Bästa Knivsliparna För Maximal Vasshet (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka knivslipar som är bäst i test enligt vår testpanel!

En knivslip är perfekt när dina knivar tappat den där skärpan de en gång hade. Då kanske du behöver den bästa knivslipen!

Vi har sammanställt information om våra favoritmodeller i detta test så att du snabbt och enkelt kan hitta den bästa knivslipen för dina behov.

1. Vinnare och bäst i test blev MinoSharp Plus 3 knivslip

Fördelar

 • Effektfull
 • Enkel användning
 • Perfekta resultat

Nackdelar

 • Inte för DEBA-slipade knivar

Specifikationer

Mer om MinoSharp Plus 3 knivslip

MinoSharp kan utses till knivslip bäst i test av användare. Den här är en keramisk vattenslip som har fått mycket höga betyg i recensioner och det finns det tre enkla skäl till. Den är enkel att använda. Den slipar alla symmetriska knivar.

Här behöver du inte fundera och dividera. Det går snabbt att slipa kniven med de tre sliphjulen. Du drar helt enkelt kniven genom varje springa för att få en vass egg igen.

Om du har en bra kniv som inte behöver större underhåll kan det till och med räcka med de två finare sliphjulen för att det ska bli vasst och bra igen. Det här är den bästa slipkniven för dig som har en japansk eller europeisk kniv utan tänder.

2. Tvåa blev Vulkanus Professional VG2 som bästa premiumalternativ

Fördelar

 • Perfekt slipning
 • Hög säkerhet
 • Klarar diskmaskin

Nackdelar

 • Endast en färg

Specifikationer

Mer om Vulkanus Professional VG2

Den här knivslipen fungerar till och med på vågtandade brödknivar. VG2 är en uppdatering av den tidigare Professional-modellen och ger många fina fördelar. Du ställer själv in slipen för den kniv som behöver slipas. Slipvinkeln går från 11 till 21 grader och är lätt att justera. Det blir inga repor och inga hack, bara vasst och fint igen.

Med en unik fjäderteknologi är det lätt att ställa in slipen i rätt vinken. Den är säker att använda och erbjuder dessutom hög kvalitet. Du lär inte behöva en ny knivslip i första taget då du investerar i en VG2 Professional. Det rostfria stålet betyder att du kan diska slipen i maskin om du vill det.

3. Global G-91 kom på en tredjeplats

Fördelar

 • Fantastisk skärpa
 • Enkel användning
 • Billig knivslip

Nackdelar

 • Bara släta blad

Specifikationer

Mer om Global G-91

Några drag i Globals våt-slip och så är kniven vass igen! Global G-91 har två hjul som du drar kniven igen. Det ena hjulet är grövre och det andra lite finare. Det är bara att hälla på vatten i behållaren och att stänga locket. Därefter kan du dra din kniv genom springorna för att den ska få tillbaka sin skärpa.

Hjulen är keramiska och har axlar av stål. Hållbarheten är mycket god. Slipen fungerar för knivar med släta blad och kan rekommenderas särskilt om du har japanska knivar. Priset är minst sagt attraktivt. Har du en mindre budget för detta köksverktyg är detta utan tvivel ditt bästa val.

4. Chef’s Choice Knivslip 2 kom på fjärdeplats

Fördelar

 • Enkel att använda
 • Slipar och polerar i två steg
 • Slipar även sågtandade knivar

Nackdelar

 • Slipvinkeln är ej justerbar
 • Kräver elanslutning

Specifikationer

Mer om Chef’s Choice Knivslip 2

Chef´s Choice Knivslip är en elektrisk slip för dina asiatiska knivar. Den slipar i två steg för att få riktigt bra skärpa. Steg 1 gör att kniven får en bra grundegg och steg 2 polerar och förfinar grundeggen. Slipen klarar mellan 2 000 och 3 000 slipningar och slipar i 15 graders vinkel, något gör kniven riktigt vass.

Dessutom är märket Chef´s Choice kända för att göra pålitliga och praktiska knivslipar och den här modellen är inget undantag. Den slipar dina knivar så de blir lika vassa som när du köpte dem.

Chef´s Choice Knivslip är en användarvänlig och okomplicerad slip som slipar dina knivar snabbt och effektivt. Detta är en prisvärd slip som även är slitstark och som kommer att hålla länge. Om dina asiatiska knivar behöver slipas är denna modell definitivt ett bra alternativ.

Den ger dessutom en sylvass 15 graders slipning snabbt och enkelt. Använder du dock även andra sorters knivar, såsom europeiska, som inte har 15 graders vinkel kommer du dock troligtvis behöva köpa ännu en slip. Men att den även slipar sågtandade knivar är ett riktigt plus.

Köpguide för hur du väljer den bästa knivslipen

När du vill ha vassa knivar vill du ha vassa knivar! De flesta vet hur frustrerande det är att försöka hacka sallad med en slö kniv. Det viktigaste är att knivslipen ger goda resultat som håller. Men det finns mer än så att tänka på när du ska välja modell. Innan du surfar iväg för att köpa bra knivslip bör du fundera lite på följande.

