Fordon

Bästa Laddboxen [Topp 3 2022]

Elbilar blir en allt vanligare syn efter vägarna. Med dom kommer nya tillbehör att installera i hemmet. En laddbox är intelligent och kommunicerar med elbilen på ett nytt sätt. Batteriet optimeras på bästa sätt för längre livslängd och bästa effekt. Installera en elbilsladdare i hemmet och upplev själv skillnaden. I det här laddbox testet har vi utsett Halo Wallbox från charge amps den bästa laddboxen och vinnare i testet! Läs mer om denna och flera nedan.

Hittar du en elbilsladdare som faller dig i smaken kan du söka om att få ett bidrag från Naturvårdsverket för installationen av laddboxen. Läs mer vad som gäller i artikeln nedan för att inte gå miste om pengar!

Kort om de tre bästa laddboxarna

BÄST I TEST
NETGEAR Nighthawk X10
HALO Wallbox 11kW Typ 2
 • Kommer med en smart molntjänst för maximal kontroll
TVÅ UTTAG
NETGEAR Nighthawk X10
AURA Wallbox 2x22kW Typ 2
 • Tillverkad i återvunnen aluminium
Asus RT-AC88U Dual-Band
GLB 7,4 kW uttag Typ 2
 • Förberedd med dynamisk lastbalansering

Vinnare och bäst i test är laddboxen HALO Wallbox 11kW Typ 2 från Charge Amps

Bäst i test HALO Wallbox laddbox bästa laddboxen

Stilren och mycket smidig laddbox som är tillverkad i återvunnen aluminium. För närvarande en av de absolut minsta laddboxar som finns på marknaden och passar perfekt för dig som vill ha ett diskret uttag som inte syns allt för mycket eller tar stor plats. Vikten ligger på endast fyra kilo.

Laddboxen är byggd för att tåla det nordiska klimatet och kommer med en 7,5 m lång sladd som är mjuk och följsam även de kallaste dagarna. På undersidan finns ett schuko-uttag som gör det möjligt att koppla in andra föremål i uttaget som gräsklippare och dammsugare.

Halo Wallbox har också lastbalansering, vilket är helt perfekt om du inte vill betala för att säkra upp fastigheten i onödan. Med lastbalanseringen kan du känna dig trygg i att inte säkringen går på natten och du vaknar upp med en halvladdad bil.

Den kommer med en inkluderad molntjänst som gör användningen lätt och rolig. Historik, rapporter, statistik och mycket annat. Säkerheten är det stort fokus på rakt igenom och vid varje laddning görs en automatisk test av DC för att säkerställa att allt fungerar som det ska.

På andra plats kommer laddboxen AURA Wallbox 2 x 22kW från Charge Amps

AURA Wallbox andra plats bästa laddboxen

En smart och stilren laddbox som är tillverkad i återvunnen aluminium vilket gör den till ett självklart val för den miljömedvetna. Den är designad av ingen mindre än Joachim Nordwall som många kan känna igen namnet på. Han arbetar som co-designer hos bilmärket Koenigsegg.

På laddboxen finns två uttag vilket ger möjlighet att ladda två elbilar på en och samma gång. Varje uttag är på 22 kW men laddoxen går att manuellt ställa in om fastigheten inte klarar av full styrka till två bilar på en och samma gång. Det finns inbyggd lastbalansering mellan de två uttagen.

Med en laddboxen AURA Wallbox 2 X 22 kW typ 2 får du full koll tack vare en smart molntjänst. Följ hela tiden vad som händer med laddningen för att veta hur lång tid det är kvar tills att bilen är fulladdad eller bara ta del av statistik!

Last updated: 2022-01-17 10:30:57

På tredjeplats kommer laddboxen GLB 7,4 kW Typ 2

Garo GLB tredje plats bästa laddboxen

Utvecklad för att vara enkel att använda och passa in i det privata hemmet. Ställbar laddbox där effekten kan ställas in från 3,7–7,4 kW. Personskyddsbrytare och DC-felövervakning är två av alla inbyggda säkerhetsdetaljer i laddboxen. Det betyder att den klarar av att skydda sig om det skulle komma DC-felströmmar.

