt test har vi andra plats i vårt bäst i test Hatsan 125 Sniper 10 J, som är betydligt dyrare och har en bättre prestanda.

2. På andraplats i vårt test kommer luftpistolen från Hatsan 25 Supercharger Vortex 4,5 mm

Fördelar

 • Minimala vibrationer
 • Quattro Trigger™
 • Effektiv Diabol Kaliber

Nackdelar

 • Kräver brytning för laddning, vilket kan påverka skytteflödet

Specifikationer

Mer om luftpistolen från Hatsan

Den bästa luftpistolen är Hatsans 25 Supercharger Vortex 4,5 mm som imponerar med sin avancerade teknologi. Den fabriksmonterade Type 6 Vortex gasfjädern ger inte bara minimala vibrationer utan skapar heller inga vridande krafter, vilket ökar precisionen avsevärt. Quattro Trigger™-systemet erbjuder en distinkt avfyringscykel med justerbara parametrar för ökad säkerhet och skjutkänsla.

För kaliber 4,5 mm levererar vapnet imponerande prestanda med små diaboler och låg vikt, vilket resulterar i hög hastighet och enkel skjutning. Trots dess fördelar är brytpipametoden ett övervägande, då den kräver en extra åtgärd för laddning. Sammantaget erbjuder Hatsan 25 Supercharger Vortex 4,5 mm en kraftfull och precisionsorienterad luftpistol för entusiaster och skyttar.

3. På tredjeplats kommer luftgeväret från Hatsan Striker S-4,5mm

Fördelar

 • Prisvärt
 • Bra precision
 • 11 millimeter kilspår

Nackdelar

 • Inget nämnvärt

Specifikationer

Mer om luftgeväret från Hatsan Striker S-4,5mm

På tredje plats och bäst i budgetklassen kommer Hatsan Striker S 4,5mm. Ett mycket prisvärt vapen från Hatsan, dettapassar väldigt bra till mindre skyttar. Kanske en blivande liten prickskytt eller jägare? Den kommer med en räfflad pipa och har brytpipa som mekanism med en piplängd på totalt 420 millimeter. Riktmedlet är justerbar fiberoptik och geväret kommer med ett 11 millimeter kilspår där du kan montera ett kikarsikte om så önskas. Hatsan Striker S 4,5mm drivs av en mycket kraftig fjäder med en utgångshastighet med diabol på 200 m/s.

Med sin vikt på endast 2 900 gram kan det ibland vara svårt att använda i blåsiga förhållanden. Kolven är gjord i komposit och är väldigt oöm och tillsammans med gummit som kommer med geväret ger det ett mycket bra grepp. På det stora hela är det här ett mycket bra luftgevär för en väldigt bra peng och något vi kan rekommendera till våra läsare. Om du ska tävla eller vill ha ett mer avancerat luftgevär finns det andra gevär som lämpar sig bättre.

Luftgevär test – Köpguide

Det finns en hel hög av luftgevär och tillverkare på marknaden vilket kan göra det svårt att veta vilket gevär du ska köpa. Mycket beror givetvis på ändamålet och hur ofta du tänkt att använda geväret. Ska det användas hemmavid eller vid sommarstugan för att ha lite roligt behöver du inte köpa de dyrare modellerna eftersom de är framtagna för tävlingsskytte och är bortkastade pengar för andra ändamål än just tävlingsskytte.

Innan du köper ett luftgevär bör du läsa olika recensioner och ta reda på mera information innan du gör ett kvalificerat val. Ett tips är att prata med en i personalen om du köper i butik eller att du kontaktar kundtjänst till sidan du vill köpa det från. Dyrast är inte alltid bäst utan det är ändamålet som bör bestämma vilken prisklass du ska välja vid köp av ett luftgevär.

Olika typer av luftgevär

Det finns olika typer av luftgevär och då menar vi främst sättet geväret drivs på. Det absolut vanligaste är att det drivs av en fjäder men de finns också gevär och pistoler som drivs av PCP och kolsyra. De kommer även i olika kaliber och används vid olika tillfällen. Därför är det viktigt att du först skaffar dig kunskap om de olika modellerna och hur vapnet drivs.