Hitta bäst i test knivslipar hos oss på Testjakt!
Hitta bäst i test knivslipar hos oss på Testjakt!

Vilken typ av blad kan en knivslip vässa?

Köp inte knivslip innan du är säker på att den klarar dina knivar. Det finns knivslipmaskiner som också klarar de vågbladade brödknivarna. Om du har en rad olika knivar kan det vara smart att välja en modell som är flexibel.

Se också över om det finns en viss typ av knivblad som slipen inte klarar av. Utöver att se på produktbeskrivning är det klokt att läsa användarrecensioner. Dessa ger dig en god inblick i om det kommer att fungera som tänkt. Kolla vilka knivar som användare slipar med slipen och hur det fungerar.

Är det svårt att slipa?

Du ska ju inte behöva en utbildning på en verkstad för att kunna vässa dina köksknivar. Då är det helt fel slip du har skaffat! Det bör inte vara svårare än att du drar din kniv genom en springa eller över en slip-del för att få den vass igen.

Det finns lite olika modeller och det är viktigt att tänka på stabilitet. Om du måste hålla i slipen med en hand alldeles för nära själva slipstenarna kan det kännas obehagligt. Användarvänlighet är inte en liten sak när du ska slipa knivar.

Tänk på att:

Hur ser det ut med säkerheten?

Säkerheten är också viktig. Vi har redan nämnt stabilitet som något du bör tänka på. Men var också medveten om hur du kan hålla i slip och kniv samtidigt. Är greppet säkert och tryggt? Se om slipen har formats för att skydda dina fingrar och händer då du slipar.

Justeringar för perfekt slipning

Tänk också på om du kan justera slipen för en perfekt egg på kniven. Vissa modeller ger dig ingen särskilt justering. Du får flera sliphjul med olika finhet. Det här kan fungera mycket bra. Du lär dig snabbt hur du går från hjul till hjul på rätt sätt för varje kniv.

Det finns också modeller där du kan anpassa slipen helt i enlighet med kniven. Det här behöver inte alls vara komplicerat. Som regel kostar det lite mer med högre flexibilitet. Om du har flera favoritknivar och tycker att det är viktigt med perfekt skärpa är det här värt att investera lite mer i.

Ett knivslip pris som du kan acceptera

Priset på knivslipen ska passa din budget. Den goda nyheten är att det här är en produkt som inte är särskilt dyr. Du kan hitta en billig knivslip som dessutom är riktigt bra. Rådet är dock att lägga lite mer på den bästa knivslipen om du vill ha en hållbar slip som gör ett riktigt fint jobb gång på gång.

Nu ska vi se närmre på några vanliga frågor om knivslipen som köksverktyg. Svaren på dessa frågor kan hjälpa dig att hitta rätt modell till dina knivar.

Vanliga frågor om knivslipar

Att slipa en kniv med en knivslip, hur gör man?

Knivslipen är byggd för att hjälpa dig att på ett lätt sätt dra knivens egg mot slipen. Det här kan ske genom en springa eller i en konstruktion som ser ut lite som ett V. Du får en typ av ställning som du drar din kniv igenom. Du behöver bara dra din kniv mot slipen några gånger för att den ska vässas. Vissa modeller har olika grader så att du kan välja en grundlig slipning från grovt till fint eller kanske bara en finare slipning då det behövs.

Är det värt att ha egen knivslip?

Om du ofta har problem med knivar vars eggar är slöa så är det värt att satsa på en egen knivslip. Om du däremot sällan skär i något och tycker att det är bättre att köpa en ny kniv då den du har blir slö kan det ses som onödigt att ha en slip. Tänk också på att knivslipen är till för knivar som håller högre kvalitet. Om du har investerat i riktigt bra knivar bör du också se till att ha en riktigt bra slip att hålla dem i tipp topp form med.

Kan en billig knivslip vara bra?

Ja, en billig knivslip kan vara mycket bra. Faktum är att du kan se knivslip tester som visar att den allra bästa modellen också är den som har ett lågt pris. Högt pris är inte nödvändigtvis samma sak som bäst även om några av de allra bästa knivsliparna kostar lite mer.

Vad är ett bra rim för knivslip?

Om du ska ge bort en knivslip kan du skriva på kortet : “I köket är det nu slut på lip med denna fina…” Eller så kör du på något i stil med: ”Fort ska det gå och med denna kommer du gnistor i ditt kök få”

Är knivslipen farlig för händerna?

Det kan den vara om du använder den på fel sätt. Men när du väljer de bästa modellerna kan du lita på att de har en konstruktion som skyddar dina händer från slipsten och kniven som dras emot den. Tänk på att vissa knivar alltid utgör en viss fara. Lär dig hur du ska använda köksknivar på ett säkert sätt. Både då du slipar och då du skär med dem.

Är vattenknivslipen bäst?

Det finns vattenknivslipar som utsetts till bäst i test. Samtidigt kan du hitta andra varianter som också har fått höga betyg. Det måste inte bli en vattenslip för bästa resultat men den här tekniken kan rekommenderas då den är mycket pålitlig.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 11/05/2023 •  11 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test