Bästa Kaffekokarna/Kaffebryggarna För Ditt Kaffe (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka kaffekokare/kaffebryggare som är bäst i test enligt vår testpanel!

Vi på Testjakt vågar påstå att en kaffebryggaren är maskinen som nästintill varenda hem har i sitt kök. Att dricka en kopp kaffe är inte bara gott utan det är även ur en social aspekt något som vi gjort under århundraden. I Sverige kom kaffet först under 1600-talet och kunde enbart införskaffas på apotek. Kaffe var något för de förmögna och en lyxvara som framförallt män drack. Idag dricks det kaffe i så gott som varenda hem. Tur är väl det!

Urvalet är enormt när det gäller modeller och funktioner. För kaffeälskare är en kvalitativ kaffebryggare ett måste då smaken och aromerna kommer fram på ett betydligt bättre vis i dagens moderna kaffebryggare. Det har skett en enorm utveckling kring rätt bryggtemperatur och även mest fördelaktiga temperatur på eftervärme av ditt kaffe, allt för att maximera smakupplevelsen. Numera finns det också EU-krav som kräver att samtliga kaffebryggare har automatisk avstängning eller standby som standard.

Vid valet av kaffekokare är det ofta flera parametrar som spelar in. Då kaffekokaren ofta har en central plats i vårt kök och används dagligen spelar utseendet och designen stor roll för många av oss.

Vi har i vårt test kikat på viktiga funktioner som kommer göra att ditt kaffedrickande tar en ny nivå. Viktiga aspekter att ha i åtanke vid val av kaffebryggare är exempelvis, bryggtemperatur, design, eftervärme, vattentank, timer och droppstopp. Vi har i vårt bäst i test samlat flera modeller som vi varmt kan rekommendera. Vinnaren i vårt test blev kaffebryggaren från Wilfa WSPL-3B, nedan kan du läsa mer om vilka fem modeller vi och flera andra användare anser är bäst på marknaden.

1. Vinnare och bäst i test blev kaffebryggaren från Wilfa WSPL-3B

Fördelar

 • Avtagbar vattentank som går att diska och fylla utan hjälp av kannan.
 • 92 graders jämn bryggtemperatur
 • Nästan ljudlös bryggning efter ångpuff
 • Mest hygieniska kaffebryggaren där vattenbehållaren går att diska och det ej lagras några vattenrester från tidigare kokningar

Nackdelar

 • Lite dyr

Specifikationer

Mer om kaffebryggaren från Wilfa WSPL-3B

Vinnare och bäst i test blev kaffebryggaren från Wilfa WSPL-3B. Denna fantastiska kaffekokare lämnar ingen besviken. För den passionerade kaffeälskaren, eller för dig som föredrar kvalitet och snygg design med moderna funktioner och välutvecklad teknik så har denna bryggare allt. Wilfa WSPL-3B är resultatet av utveckling och marknadsledande teknologi. Det märks att det korrigerats till perfektion från tidigare modeller för att till slut få fram denna snudd på oklanderliga bäst i test kaffebryggare.

Kaffebryggaren Wilfa WSPL-3B brygger ditt kaffe på en perfekt och jämn temperatur av 92 grader under hela bryggprocessen. Dessutom har den ett droppstoppsvred som också används för att justera extraktionstiden, kallad “FlowControl”. Denna ändrar du baserat på mängden kaffe du ska koka, allt för att få den allra bästa och mest smakrika upplevelsen på ditt kaffe.

Det som vi på Testjakt tycker är fantastiskt med denna kaffebryggare kontra andra modeller på marknaden är att Wilfa förstått behovet och den hygieniska aspekten i en avtagbar vattentank. Att kunna hälla vattnet direkt från kranen ner i vattenbehållaren för att du alltid har färskt vatten att brygga på och dessutom har du möjlighet att diska vattenbehållaren. Wilfa WSPL-3B har även många andra smarta funktioner, som exempel påminner den dig när det är dags att rengöra din kaffekokare. Den har även en automatisk avstängning som gör att din bryggare stängs efter 40 minuter.

Wilfa WSPL-3B brygger upp till 12 koppar kaffe och är godkänd av European Coffee Brewing (ECBC), vilket är en kvalitetkontroll som genomförs på kaffebryggare och kaffemaskiner. Vill du ha den bästa kaffebryggaren på marknaden så är det helt klart Wilfa WSPL-3B du ska införskaffa!

2. På en andraplats i vårt test kommer kaffebryggaren från Moccamaster Automatic S

Fördelar

 • Modern, stilren design
 • Klassiker
 • Automatiskt droppstopp

Nackdelar

 • Dyr
 • Vänder du upp och ner på din moccamaster så rinner det ut gammalt vatten på cirka 05,-1 dl som lagras i maskinen.

