Bästa Leksaksköken För Barns Matlagning o Lek (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera och jämföra vilka leksakskök som är bäst i test enligt vår testpanel!

Leksakskök är en populär leksak för många barn och kan ge timmar av fantasifull lek. Ett leksakskök kan vara en enkel plastleksak eller en mer avancerad träkonstruktion med flera tillbehör som spisplattor, ugn, diskho och kylskåp.

Förutom att ge barnen en plats att leka och utforska matlagning kan leksakskök också främja utvecklingen av deras sociala och kreativa förmågor. Genom att leka med andra barn kan de öva på samarbete och kommunikation samtidigt som de använder sin fantasi och kreativitet för att skapa olika maträtter och arrangemang.

Leksakskök finns i olika prisklasser och storlekar, så det är viktigt att välja en som passar både barnets ålder och dina preferenser. Om du vill ha en leksak som kommer att vara en favorit i flera år, kanske en mer robust träkonstruktion är lämpligare än en billigare plastmodell. Tänk också på vilka tillbehör som ingår eller kan köpas separat, såsom köksredskap och matvaror, för att ge barnen en mer komplett lekupplevelse.

Att leka med leksakskök är en aktivitet som främjar barns fantasi, kreativitet och sociala förmågor, samtidigt som det ger dem en plats att leka och utforska matlagning. Genom att välja en leksakskök som passar barnets ålder och preferenser, kan du ge dem en leksak som kommer att vara en favorit i flera år.

1. Vinnare och bäst i test blev Alice & Fox Leksakskök

Fördelar

 • Stort och rymligt kök i vacker design
 • Praktiska stora utrymmen att förvara matlagningsredskap, micro, kaffekokare etc
 • Ugnen/spisen har inbyggt ljud och ljus

Nackdelar

 • Ingen inbyggd micro eller diskmaskin

Specifikationer

Mer om Alice & Fox Leksakskök

Det otroligt fina leksaksköket från Alice & Fox får alla små prinsar och prinsessor på fall. Ett leksakskök som detta blir huvudattraktionen i barnens rum och här samlas olika åldrar för att leka och vara kreativa. I de rymliga skåpen kan det förvaras stekpannor, grytor, matvaror mm.

En av de största fördelarna med detta leksakskök är just detta stora skåp. Småbarnsföräldrar behöver och vill ofta gärna snabbt kunna städa undan efter en lekstund och i dessa skåp finns lösningen. Den fina spisen och ugnen har både ljud och ljus för en mer verklighetstrogen lek. Redan från tidig ålder brukar ett leksakskök uppskattas och med åldern växer och utvecklas också leken.

Med goda användarrecensioner och ett leksakskök tillverkat i trä så finns det inte mycket mer att önska än just det som Alice & Fox erbjuder i sitt stilfulla bidrag i två fina färger till barnens matlagning.

2. På en andraplats kommer Miele familjekök i trä

Fördelar

 • Med flera tillbehör som ismaskin, spis, ugn och mikro
 • Verklighetstroget
 • Ingår också en gryta, stekpanna och två slevar
 • Spisen har ljud och ljusfunktioner

Nackdelar

 • Lite högre prisläge

Specifikationer

Mer om Miele familjekök i trä

Leksaksköket i trä från Miele är en storsäljare och det råder ingen tvekan om att detta är ett av de mest exklusiva och innovativa leksaksköken på marknaden! I denna modell från Miele finns flera roliga detaljer som gör leken lite mer verklighetstrogen. Spisen och ugnen har både ljud och ljusfunktion vilket uppskattas av de flesta barn.

I köket ingår redan en micro, ismaskin och dismaskin. Att köket är tillverkat i trä som är FSC-certifierat är något som också höjer känslan av detta hållbara barnkök. Färdiga krokar och tillbehör som kastrull med lock, två slevar och en stekpanna ingår i köket. För ljud och ljus krävs det två stycken AA-batterier som ej ingår.

3. På en tredjeplats kommer spisen från Micki

Fördelar

 • Enkel och stilren design
 • Tar inte mycket plats
 • Perfekt för de yngsta barnen som start

Nackdelar

 • Inget ljud eller ljus

Specifikationer

Mer om spisen från Micki

En riktig klassiker till leksaksspis är modellen från Micki. En sådan variant har stått i mängder av barnrum genom åren, de senaste modellerna har uppdaterats och förvandlats till moderna pjäser tack vare härliga dova toner.

Leksaksspisen från Micki har en ugnslucka som går att öppna för att placera in såväl matlagning som köksredskap. Vreden på spisen går att vrida på, dessvärre har modellen ingen ljud eller ljusfunktion. För de allra minsta barnen är detta ett ultimat litet tillskott att börja matlagningskarriären på. Att spisen är liten och kompakt gör att den passar i de flesta hem och rum. En prisvärd modell som är klassisk och hållbar med nöjda användare under årtionde. Detta gör den till bästa billiga leksakskök i vår jämförelse.

4. På en fjärdeplats kommer VIGA Polar B 

Fördelar

 • Fina färger med söt design
 • Finns docksäng i samma stil
 • Ingår tillbehör vid köpet: slev, stekspade, peppar och saltkar, stekpanna och gryta.

Nackdelar

 • Inga ljud eller ljusfunktioner

Specifikationer

Mer om VIGA Polar B 

Köket är tillverkat i en fin och mjuk färgskala som passar perfekt in i de flesta lekrum. Det är tillräckligt litet för att det ska vara lätt att hantera för små händer, men tillräckligt stort för att ge tillräckligt med plats för alla kulinariska äventyr som en liten kock kan tänkas ge sig på.

