Bästa Kap och Gersåg [Topp 3 2021]

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

För dig som bor i hus är en kap- och gersåg en mycket bra investering. Den hjälper dig till exempel vid byte av panel där många brädor ska sågas till med god precision och snabbhet. I vårt kap och gersåg test kommer vi att gå igenom de absolut viktigaste funktionerna. Vi går även igenom vad du bör tänka på innan du väljer vilken maskin som passar bäst för dina ändamål. Vi har med tre stycken maskiner i olika prisklasser där någon av maskinerna passar till alla. Bästa kap och gersåg i vårt test blev METABO KGS 254 M.

Att vinnaren i vårt kap och gersåg test blev METABO KGS 254 M beror på dess höga prestanda och relativt låga pris i jämförelse med många konkurrenter. Metabo kap och gersåg klarar av alla jobb du kan tänka dig runt huset. Dessutom är den en riktig pärla tack vare sitt rimliga pris. Vi har gått igenom en mängd olika modeller från flera tillverkare för att komma fram till vår topp tre lista. Alla tre har varierande funktioner som lämpar sig olika bra beroende på användningsområde. Häng med oss längre ned i recensionen där vi går igenom många av de viktigaste sakerna i detalj.

Kort om de tre vinnande kap och gersågarna

BÄST I TEST
Bäst i test METABO KGS 254 M
METABO KGS 254 M
  • Lasermarkör
  • Transportsäkring och bärhandtag
BÄSTA MEDEL
Bästa kap och gersåg BOSCH GCM 8 SJL
BOSCH GCM 8 SJL
  • Kraftfull
  • Inbyggd lasermarkör
BÄSTA PREMIUM
bästa kap och gersågen BOSCH GCM 350-254
BOSCH GCM 350-254
  • Variabel hastighet

Fördelar

Nackdelar

Vinnare och bäst i vårt kap och gersåg test är METABO KGS 254 M. Den här gersågen är på 1 800W med en klinga på 254 millimeter. Den klarar av att kapa upp till 305 millimeter med ett sågdjup på upp till 92 millimeter. Det betyder att den klarar av att kapa riktigt tjocka brädor och är perfekt för hemmasnickaren som vill skära till panel eller brädor till altanen. METABO KGS 254 M är en kap och gersåg med bord där bordbreddningarna kan tas bort. Det är bra om du till exempel vill såga långa lister.

Metabo KGS 254 M är även utrustad med en lasermarkör som visar exakt var snittet kommer att bli, vilket är en mycket bra funktion. Har du en gång använt en kap- och gersåg med lasermarkör kommer du aldrig vilja använda en utan. Du kan använda en kap och gersåg med stativ för att få en bättre ergonomisk position när du arbetar. Ett stativ går att köpa till om så önskas. Den är mycket kompakt och lättviktig i jämförelse med många konkurrenter och väger endast 16,3 kilo. Det innebär att du kan flytta omkring den lättare.

Den har också ergonomiska bärhandtag med ett spånutsug med integrerad spåntratt som samlar upp mycket av slipspånet och slipdammet. Du kan ställa in de vinklar du vill ha mycket snabbt och enkelt med hjälp av låspunkter. Den har även en stark LED-belysning av sågstället. Såghuvudet kan dessutom lutas åt båda hållen, upp till 45 grader, vilket är bra om du till exempel ska såga till lister i hörnen på rummet. Ska du använda en kap- och gersåg hemma kan vi varmt rekommendera den här gersågen som klarar av de mesta en sådan ska göra.

Fördelar

Nackdelar

På andra plats i vårt kap och gersåg test kommer BOSCH GCM 8 SJL. Den här gersågen är på 1 600W och är en kraftfull maskin som klarar de flesta jobb. Den har en kapbredd på upp till 312 millimeter och en kaphöjd på upp till 70 millimeter. I vissa fall kanske det inte räcker till, om du till exempel vill såga till tjocka plintar eller liknande. Den är utrustad med mjukstart och har dubbla dammutsugningskanaler vilket ger en bättre dammutmatning. Gersågen från Bosch är något tyngre än vinnaren med en vikt på totalt 17,3 kilo.

