Bästa Kupoltälten För Äventyr (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka kupoltält som är bäst i test enligt vår testpanel!

För att man ska kunna campa och övernatta i naturen är det viktigt att ha ett tält som är rätt utifrån dina behov. Ett tält är ditt sovrum eller boende ute i naturen. Tält kommer i olika designer, storlekar, färger och mycket mer. I den här artikeln kommer vi att fokusera på kupoltält.

Kupoltält är helt enkelt ett tält som formas som en kupol när det är monterat. Många av tälten som har en kupolform är självstadgande vilket gör att tältet blir robust och stabilt. Kupoltälten kräver vanligen mindre markyta att stå på om man jämför med till exempel ett tält som är av modellen tunnel. Tält av modellen kupol kommer ofta med tillräckligt utrymme för att du ska kunna sitta upp i tältet.

Kupoltält kommer i många olika prisklasser, med olika vikt och storlek. Vilken typ av tält i kupolform som passar bäst för just dig beror bland annat på vilka önskemål du har och vad tältet ska användas till. Det finns tält i till exempel varianterna bäst i test, budget, mest prisvärda, bästa premium och bästa ultralätta tältet.

De fem bästa kopultälten på marknaden

Vi har valt att utse fem stycken vinnande kupoltält i kategorierna bäst i test, bästa budgetval, bästa premium, mest prisvärt och bästa ultralätta kupoltältet. Tälttillverkaren MSR har en modell som heter Hubba Hubba NX och det är det kupoltältet som blev bäst i test. Det bästa budgetvalet blev ett kupoltält som kommer från tälttillverkaren Sydvang och det kupoltältet som vann bästa budgetvalet är Utoset 2-person Tent.

Tarra är ett kupoltält som har tillverkats av Hilleberg och det är det här tältet som har utsetts till bästa premium kupoltältet. Det mest prisvärda kupoltältet kommer från tillverkaren Robens. Det sista kupoltältet att vara med på listan är Exolight II som har tillverkats av tältproducenten Jack Wolfskin. Du kommer i den här artikeln att få svar på varför var och en av dessa kupoltält har vunnit sin kategori.

1. Vinnare och bäst i test blev Hubba Hubba NX

Fördelar

 • Väger en del.
 • Rymligt.
 • Enkelt att montera.

Nackdelar

 • Finns tält som tål mer regn.
 • Inte för vintersäsongen.

Specifikationer

Mer om Hubba Hubba NX

Från tälttillverkaren MSR kommer ett kupoltält som heter Hubba Hubba NX. Tältet är utformat för att passa två personer. MSRs tält är lätt men kommer ändå med ett stort utrymme för både förvaring och sovplatser. Tältet är designat för att klara av tre av årets vädersäsonger. Tältduken är både vattenavvisande och slitstark.

Det är väldigt lätt att förstå varför just detta kupoltält toppar många listor över bästa tält. Hubba Hubba NX har ett relativt lågt pris om man jämför med allt tältet har att erbjuda. Det är lätt att montera, att bära med sig, tål mycket hårt väder och vind.

Det bästa kupoltältet

Hubba Hubba NX från MSR ett mycket lätt kupoltält som klarar tre säsonger per år. Tältet är dessutom mycket slitstarkt och är vattenavvisande. Stängerna är sammankopplade och även färgkodad vilket gör att monteringen av tältet går mycket fort och smidigt. Om du vill titta på stjärnorna, men ändå ligga i tältet kan tältets ytterduk rullas upp och du får fri sikt mot himlen.

Tältet har två stycken ingångar och två stycken stora absider. Ingångarna har designats med stuprännor för att minimalt med vatten ska kunna komma in i tältet. Tältet är utformat för att ge maximalt med utrymme för er att sova på och dessutom kunna ha möjlighet att förvara era saker.

2. Tvåa blev Utoset 2-person Tent

Fördelar

 • Lågt pris.
 • Bra kvalitet.

Nackdelar

 • Relativt tungt.
 • Finns mer regntåliga tält.

Specifikationer

Mer om Utoset 2-person Tent

Det bästa kupoltält i budget-kategorin kommer från tillverkaren Sydvang och är modellen Utoset 2-person Tent. Tältet är lätt och kompakt, men är samtidigt väldigt stabilt och rymligt. Utoset 2-person Tent är ett otroligt billigt tält och erbjuder ändå det mesta du kan behöva av ett tält i budgetklass.

I kupoltält test finns ofta Sydvangs Utoset 2-person Tent med. Tältet är utformat för att rymma två personer och har även plats för förvaring. Utoset har två ventilationsfickor och ett meshtak för att ge bästa möjliga ventilation. Det finns möjlighet att vid varmt väder resa innertältet för sig själv.

