Bästa Jaktryggsäckarna För Ett Bra Pass I Naturen (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka jaktryggsäckar som är bäst i test enligt vår testpanel!

En ryggsäck är ett måste för den som ska ut och jaga. Du behöver en riktigt bekväm variant som har plats för alla saker du behöver ha med dig som jägare. I vårt test av jaktryggsäckar har vi gått igenom en hel mängd med olika varianter för att slutligen komma fram till vår “topp tre”- lista till dig. Vi har försökt belysa vad som är viktigt att tänka på när du ska köpa en ryggsäck för jakt.

Vinnaren i vårt test blev Eberlestock H2 Gunrunner. Det är en jaktryggsäck med vapenfodral, vilket är ett måste om du ska vara ute under långa pass. Det kommer bli tungt och slitsamt för kroppen att bära runt på vapnet över axeln hela tiden! Den här ryggsäcken har en mycket hög komfort tack vare sitt justerbara axelremspaket. Priset är lite högre men du får väldigt mycket väska för pengarna!

Marknadens tre bästa jaktryggsäckar

Vi har testat och jämfört de tre bästa jaktryggsäckarna. Du förblir bekväm, sliter ut dig i onödan, glömmer inget väsentligt och får njuta utan störningsmoment av ditt jaktpass eller helt enkelt bara av tid i naturen.

1. Vinnare och bäst i test är jaktryggsäcken Eberlestock H2 Gunrunner

Fördelar

  • Justerbart axelremspaket
  • Hög komfort
  • Lättåtkomligt till vapnet

Nackdelar

  • Ingen inbyggd stol

Specifikationer

Mer om jaktryggsäcken från Eberlestock Gunrunner

Vinnare och bäst i vårt jaktryggsäck test blev Eberlestock H2 Gunrunner. Det här är en mycket rymlig ryggsäck som rymmer hela 30 liter. Den har ett integrerat hölster som de flesta gevär passar i utan problem vilket är händigt om du ska gå runt mycket och inte vill bära på geväret i armarna. Annars blir det jobbigt i längden.

Eberlestock H2 Gunrunner har också ett mycket praktiskt axelremspaket som kan justeras i höjdled för att du ska kunna anpassa det efter längden på ryggen på den som ska bära ryggsäcken. Det gör att det blir mer ergonomiskt och betydligt skönare att bära runt på ryggsäcken. Tillsammans med sitt rejäla avbärarbälte kommer du inte ha några problem att bära runt på den här säcken.

Den är även försedd med ett molle-system vilket gör det möjligt att expandera säcken ytterligare. Den här jaktryggsäcken har fått väldigt bra recensioner från användare. Det enda negativa som vi kunde hitta med den är att den inte har en inbyggd stol vilket betyder att du får ta med dig en stol om du vill sitta och då blir de genast mer att bära omkring på.

2. Tvåa blev jaktryggsäcken från Eberlestock X1

Fördelar

  • Justerbart axelremspaket
  • 40 liter

Nackdelar

  • Något dyr

Specifikationer

Mer om jaktryggsäcken från Eberlestock X1

På andra plats i vårt jaktryggsäck test men först bland premiumprodukterna kommer Eberlestock X1 Europe/Scandinavia. Den här ryggsäcken har vidareutvecklats från den vanliga X1 och de har gjort den ännu bättre. Den är speciellt framtagen för Europa och Skandinavien för att passa bättre för oss och vårt sätt att jaga på.

Eberlestock X1 Europe/Scandinavia är också utrustad med en anpassad ficka för geväret, alla gevär med och utan kikarsikte får plats. Säcken rymmer hela 40 liter vilket är perfekt. Ju mer plats desto bättre för då slipper du att ha med dig två väskor för att få plats med alla saker som du ska ha med dig.

Med sitt justerbara axelpaket precis som vinnaren och sitt midjebälte kan du bära tungt och länge utan att få ont någonstans. Midjebältet hjälper till att stabilisera vikten när du går omkring. Även denna ryggsäck kommer utan stol vilket är ett litet minus, annars har vi inget dåligt att säga om den här jaktryggsäcken.

3. På en tredjeplats kom jaktryggsäcken från Pinewood hunting

Fördelar

  • Slitstark
  • Bra pris

Nackdelar

  • Ingen inbyggd stol

Specifikationer

Mer om jaktryggsäcken från pinewood hunting

På tredje plats i vårt jaktryggsäck test men först bland budgetprodukterna kommer Pinewood Hunting. Det är en mindre ryggsäck än de två andra i testet och rymmer endast 22 liter. Behöver du inte mer utrymme för packning är den här ryggsäcken perfekt för dig. Den är tillverkad i ett vattenavvisande material som klarar en del väder så länge det inte öser ner.

Pinewood Hunting har en extra vadderad baksida i mesh vilket gör det bekvämare att bära runt på den samt att det höjer komforten. Den har ett flertal fickor på utsidan för bättre förvaring. Axelremmarna är justerbara så att den passar alla olika längder. Midjebandet är även det justerbart och avtagbart för att du snabbare ska kunna få fram geväret.