Även BOSCH GCM 8 SJL kommer med en lasermarkör som märker ut exakt var sågsnittet kommer att bli. Det är som sagt en bra funktion att ha på sin gersåg, som gör att arbetet går fortare än om du skulle välja en utan. Den har även en snedkapsinställning med sidolåsning i olika lägen och djupanslag för spårsågning. Till skillnad från vinnaren i testet klarar gersågen från Bosch gersågning på hela 52 grader från vänster och 60 grader från höger, det är bra om du jobbar med lite udda vinklar som inte är så vanliga.

Med sina inbyggda bärarmar kan du enkelt såga till långa material utan problem. Handtaget är softgrip för en mycket smidig hantering. Max varvantal är på 5 500 varv per minut med en klingdiameter på 216 millimeter. Med den här maskinen kommer du att kunna jobba med hög precision för bästa resultat. Om du är ute efter en gersåg i hög kvalitet som du har tänkt använda regelbundet är det här maskinen vi rekommenderar. Den har många finesser och ett bra skydd vid användning, men till ett lite högre pris.

Fördelar

Nackdelar

På tredje plats i vårt kap och gersåg test kommer BOSCH GCM 350-254. Utav de tre sågarna i vårt test är det här den absolut kraftfullaste av dem alla. Den här sågen klarar av de absolut tuffaste jobben med en kapningbredd på 350 millimeter och ett kapningsdjup på hela 100 millimeter. Det här är en premiumprodukt och priset reflekterar just det. Den levererar mycket kraft och funktionalitet, vilket är viktigt för precisionsarbete. Några av anledningarna att vi inte valde just denna som vinnare är det höga priset och den tunga vikten.

BOSCH GCM 350-254 har en motor på 1 800W och en geringsgrad på 60 grader, precis som tvåan i testet. Bosch har lagt ner mycket tid på att göra den här maskinen väldigt kraftfull med hög funktionalitet som lasermarkör och mjukstart. Den är även utrustad med enkelt sågbladsbyte och variabel hastighet vilket är funktioner som är mycket uppskattade. Den här maskinen är betydligt tyngre än de andra två i testet. Den väger nämligen hela 24,2 kilo, vilket gör att den är betydligt svårare att flytta med dig runt.

Som vi tidigare sagt är det här en mycket kraftfull maskin vi pratar om. Ska du endast använda en kap- och gersåg i hemmet känns denna lite för kraftig och dyr vilket inte behövs i de flesta fall. Ska du däremot använda den professionellt är det den här modellen vi rekommenderar för dig. Den kommer inte göra dig besviken med sin extremt höga prestanda och precision. För bästa resultat i olika material och tjocklek finns det olika blad att köpa till. Det är en mycket viktig faktor vid precisionsarbeten.

Kap och gersåg test – Köpguide

Vid köp av en kap- och gersåg finns det väldigt många saker du kan titta efter. Något som är väldigt viktigt är till exempel vilket blad du väljer att använda. Olika blad lämpar sig nämligen bättre för vissa arbeten och material. Om du är osäker på vilket blad du ska använda kan du fråga en kunnig person som jobbar i affären eller kontakta sidan du vill handla ifrån. En annan viktig sak som är underskattad hos många är en lasermarkör. Den lyser med laser ner där sågsnittet kommer att ske.

En lasermarkör kommer snabba på ditt arbete och precisionen kommer att vara väldigt hög. En annan viktig sak är sättet gersågen samlar upp spån och damm vid användning. Det absolut bästa är om den har ett spånutsug där du kan koppla en industridammsugare, men även en spåntratt fungerar helt ok. Även mjukstart har sina fördelar och är ett säkrare alternativ när det kommer till säkerhet. Priset har också en stor betydelse för många. Om du enbart ska använda gersågen privat räcker det gott med att köpa en maskin i mellanklassen eftersom även de har hög prestanda.

