Bästa Korslasrarna För Raka Linjer Och Mått (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka korslasrar som är bäst i test enligt vår testpanel!

En korslaser, vad är det? Kärt barn har många namn och i folkmun går den även under namn som linjelaser, korslinjelaser, och krysslaser. Oavsett vad du väljer att kalla den är en korslaser ett praktiskt mätverktyg som gör det lättare att montera eller arbeta med exakta linjer för att få resultatet spikrakt. Korslasern avger en vågrät och lodrät laserlinje mot platsen du riktar den. Vilket innebär att du enkelt monterar exempelvis hyllor eller sätter kakel med perfekta linjer.

Oavsett om du arbetar med att lägga golv, kakelsättning, elektriker eller inom andra grener av byggsektorn kommer en krysslaser i många fall kunna ersätta ditt vattenpass. Som privatperson kan du också ha mycket användning av detta verktyg. Montering av hyllor, montering av kök eller kanske när du ska sätta upp tavlor eller spegel? En korslaser gör jobbet betydligt mycket lättare tack vare att den ger väldigt precisa mätningar. Med korslasern gör du tillförlitliga beräkningar inför montage eller andra projekt som kräver finprecision. Vinnaren i vårt bäst i test blev korslasern från BOSCH GLL 3-80 CG, nedan kan du läsa mer om varför och även om de andra krysslasrarna vi valt att recensera.

1. Vinnare och bäst i test blev korslasern från BOSCH GLL 3-80 CG

Fördelar

 • Med bluetooth
 • Kompakt
 • Robust
 • Lättanvänd

Nackdelar

 • Linjen är lite bred och i vissa ljus inte stark nog

Specifikationer

Mer om korslasern från BOSCH GLL 3-80 CG

Med den här korslasern från Bosch kan du göra tillförlitliga mätningar inför arbeten som exempelvis planering av planyta, golvläggningar eller andra byggnadsarbeten. Det här är en självnivellerande professionell korslaser som projicerar 3 360° linjer och även lodpunkt. Den här korslasern arbetar med ett intervall på upp till hela 120 meter vid användning av LR 7 Professional-mottagare som kan köpas till. Utan mottagare upp till 30 meter. Den är mycket exakt i sina mätningar med en nivelleringsnoggrannhet på ± 0,2 mm/m. Den har även Bluetootgh styrning som du enkelt synkar till din telefon.

Det här är en prisvärd korslaser optimal till exempel markanläggning, murverk, byggarbeten och montering av hyllor. Den här hållbara korslasern kan du använda lika bra utomhus som inomhus. Den tål alla typer av väder. Med den här behändiga korslasern kan du utföra de flesta mätningar du behöver inom exempelvis bygg-, ingenjörsyrken.

2. På andra plats kommer korslasern från LIMIT 1210 HV

Fördelar

 • Reglerbar ljudsignal
 • Inklusive batterier
 • Displaybeslysning

Nackdelar

 • För enbart inomhusbruk

Specifikationer

Mer om korslasern från LIMIT 1210 HV

LIMIT har lyckats bra med sin 1210 HV. Det här är en av de bästa korslaserna du kan använda till att utföra dina byggnadsmätningar med. Den har en roterande röd laser och skanningsfunktion med reglerbar skanningsvinkel. Den här kvalitetsverktyget är mest lämpat att använda till arbeten inomhus.

Med en medföljande fjärrkontroll kan du reglera bland annat rotationshastighet, lutning och skanningsvinkel. Du kan till och med vrida skanningsområdet i båda riktningarna. Den är med på topplistan i vårt korslaser test för att det är ett pålitligt och bra mätinstrument som har inbyggd lasermottagare med dubbla indikeringsfönster.

3. På tredjeplats kommer korslasern från STABILA LAX 400

Fördelar

 • Inklusive många tillbehör
 • Kapslingsklass 54
 • Integrerad låsfunktion

Nackdelar

 • Linjer upp till 20 meter

Specifikationer

Mer om korslasern från STABILA LAX 400

Den här välkonstruerade korslasern från STABILA tillåter dig utföra mätningar inför exempelvis murbruk, ytplanering och annat. Den är utrustad med en röd multi-korslaser som ger precisa, skarpa och ljusa linjer på avstånd upp till 20 meter. Det är dessutom en korslaser som är utrustad med aluminiumlock för att skydda den horisontala laserlinjen.

Det här är ett välgenomtänkt och bra verktyg som förser dig med 360° horisontal linje för enkla märkningar, utjämningar samt anpassningar runt om hela platsen eller rummet. Det här är en behöndig och tålig korslaser som du kan ha användning av vid de flesta typer av bygg, mur eller monteringsarbeten.

