Bästa Kap och Gersågarna För Proffs och Hobby (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilken kap och gersåg som är bäst i test enligt vår testpanel!

För dig som bor i hus är en kap- och gersåg en mycket bra investering. Den hjälper dig till exempel vid byte av panel där många brädor ska sågas till med god precision och snabbhet. I vårt kap och gersåg test kommer vi att gå igenom de absolut viktigaste funktionerna. Vi går även igenom vad du bör tänka på innan du väljer vilken maskin som passar bäst för dina ändamål. Vi har med tre stycken maskiner i olika prisklasser där någon av maskinerna passar till alla. Bästa kap och gersåg i vårt test blev FESTOOL KS 120 REB-Set-MFT.

Att vinnaren i vårt kap och gersåg test blev FESTOOL KS 120 REB-Set-MFT beror på dess höga prestanda och relativt låga pris i jämförelse med många konkurrenter. FESTO kap och gersåg klarar av alla jobb du kan tänka dig runt huset. Dessutom är den en riktig pärla tack vare sitt rimliga pris. Vi har gått igenom en mängd olika modeller från flera tillverkare för att komma fram till vår topp tre lista. Alla tre har varierande funktioner som lämpar sig olika bra beroende på användningsområde. Häng med oss längre ned i recensionen där vi går igenom många av de viktigaste sakerna i detalj.

Marknadens fyra bästa kap och gersågar för hobby-användare och proffs

Vi har testat och jämfört de tre bästa kap och gersågarna så att du ska ha de bästa förutsättningarna för ett säkert projekt.

1. Vinnare och bäst i test blev FESTOOL KS 120 REB-Set-MFT kap och gersåg

Fördelar

 • Mycket kraftfull, hög effekt på 1600 W
 • Exakta snitt, hög precision
 • Möjlighet att göra kapdjup upp till max 120 mm
 • Kompakt och lätt konstruktion

Nackdelar

 • Högt pris, stor investering.

Specifikationer

Mer om FESTOOL KS 120 REB-Set-MFT kap och gersåg

Vinnare och bäst i vårt kap och gersåg test är Festool KS 120 REB-Set-MFT. Denna kap- och gersåg imponerar med sin kraft och precision. Festools modell är utrustad med avancerade funktioner som dubbelpelarstyrning, dubbellinjelaser och möjlighet till finjustering, vilket gör den idealisk för precisionsarbete.

Dess höga kapdjup och förmåga att hantera olika material gör den till ett mångsidigt verktyg för olika projekt. Trots sin imponerande prestanda har den en kompakt och lätt design som underlättar transporten. Enda nackdelen är det höga priset, vilket kan vara en övervägning för personer med en begränsad budget eller som inte har användning av en kap och ger med så hög prestanda. Sammantaget är Festool KS 120 REB-Set-MFT en pålitlig och kraftfull kap- och gersåg för seriösa hobbysnickare eller professionella användare.

2. Tvåa blev BOSCH-GCM-8-SJL kap och gersåg

Fördelar

 • Lasermarkör
 • Transportsäkring och bärhandtag

Nackdelar

 • Ingen mjukstart

Specifikationer

Mer om BOSCH-GCM-8-SJL kap och gersåg

På andra plats i vårt kap och gersåg test kommer BOSCH GCM 8 SJL. Den här gersågen är på 1 600W och är en kraftfull maskin som klarar de flesta jobb. Den har en kapbredd på upp till 312 millimeter och en kaphöjd på upp till 70 millimeter. I vissa fall kanske det inte räcker till, om du till exempel vill såga till tjocka plintar eller liknande. Den är utrustad med mjukstart och har dubbla dammutsugningskanaler vilket ger en bättre dammutmatning. Gersågen från Bosch är något tyngre än vinnaren med en vikt på totalt 17,3 kilo.