Specifikationer

Mer om kaffebryggaren från Moccamaster Automatic S

En Moccamaster Automatic är kaffebryggarens original i uppdaterad version. Nu med nya och användbara funktioner i form av automatisk avstängning och automatisk dropptopp. Det enda du behöver göra är att fylla på vatten och kaffe, sedan sköter bryggaren resterande process fram till den perfekta smakupplevelsen.

Denna kaffebryggare från Moccamaster finns i flera olika färger, från klassiska borstade i silver till regnbågens alla toner i allt från “forest green” till “pink”. Ditt kök får sig direkt ett nytt blickfång och en stiluppdatering med denna minimalistiska och moderna kaffebryggare.

Moccamaster Automatic S brygger upp till 10 koppar på 6 minuter. Den automatiska droppstoppen tillåter dig att snuva en kopp redan innan bryggaren är färdig. Certifiering av European Coffee Brewing Centre, ECBC är tilldelad även denna kaffebryggare som en kvalitetstämpel utöver sitt redan gode rykte.

Bryggtemperaturen på 92-96 grader ger den perfekta smaken på kaffet och de två värmeelementen justerar automatiskt serveringstemperturen genom att låta kaffet hålla en temperatur på mellan 80-85 grader på värmeplattan.

Vi uppskattar denna maskin dels för sin fantastiska design och att den ständigt levererar välsmakande koppar kaffe. Dessutom vinner den mycket på sin långa garanti. Registrerar du din kaffebryggare på moccamasters hemsida efter inköp så får du en garantitid på hela 10 år. Det säger mycket om vad du kan förvänta dig av denna handgjorda kaffebryggare från Nederländerna. En solklart pallplats får Moccamater Automatic S i vårt bäst i test.

3. På tredjeplats kommer kaffebryggaren från KitchenAid

Fördelar

 • Filtret går att återanvända och diska
 • Upp till 12 koppar
 • Doseringshjälp med markeringar på filtret

Nackdelar

 • Retrodesign som inte passar alla
 • Endast 2 års garanti

Specifikationer

Mer om kaffebryggaren från KitchenAid

Gillar du lite retro-stil i form av en lite rundare design, och dessutom vill ha en riktigt kvalitativ kaffebryggare med smarta funktioner? Då är KitchenAids variant kanske valet för dig. I vårt bäst i test är detta den enda kaffebryggare som har ett återanvändbart filter, ett såkallat guldtonsfilter. När vi väljer testvinnare letar vi specifikt efter produkter med smarta egenskaper som är bra för miljön. Filtret diskar du smidigt och enkelt vid behov i den övre hyllan i diskmaskinen. Via filtret har du även en doseringshjälp i form av en indikator på hur mycket kaffe du behöver.

Timerfunktion och automatisk avstängning efter 40 minuter gör denna kaffebryggare smart och lättanvänd. Är du sugen på kaffet redan innan det runnit igenom? Drar endast ut kannan och med sin hällpip-design tillåter bryggaren från KitchenAid dig att hälla upp en kopp utan spill. Funktioner vi uppskattar extra mycket är att man kan välja styrka på kaffet och att den har möjlighet att koka hela 12 koppar. Dessutom vår favorit, en avtagbar vattentanken.

4. Fjärdeplatsen går till kaffebryggaren från Smeg 50’s Style

Fördelar

 • Ett smycke för köksbänken
 • Perfekt för dig som letar kvalitet med retro-stuk
 • Timer för att få färdigt kaffe direkt när du vaknar (programmerbar autostart)
 • Går att ställa in kaffets styrka
 • Stängs av automatiskt efter 40 minuter
 • Larm avkalkning

Nackdelar

 • Lite svårt att se vattennivån då den enbart syns på insidan av vattenbehållaren

Specifikationer

Mer om kaffebryggaren från Smeg 50’s Style

Smeg 50’s Style kaffebryggare är en fantastisk retroinspirerad kaffemaskin som inte bara tillför en elegant touch till köket, utan också levererar riktigt gott kaffe. Dess färgglada utbud gör den till ett fokus i vilket kök som helst. En av de mest imponerande funktionerna är den inbyggda smarta timern, där du kan förinställa önskad tid för ditt nybryggda kaffe. Det är som att vakna upp till doften av färskt kaffe varje morgon!

Kaffebryggaren erbjuder många användbara funktioner, inklusive justerbar kaffestyrka för att passa olika smaker, Aaroma Select för att brygga 1-4 koppar kaffe och en rymlig kanna som rymmer upp till 10 koppar med en vattentank på 1,4 liter. Den programmerbara autostarten är en praktisk funktion som låter dig förbereda maskinen på kvällen så att kaffet är redo precis när du vill ha det på morgonen.

Slutligen, en viktig detalj som gör kaffebryggaren långlivad är den inbyggda anti kalk-alarmen, vilket gör det enkelt att hålla maskinen i gott skick och bibehålla dess prestanda över tid.