Mycket tält för pengarna

Sydvangs kupoltält Utoset 2-person Tent är det perfekta valet för dig som vill ha ett tåligt och rymligt tält utan att spendera en förmögenhet. Tältet har två ingångar och två absider. Dessutom kommer Utoset 2-person Tent med mycket förvaringsutrymme och har även ett torkloft. Tältet är designat med mycket goda ventilationsmöjligheter då kupoltältet har ett innertak i mesh och även två större ventilationsfickor.

Skulle du campa när det är väldigt varmt väder kan du frikoppla innertältet och använda det som ett fristående skydd mot mygg. Tältet är enkelt att montera och att plocka isär. Kupoltältet har en totalvikt på 3 000 gram och blir mycket litet när det är isär plockat, vilket gör det enkelt att bära med sig när det inte används.

3. Hilleberg Kaitum 4 blev trea och bästa budget

Fördelar

 • Stabilt
 • Designat för att klara de flesta typer av väder

Nackdelar

 • Dyrt
 • Finns tält som är lättare

Specifikationer

Mer om Hilleberg Kaitum 4

En tälttillverkare som är känd för att tillverka självstadgande och stabila tält är Hilleberg. Tarra är ett kupoltält från Hilleberg som har allt du kan önska av ett tält. Det här är tältet för dig som vill kunna campa i princip var du vill och när du vill.

Det är lätt att förstå varför Tarra blivit vinnare som premium kupoltält i bäst i test. Hillebergs Tarra är det ultimata kupoltältet. Du kan räkna med att Tarra kommer med hög säkerhet, bra tålighet, mycket utrymme för upp till två personer, förvaringsutrymme och även enkelt att montera och plocka isär.

Det ultimata kupoltältet

Tarra är ett kupoltält från tillverkaren Hilleberg. Tältet är designat för att kunna användas året runt så länge det inte råder allt för extrema väderförhållanden. Hilleberg har valt att satsa allt i kupoltältet Tarra utan att påverka tältets totalvikt allt för negativt. Tältets totalvikt är 4 300 gram, vilket är en relativt låg vikt om man jämför det med tältets storlek och kvalitet.

Tarra från Hilleberg är ett stort, rymligt och stabilt kupoltält. Tältet har två ingångar och även två absider. De två absiderna kan användas för exempelvis matlagning och förvaring. Tarra är självstadgande vilket innebär att det är enkelt även för en person att själv resa tältet och även att packa ihop det.

4. Urberg 2-person Dome Tent G3

Fördelar

 • Tältet är perfekt för nybörjare
 • Enkelt att sätta upp och demontera
 • Otroligt prisvärt
 • Väldigt nöja användare

Nackdelar

 • För MAXIMALT 2 personer med normala mängder packning

Specifikationer

Mer om Urberg 2-person Dome Tent G3

Från tillverkaren Urberg kommer ett kupoltält som fått namnet Dome Tent G3. Tältet är designat för att rymma upp till två personer, både sittandes och liggandes. Urbergs kupoltält är utformat med V-formade stormlinor med reflexer och färgkodade tältpinnar vilket gör det både stabilt och säkert, samt lätt att montera.

Ett kupoltält i den här prisklassen kommer vanligtvis inte med alla de fina recensioner som Urberg Dome Tent gör. Tältet är designat för att ge dig utrymme, stabilitet och enkel montering. Det här är ett perfekt tält för dig som vill ha ett inte alltför dyrt tält, men ändå inte vill dra ner på komforten.

Bästa prisvärda kupoltältet

Dome Tent från Urberg är ett tält av typen kupol som är anpassat för upp till två personer. Tältet har dörrar med myggnät och invändiga förvaringsfickor. Även om detta är ett litet kupoltält så erbjuder det bra med utrymme både på bredden och på höjden. Två personer kan både ligga ner och sitta upp i tältet utan problem. De inbyggda myggnätet för det enkelt att skapa extra mycket ventilation om det skulle behövas genom att hålla ingångarna öppna.

5. Jack Wolfskin Gossamer II är ett ultralätt kupoltält

Fördelar

 • Ultralätt
 • Tåligt

Nackdelar

 • Dyrt
 • Finns större kupoltält i samma prisklass

Specifikationer

Mer om Jack Wolfskin Gossamer II

Från tillverkaren Jack Wolfskin kommer Exolight II som är ett kupoltält. Tältet är känt just för att det är ultralätt, men som samtidigt är väldigt stabilt och tåligt. Exolight II är designat för att rymma upp till två personer. Tältet är dessutom väldigt lätt att montera och plocka isär.

Jack Wolfskins kupoltält Exolight II utnämns ofta som ett av de bästa ultralätta kupoltälten. Det är inte svårt att förstå varför tältet ses som ett av de bästa ultralätta kupoltälten då tältet är gjort för två personer men väger endast 2 070 gram. Trots tältets låga vikt har Jack Wolfskin inte snålat på varken stabilitet eller tålighet.

