Bästa Laddboxarna För Din Elbil (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka laddboxar som är bäst i test för din elbil enligt vår testpanel!

Elbilen, eller hybriden har gett diesel och bensinbilar hård konkurrens, fler och fler är vi som slår om och byter ut våra gamla trotjänare mot moderna elbilar. Med elbilarnas framfart kommer också nya tillbehör som du kan komma att behöva installera i hemmet. En laddbox är intelligent och kommunicerar med elbilen på ett innovativt vis. Batteriet optimeras på bästa sätt för längre livslängd och bästa effekt.

Installera en elbilsladdare i hemmet och upplev själv skillnaden på dina drivmedelskostnader, känslan av minskad miljöpåverkan och enkelheten att slippa åka till tankstationen! I det här laddbox-testet /jämförelsen har vi utsett Charge Amps Halo’s laddbox till den bästa laddboxen och vinnare i testet! Nedan kan du läsa mer om vilka laddboxar som säljer riktigt bra på marknaden just nu och är populärast enligt oss för installation i svenska hem.

Hittar du en elbilsladdare som faller dig i smaken kan du söka om att få ett bidrag, “det gröna avdraget” från Naturvårdsverket för installationen av laddboxen. Det gröna teknikavdraget ger dig 50% avdrag på priset för både material och installation av din nya laddbox.

Nedan i vår artikel kommer vår summering och jämförelse så du som konsument kan jämföra alla bäst i test laddboxar med enkelhet!

1. Vinnare och bäst i testet är Charge Amps Halo’s laddbox

charge amps halo

Fördelar

  • Lämplig för både utomhus- och inomhusbruk
  • Tål nordiskt klimat
  • Molntjänst och app
  • Fri frakt vid installation
  • 3 års garanti

Nackdelar

  • Ett färgval
  • Endast för en bil

Mer om Charge Amps Halo

De smarta LED-ljuset på den här laddboxen hjälper dig att hitta rätt i mörkret. Eftersom det är mörkt både om kvällen och morgonen under vintern är det en smart och användbar funktion. Du kan dessutom använda boxen som kabelhållare då det är fullt möjligt att linda den fasta kabeln om 7,5 meter direkt på laddboxen. Kabeln är av typ 2 och passar de allra flesta moderna elbilar. Kombinationen av de smarta funktionerna och den stilrena designen har gjort den här laddboxen till en av de mest populära på marknaden. I olika laddbox hemma test får Charge Amps Halo goda recensioner. Det är en laddbox som hyllas av både testare och kunder. Charge Amps Halo har vunnit laddbox bäst i test i en del andra tester

2. På en andraplats kommer Wallbox Pulsar Max laddbox

wallbox pulsar plus

Fördelar

  • Laddningstid – 11 mil per timme
  • Liten och smidig modell
  • Fast kabel av typ 2
  • Kan programmeras

Nackdelar

  • Finns laddboxar med högre effekt

Mer om Wallbox Pulsar Max laddbox

Det här är en av de minsta laddboxarna i världen och helt perfekt för dig som har lite mindre utrymme. Wallbox Pulsar Max är även lättanvänd, vem som helst kan bruka laddboxen utan större problem. I flera laddbox bäst i test är det den här laddboxen som vinner. Kunder som använder sig av den här laddboxen anser att det är en av de absolut bästa laddboxarna på marknaden just nu.

Lätt att använda

En Wallbox laddbox är ett säkert val när du vill ha en laddbox som alltid fungerar. LED-lamporna på fronten av laddaren visar klart och tydligt hur det ligger till med laddning. De gånger du inte använder dig av appen kan du lätt konfirmera laddningen med endast ett ögonkast. Den fasta kabeln är alltid tillgänglig och hänger säkert på väggfästet när den inte används. En fast kabel är att föredra om ni är fler som använder laddaren. På så sätt hittar alla kabeln utan problem, den hamnar inte i bakluckan av misstag.