Även BOSCH GCM 8 SJL kommer med en lasermarkör som märker ut exakt var sågsnittet kommer att bli. Det är som sagt en bra funktion att ha på sin gersåg, som gör att arbetet går fortare än om du skulle välja en utan. Den har även en snedkapsinställning med sidolåsning i olika lägen och djupanslag för spårsågning. Till skillnad från vinnaren i testet klarar gersågen från Bosch gersågning på hela 52 grader från vänster och 60 grader från höger, det är bra om du jobbar med lite udda vinklar som inte är så vanliga.

Med sina inbyggda bärarmar kan du enkelt såga till långa material utan problem. Handtaget är softgrip för en mycket smidig hantering. Max varvantal är på 5 500 varv per minut med en klingdiameter på 216 millimeter. Med den här maskinen kommer du att kunna jobba med hög precision för bästa resultat. Om du är ute efter en gersåg i hög kvalitet som du har tänkt använda regelbundet är det här maskinen vi rekommenderar. Den har många finesser och ett bra skydd vid användning, men till ett lite högre pris.

3. På en tredjeplats kommer BOSCH GCM 12 GDL

Fördelar

 • Kraftull 2000W-motor
 • Exakt sågning och suverän sågfinish
 • Dammutsugsfunktion

Nackdelar

 • Enbart kompatibel med produkter i Bosch Professionals-serie. (Bosch blå)

Specifikationer

Mer om BOSCH GCM 12 GDL

På tredje plats i vårt kap och gersåg test kommer Bosch GCM 12 GDL, en imponerande kap- och gersåg som levererar hållbar noggrannhet och kraftfull prestanda. Med en imponerande 2000W-motor och en innovativ, underhållsfri samt extremt robust styrarm, imponerar denna såg med sin pålitlighet.

En av dess framstående egenskaper är den friktionsfria utdragsmekanismen som möjliggör smidig sågning utan kraftförluster. Dessutom erbjuder den effektivt dammutsug med en optimerad dammsugaranslutning, vilket skapar en ren och säker arbetsmiljö. De inbyggda, utdragbara materialstöden med ländanslag på både höger och vänster sida ökar precisionen och användarvänligheten.

Den kompakta utdragsmekanismen gör att sågen sparar plats vid placering mot väggen, medan det inbyggda bärhandtaget underlättar smidig transport. Med en kraftfull 2000W-motor ger denna såg tillräcklig effektreserv för att hantera även grovt trä med lätthet. Dess spårsågsfunktion och exakta sågning möjliggörs av den inbyggda, dubbla syftningslasern och Top Precision Best for Wood-sågklingan.

En annan fördel är att alla kontroller för geringssågning och snedkapning sitter framtill på maskinen, vilket gör arbetsprocessen smidigare. Det är dock viktigt att notera att Bosch Professional-seriens maskiner och tillbehör, inklusive batterier och laddare, är endast kompatibla med andra produkter i samma serie. Detta innebär att man inte kan använda blå Bosch Professional-produkter ihop med produkter från den gröna Bosch DIY-serien.

Sammanfattningsvis är Bosch GCM 12 GDL en pålitlig och kraftfull kap- och gersåg som levererar precision och effektivitet för professionella användare.

Kap och gersåg – köpguide

Vid köp av en kap- och gersåg finns det väldigt många saker du kan titta efter. Något som är väldigt viktigt är till exempel vilket blad du väljer att använda. Olika blad lämpar sig nämligen bättre för vissa arbeten och material. Om du är osäker på vilket blad du ska använda kan du fråga en kunnig person som jobbar i affären eller kontakta sidan du vill handla ifrån. En annan viktig sak som är underskattad hos många är en lasermarkör. Den lyser med laser ner där sågsnittet kommer att ske.

En lasermarkör kommer snabba på ditt arbete och precisionen kommer att vara väldigt hög. En annan viktig sak är sättet gersågen samlar upp spån och damm vid användning. Det absolut bästa är om den har ett spånutsug där du kan koppla en industridammsugare, men även en spåntratt fungerar helt ok. Även mjukstart har sina fördelar och är ett säkrare alternativ när det kommer till säkerhet. Priset har också en stor betydelse för många. Om du enbart ska använda gersågen privat räcker det gott med att köpa en maskin i mellanklassen eftersom även de har hög prestanda.