Det ultralätta kupoltältet

Om du letar efter ett rymligt, stabilt och tåligt kupoltält som inte väger speciellt mycket är Exolight II från tillverkaren Jack Wolfskin det perfekta valet. Kupoltältet är designat för att rymma upp till två personer. Invändigt har tältet fyra fickor som kan använda till förvaring. Tältet har dessutom två absider vilket ger maximalt förvaringsutrymme. Det är också väldigt enkelt att montera tältet och även att packa ihop.

Jack Wolfskins kupoltält Exolight II är väldigt tåligt för både regn och vind, vilket gör att tältet med fördel kan användas under de flesta väderförhållandena. Tältet har också utformats med en bra ventilation som finns både i tältets långsidor och i tältets öppningar. Ventilationen i tältets långsidor har konstruerats med myggnät.

Köpguide för att hitta det bästa kupoltältet

Här har vi tagit fram en snabb köpguide till dig som funderar på att köpa ett kupoltält.

Det är viktigt att köpa ett tält som passar just dig och dina behov. För att göra det enklare för dig när du ska bestämma vilket tält som är det bästa för dig har vi gjort en snabbguide över sådant som kan vara bra att tänka på.

Hitta bäst kupoltält från vår bäst i test panel på Testjakt!
Hitta bäst kupoltält från vår bäst i test panel på Testjakt!

Prisklass utifrån dina behov och önskningar

Det första du kan göra är att sätta dig och kolla runt på vad det finns för utbud. Därmed kan du få inspiration till vad du vill ha ut från det tält som du eventuellt köper.

När du har listat de ”krav” eller önskemål du har på det tältet som du eventuellt ska köpa så är det dags att bestämma hur mycket du är villig att spendera på tältet.

Med budgeten bestämd är det bara att börja leta efter kupoltält som ligger inom den budget du har och som har de önskemål och krav du tidigare kommit fram till. Ibland kan du ha tur och hitta det perfekta tältet på en gång, men räkna med att det också kan bli så att du behöver ändra antingen budgeten eller de krav och önskemål som du har. I vissa situationer får man helt enkelt kompromissa.

Vad ska kupoltältet användas till?

Det finns många olika varianter och modeller av kupoltält. Vissa tält kan ha utrymme för en person medan andra kan ha utrymme för sex personer eller mer. Därför är det viktigt att svara på frågan om vad kupoltältet ska användas till?

Det finns kupoltält som klarar alla årets säsonger, men det finns också de som endast klarar av tre säsonger. Därför är det viktigt att veta under vilka förhållanden som tältet kommer att användas.

Vill du kunna ut och campa året runt så ska du välja ett tält som är designat för att klara årets alla väderförhållanden. Är du i stället nöjd med att campa på sommaren eller våren så räcker det med ett tält som klarar tre säsonger.

Hur många personer ska få plats i kupoltältet?

Det här är nästan den viktigaste punkten. Det gäller att från början veta om du ska ut och campa ensam eller om ni blir flera stycken.

Kupoltält kommer nämligen i många varianter och storlekar. För dig som kanske tycker om att campa själv eller bara att sova ensam så finns det enmanstält.

Om ni är två personer eller ännu fler så är det inga bekymmer alls. Det finns nämligen kupoltält som passar för till exempel två, fyra och sex personer.

När vill du använda ditt kupoltält?

Ett tält av kupolmodell är till för att ge dig ett boende ute i naturen med största möjliga utrymme både på bredden och på höjden. Tälten finns i olika storlekar, varav den minsta sorten är ett tält för en person.

Tält som är av en kupolform finns i väldigt olika versioner. Det finns tält som har mycket förvaringsutrymme, bra ventilation, stabilitet och av olika vikt. Vissa kupoltält har alla dessa egenskaper medan andra har några av de.

Det kan vara lätt att tro att ju mindre ett tält väger desto mindre boyta, stabilitet och tålighet har det tältet, men det kan faktiskt vara precis tvärtom. Det finns nämligen många lätta kupoltält som erbjuder mycket hög standard.

Vanliga frågor om kupoltält

Vad menas med att ett tält är gjort för tre eller fyra säsonger?

Ett tält som klarar fyra säsonger är ett tält du kan använda året om, medan ett tält som klarar tre säsonger ska du inte använda vintertid.

Hur ska man kunna veta vilket kupoltält som passar för just mig och mina behov?

Genom att besvara några enkla frågor som till exempel hur många som ska få plats i tältet, vilken tid på året du ska använda tältet och i vilken prisklass tältet bör ligga så har du kommit en bra bit på vägen.

Hur får jag reda på hur regntåligt ett specifikt tält är i golvet eller i yttertältet?

Det är mycket enkelt att avgöra hur regntåligt varje tält är. Det finns ett mått som kallas för vattenpelare. Ju högre värde måttet för vattenpelare är desto mer regntåligt är tältet.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 09/05/2023 •  16 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test