Alla grundfunktioner du behöver finns på plats och även en del extra funktioner du kan använda dig av om du vill. Wallbox Pulsar Max kommer med hela fem års garanti och du kan välja mellan vit och svart färg samt fem eller sju meter fast laddkabel. Kabeln passar alla moderna el- och hybridbilar då den är av typ 2.

Lätt att installera

Oavsett om du bor i villa med privat garage eller i lägenhet med gemensam parkering är det lätt att installera Wallbox Pulsar Max. Laddaren är kompatibel med alla inhemska installationer och du behöver sällan utföra något speciellt arbete för att installera din nya laddbox. Ha dock i åtanke att alla elinstallationer bör utföras av en behörig elektriker av försäkringsskäl.

Användarvänlig molntjänst och smart app

Det är väldigt lätt att använda molntjänsten MyWallbox. Där kan du till exempel låsa laddboxen så att ingen annan kan använda sig av den utan lov. Med MyWallbox kan du även konfigurera laddboxen utan problem och övervaka laddningen om det finns behov för det.

Eftersom Wallbox Pulsar Max går att koppla upp mot en app kan du styra laddningen via din telefon eller smartwatch. Du kan till exempel starta laddningen via appen eller helt enkelt schemalägga laddningen utefter elpriset. Med hjälp av notifikationerna från appen missar du aldrig en schemalagd laddning och du vet alltid när bilen har laddat klart. Appen är kompatibel med både Android och iOS och finns att ladda ner på App Store och Google Play.

3. Charge Amps Aura kom på en tredjeplats som bästa dubbelladdaren

charge amps aura

Fördelar

  • 22kw som kan justeras och ställas in
  • Lastbalansering mellan de två uttagen
  • Användarvänlig app
  • Kan ladda två elbilar samtidigt

Nackdelar

  • Endast två bilar
  • Endast ett färgval
  • Dyrast

Mer om Charge Amps Aura laddbox för två elbilar

Med den här stilrena och smidiga laddboxen går det att ladda två elbilar samtidigt. Eftersom det blir allt vanligare att använda elbilar blir det även allt vanligare med två elbilar i samma hushåll. Att ladda två elbilar med samma laddbox är inte speciellt effektivt och leder oftast till att båda bilarna sällan blir fulladdade. Dessutom måste du själv gå ut och byta över kabeln med jämna mellanrum för att säkerställa att båda bilarna blir laddade. Genom att investera i Charge Amps Aura med dubbelfunktion kan du med lätthet säkerställa att båda elbilarna i hushållet laddas samtidigt. Lastbalansering sker automatiskt när du kopplar in två bilar för laddning. Det är även inkluderat ett DC-felskydd och jordfelsbrytare A i den här laddboxen.

Ett framtidsval

Charge Amps Aura är tillverkad av återvunnen aluminium. För en del är det intressant att Joachim Nordwall, co-designer hos svenska sportbilstillverkaren Koenigsegg, har designat laddboxen. Det hållbara materialvalet gör laddboxen robust och miljövänlig. Du som vill säkra upp din framtid och alltid vara säker på att din laddbox är uppdaterad bör verkligen välja den här. Charge Amps Aura är förberedd för ISO 15118 vilket innebär att du i framtiden kan energilagra. När elbilar börjar stödja vehicle-to-grid är du redo för förändringen med den här laddboxen. När du gör en investering är det smart att se till att det är en hållbar investering.

Utöver den här tekniken kan du även njuta av molntjänsten via webben och en smidig app. Här kan du schemalägga, se statistik och även styra flera olika laddboxar utan problem. Oavsett om du har en laddbox hemma, en på landstället och kanske en vid kontoret kan du övervaka alla boxar med samma app. Det gör Charge Amps Aura till ett smidigt val för dig som har behov av laddbox på mer än ett ställe. Det ska vara lätt att använda dig av en miljövänlig elbil.