Sammanfattningsvis är Smeg 50’s Style kaffebryggare en pålitlig och stilfull kaffemaskin med imponerande funktioner som garanterar att du kan njuta av en perfekt kopp kaffe varje gång. Den är definitivt värd att överväga för alla kaffeälskare som vill ha både stil och prestanda i köket.

Köpguide – Hur du väljer den bästa kaffekokaren

Att investera i en ny kaffebryggare kan göra stor skillnad för smakupplevelsen av ditt kaffe. En riktigt bra modell har dessutom en livslängd på över 10 år, eller mer. Kaffebryggare producerade efter år 2015 ska dessutom ha en inbyggd automatisk avstängning. Vilket alltså samtliga modeller i vårt bäst i test av kaffebryggare har. Slipp oro gällande om du glömde kaffekokaren igång, nu finns det moderna, energisnåla varianter som underlättar din vardag. Om du väljer en kaffekokare från vårt test så har du en bryggare som kommer ge dig många år av goda koppar kaffe. Vill du ha en kvalitetstämpel utöver detta så håll utkik efter om kaffebryggaren är godkänd enligt europeisk standrad av ECBC, European Coffee Brewing Centre.

Hitta bäst i test kaffebryggare hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test kaffebryggare hos oss på Testjakt.se!

Avtagbar vattentank

För dig som läst igenom vårt test så uppmärksammar vi flera gånger just den avtagbara vattentanken. För bara något år sedan fanns det i princip inga avtagbara vattentankar på marknaden. Idag har fyra av fem modeller i vårt bäst i test just detta. Har du en äldre kaffebryggare hemma så vet du att om det inte sker kontinuerlig rengöring och avkalkning så ser vattentanken snabbt smutsig och missfärgad ut.

Möjligheten att kunna köra vattentanken i diskmaskinen ger inte bara ett renare intryck utan det är faktiskt också upphov till bättre smak och arom. Att slippa hälla vattnet till bryggaren i en kanna först gör att vattnet blandas minimalt med andra smaker och bakterier.

Design och stil

Vid val av kaffebryggare brukar just designen och märket för många vara lika viktigt som funktionen. Det bästa är självklart produkterna som är en kombination av de båda, det ena utesluter inte det andra. Idag finns det flera maskiner på marknaden som är både designmässigt tilltalande och gör brygger riktigt bra kaffe.

En kaffebryggare finns i snudd på varje hem och hos de flesta står alltid placerad synligt i köket och används dagligen. Att välja en modell som passar med ditt kök och din inredning kan göra att köket får ett riktigt lyft. Vid besök används ofta kaffebryggaren och inte alltför sällan serveras det med kannan, slå ett litet öga på kannans utseende också.

Vi har valt att recensera kaffekokare som passar in i både retro-hemmet, den lantliga stilen och den moderna nordiska stilen. I slutändan handlar det bara om smak och tycke, vår premium-vinnare från Moccamaster finns exempelvis i en mängd olika färger.

Automatisk avstängning

Inom EU finns det ett Ekodesignkraven för kaffebryggare. Detta gäller på alla kaffebryggare tillverkade efter 2015 och innebär att samtliga bryggare måste ha ett standby-läge per automatik eller en automatisk avstängning som går in. Olika tidsregler gäller för olika typer av kannor. För en kafebryggare med glaskanna, (vilket samtliga i vårt bäst i test innefattas av) gäller 40 min innan bryggaren stängs av per automatik. För en kaffebryggare med termoskanna gäller 5 minuter.

Denna nya standard bidrar till högre säkerhet och mindre miljöpåverkan. Även om den enskilda familjen kan tycka att det tillsynes inte används så mycket energi till just kaffebryggaren så är det faktum att majoriteten av hushållen använder sin kontinuerligt som gör det till en stor energitjuv om den automatiska avstängningen inte funnits som krav.

Timer

Om du väljer en kaffebryggare med en timerfunktion kan du vakna till doften av nybryggt kaffe. Är du morgontrött eller alltid i sista minuten? Sätt timern och ladda kaffebryggaren kvällen innan, det kan knappast finnas något än en kopp kaffe till frukosten och dessutom utan någon som helst ansträngning på morgonkvisten. Är man morgontrött så brukar dessutom just en kopp kaffe vara bästa medicinen för att piggna till och få en bra start.

Droppstopp

Vill du slippa vänta på att hela kannan ska bli färdigbryggd så är just ett droppstopp en funktion som kan bli välanvänd. En droppstopp förhindrar filtret och vattentillförseln från att rinna ner i kannan.

Vår testvinnare Wilfa WSPL-3B har en mer funktionell droppstopp än så. Du kan ställa in droppfunktionen för att öka tiden för kontakt mellan kaffet och vattnet i filret, detta gör att vid bryggning av mindre mängder kaffe så vidhålls ändå aromen och smaken.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 17/01/2024 •  14 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test