PCP eller det fullständiga namnet Pre-Charged Pneumatic är gevär som har en behållare som fylls upp med lyft vilket gör att du kan skjuta flera skott utan att behöva ladda om. När behållaren fylls upp har den en bar på 70-300 beroende på vilket vapen du köper. En behållare med 200 bar håller till ungefär 40-50 skott. Ett gevär som drivs av kolsyra har en kolsyrepatron som driver vapnet.

Hitta bäst i test luftgevär hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test luftgevär hos oss på Testjakt.se!

Vad ska det användas till?

En annan viktig sak att fråga sig innan du ska köpa ett luftgevär är vad det ska användas till. En del gevär lämpar sig väl för jakt av mindre bytesdjur medan andra gevär passar på skjutbanan eller på baksidan av sommarhuset med en måltavla och kulfång. Vill du ha ett luftgevär med grövre kaliber för att jaga behöver du först ta en licens innan du får använda ett sådant vapen.

Ska du till exempel använda geväret att tävla med kommer du inte undan utan du kommer behöva köpa ett gevär i den dyraste klassen. Ska det användas privat för nöjes skull passar både vinnaren i vårt test Hatsan Airtact ED 4,5 mm 10 j och geväret på tredje plats Hatsan Striker S 4,5mm väldigt bra. Med sin goda kvalitet och relativt billiga peng är dessa två några av de bästa på marknaden.

Lätthanterligt

Det är alltid uppskattat när ett vapen är lätt att hantera och inte bara vid skjuttillfället utan det ska vara lätt att plocka isär och rengöra efter användning. På så sätt kommer ditt vapen att hålla mycket längre och du slipper slänga ut pengar på att köpa ett nytt. De lite billigare gevären brukar inte vara så avancerade och går lätt att plocka isär med hjälp av ett par verktyg.

De flesta billiga modeller behöver skjutas in ordentligt när det är nytt innan träffbilden blir mer säker. Det kan behövas så många som 500 skott innan geväret får den träffbild du är ute efter. Med de dyrare modellerna slipper du att skjuta in vapnet med lika många skott och har oftast en bättre träffbild redan efter 50 skott. Rengör alltid vapnet efter användning så kommer det hålla länge!

Prisklass

Det finns många gevär att välja mellan och ofta är det priset som fäller avgörandet för vilket gevär du tillslut väljer. De absolut billigaste gevären kostar cirka 700-1 000 kronor och drivs med fjäder. Lämpar sig bra om du bara vill ha lite roligt och fördriva tiden med att skjuta lite hemma i trädgården. Mellanklassen av gevär kostar från 2 000-4 000 kronor och passar utmärkt att använda på till exempel en skjutbana.

De absolut dyraste modellerna med en prislapp på 5 000 kronor och uppåt används främst av jägare eller tävlingsskyttar för extra precision, träffsäkerhet och prestanda. Det är inte optimalt eller något vi rekommenderar att du som hobbyskytt lägger ner en massa pengar på ett sådant gevär utan börja med ett gevär i de lägre prisklasserna och byt upp dig om du känner att du vill det så slipper du slösa pengar i onödan.

Vanliga frågor om luftgevär

Vad är ett luftgevär egentligen?

Luftgevär tillhör gruppen luftvapen, det kan användas vid banskytte eller vid jakt men då endast mindre djur och det kan krävas licens vid jakt. Du måste vara 18 år fyllda och behöver ingen licens för att skjuta på bana.

Vad ska jag tänka på när jag använder ett luftgevär?

Luftvapen kan vara mycket kraftiga och kan orsaka stor skada och ska således behandlas varsamt och med respekt. Se alltid till att du har ett kulfång bakom tavlan som kan samla upp dina skott. Du måste vara 18 år fyllda!

Hur mycket kostar ett luftgevär?

Det finns luftgevär i alla prisklasser från cirka 700 kronor upp till många tusen kronor. Här väljer du ett gevär som passar din budget och ändamål. Ska de endast användas sparsamt går det bra med ett i de lägre prisklasserna.

Kan vem som helst köpa ett luftgevär?

I Sverige har vi väldigt slappa regler kring luftgevär. Du behöver vara fyllda 18 år för att få köpa ett luftgevär. Det behövs ingen licens eller liknande för att få använda det vid övningsskytte på bana till exempel.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 17/01/2024 •  12 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test