Spånuppsamling

En kap- och gersåg har alltid någon form av spånuppsamling för att samla upp spån och sågdamm. Den kan ha en spåntratt där en del av spånet samlas upp medan en del modeller har ett spånutsug där du kan koppla en dammsugare. Det ska då gärna vara en industridammsugare eftersom en vanlig dammsugare inte är byggd för att klara av alltför mycket fint slipdamm. Den suger aktivt upp allt spån och damm som uppstår när du sågar, vilket är en bra funktion eftersom spån annars kommer överallt runt arbetsplatsen.

Om du någon gång har använt en såg vet du med dig att det bildas otroligt mycket spån och damm vid användning. Det kan dessutom vara svårt att få bort utan en grundlig städning. Har du en kap- och gersåg med spånutsug minimeras spån och damm runt arbetsplatsen vilket gör att städningen efter utfört arbete går betydligt fortare. Du kommer spara både tid och pengar om du väljer en gersåg med spånutsug. En spåntratt är inte lika effektiv på att samla upp spån som ett spånutsug, men det duger.

Bäst i test kap och gersåg hos oss på Testjakt.se!
Bäst i test kap och gersåg hos oss på Testjakt.se!

Arbetsbelysning och såglinjelaser

En kap- och gersåg med lasermarkör visar en linje i laser där sågsnittet kommer att bli så du exakt ser var snittet kommer ske. De maskiner som inte har en lasermarkör kan du istället fälla ner klingan på för att se var snittet kommer att ske, men det är mer tidskrävande och har mindre precision. Ska du använda gersågen i hemmet är det inte absolut nödvändigt att ha en lasermarkör, men om den ska användas ofta och länge är en lasermarkör något vi verkligen rekommenderar för att spara tid.

Att ha en bra arbetsbelysning runt maskinen och speciellt där snittet kommer att ske är väldigt viktigt, speciellt om du arbetar inomhus med begränsad belysning. En del lasermarkörer på billigare maskiner kan med tiden visa något fel och är inte lika noggranna som på de dyrare och mer professionella maskinerna. Gillar du att jobba med hög precision och samtidigt spara in tid är en lasermarkör som visar såglinjen mycket viktig. Har du väl använt en gersåg med laser kommer det att bli svårt att gå tillbaka till en utan.

Med eller utan sladd

En kap- och gersåg kommer antingen med eller utan sladd och båda har sina för- och nackdelar vid användning. Vill du ha en kraftfull maskin som klarar av höga varv bör du välja en maskin med sladd som kan komma upp i 5 500 varv per minut. En kap- och gersåg med sladd väger oftast betydligt mer än en gersåg med batteri och är betydligt större med sin kraftfulla motor. Är du en professionell hantverkare kan det vara bra att ha både en med sladd och en med batteri.

En kap- och gersåg med sladd är som sagt mycket kraftfull och klarar enkelt att såga igenom tjocka material med hög densitet. Eftersom den oftast väger ganska mycket blir den väldigt jobbig att släpa runt på, medan en gersåg med batteri oftast är mer kompakt och betydligt enklare att ta med sig ut på jobb. Med det sagt betyder inte det att en kap- och gersåg med batteri inte kan vara kraftfull, de absolut bästa maskinerna med batteri kan även nå upp till runt 5 000 varv per minut.

Pris

Priset på en produkt spelar stor roll för många vid val av maskin och det är inte alltid så att den absolut dyraste maskinen är bäst för dina ändamål. Det beror helt enkelt på vad du ska använda maskinen till, hur ofta du ska använda den, vilka material du jobbar med och så vidare. De absolut billigaste maskinerna som finns på marknaden brukar oftast endast ha de mesta basala funktionerna med en ganska låg prestanda och precision. Produkterna i mellanklassen och premiumprodukterna har långt många fler användbara funktioner som kan hjälpa till att förenkla och skynda på ditt arbete.