Säker användning med lastbalansering

När du väljer att investera i den här laddboxen behöver du inte uppdatera huvudsäkringen i hemmet. Den smarta lastbalanseringen sköter allt på egen hand utan att du behöver fundera på saken. Förutom att lastbalansering sker mellan hushållet och bilen sker det även mellan de två olika bilarna som laddas med Charge Amps Aura. För det här krävs det dock att du lägger till Charge Amps Guard. Laddboxen levereras med lastbalansering mellan de olika bilarna men om du vill säkra upp mot hushållet är tillvalet vägen att gå.

4. Garo GLB laddbox kom på en fjärdeplats

garo glb

Fördelar

  • Säker användning med DC-felskydd
  • Välj mellan fast kabel eller uttag
  • 3 års garanti

Nackdelar

  • Ett färgval
  • RFID-läsare endast som tillval

Mer om Garo GLB laddbox

Den här laddboxen är tillverkad i Sverige och klarar därmed det svenska klimatet hur bra som helst. Det spelar ingen roll om det regnar eller snöar, du kan lita på att din Garo GLB håller måttet. Även om laddboxen levereras i en svart färg kan du välja till fronter i olika färger. Det kostar dock lite extra om du vill ha en annan färg än svart på laddboxen vilket är ett minus.

I sin helhet är det här en enklare modell av laddbox men den gör sitt jobb och laddar din elbil utan problem. Du som är ute efter en modell av laddbox med flera olika funktioner bör leta vidare då Garo GLB levereras utan extra funktioner såsom RFID-läsare. Det är möjligt att lägga till funktioner som tillval men dessa kommer med en extra kostnad och ingår inte som standard. I sin helhet är det en bra laddbox för personer som inte vill krångla med special funktioner utan helt enkelt sätta i laddaren när bilen behöver ladda och ta ur den när den laddats klart.

Välj fast kabel eller uttag

När du beställer din Garo GLB kan du välja mellan fast kabel och uttag. En del personer anser att det är lättare att ha en fast kabel till laddboxen då du alltid vet var den är. Medans andra tycker att det är lättare att kunna ta med sig kabeln i bilen om den skulle behöva laddas på vägen. Med Garo GLB har du möjlighet att välja vad du föredrar. Kabeln är av typ 2 och passar därmed de allra flesta elbilar.

Du som väljer Garo GLB med uttag kan hitta det på höger sida av laddboxen och du som väljer fast kabel hittar den på undersidan. Den fasta kabeln är 4,5 meter lång och är därmed lätt att använda, förutsatt att du kan parkera nära laddboxen.

En väldigt säker laddbox

Vid tillverkningen av den här laddboxen har de verkligen fokuserat på säkerheten. Garo GLB är känd för den säkra designen och kan tryggt installeras i flerfamiljshus utan problem. Med DC-felskydd skyddar du aktivt mot felströmmar och även överhettning. DC-felskydd fungerar som en mer avancerad version av jordfelsbrytare och ser till att du alltid kan ladda säkert.

Genom att logga in på webben kan du styra din labbox och schemalägga laddningar samt se över din förbrukning på ett smidigt vis. Du kan även välja att använda en app som tillval om du önskar med det ingår inte som standard.

5. CTEK Chargestorm Connected 2 laddbox kom på femteplats

CTEK chargestorm connected 2

Fördelar

  • Välj mellan ett eller två uttag
  • Användarvänlig app med appen
  • 3 års garanti med installtion
  • Robust och snygg design

Nackdelar

  • Ett färgval
  • 4G anslutning är tillval med Wifi funkar

Mer om CTEK Chargestorm Connected 2 laddboxen

Om ni har fler än en elbil i hushållet kan ni med den här smarta laddboxen ladda båda bilarna samtidigt. Vilket självklart är en fördel om ni båda vill ha en fulladdad bil på morgonen. Det går även att beställa CTEK Chargestorm som singel laddare om du endast behöver ett uttag. Båda alternativen har en typ 2 kabel som passar de allra flesta moderna elbilar. När du väljer att beställa laddboxen med endast ett uttag kan du få ett vanligt uttag på andra sidan som du kan använda till en kupévärmare eller trädgårdsmaskiner. Det är även möjligt att välja mellan fast kabel och uttag oavsett om du väljer singel eller dubbel alternativet. En del föredrar en fast kabel som aldrig kommer bort eller blir stulen medans andra föredrar flexibiliteten med ett uttag.

