Sport & Fritid

Bästa Kulgevär [Topp 3 2022]

Välkommen till Testjakts jaktvapen test där vi har tagit upp de tre kulgevär som vi anser är bäst i test just nu för att göra det enklare för dig som är på jakt efter ett riktigt bra kulgevär. Här får du all information du behöver för att göra ett bra val när det är dags att köpa nytt vapen. Fortsätt läsa för att få reda på vinnaren i vårt kulgevär test!

Vinnaren i vårt kulgevär test är Tikka T3x CTR. Tack vare dess överkomliga pris och riktigt användbara funktioner anser vi att det är en självklar vinnare i detta test. Fortsätt att läsa mer om Tikka T3x CTR och de andra kulgevären vi valt ut som bäst i test nedanför och missa inte vår köpguide för att få all information du behöver innan du slår till på ditt nästa gevär.

Kort om de tre vinnande kulgevären

Fördelar

Nackdelar

Bäst i vårt kulgevär test är Tikka T3x CTR. De här vapnet är väldigt bra för sitt låga pris och du får väldigt mycket för pengarna om du väljer att köpa Tikka T3x CTR. Det är känt att det är en bössa som är extremt välskjuten redan från början och behöver ingen egentlig inskjutningstid som många andra konkurrenter kan behöva.

Tikka T3x CTR är gjord för att skjutas med på långt avstånd men det går precis lika bra att använda vid jakt. Det är en allsidig bössa vilket gör Tikka till ett mycket populärt vapen och ett av de vapen som används mest i Sverige. Du kan välja mellan två olika kaliber, 308 Win och 260 REM.

Den här modellen är gjord speciellt för den amerikanska marknaden och är specialiserad för långhållsskytte. Det finns videos som visar när människor skjuter på 1000 meters avstånd med en väldigt bra precision. Vi kan varmt rekommendera Tikka T3x CTR till våra läsare. En riktigt bra bössa som du alltid kommer kunna lita på oavsett vad det är du jagar.

Last updated: 2022-10-02 20:26:59

Fördelar

Nackdelar

Det andra geväret vi valt ut i vårt kulgevär test är Sako S20-Hunter. Detta gevär är gjort för att ge jägaren ett vapen som alltid går att lita på. Sako S20-Hunter är försett med tumhålskolv vilket gör det enklare och mer ergonomiskt att använda. Tack vare dess handtag i läderliknande material får du dessutom riktigt bra med grepp oavsett väder.

Kolven på Sako S20-Hunter går enkelt att byta ut med hjälp av två skruvar som fästs i chassit till en med ett mer öppet pistolgrepp. Hela vapnet är tillverkat i flygplansklassat aluminium och är därför mycket lätt samtidigt som det tål mycket stryk. Du kommer alltid kunna lita på att geväret kommer att fungera perfekt när du väl behöver det.

Sako S20-Hunter är ett kulgevär som är gjort för att jaga med och ge jägaren ett vapen som skjuter precis så som jägaren vill att det ska skjuta oavsett väderförhållanden. Kalibern på geväret är .308 Win vilket gör det perfekt för dig som är lite mer bekväm vid att hantera vapen och jakt. Sako S20-Hunter är ett riktigt bra gevär för dig som är ute efter ett vapen som funkar i alla väder.

Tyvärr hittade vi inga produkter just nu.

Fördelar

Nackdelar

Blaser R8 Professional är ett gevär för dig som är ute efter det absolut bästa på marknaden och inte är rädd för att betala lite mer. Kulgeväret kommer med en mängd smarta funktioner för att göra jakten både enklare och roligare oavsett vilket väder eller vilken temperatur du jagar i. Egenskaper som dessa ger geväret en självklar plats i vårt kulgevär test.

Hela kulgeväret är designat med ergonomi och smidighet i åtanke. Kolven har en unik design som fördelar rekylen mer över hela kroppen för att slita mindre på jägaren. Utformningen av greppet är tillverkat både för ergonomins skull men också för att vapnet ska vara så enkelt som möjligt att använda i många olika typer av jaktsituationer.

Designen på Blaser R8 Professional gör det även till ett mycket vackert gevär. Något som är en liten bonus när du är ute och jagar. Priset är däremot ganska högt på detta gevär eftersom du får så pass mycket funktioner. Är du inte en van jägare som verkligen kommer använda vapnet mycket varje säsong kan det vara bättre att börja med att av de billigare gevären i vårt test.

Last updated: 2022-10-02 20:27:18

Kulgevär test – Köpguide

Innan du väljer vilket kulgevär du ska köpa kan det vara bra att ha lite koll på vad det är du är ute efter. Alltså vilka funktioner är det du vill ha med ditt nya gevär. Är det utseendet som är viktigt eller är det att vapnet ska vara vädertåligt? Vilken kaliber ska ditt gevär använda?

Sådana saker är bra att ha listat upp innan du går iväg till affären eftersom de kommer göra hela sökandet mycket enklare då du redan innan vet exakt vad du är ute efter. Samt hur mycket du känner att du vill spendera på ditt nya gevär. I denna köpguide går vi igenom några saker som är bra att tänka på.