Gillar du att snickra och jobba i hemmet eller sommarstugan kommer du att behöva flera olika maskiner. Då är det inte nödvändigt att alltid köpa de dyraste maskinerna. Faktum är att de är tillverkade för professionella hantverkare som använder dem dagligen och ofta. Vi skulle istället rekommendera att du kollar på en maskin i mellanklassen som ettan och tvåan i vårt test. De är mycket kapabla till att klara av alla tänkbara jobb i hemmet. På så sätt kan du spara in en del pengar men få bra kvalitet.

Kap och gersåg test – Sammanfattning

En kap- och gersåg är ett mångsidigt verktyg som är till stor nytta när du till exempel ska jobba i trä. Med sin precision, styrka och användarvänlighet är det ett verktyg som verkligen kan göra nytta och göra ditt arbete avsevärt mycket snabbare. Vill du göra ditt liv lite lättare vid renovering är en kap- och gersåg något vi verkligen kan rekommendera. Det är något alla kan använda utan några som helst problem. Om du har några frågor eller funderar över något kan du lämna en kommentar i fältet längst ner. Vi kommer sedan att återkomma till dig med ett svar så fort vi kan.

Testjakts lista över de bästa kap- och gersågarna

Vinnaren i vårt test blev METABO KGS 254 M. Den har en låg vikt vilket gör att du kan flytta runt maskinen utan några som helst problem samt en hög prestanda för sitt pris. På andra plats valde vi BOSCH GCM 8 SJL som är något dyrare än vinnaren. Den klarar inte av att kapa lika tjocka brädor som vinnaren men har en något högre prestanda och precision. Som bästa premiumprodukt valde vi BOSCH GCM 350-254. Den är otroligt kraftfull och lämpar sig bäst för professionella hantverkare som använder den flera gånger i veckan och behöver hög precision för ett perfekt arbete.

Vanliga frågor om kap och gersåg

Vad är en kap- och geringssåg?

En kap- och geringssåg är en slags cirkelsåg som du kan använda för att kapa plankor, lister och brädor i exakta vinklar. Det som är speciellt är att du även kan kapa på gering. Det betyder att du kan vinkla klingan upp till 45 grader. Vinklingen är perfekt om du till exempel ska skära till lister som ska se fina ut i hörnor av ditt hem. Det finns både el- och batteridrivna modeller.

Hur mycket kostar en kap och gersåg?

Priset varierar mycket beroende på vilken kvalitet du vill ha och vilka funktioner du behöver. De absolut billigaste ligger runt 1 000 kronor men de har oftast inte en speciellt hög kapacitet. De absolut dyraste sågarna kan kosta upp till 15 000 kronor och används av proffs som använder den dagligen. En bra såg till ett rimligt pris har ett pris på mellan 2 000 och 4 500 kronor.

Behövs en kap- och gersåg om jag redan har en cirkelsåg?

En cirkelsåg är ett mångsidigt verktyg som klarar av att kapa raka linjer, men den är inte lika exakt som en kap- och gersåg. En kap- och gersåg är gjord så att du med precision får till ett perfekt snitt och exakta sågningar, speciellt med olika vinklar. Om du är nöjd med någorlunda raka sågningar med din cirkelsåg behöver du inte investera i en kap- och gersåg. Det beror helt enkelt på dina behov.

Vilken kap och gersåg är bäst?

Att säga vilken gersåg som är bäst är svårt eftersom det beror på vad den ska användas till. De absolut bästa gersågarna är tunga och dyra och behövs inte om du ska använda den i hemmet. Då rekommenderar vi istället vinnaren i vårt test METABO KGS 254 M som är en mycket bra maskin till ett rimligt pris. Den klarar av det mesta och har de flesta funktioner du kan tänkas behöva.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Philip Hector byggproduktionsledare och även utbildad snickare.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 22/01/2024 •  16 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test