En uppdaterad version

Eftersom CTEK Chargestorm bygger på en tidigare modell kan du vara säker på att den fungerar som den ska. De eventuella störningar som kom med den tidigare modellen har uppdaterats och förbättras. Även om den tidigare modellen var väldigt populär finns det alltid utrymme till förbättringar och dessa har CTEK verkligen tagit tillvara på. I olika test har CTEK Chargestorm vunnit bästa laddboxen för dubbel användning. När det kommer till laddbox elbil för två bilar är det här en box du kan lita på i alla väder.

Du får automatiskt tillgång till appen när du investerar i CTEK Chargestorm. Via appen kan du styra laddningar och se över din förbrukning i lugn och ro. Mjukvaruuppdateringar sker inte automatiskt men du kan enkelt installera dem via appen. Användarvänligheten är hög och du behöver inte vara tekniskt lagd för att förstå dig på hur appen fungerar.

Säker laddning

Med CTEK Chargestorm behöver du inte oroa dig över säkerheten. Laddboxen är utrustad med den senaste tekniken för att hålla dig, ditt hushåll och din elbil säker under laddningen. Det är dessutom väldigt lätt att använda laddboxen då den har en stor display där du kan se status för både laddning och anslutning.

Det svenska klimatet är inget problem för den här tåliga laddboxen. Den klarar minusgrader ända ner till 30 minus och även plusgrader upp till 50 plus.

Det här är en laddbox som är rekommenderad att använda i bostadsrättsföreningar, företag och även parkeringar. Med hjälp av NanoGrid Local blir systemet inte överbelastat även om flera bilar laddas samtidigt. När du använder dig av Charge Portal har du full kontroll över vem som laddar var och även vilka som har tillåtelse att ladda bilen vid laddboxen.

6. Garo Twin laddbox kom på sjätteplats

garo twin

Fördelar

  • Tål svenskt klimat
  • Fast kabel eller uttag
  • 3 års garanti med installtion
  • Stilren design

Nackdelar

  • Ett färgval
  • RFID-kortläsare är tillval

Mer om Garo Twin laddboxen

Numera är det vanligt att ett hushåll har fler än en elbil. I dessa fall krävs det inte att du investerar i två olika laddboxar, utan du kan välja en laddbox med två uttag. En laddbox med två uttag underlättar i vardagen eftersom du slipper sätta i och ur samma laddkabel i två olika bilar. Med Garo Twin kan du välja mellan två uttag eller två fasta laddkablar av typ 2. Det är en omöjlighet att säga vilket alternativ som är bäst då alla har olika preferenser när det kommer till fast kabel eller inte. Även om den här laddboxen sällan vinner bäst i test laddbox är det ändå ett alternativ som oftast tas upp i olika test laddbox. Vilket tyder på att både testare och kunder är nöjda med modellen och användningen.

Eftersom det är lätt att överlasta systemet när du laddar två elbilar samtidigt kommer Garo Twin med en smart lastbalansering som ser till att hushållet aldrig blir överbelastat. Det här är dock ett tillval och inte standard hos Garo. Alla laddboxar är utrustade med tekniken, allt du behöver göra är att installera en Garo Modbus energimätare i din elcentral. Även om det är ett tillval är det högst rekommenderat att välja till det här. Inte bara för att skydda elbilen och laddboxen utan även för att skydda hushållet. Ha dock i åtanke att alltid anlita en behörig elektriker för installationen eftersom alla elinstallationer måste utföras av en fackman för säkerhets skull.