Ergonomi

Vid jakt kommer du inte bara använda ditt vapen utan du kommer också behöva bära runt på det under långa perioder. Då är det bra att se till att du har ett vapen som inte bara är bekvämt att skjuta med utan ett som också är mycket bekvämt att bära på. Är vapnet för tungt kan det vara dåligt för rygg och leder.

Ergonomin är också viktig om du ska sitta still under längre perioder och hålla ditt vapen. Det sista du vill är att du äntligen får syn på en älg men grepphanden är trött av att hålla i vapnet och du missar. Se till att köpa ett gevär som passar just dig och din kropp för att slippa värk och bli mindre trött.

Vädertåligt

Ett bra kulgevär måste kunna tåla alla möjliga sorters väder och prestera perfekt när du ska skjuta. Detta betyder inte att du ska försöka utsätta ditt vapen för olika väderförhållanden men är du ute på jakt kommer du stöta på allt från regn till snö och sol och ditt vapen måste vara byggt för att klara dessa förhållanden.

Ställ frågor när du ska köpa geväret och hör hur pass mycket väder det tål samt om det har testats i olika väderförhållanden. Det är inte speciellt trevligt om geväret slutar fungera mitt under jakten. Välj ett vapen som alltid kommer att fungera oavsett vilket väder du finner dig i och slipp vara missnöjd i framtiden.

Skytte och kaliber

För att välja rätt gevär bör du inte bara titta på utseendet eller på hur tåligt geväret är. Kaliber och hur geväret skjuter spelar också stor roll. Olika typer av jakt kräver olika typer av kaliber och det är därför bra att tänka på vilka sorters djur du mest planerar att jaga med ditt nya vapen.

Testa geväret innan du köper det för att veta om du tycker om hur det skjuter. Saker som ljud, rekyl och enkelhet är alla personliga saker som bara du kan avgöra om du tycker om eller inte. Kom ihåg att det är du som ska använda vapnet och ingen annan och därför är det viktigt att du trivs riktigt bra med det.

Priset

Det sista som är bra att ha tänkt över innan du går iväg till affären är hur mycket du är villig och har möjlighet att spendera på ditt nya gevär. Är du ute och jagar mycket och verkligen känner att det är något du älskar kanske du kan lägga ut lite mer pengar än om du bara tänker jaga någon gång då och då. Annars blir det lätt att du köpt ett riktigt bra vapen som aldrig används till ett högt pris.

Försök använda samma förnuft som när du ska köpa något annat och köp inte det absolut dyraste om du inte vet exakt att det är det du vill ha. Fråga runt i butiken så kommer de att hjälpa dig att hitta ett riktigt bra gevär som passar alla dina behov men som samtidigt inte spränger banken.

Kulgevär - Vanliga frågor och svar

Ett kulgevär är ett gevär som traditionellt har använts vid högviltsjakt. Alltså den typ av jakt som tidigare bara fick utföras av adeln och andra högt stående personer i samhället. Kulgevären är ofta mycket kraftfulla vapen.

Nej, alla gevär är gjorda för en eller möjligtvis två olika kaliber och det är viktigt att du använder rätt för att inte skada dig själv, vapnet eller andra. Fråga i affären när du köper geväret vilken kaliber det tar.

Kolven är den del av geväret som sitter längst bak. Den du sätter mot axeln för att absorbera mycket av rekylen. Att den är avtagbar betyder helt enkelt att du kan ta bort den vid transport eller byte av kolv.

Ja, i Sverige behöver du vapenlicens för att köpa alla typer av vapen och kulgevär är inget undantag. Om du är osäker på hur du får tag i en vapenlicens kan du enkelt fråga någon i en vapenaffär om hjälp.

Sammanfattning – Kulgevär test köpguide

Tänk igenom ditt köp av gevär innan du köper. Sätt upp en plan och spendera inte alldeles för mycket på ett gevär du inte kommer använda ofta. Vi hoppas denna guide har gett dig lite mer kött på benen när du är på jakt efter ditt nästa gevär. Har du några funderingar eller några fler frågor får du gärna skriva en kommentar så försöker vi hjälpa dig så snart vi kan.

Testjakts lista över de bästa kulgevären

  1. Bäst i test – Tikka T3x CTR
  2. Bästa mellanklassen – Sako S20 Hunter
  3. Bästa premium – Blaser R8 Professional

Den självklara vinnaren i vårt test av kulgevär är Tikka T3x CTR. Geväret ger dig riktigt bra valuta för pengarna och är perfekt både för nybörjaren och den erfarna. Sako S20 Hunter på andraplats är också ett mycket bra gevär som går att lita på under alla väderförhållanden. Blaser R8 Professional är det perfekta vapnet för den vane jägaren som ger dig allt och lite till men till ett högt pris.

Referenser

Vill du läsa mer om de olika kulgevären kan du gå in på tillverkarnas hemsidor eller söka och kontakta olika återförsäljare. För Tikka T3x CTR och Sako S20 Hunter finns hemsidan sakosverige.se där du hittar all information kring båda gevären. För Blaser R8 Professional är hemsidan https://www.blaser.de/en/. Mycket information om vad andra tycker om kulgevären kan du även hitta i kommentarer hos återförsäljare eller på olika vapenforum.