Spånuppsamling

En kap- och gersåg har alltid någon form av spånuppsamling för att samla upp spån och sågdamm. Den kan ha en spåntratt där en del av spånet samlas upp medan en del modeller har ett spånutsug där du kan koppla en dammsugare. Det ska då gärna vara en industridammsugare eftersom en vanlig dammsugare inte är byggd för att klara av alltför mycket fint slipdamm. Den suger aktivt upp allt spån och damm som uppstår när du sågar, vilket är en bra funktion eftersom spån annars kommer överallt runt arbetsplatsen.

Om du någon gång har använt en såg vet du med dig att det bildas otroligt mycket spån och damm vid användning. Det kan dessutom vara svårt att få bort utan en grundlig städning. Har du en kap- och gersåg med spånutsug minimeras spån och damm runt arbetsplatsen vilket gör att städningen efter utfört arbete går betydligt fortare. Du kommer spara både tid och pengar om du väljer en gersåg med spånutsug. En spåntratt är inte lika effektiv på att samla upp spån som ett spånutsug, men det duger.

Arbetsbelysning och såglinjelaser

En kap- och gersåg med lasermarkör visar en linje i laser där sågsnittet kommer att bli så du exakt ser var snittet kommer ske. De maskiner som inte har en lasermarkör kan du istället fälla ner klingan på för att se var snittet kommer att ske, men det är mer tidskrävande och har mindre precision. Ska du använda gersågen i hemmet är det inte absolut nödvändigt att ha en lasermarkör, men om den ska användas ofta och länge är en lasermarkör något vi verkligen rekommenderar för att spara tid.

Att ha en bra arbetsbelysning runt maskinen och speciellt där snittet kommer att ske är väldigt viktigt, speciellt om du arbetar inomhus med begränsad belysning. En del lasermarkörer på billigare maskiner kan med tiden visa något fel och är inte lika noggranna som på de dyrare och mer professionella maskinerna. Gillar du att jobba med hög precision och samtidigt spara in tid är en lasermarkör som visar såglinjen mycket viktig. Har du väl använt en gersåg med laser kommer det att bli svårt att gå tillbaka till en utan.

Med eller utan sladd

En kap- och gersåg kommer antingen med eller utan sladd och båda har sina för- och nackdelar vid användning. Vill du ha en kraftfull maskin som klarar av höga varv bör du välja en maskin med sladd som kan komma upp i 5 500 varv per minut. En kap- och gersåg med sladd väger oftast betydligt mer än en gersåg med batteri och är betydligt större med sin kraftfulla motor. Är du en professionell hantverkare kan det vara bra att ha både en med sladd och en med batteri.

En kap- och gersåg med sladd är som sagt mycket kraftfull och klarar enkelt att såga igenom tjocka material med hög densitet. Eftersom den oftast väger ganska mycket blir den väldigt jobbig att släpa runt på, medan en gersåg med batteri oftast är mer kompakt och betydligt enklare att ta med sig ut på jobb. Med det sagt betyder inte det att en kap- och gersåg med batteri inte kan vara kraftfull, de absolut bästa maskinerna med batteri kan även nå upp till runt 5 000 varv per minut.

Pris

Priset på en produkt spelar stor roll för många vid val av maskin och det är inte alltid så att den absolut dyraste maskinen är bäst för dina ändamål. Det beror helt enkelt på vad du ska använda maskinen till, hur ofta du ska använda den, vilka material du jobbar med och så vidare. De absolut billigaste maskinerna som finns på marknaden brukar oftast endast ha de mesta basala funktionerna med en ganska låg prestanda och precision. Produkterna i mellanklassen och premiumprodukterna har långt många fler användbara funktioner som kan hjälpa till att förenkla och skynda på ditt arbete.

Gillar du att snickra och jobba i hemmet eller sommarstugan kommer du att behöva flera olika maskiner. Då är det inte nödvändigt att alltid köpa de dyraste maskinerna. Faktum är att de är tillverkade för professionella hantverkare som använder dem dagligen och ofta. Vi skulle istället rekommendera att du kollar på en maskin i mellanklassen som ettan och tvåan i vårt test. De är mycket kapabla till att klara av alla tänkbara jobb i hemmet. På så sätt kan du spara in en del pengar men få bra kvalitet.