Förutom enkel hantering är den mycket effektiv och har en dynamisk lastbalansering för att säkerställa att fastighetens säkringar inte blir överbelastade. Förhindra enkelt att någon obehörig använder din laddbox genom säkerhet med WiFi eller RFID-tag.

Det går att göra en del tillval till laddboxen. WiFi är ett som både kan ge extra säkerhet men skapar en mängd andra smarta funktioner genom molnbaserade tjänster. Schemalägg laddning, se hur mycket du har laddat och mängder med andra smarta funktioner. En simpel laddbox som du själv kan välja att utforma efter dina behov och önskemål.

Last updated: 2022-01-17 10:30:57

Så väljer du rätt laddbox - köpguide till bästa laddbox

För att välja den bästa laddboxen finns det några saker att tänka på. Vi går igenom de viktigaste punkterna nedan för att ge dig tillräckligt med kunskap för att kunna göra rätt val för dig. Det går att ladda elbilen i ett vanligt eluttag men det är inte att rekommendera över tid. Tänk på att med varje laddbox medföljer en kabel som du ska använda. Den kabel som följer med bilen är enbart tänkt att använda vid nödfall och är inte tillverkad för att användas på daglig basis.

Typ 1 eller typ 2 uttag

En laddbox kan ha ett typ 1 eller typ 2 uttag. Typ 1 är asiatisk standard och typ 2 den europeisk standard. För att ha möjlighet att söka bidrag för installationen krävs ett typ 2 uttag. Har bilen ett typ 1 uttag går det ändå att installera ett typ 2 och köpa en lös adapter som har typ 1 uttag i ena änden och typ 2 uttag i den andra.

Laddhastighet och laddtid

Normalt tar en laddbox mellan 5 och 8 timmar på sig att ladda upp bilen fullt ut. Modell på bilen och vilken laddeffekt den kan ta emot är två avgörande faktorer. Det finns tre typer av laddningar:

– Normalladdning

Standard för de flesta laddboxar idag som installeras i en privat fastighet. Laddar en elbil på 5 till 8 timmar.

Semisnabbladdning

Laddar upp en bil på 1 till 3 timmar. Finns främst på offentliga platser men har börjat bli allt mer populär också i privata hem.

– Snabbladdning

Laddar upp elbilen på 20 till 40 minuter. Finns främst på offentliga platser och utanför restauranger och liknande.

Installation av laddbox

Många återförsäljare av laddbox säljer också ett installationspaket till. Det blir många gånger billigare än att själv anlita en elektriker. Laddboxen ska alltid installeras av en behörig elektriker. Detta eftersom att laddboxen inte ska installeras i ett vanligt eluttag utan direkt mot elcentralen.

Jordfelsbrytare

För att bibehålla säkerheten i hemmet är det viktigt att det finns en jordfelsbrytare i hemmet. Det är krav på en jordfelsbrytare typ A eller typ B med likströms övervakning. På så sätt förhindras strömmen att gå fel väg och ut i laddboxen om något händer. Gå därför igenom vilken jordfelsbrytare ni har i hemmet, behöver även den uppdateras?

En smart laddbox

Idag kommer många laddboxar med smarta molntjänster. Det gör att du enkelt kan följa statusen på laddningen via en app i din mobiltelefon. Du får fullständig kontroll vilket många uppskattar.

Montering inom- eller utomhus

Laddboxar kommer idag med en IP44 och/eller IK08 märkning vilket innebär att de kan installeras både inom- och utomhus. Är du osäker kan du alltid prata direkt med återförsäljaren som kan informera om den aktuella modellen.

Fördelar med laddboxar

Snabbare laddning

Det går att använda sig av ett vanligt uttag för en elbil, men det tar mycket längre tid att ladda. En laddbox är optimerad för att ladda upp din bil på kortast möjliga tid.

Optimerad laddning

Laddningen är inte bara snabbare, den är också optimerad för att ta hand om bilens batteri på bästa sätt! Skonsam och den bästa lösningen sett över lång tid för både bilen och din elräkning.

Full koll på laddningsstatus

Tack vare smarta molntjänster är det lätt att veta exakt hur många procent laddning bilen har. Du behöver inte längre chansa och fundera, utan kan utan problem ge dig ut efter vägarna.