4. På en fjärdeplats kommer korslasern från IRONSIDE 102494

Fördelar

 • Noggrannhet 0.2 mm
 • Inklusive lithiumbatterier & laddare
 • Många medföljande tillbehör

Nackdelar

 • Dyrast i vårt test

Specifikationer

Mer om korslasern från IRONSIDE 102494

Här har du en väldigt prisvärd premium självnivellerande korslaser med 360° tydliga gröna strålar från IRONSIDE. Laserstrålarna markerar kryss både uppåt, nedåt och på fyra sidor. Den här praktiska lasern har en räckvidd inomhus på upp till 30 meter respektive 70 meters räckvidd utomhus under användning tillsammans med detektor. Denna ingår ej utan behövs köpas till dom extra tillbehör till korslasern.

Den här korslasern från IRONSIDE är både vatten- och dammskyddad i enlighet med IP65. Det är ett populärt verktyg bland kunder dels tack vare sin konsekventa precision. Vilket är något som gör det här till en mycket prisvärd korslaser trots den kanske lite höga prislappen. Men också tack vare många av verktygets andra väldigt praktiska funktioner, goda kvalitet och recensioner!

5. På en femteplats kommer korslasern från BOSCH GLL 3-80

Fördelar

 • Effektiva 360°-linjer
 • Mångsidig stativkompatibilitet
 • Hög synbarhet med dioder

Nackdelar

 • Extra kostnad för mottagare

Specifikationer

Mer om korslasern från BOSCH GLL 3-80

Korslaser Bosch GLL 3-80 imponerar med sin överlägsna prestanda och användarvänlighet. De 3 x 360°-linjerna möjliggör simultana horisontella och vertikala mätningar, vilket dramatiskt ökar arbetskapaciteten. Den kompakta och robusta designen, med både små och stora gängfästen, gör den extremt mångsidig och passande för en rad applikationer, från tak- och golvläggning till fönster- och hyllmontering. Den höga synbarheten, möjliggjord av effektiva dioder, säkerställer precision i olika arbetsmiljöer.

Trots dessa fördelar finns en nackdel att överväga. För att utnyttja det imponerande arbetsområdet på 80 meter krävs köp av en separat mottagare, vilket kan öka den totala kostnaden. Sammantaget är Bosch GLL 3-80 en pålitlig och effektiv korslaser för yrkesmän som kräver noggranna och mångsidiga mätverktyg.

Köpguide – Välj rätt korslaser

Oavsett ifall ditt arbete kräver mätningar inför till exempel planering av planytor, murbruk, golvläggningar eller andra typer av byggnadsarbeten så behöver du en tålig korsläsare för att kunna utföra korrekta mätningar. Felaktiga mätresultat kan leda till ödesdigra konsekvenser för de som är inblandade.

Vi hoppas att du genom vår korslaser guide kan hitta bra information för att kunna köpa en lämplig korslaser till dina arbeten. Du kanske förutom en prisvärd korslaser även behöver en tillförlitlig regelsökare när du exempelvis utför byggen, renoveringar, sätter kakel eller byter ut golv.

Hitta bäst i test korslasrar hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test korslasrar hos oss på Testjakt.se!

Användarvänlighet

Det är viktigt att korslasern är lätt att hantera och avläsa för att du ska kunna utföra ett effektivt arbete med så precisa och tillförlitliga resultat som möjligt. En korslaser som ofta mäter fel inte bara segar ner effektiviteten. Utan den utgör även en säkerhetsrisk.

Du bör därför se till att din korslaser är lätt att använda med funktioner du lätt både förstår och når från alla vinklar och avstånd. Att den är greppvänlig är en annan faktor av stor vikt så du inte slinter och därför mäter fel.

Kvalitet

Det är viktigt att korslasern du köper är välkonstruerad och smart designad. Du behöver verktyg som tillåter dig arbeta hela dagen utan diverse avbrott på grund av dåligt batteri eller att mätinstrumentet krånglar. Den bör vara felfri samt inkludera garanti.

En batteridriven korslaser av hög standard förenklar inte bara ditt arbete utan dessutom effektiviserar och ger dina mätningar perfekta, precisa resultat. Det kan därför i längden vara bättre att skippa en billig korsläsare och istället köpa en något dyrare modell.

Funktionalitet

Det är viktigt att tänka på vilka funktioner din korslaser är utrustad med samt vilka funktioner du själv behöver för att kunna utföra ditt arbete väl med bästa möjliga slutresultat oavsett om du bara utför mätningar eller utför själva arbetet också.

En korslaser kan du hitta i många varierande modeller från flera olika tillverkare och de är alla bättre lämpade till vissa typer av mätningar ett arbete kan kräva. Du bör tänka på saker som räckvidd, vikt, laserkapacitet och annat.

När behöver man använda en korslaser

Är du till exempel en snickare, ingenjör eller utrymmesansvarig på en arbetsplats behöver du ofta mäta ytor för precis märkning av ytor du ska arbeta med. Då kan en korslaser vara det essentiella verktyget för att du ska få till perfekta resultat varje mätning.

Oavsett om det är hyllor du ska sätta upp på en vägg, en golvmatta som ska skäras ut eller ifall du ska kakla kan du med hjälp av korslasern mäta och märka ut raka, fina linjer för ett perfekt slutresultat på ditt arbete.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Philip Hector byggproduktionsledare och även utbildad snickare.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 17/01/2024 •  11 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test