Hölstret kan fällas in om du inte använder det för geväret och sedan fällas ut när du inte orkar bära omkring på geväret längre. Även denna säck kommer utan integrerad stol vilket är ett minus eftersom du får bära med dig ytterligare en sak när du ska jaga. Har du en liten stol med dig kommer det hjälpa till vid långa stillasittande pass.

Jaktryggsäck – Köpguide

När det är dags att köpa en jaktryggsäck är det första du ska göra att tänka igenom vad den ska användas till. Vad för slags pass brukar du göra? Ska du vandra långt eller sitta stilla i långa stunder? Ska du vara i ett jakttorn eller på marken i skogen?

Storleken spelar stor roll som jägare, du vill ha en tillräckligt stor ryggsäck för att få plats med all packning och slippa ta med dig flera olika. Om du redan bär tungt kan det vara en god idé att köpa en ryggsäck som inte väger så mycket eller vill du ha en ryggsäck med en integrerad stol?

Hitta bäst i test jaktryggsäckar hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test jaktryggsäckar hos oss på Testjakt.se!

Storlek

Storleken på en ryggsäck har alltid betydelse beroende på vilket ändamål den ska användas till. Ibland är en mindre ryggsäck bra men oftast är det bättre att ha en större ryggsäck där du får plats med allt som du ska ha med dig när du är ute och jagar.

Köper du en jaktryggsäck som inte klarar av hela packningen kommer du vara tvungen att bära runt på två olika ryggsäckar. Det är både obekvämt och betydligt jobbigare än om du skulle få plats med allt i en och samma säck. Ju större ryggsäck desto tyngre blir den men om den sitter bra på ryggen är inte det någon fara.

Användningsområde

Det finns flera olika användningsområden när du är ute och jagar och en del säckar passar bättre till vissa saker än andra. En hundförare behöver till exempel inte ha samma ryggsäck som en jägare som sitter stilla på pass under en lång tid. Ska du sitta i ett jakttorn eller vara i skogen?

En hundförare går väldigt långt under sitt pass, han behöver inte ha lika mycket packning som en som sitter i ett jakttorn. Sitter du i ett jakttorn kan det vara bra att ha med sig extra varma kläder och då är det bra med en stor säck. Ska du sitta i skogen är det bra om du har med dig en stol, gärna en som är integrerad i ryggsäcken.

Vikt

Om du ska vara ute och gå mycket under tiden du jagar har vikten på ryggsäcken stor betydelse. Kan du spara in lite vikt här och där kommer det att underlätta betydligt under vandringsturen. Det skiljer en hel del i vikt mellan olika märken och tillverkare så var noga med att kolla vikten – speciellt om du redan packar tungt.

En ryggsäck som väger lite mindre kan ha stor inverkan på hur långt du kommer orka gå under ett pass. Som jägare har du redan en massa saker att ha med dig ut i skogen och behöver inte en massa onödiga kilon i form av en redan tung ryggsäck.

Integrerad stol

När du är ute på långa pass kan de vara skönt att ha möjligheten att sitta ner en stund för att avlasta rygg och ben. En del jaktryggsäckar kommer med en integrerad stol medan andra inte har någon stol. Väljer du en ryggsäck utan stol kan det vara bra att ha med sig en separat stol istället för en inbyggd.

Många av oss som jagar vet hur skönt det kan vara att ha en stol med sig så att du sitter bekvämt under ditt pass, speciellt om det är kallt ute. Att sitta direkt på backen kan bli väldigt kallt på hösten. Fördelen med en integrerad stol är att du slipper bära med dig en massa extra packning eftersom allt får plats i en och samma ryggsäck.

Frågor och svar om ryggsäckar för jakt

Hur mycket kostar en jaktyggsäck?

De finns ryggsäckar i olika prisklasser, allt från budget till premiumprodukter. De kan kosta allt från 1 000 kronor upp till över 4 000 kronor. Lägg hellre lite extra för att få en riktigt bra ryggsäck.

Hur vet jag om det är en jaktryggsäck eller inte?

En jaktryggsäck är anpassad för jakt och har oftast väldigt många fickor och en plats att förvara geväret. Ju mer fickor du har desto bättre är det, det blir lättare att hitta sakerna du packat ner.

Är en jaktryggsäck vattentät eller inte?

Vi rekommenderar att du köper en jaktryggsäck som klarar av att bli blöt utan att den släpper igenom något vatten. De händer ofta att det börjar regna under jakten och det är väldigt otrevligt att få all sin packning blöt.

Ska jag välja med eller utan integrerad stol?

Om du ska gå långt under dina pass kan vi rekommendera att du köper en ryggsäck med integrerad stol, eventuellt att du har med dig en stol separat. Hur som helst kommer du vilja sitta ner en stund ibland.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med personer som innehar hög kompetens inom ämnet när vi jämför produkter på Testjakt.

Denna artikel är faktakontrollerad av Philip Hector, jägare.

 

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 09/05/2023 •  11 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test