Möjligt att få bidrag

Installation av en laddbox är inte helt gratis, men det finns möjlighet att få bidrag från Naturvårdsverket efter installationen. 

Vanliga eluttag vs laddbox

Det fungerar att ladda elbilen i ett vanligt eluttag men det är inte en bra lösning. Vanliga eluttag är inte framställd för att klara av så hög belastning under lång tid. En laddbox är optimerad och utformad enbart för att kunna ladda bilen på bästa sätt.

Möjlighet att få ett bidrag

Vid köp och installation av en laddbox finns det möjlighet att söka om bidrag från Naturvårdsverket. Var därför säker på att du uppfyller kraven för att få möjlighet till en ekonomisk kompensation.

Bra val för miljön

Att nämna laddboxar och elbilar utan att påpeka att det är ett bra val för miljön går inte. Inget utsläpp som från bensin- och dieselbilar vilket är bra för klimatet. Genom att välja bra produkter kan vi tillsammans hjälpas åt att minska utsläpp.

Ansök om avdrag eller bidrag för den bästa laddboxen

Införskaffar du en laddbox till din elbil kan du ansöka om ekonomisk kompensation för kostnader och material vid installation. Det finns dock lite olika regler kring detta. Tidigare ansökte du om bidrag hos Naturvårdsverket, men från och med 1 januari 2021 har nya regler införts när det gäller omkostnader kring laddboxar. Bidraget ersätts då med möjligheten att göra avdrag och ansökan om det skickas istället till Skatteverket. Det gäller dock bara laddboxar som införskaffas och installeras efter 1 januari. Har du slutfört din installation innan årskiftet kan du fortfarande ansöka om det tidigare bidraget. Så numera gäller följande:

 • Bidrag om installationen skedde innan 31 december 2021
 • Avdrag om installationen slutförts efter 1 januari 2020

Om du har slutfört installation av laddbox innan 31 december 2020 har du alltså fortfarande rätt att söka ett bidrag för denna. Det gör du genom att skicka in en ansökan till naturvårdsverket. Så länge den skickas in inom sex månader efter att installationen skedde kommer den att vara giltig. Naturvårdsverket har i nuläget även förlängt handläggningstiden för ansökningar om bidrag som skickades in under december månad 2020. Så om du skickat in en ansökan under den perioden kommer du att få besked under början av 2021. För installation efter årskiftet söker du istället avdrag hos Skatteverket för kostnader och material.

Vad gäller för ansökan av det nya avdraget för privatpersoner?

Avdraget gäller installation av laddningspunkt till elfordon och ses som en del av lättnader för grön teknik. Som mest har du rätt att göra avdrag på 50 000 per person och år för det. Själva avdraget innefattar en skattereduktion på 50 procent av kostnaden för arbete och material. Avdraget fungerar på samma sätt som rot- och rutavdraget och kommer direkt på fakturan när du anlitar ett företag. Företaget begär sedan ut pengarna av Skatteverket. För att du ska kunna få tillgång till avdraget krävs det att din laddbox är både betald och installerad efter 1 januari 2021.

Några regler att tänka på innan du ansöker om avdrag för installation av laddbox är att det endast gäller den aktuella bostaden som också är din eller din förälders hushåll. Det gäller småhus eller lägenhet som ägs av den som begär avdraget eller som upplåtits till den som begär avdraget. Även småhus och lägenheter under konstruktion innefattas. I de fall som inköp av materialet sker av ett annat företag än det företag som utför den faktiska installationen påverkas möjligheten till hela avdraget. Då gäller bara avdrag för själva installationen och inte för själva materialet. Du kan läsa mer om regelverket på Skatteverkets hemsida.

För dig som installerat laddbox innan årsskiftet

Personer som installerat sin laddbox innan årsskiftet 2020/2021 har fortfarande rätt att söka det tidigare bidrag som beviljades av Naturvårdsverket. Det gäller så länge det finns pengar kvar i deras budget. Bidraget i sin tur innebär kompensation för hälften av kostnaderna för material (vilket inkluderar laddboxen) och arbetskostnaden för att få den installerad. Som mest kan du få 10 000 kronor i bidrag per fastighet, totalt 50 000. Är du osäker på vad som räknas som fastighet hänvisar Naturvårdsverket till fastighetsregistret som grund. Ansökan sker via en blankett som du hittar på Naturvårdsverkets hemsida och inkomna ansökningar behandlas löpande i den ordning de kommer in.

