Bästa Ljudmätarna För Säkra Ljudnivåer (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka ljudmätare som är bäst i test enligt vår testpanel!

Med ljudmätaren kan du mäta ljudnivå eller ljudtrycksnivå i decibel(dB). Ljudtrycket vid smärtgränsen är ungefär 100 000 miljarder gånger starkare än de svagaste ljud vi människor klarar att uppfatta. Så om du arbetar inom industrier eller kanske inom bilmekanik kan det vara avgörande med en ljudmätare.

Du kan exempelvis använda en ljudmätare till utförandet av ljudmätningar för att avgöra ifall det finns risk för eventuella hörselskador eller bullerstörningar. Mätvärdena är viktiga när du ska åtgärda buller eller vid val av hörselskydd. Du bör utföra mätningarna under normala omständigheter för den aktuella platsen.

1. Vinnare och bäst i test blev ljudmätaren från BEHA-AMPROBE SM-20A

Fördelar

 • Sparar max/min-värden för mätningen
 • Integrerad datalogger
 • Inklusive batteri & väska

Nackdelar

 • Dyr
 • Önskar större dataminne

Specifikationer

Mer om ljudmätaren från BEHA-AMPROBE SM-20A

Dt här är en högkvalitativ ljudmätare från BEHA-AMPROBE för användning av bland annat säkerhetsingenjörer, hälso- och säkerhetsorganisationer. Eller också för kvalitetssäkring i varierande arbetsmiljöer. Den har A samt C-vägning och en frekvensräckvidd på A: 30~130 dB / C: 35~130 dB. Den visar dessutom mätresultat med steg om 0,1 dB på en modern LCD-skärm.

Med den här ljudmätaren kan du ställa in två olika mätningslägen. Långsamt (1 sekund) samt snabbt (125 ms) för att kunna utmäta både maximal likväl som genomsnittlig ljudvolym. En egenskap kunder uppskattar är att det är en tillförlitlig ljudmätare som loggar data med intervaller mellan en sekund till åtta timmar.

2. På andra plats kommer ljudmätaren från TESTO 816-1

Fördelar

 • ANSI S1.4 typ 2
 • Frekvensvägning A & C
 • Display med bakgrundsbelysning

Nackdelar

 • Dyr

Specifikationer

Mer om ljudmätaren från TESTO 816-1

Den här behändiga apparaten är en av de bästa ljudmätarna du kan använda dig av. Med den här modellen kan du utföra ljudmätningar på arbetsplatser som industri- och produktionshallar eller på offentliga platser. Du kan dessutom med endast en knapptryckning koppla om ljudmätaren från Slow (1 sekund) till Fast (125 ms).

Den här väldigt praktiska och tillförlitliga ljudmätaren är väldigt populär bland kunder och en favorit i vårt ljudmätare test tack vare att den har många välfungerande egenskaper och alltid ger 100% mätningsresultat. Med den här prisvärda ljudmätaren från TESTO kan du utföra dina ljudmätningar på ett professionellt och korrekt sätt.

3. På tredjeplats kommer ljudmätaren från BEHA-AMPROBE SM-10

Fördelar

 • Inklusive batteri
 • Frekvensräckvidd: A: 30~130dB / C: 35~130dB
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Inte lika hög kapacitet och minne

Specifikationer

Mer om ljudmätaren från BEHA-AMPROBE SM-10

BEHA-AMPROBE har med den här produkten lyckats tillverka ett kvalitativt och pålitligt mätinstrument som du kan använda till mätningar av exempelvis buller på arbetsplatser som industri- eller maskinhallar för att mäta buller nivån. Det är en hållbar prisvärd ljudmätare utrustad med två olika mätningslägen vilka mäter både maximal och genomsnittlig ljudvolym

Du kan bland annat avtända en sån här ljudmätare till att säkerställa att ljudnivån på olika platser motsvarar ställda krav. Eller också för att utföra akustiska analyser av olika slag. Den här tillförlitliga ljudmätaren är utrustad med två olika filter för ljudfiltrering som är godkända enligt kontrollmyndigheter.

4. På en fjärdeplats kommer ljudmätaren från EXTECH SL400

Fördelar

 • Inklusive 1 års garanti
 • Många medföljande tillbehör
 • Batteri är inkluderat

Nackdelar

 • Nästintill för avancerad

Specifikationer

Mer om ljudmätaren från EXTECH SL400

Den här exceptionella och precisa ljudmätaren klarar av att mäta frekvensvägd-bullerexponering samt toppljudnivå (C, Z). Mätningsinstrumentet kan dessutom logga ända upp till 999.999 mätvärden data när du använder den som ljudnivåmätare. Provtagningstiderna ligger från mellan 1 sekund till 24 timmar. En mycket prisvärd ljudmätare som testar både ljudnivå, topp och ljudexponeringsnivå (SEL).