Håll koll på webben

Via webbportalen kan du lätt få en överblick av din förbrukning, historik och mycket annat. Du kan till exempel schemalägga laddningen för att utnyttja de timmar under dygnet som elen är billigast. Om du vill kunna starta och stoppa laddningen med RFID-tagg måste du välja till det när du köper laddboxen. Det finns dock ingen smidig app du kan använda dig av när du laddar bilen med en Garo Twin laddbox. Användare har inte rapporterat det här som ett problem.

Tillverkad i Sverige

Garo är ett svenskt märke som tillverkar produkter speciellt framtagna för vårt klimat. Du behöver därmed inte oroa dig över väder och vind när du väljer att investera i en laddbox från Garo. Designen är enkel och passar i garaget, på fasaden eller på uppfarten.

När du beställer en laddbox av Garo och väljer fasta kablar kan du köpa till en matchande kabelupphängare. Förutom att det ser snyggt och organiserat ut med en kabelupphängare håller du även kablarna rena. Dessutom håller kablarna längre när du håller ordning på dem. Kablar som får ligga i en röra kan skadas och det är därför rekommenderat att alltid använda en kabelupphängare.

Köpguide för hur du väljen den bästa laddboxen för din elbil

När du köper en laddbox kan du som privatperson ansöka om avdrag. Eftersom det oftast är priset som avgör vilken laddbox du kan köpa och installera är avdraget till stor hjälp för många. Det är dessutom väldigt lätt att ansöka om skattereduktion för grön teknik som privatperson.

Hur mycket avdrag kan du få?

En skattereduktion om 50% för både material och arbete ges för så kallade gröna installationer. Installationen måste ske i ditt privata hem eller i din förälders bostad för att avdraget ska gälla. Det gäller dock att du har köpt in, installerat och betalat för laddboxen tidigast den 1 januari 2021 för att du ska få ta del av skattereduktionen för grön teknik.

Har du installerat laddbox innan den 1 januari 2021?

Du som installerat din laddbox innan den 1 januari 2021 och inte ansökt om avdrag kan kontakta Naturvårdsverket. Om det finns budget kvar kan även du få ett avdrag för arbetet. Du behöver då fylla i en blankett du kan hitta på Naturvårdsverkets hemsida, alternativt kan du kontakta kundtjänst och få en blankett utskickad. Naturvårdsverket behandlar alla ansökningar löpande och det kan därmed ta tid innan du får svar.

Hur du ansöker om avdrag

För att ta del av skattereduktionen för grön teknik behöver nämna att du vill utnyttja avdraget redan när du köper labboxen och beställer installationen. Du får då avdraget direkt på fakturan. Företaget får då i sin tur begära utbetalning av Skatteverket. Kort sagt fungerar det ungefär som ROT- och RUT-avdrag. För dig som privatperson är det väldigt lätt att ansöka om avdrag när du installerar en laddbox hemma.

Om du väljer att köpa in material från ett annat företag än det som utför installationen kan du endast få avdrag för installationen och inte materialet. Det lönar sig därmed för dig att beställa både material och installation av samma företag.

Bäst i test laddboxar hos oss på Testjakt.se!
Bäst i test laddboxar hos oss på Testjakt.se!

Vem kan få avdrag för installation av laddbox?

Alla privatpersoner som installerar en laddbox kan ansöka om skattereduktionen för grön teknik. Det krävs dock att du äger fastigheten, alternativet är att dina föräldrar äger fastigheten. Ha i åtanke att installationen måste utföras av en behörig elektriker för att du ska få tillgång till avdraget. Det vill säga, om du väljer att installera laddboxen på egen hand får du inte något avdrag för materialet.

Om du inte äger fastigheten du bor i utan istället hyr privat kan du ändå få avdrag. Det som krävs är att du har ett intyg av fastighetsägaren som styrker att du får installera en laddbox. I de flesta fall är det inte något problem för en fastighetsägare att ge ett sådant intyg. Det är dock bäst att ta upp frågan med fastighetsägaren innan du tar in en offert för arbetet.

Du som bor i en bostadsrättsförening behöver ett intyg av styrelsen att du har rätt att installera en laddbox till din fastighet. Även det här brukar inte vara något problem att få då en så kallad grön installation oftast höjer värdet på fastigheten.