Kap- och gersåg - Vanliga frågor och svar

En kap- och geringssåg är en slags cirkelsåg som du kan använda för att kapa plankor, lister och brädor i exakta vinklar. Det som är speciellt är att du även kan kapa på gering. Det betyder att du kan vinkla klingan upp till 45 grader. Vinklingen är perfekt om du till exempel ska skära till lister som ska se fina ut i hörnor av ditt hem. Det finns både el- och batteridrivna modeller.

Priset varierar mycket beroende på vilken kvalitet du vill ha och vilka funktioner du behöver. De absolut billigaste ligger runt 1 000 kronor men de har oftast inte en speciellt hög kapacitet. De absolut dyraste sågarna kan kosta upp till 15 000 kronor och används av proffs som använder den dagligen. En bra såg till ett rimligt pris har ett pris på mellan 2 000 och 4 500 kronor.

En cirkelsåg är ett mångsidigt verktyg som klarar av att kapa raka linjer, men den är inte lika exakt som en kap- och gersåg. En kap- och gersåg är gjord så att du med precision får till ett perfekt snitt och exakta sågningar, speciellt med olika vinklar. Om du är nöjd med någorlunda raka sågningar med din cirkelsåg behöver du inte investera i en kap- och gersåg. Det beror helt enkelt på dina behov.

Att säga vilken gersåg som är bäst är svårt eftersom det beror på vad den ska användas till. De absolut bästa gersågarna är tunga och dyra och behövs inte om du ska använda den i hemmet. Då rekommenderar vi istället vinnaren i vårt test METABO KGS 254 M som är en mycket bra maskin till ett rimligt pris. Den klarar av det mesta och har de flesta funktioner du kan tänkas behöva.

Kap och gersåg test – Sammanfattning

En kap- och gersåg är ett mångsidigt verktyg som är till stor nytta när du till exempel ska jobba i trä. Med sin precision, styrka och användarvänlighet är det ett verktyg som verkligen kan göra nytta och göra ditt arbete avsevärt mycket snabbare. Vill du göra ditt liv lite lättare vid renovering är en kap- och gersåg något vi verkligen kan rekommendera. Det är något alla kan använda utan några som helst problem. Om du har några frågor eller funderar över något kan du lämna en kommentar i fältet längst ner. Vi kommer sedan att återkomma till dig med ett svar så fort vi kan.

Testjakts lista över de bästa kap- och gersågarna

  1. Bäst i test – METABO KGS 254 M
  2. Bästa Medel – BOSCH GCM 8 SJL
  3. Bästa Premium – BOSCH GCM 350-254

Vinnaren i vårt test blev METABO KGS 254 M. Den har en låg vikt vilket gör att du kan flytta runt maskinen utan några som helst problem samt en hög prestanda för sitt pris. På andra plats valde vi BOSCH GCM 8 SJL som är något dyrare än vinnaren. Den klarar inte av att kapa lika tjocka brädor som vinnaren men har en något högre prestanda och precision. Som bästa premiumprodukt valde vi BOSCH GCM 350-254. Den är otroligt kraftfull och lämpar sig bäst för professionella hantverkare som använder den flera gånger i veckan och behöver hög precision för ett perfekt arbete.

Referenser

När vi utförde testet gick vi igenom en mängd olika kap- och gersågar och testade dem utifrån prestanda, precision, funktioner och pris. Vi har också tagit hjälp av kundrecensioner från nätet samt andra sidor som testat massvis med maskiner. Vi har också använt oss av tillverkarna (Metabo) (https://www.metabo.com/se/sv) och (Bosch) (https://www.bosch.se/) för de tekniska specifikationerna. Vi har också använt oss av information om dessa maskiner från proffsmagasinet. Om du ska renovera i hemmet eller till exempel bygga en veranda kan vi starkt rekommendera användning av en kap- och gersåg. Det kommer underlätta ditt arbete och bidra till att det går fortare.

Lämna en kommentar