En ljudmätare som testar både bullerexponering och ger ljudundersökningar helt i överensstämmelse med bland annat OSHA, MSHA och ISO-standarder. Är du exempelvis anställd och blir utsatt för höga ljud på arbetsplatsen och behöver bestämma vilka skyddsåtgärder som krävs. Då är den här ljudmätaren från EXTECH det absolut rätta valet att utföra jobbet.

5. På en femteplats kommer ljudmätaren från LIMIT 7000

Fördelar

 • Inbyggd kalibreringsfunktion
 • Svensk manual
 • Bra pris

Nackdelar

 • Exklusive batterier

Specifikationer

Mer om ljudmätaren från LIMIT 7000

7000 från LIMIT är en digital ljudmätare som är välkonstruerad samt av hög standard. Du kan välja mellan två olika filterkurvor A den snabba eller C som är långsam ljudupptagning. A-filtret som motsvarar det mänskliga örats frekvenskänslighet är mycket lämpligt vid exempelvis ljudmätningar gällande arbetsmiljö och arbetshälsa.

Med en sådan här smart ljudmätare har du ett inbyggt minne för data från upp till 30 mätningar. En annan funktion kunder tycker är väldigt praktisk är att du dessutom kan ansluta instrumentet till en dator för att registrera mätvärden. Dessutom har den inbyggd alarmfunktion som larmar vid för hög ljudnivå.

Köpguide – Välj rätt ljudmätare

När du ska köpa ljudmätare är det viktigt att du väljer en bra modell av hållbar kvalitet som ger pålitliga resultat. Ifall din ljudmätare visar bara lite fel kan det i vissa fall få förödande konsekvenser för de människor som blir drabbade av missödet.

Du bör därför se till att din ljudmätare uppfyller standardkraven för ljudnivåmätare som IEC 61672- 1 – klass 1 eller klass 2. Med en ljudmätare och avståndsmätare https://testjakt.se/basta-avstandsmatare/ kan du klara av att lokalisera de allra flesta hälsomiljöproblem som har med ljudnivå att göra.

Hitta bäst i test ljudmätare hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test ljudmätare hos oss på Testjakt.se!

Funktioner

Vilka funktioner olika verktyg och instrument har är alltid viktigt och allra helst när det kommer till ljudmätare. Det beror helt på vad du ska använda din ljudmätare till, vilken sorts modell du behöver eftersom de alla uppfyller olika krav för olika användningsområden.

Men följande tre funktioner bör du se till att de din finns på det mätinstrument du väljer när du ska köpa ljudmätare. Frekvensvägningsfilter A/C, Tidsvägningsfilter (Fast/Slow) och slutligen Max/Min Funktion. Har du en mätare med rätt funktioner till rätt typ av användning får du tillförlitliga mätningsresultat.

Användarvänlighet

När du ska köpa ljudmätare är det viktigt att du väljer ett mätinstrument som är lätt att hantera. Detta av många anledningar men främst för att du ska kunna utläsa så korrekta mätningar som möjligt med tillförlitligt resultat.

Ifall du köper en ljudmätare som är krånglig att använda, som känns komplicerad så är det inte helt säkert att du klarar av att göra 100% precisa ljudmätningar med den. Se därför till att den har en manual du förstår.

Kvalitet

Det är viktigt att ljudmätaren du köper är av hög standard. Detta av flera anledningar men främst för att den ska kunna leverera tillförlitliga resultat. Inte bara när mätinstrumentet är nytt med fräscht batteri utan även efter lång tids användning.

Med ljudmätare styr kvalitet priset en hel del. För att få tag på ett prisvärt mätinstrument som klarar av flera olika typer av mätningar i olika miljöer behöver du hellre köpa en något dyrare modell än en billig ljudmätare.

Ljudmätare ett ovärderligt verktyg för arbetsmiljöansvariga

Ska du utföra ljudmätningar till att avgöra eventuella risker för eventuella hörselskador på olika arbetsplatser är en bra, välkonstruerad ljudmätare det optimala valet för dig. Se bara till att den modell du väljer uppfyller alla krav för ljudmätare då det annars kan innebära konsekvenser med allvarliga hälsorisker.

Med rätt ljudmätare får du möjlighet att förhindra hälsorisker på exempelvis fabriker, maskinhallar och andra arbetsplatser där bullriga miljöer kan förekomma. Vi hoppas att du med denna bäst i test ljudmätare kan informera dig väl och hitta den mest prisvärda ljudmätaren för dig.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Philip Hector byggproduktionsledare och även utbildad snickare.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 22/08/2023 •  11 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test