Utrustningen i detta lilla kök är helt enkelt fantastiskt! Det finns en diskho för att göra rent all smutsig disk efter matlagningen. Dessutom finns det två spisplattor där man kan laga till allt från små snittar till stora biffar. En ugn finns också, perfekt för att baka cupcakes eller annat sött och gott. Och med en klocka med flyttbara visare är det enkelt att hålla koll på tiden.

Men vänta, det blir ännu bättre! Köket kommer med flera tillbehör som passar perfekt in i köksmiljön. Det finns en stekspade, en slev och en stekpanna som man kan laga smaskiga rätter med. Det finns också peppar- och saltkar, samt en gryta som man kan använda för att göra upp en god och varm soppa. Allt för att göra matlagningen så rolig och fantasifull som möjligt!

Sammanfattningsvis är detta leksakskök från Viga verkligen något speciellt. Det är perfekt för den lilla mästerkocken som vill ha en kulinarisk upplevelse och är redo att ta på sig kockmössan och laga fantastiska rätter.

5. På en femteplats kommer Jabadabado Glasskiosk

Fördelar

 • Glasskiosk
 • Rullas med fördel ut på sommaren för mini-entreprenörer
 • Ingår glassar
 • Perfekta komplementet till barnen som älskar sina leksakskök!

Nackdelar

 • Går ej att laga mat, enbart glass erbjuds.

Specifikationer

Mer om Jabadabado Glasskiosk

Jabadabado’s glasskiosk är inte bara vacker att titta på, den är också fullt utrustad för att ge en äkta glassupplevelse. Kiosken erbjuder hela åtta olika sorters glassar, alltifrån pinnglassar till läckra glassbägare och krämig mjukglass. Varje glass är en kulinarisk upplevelse i sig själv, och med så många valmöjligheter kan varje barn välja sin personliga favorit.

Men det är inte allt – glasskiosken kommer också med en glasskopa som gör det lätt att portionera ut den perfekta mängden glass i bägaren eller på pinnglassen. En jordgubbstopping och chokladsås är också med, för att ge extra smak och dekoration på glassen.

Glasskiosken har också ett frysfack för att hålla glassen kall och fräsch hela dagen lång. Det finns ett handtag och hjul för att enkelt kunna flytta kiosken runt till olika platser, för att nå alla glassugna kunder.

Barnen kommer att älska att leka med denna roliga kiosk och att servera glass till sina vänner och familj. Det är den perfekta accessoaren för en lyckad sommardag i trädgården eller i hemmet.

Köpguide – Vad du bör tänka på när du köper ett leksakskök

När man väljer ett leksakskök kan det vara klokt att börja med att fundera på var barnets nya leksak ska placeras. Hur mycket utrymme det finns på barnets rum kan vara avgörande i ditt val av modell. Ju mer utrymme ni har i hemmet desto större kök och mer finesser finns det att välja mellan på marknaden. Ett leksakskök är enligt många småbarnsföräldrar ett av hemmets mest välanvända leksaker. Den stora fördelen med just detta är att det inte enbart är en kort period som barnet underhåller sig med att laga mat. Allt eftersom ditt barn växer och utvecklas kommer lekarna att bli mer och mer utvecklade.

Åldern på barnen

Det är viktigt att välja ett leksakskök som är lämpligt för ditt barns ålder. Vissa kök är utformade för yngre barn medan andra är mer avancerade och passar äldre barn.

Ett äldre barn vill kanske också ha mer funktioner i form av ljud och ljusfunktioner. Ett större leksakskök gör också att flera barn, både vänner och syskon kan deltaga i leken tillsammans. Samspel med andra barn gör att leken blir betydligt roligare, men också mer utvecklande.

Vilken storlek på spis eller kök?

Tänk på storleken på köket och hur mycket plats du har hemma. Ett för stort kök kan ta upp för mycket utrymme, medan ett för litet kök kan vara svårt för barnet att leka med, särskilt om det även ofta ska lekas tillsammans med andra barn. Ett större kök har ofta fler funktioner och mer förvaringsutrymme.

Det klassiska leksaksköket från Micki är ett storsäljande alternativ som funnits i massor med år. Ett kvitto på att god kvalitet och enkelhet räcker länge. Väljer du en enklare modell så kan köket snabbt bli mer spännande att leka med om du investerar i lite härliga tillbehör som grytor, kastruller, tallrikar, bestick etc. Använd väggutrymme för kreativa lösningar! Om du saknar golvutrymme kan du exempelvis hänga upp krokar eller hyllplan och placera köksdetaljer som micro, stekspadar och andra detaljer på väggen.

Hitta bäst i test leksakskök för barn hos Testjakt!
Hitta bäst i test leksakskök för barn hos Testjakt!

Material på leksaksköket

Titta på materialet som används i köket. Många leksakskök är gjorda av trä, plast eller metall. Tänk på vilket material som passar ditt barns preferenser och behov, idag föredrar många att köpa produkter tillverkade i trä framför just plast. Fördelarna med plast är att det oftast är billigare och har en lägre vikt. Detta kan göra det enklare att förflytta barnköket mellan olika rum vid behov.

Tillbehör till leksakskök

Leksakskök kommer ofta med tillbehör som slev, stekspade och gryta. Titta på vilka tillbehör som följer med och om det finns möjlighet att köpa fler tillbehör för att öka lekmöjligheterna. De flesta butiker säljer idag kitt med exempelvis matlagningsinredienser, serviser, bestick eller liknande.

Behöver ditt kök batterier för sina eventuella ljud och ljusfunktioner är det också läge att införskaffa detta om det inte skulle ingå i köpet.

Priser

Tänk på din budget och vad du är beredd att betala för ett leksakskök. Det finns många alternativ i olika prisklasser, men tänk på att ett högre pris oftast innebär högre kvalitet, bättre material och således också en längre hållbarhet.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 12/06/2023 •  12 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test