Vill du få mer information?

Du som vill veta mer om avdraget och säkerställa att du faktiskt har rätt till det bör kontakta Skatteverket. Om du till exempel utnyttjar både ROT- och RUT-avdrag kan det vara så att taket för dina möjliga avdrag är nådd. Innan du utför en installation av laddbox bör du först kontrollera om du har rätt till skattereduktionen för grön teknik. Eftersom det oftast är priset som avgör om du kan utföra arbetet eller inte är det bra att veta hur mycket du i slutändan måste betala för arbetet.

Bidrag för företag

Företag kan inte utnyttja skattereduktionen för grön teknik via skatteverket utan de måste gå en annan väg. Om du behöver installera en laddbox vid företaget är det Naturvårdsverket du ska kontakta för att få bidrag.

Hur mycket bidrag kan företaget få?

När ett företag installerar en laddbox eller flera kan de ansöka om bidrag hos Naturvårdsverket och då få tillbaka 50% av kostnaderna. Det är dock ett tak om 15 000 kronor i bidrag per laddbox som gäller.

Om de bidrag företaget har tagit emot de senaste tre åren överskrider 200 000 kronor måste ansökan skickas in innan installationen sker. I de fall där installationen sker innan ansökan om bidrag, kan det inte betalas ut. Det här gäller endast de fall där det totala bidraget de senaste tre åren överskrider 200 000 kronor. Om det är första gången företaget ansöker om bidrag kan installationen ske innan ansökan skickas in. Det är dock rekommenderat att alltid skicka in ansökan innan installationen sker för att vara på den säkra sidan.

Hur företaget ansöker om bidrag

Hur du ansöker om bidrag skiljer sig lite åt beroende på om arbetet redan är utfört eller inte. I de fall där installationen redan skett har du en tidsgräns att förhålla dig till. Du som redan har installerat en eller flera laddboxar måste ansöka om bidrag inom sex månader efter att installationen blivit utförd. Om/när din ansökan blivit godkänd måste du ansöka om utbetalning inom tre månader.

Oavsett om du ansöker om bidraget innan eller efter utförd installation finns det två olika sätt, digitalt eller via blankett. Hur du går tillväga är upp till dig. En del anser att det är lättare att ansöka digitalt och andra föredrar en blankett.

Hur företaget ansöker om bidrag digitalt

De ansökningsformulär du hittar på Naturvårdsverket hämtar automatiskt uppgifter från Bolagsverket och Lantmäteriverket. Det här innebär att du måste äga marken företaget finns på.

Börja med att göra en ansökan om bidrag där du uppskattar den totala kostnaden för installationen. det gör lättast genom att begära en offert för arbetet. Du behöver även ange vid vilka fastigheter laddboxarna ska installeras. I de fall där företaget har mottagit bidrag vid tidigare tillfällen behöver du nämna den totala kostnaden för bidragen.

Om/när ansökan godkänns har du tolv månader på dig att skicka in en ansökan om begäran av utbetalning. Ansökan måste återkallas om du väljer att inte utföra arbetet. Ha i åtanke att nämna ärendenummer när du återkallar din ansökan.

Du behöver skicka med dessa handlingar när du ansöker:

Begäran om utbetalning digitalt för företag

Efter att installationen är utförd måste företaget skicka in en ansökan om utbetalning. I begäran till Naturvårdsverket måste du ange samma ärendenummer som i beslutsbrevet. När du skickar in ansökan om utbetalning måste du bifoga dessa handlingar:

Hur företaget ansöker om bidrag med blankett

Du hittar blanketten du ska använda på Naturvårdsverkets hemsida. Alternativt kan du kontakta Naturvårdsverket så att de skickar ut en blankett till företaget. Fyll i blanketten och ange den uppskattade kostnaden för arbetet. Det lättaste sättet att få en uppskattad kostnad är att be ett företag om en offert för arbetet. Efter att Naturvårdsverket har fattat ett beslut kan du ansöka om utbetalning. Om du väljer att inte utföra arbetet måste du dra tillbaka ansökan. Det här gör du enklast genom att kontakta Naturvårdsverkets kundtjänst via mejl. Ha i åtanke att du måste uppge vilket ärendenummer som gäller för att dra tillbaka ansökan. Ärendenummer hittar du i beslutsbrevet du fått av Naturvårdsverket.