 • Ansökan skickas till naturvårdsverket
 • Bidraget täcker hälften av kostnaderna för material och installation
 • Före 1 januari 2021

Krav för att få bidrag för laddbox

Det är viktigt att du har koll på alla de kriterier och riktlinjer du måste vara medveten om för att bli beviljad bidraget för laddbox. Se därför till att vara noggrann och läs på ordentligt innan så att du inte riskerar att få avslag i efterhand. Ansökan kan göras både digitalt eller via pappersblankett så du kan välja det du föredrar. Den skickas tillsammans med kopior av kvitton som styrker material och installationskostnaderna för din laddbox. Ansökningsformuläret och mer information finns på Naturvårdsverkets hemsida men nedan har vi sammanfattat de viktigaste punkterna för att du ska beviljas bidraget.

 • Laddboxen måste vara av typ 2 modell
 • Du måste ha ägande eller nyttjanderätt till den aktuella fastigheten
 • Installation av behörig elektriker
 • Ansök efter installation och ansök inom given tid

Regler kring den bästa laddboxen och fastigheten

Laddboxen som installeras måste vara av typ 2 modell. Andra modeller kommer inte accepteras för att ett bidrag ska betalas ut. Du måste också äga eller ha nyttjanderätt till fastigheten där laddboxen installeras. Om du skulle bo i en hyrd villa eller lägenhet behöver du fastighetsägarens godkännande samt ett intyg som stryker att du får installera en laddbox. I en bostadsrättsförening kan det exempelvis vara styrelsen som står för ett intyg. Varje fastighet kan endast få ett bidrag. För flerfamiljshus gäller ett bidrag per fastighet, det går alltså inte att få ett bidrag per familj i fastigheten.

Regler kring installation och ansökan

Det är inte förrän efter att laddboxen är installerad som du kan skicka in din ansökan. Med andra ord måste du själv lägga ut för dina material- och installationskostnader. När installationen är klar har du sedan sex månader på dig att skicka in din ansökan. Ansökningar som kommer in för sent kommer inte att beviljas bidrag. För att bli beviljad krävs också att en behörig elektriker utfört installationen samt att alla krav är uppfyllda i enlighet med förordningen för bidrag ämnade åt laddstationer. Kopior av samtliga kvitton rörande införskaffande och installation måste bifogas tillsammans med ansökan.

För mer information

För frågor och svar gällande bidrag för installation samt det fullständiga regelverket kring laddboxar och laddstationer för privat bruk kan du läsa direkt på Naturvårdsverkets hemsida. Där hittar du också kontaktuppgifter för vidare frågor. Du kan även göra din ansökan direkt i deras e-tjänst, eller ladda ner ansökningsblankett. Information om det nya avdraget för grön teknik och de nya reglerna kring det hittar du på Skatteverkets hemsida. Där finns även en tjänst för att göra en preliminär beräkning av hur mycket avdrag du får göra, vilket är viktigt om du också använder dig av rot- och rutavdrag tillsammans med avdrag för grön teknik.

Sammanfattning av att välja bästa laddbox

Det är många faktorer som väger in vilken laddbox som passar bäst i ett hem. Ska du installera den i anslutning till din privata bostad är det rekommenderat att ha koll på de riktlinjer som kommer från Naturvårdsverket för möjlighet att ansöka om bidrag för installationen. Riktlinjer kan alltid komma att uppdateras och förändras, varför det är bra att ständigt vara uppdaterad.

Laddboxar kommer med mängder av olika funktioner där du behöver utgå ifrån dina önskemål. Molntjänster är ett bra exempel där de ibland följer med och andra gånger finns som tillval. Kolla upp innan beställning vad som ingår samt vad det finns för tillval för just den modell du är intresserad av.

Slutligen hoppas vi att detta laddbox test kunnat hjälpa dig reda ut frågetecken och gett dig mer kunskap inom ämnet för att välja den bästa laddboxen för dig och din elbil.