När du skickar in blanketten måste du även skicka in samma handlingar som gäller för ansökan digitalt. Det vill säga fastighetsbeteckning, De minimis-blankett, fullmakt och anläggningsbeslut. Det är väldigt viktigt att du skickar in dessa handlingar med ansökan. Om du inte gör det kommer din ansökan inte att bli godkänd.

Begäran om utbetalning via blankett för företag

För att få ut ersättningen efter att arbetet är utfört måste du skicka in en blankett om begäran av utbetalning. Kom ihåg att du alltid måste ange samma ärendenummer som finns i beslutsbrevet.

Du måste dessutom bifoga samma handlingar som när du utför ansökan digitalt. Bifoga verifikation av konto, faktura och eventuell offert, styrkande att företaget ej har avdragsrätt för moms och eventuell ny De minimis-blankett. Om du inte skickar in dessa handlingar med din begäran om utbetalning finns det en risk att du inte får någon utbetalning av bidraget.

Sammanfattning om avdrag och bidrag för installation av laddbox

Som privatperson är det väldigt lätt att ansöka om avdrag för installationen. Allt du behöver göra är att nämna att du vill utnyttja avdraget för grön teknik när du beställer arbetet. Det är dock rekommenderat att först kontakta Skatteverket för att säkerställa att du kan utnyttja avdraget. Du som utnyttjat ROT- eller RUT-avdraget det senaste året kan har nått ditt tak och blir därmed inte beviljad ett avdrag.

För företag är det lite krångligare att få bidrag för installation av laddbox. Oavsett om du väljer att skicka in ansökan digitalt eller via blankett är det en del handlingar du måste bifoga. I slutändan är dock värt det att lägga lite arbete på ansökan eftersom avdraget är så pass stort.

Privatpersoner vänder sig till Skatteverket för avdrag och företag vänder sig till Naturvårdsverket för bidrag.

Så väljer du rätt laddbox – köpguide för att hitta den bästa laddboxen för dina behov!

För att välja den bästa laddboxen finns det några saker att tänka på. Vi går igenom de viktigaste punkterna nedan för att ge dig tillräckligt med kunskap för att kunna göra rätt val för dig. Det går att ladda elbilen i ett vanligt eluttag men det är inte att rekommendera över tid. Tänk på att med varje laddbox medföljer en kabel som du ska använda. Den kabel som följer med bilen är enbart tänkt att använda vid nödfall och är inte tillverkad för att användas på daglig basis.

Typ 1 eller typ 2 uttag

En laddbox kan ha ett typ 1 eller typ 2 uttag. Typ 1 är asiatisk standard och typ 2 den europeisk standard. För att ha möjlighet att söka bidrag för installationen krävs ett typ 2 uttag. Har bilen ett typ 1 uttag går det ändå att installera ett typ 2 och köpa en lös adapter som har typ 1 uttag i ena änden och typ 2 uttag i den andra.

Laddhastighet och laddtid

Normalt tar en laddbox mellan 5 och 8 timmar på sig att ladda upp bilen fullt ut. Modell på bilen och vilken laddeffekt den kan ta emot är två avgörande faktorer. Det finns tre typer av laddningar:

– Normalladdning

Standard för de flesta laddboxar idag som installeras i en privat fastighet. Laddar en elbil på 5 till 8 timmar.

– Semisnabbladdning

Laddar upp en bil på 1 till 3 timmar. Finns främst på offentliga platser men har börjat bli allt mer populär också i privata hem.

– Snabbladdning

Laddar upp elbilen på 20 till 40 minuter. Finns främst på offentliga platser och utanför restauranger och liknande.

Installation av laddbox

Många återförsäljare av laddbox säljer också ett installationspaket till. Det blir många gånger billigare än att själv anlita en elektriker. Laddboxen ska alltid installeras av en behörig elektriker. Detta eftersom att laddboxen inte ska installeras i ett vanligt eluttag utan direkt mot elcentralen.

Jordfelsbrytare

För att bibehålla säkerheten i hemmet är det viktigt att det finns en jordfelsbrytare i hemmet. Det är krav på en jordfelsbrytare typ A eller typ B med likströms övervakning. På så sätt förhindras strömmen att gå fel väg och ut i laddboxen om något händer. Gå därför igenom vilken jordfelsbrytare ni har i hemmet, behöver även den uppdateras?

En smart laddbox

Idag kommer många laddboxar med smarta molntjänster. Det gör att du enkelt kan följa statusen på laddningen via en app i din mobiltelefon. Du får fullständig kontroll vilket många uppskattar.

Montering inom- eller utomhus

Laddboxar kommer idag med en IP44 och/eller IK08 märkning vilket innebär att de kan installeras både inom- och utomhus. Är du osäker kan du alltid prata direkt med återförsäljaren som kan informera om den aktuella modellen.

Fördelar med laddboxar

Snabbare laddning

Det går att använda sig av ett vanligt uttag för en elbil, men det tar mycket längre tid att ladda. En laddbox är optimerad för att ladda upp din bil på kortast möjliga tid.

Optimerad laddning

Laddningen är inte bara snabbare, den är också optimerad för att ta hand om bilens batteri på bästa sätt! Skonsam och den bästa lösningen sett över lång tid för både bilen och din elräkning.

Full koll på laddningsstatus

Tack vare smarta molntjänster är det lätt att veta exakt hur många procent laddning bilen har. Du behöver inte längre chansa och fundera, utan kan utan problem ge dig ut efter vägarna.

Vanliga eluttag vs laddbox

Det fungerar att ladda elbilen i ett vanligt eluttag men det är inte en bra lösning. Vanliga eluttag är inte framställd för att klara av så hög belastning under lång tid. En laddbox är optimerad och utformad enbart för att kunna ladda bilen på bästa sätt.

Bra val för miljön

Att nämna laddboxar och elbilar utan att påpeka att det är ett bra val för miljön går inte. Inget utsläpp som från bensin- och dieselbilar vilket är bra för klimatet. Genom att välja bra produkter kan vi tillsammans hjälpas åt att minska utsläpp.

Sammanfattning av att välja bästa laddbox

Det är många faktorer som väger in vilken laddbox som passar bäst i ett hem. Ska du installera den i anslutning till din privata bostad är det rekommenderat att ha koll på de riktlinjer som kommer från Naturvårdsverket för möjlighet att ansöka om bidrag för installationen. Riktlinjer kan alltid komma att uppdateras och förändras, varför det är bra att ständigt vara uppdaterad.

Laddboxar kommer med mängder av olika funktioner där du behöver utgå ifrån dina önskemål. Molntjänster är ett bra exempel där de ibland följer med och andra gånger finns som tillval. Kolla upp innan beställning vad som ingår samt vad det finns för tillval för just den modell du är intresserad av.

Slutligen hoppas vi att detta laddbox test kunnat hjälpa dig reda ut frågetecken och gett dig mer kunskap inom ämnet för att välja den bästa laddboxen för dig och din elbil.

Vanliga frågor om laddboxar

Vilken laddbox ska jag välja?

Det kan vara svårt att veta vilken laddbox man ska välja men detta beror helt på vad dina förutsättningar är, vilken elbil du har och hur många elbilar du har. Vårt recensioner svarar på dessa frågor åt dig!

Vad kostar en laddbox?

Laddboxar kostar i regler mellan 5 000 kr till 15 000 kr.

Vad kostar det att installera laddbox?

En laddbox installation kostar 7 495 kr.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 21/06/2023 •  31 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test