Bästa Jaktradior För Passet i Naturen (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka jaktradior som är bäst i test enligt vår testpanel!

Du som någon gång varit ute och jagat med ett lag och försökt hålla kontakten med en mobiltelefon vet du hur jobbigt det kan vara med täckning. Särkilt när du befinner dig djupt inne i skogen, ofta långt ifrån en mast. Det finns en väldigt enkel och effektiv lösning på ditt problem!

i den här artikeln kommer vi att gå igenom våra topp tre i vårt jaktradio test. Det finns två olika frekvenser som den kan använda vilket är jaktradio 155 MHZ och 31 MHZ.

Det är mycket viktigt att du väljer en radio med samma frekvens som ditt jaktlag för att du ska kunna prata med demI vårt bäst i test av jaktradios blev Icom ProHunt F3400DS vinnare. Mycket tack vare sin kompakta design, mängder av funktioner och lätta vikt. Läs gärna igenom våra tre utvalda recensioner för att göra rätt val för dig och ditt jaktlag. Skitjakt på er!

1. Vinnare och bäst i test är jaktradion från Icom ProHunt F3400DS Digital/Analog jaktradio med Bluetooth

Fördelar

 • Bluetooth
 • Lätt vikt
 • Brusreducering
 • Högupplöst LCD-skärm
 • Inbyggd rörelsesensor
 • Klarar både analog och digital kommunikation
 • Dammtät och vattentät enligt IP-68

Nackdelar

 • Inget nämnvärt förutom att priset är något högt

Specifikationer

Mer om jaktradion Icom ProHunt F3400DS Digital/Analog jaktradio med Bluetooth

ProHunt® F3400 är en imponerande VHF-radio som tar kommunikation till en ny nivå. Med sin moderna design och innovativa funktioner, är denna jaktradion ett kraftfullt verktyg för att ditt jaktlag ska lyckas med säsongens jakt. Den slimmade och lättviktiga konstruktionen på 170 g gör den enkel att bära med sig överallt.

En av de mest imponerande funktonerna hos av ProHunt F3400 är dess smarta scanningfunktion, SmartScan. Med förprogrammerade kanaler i scanlistan, kan du enkelt anpassa dina kommunikationsinställningar efter dina behov. Det finns också möjlighet att lägga till eller ta bort kanaler i scanlistan för att hålla dig uppkopplad och informerad.

En annan uppskattad funktion är den aktiva brusreduceringen, som tar bort störande bakgrundsbrus och levererar klara samtal och anrop. Dessutom är ljudkvalitén förbättrad genom den inbyggda ljudequalizern, som anpassar ljudet för olika röster och språk. AGC (Audio Gain Control) ser till att ljudnivån hålls konstant, oavsett omgivande ljudförhållanden.

ProHunt F3400 fungerar med trådlös anslutning tack vare inbyggd Bluetooth. Den enkla parningsfunktionen gör att du kan använda en mängd olika Bluetooth-kompatibla headset för en bekväm och smidig handsfree-kommunikation.

Radion är inte bara mångsidig när det gäller kommunikation, den är också anpassningsbar för olika miljöer. Den kan användas både för analog och digital kommunikation, men erbjuder bättre räckvidd i digitalläge. Med möjligheten till kryptering och scrambler, håller ProHunt F3400 dina samtal säkra och skyddade.

Ytterligare imponerande egenskaper inkluderar en inbyggd GPS och möjligheten att spela in röstmeddelanden med hjälp av ett MicroSD-kort (säljs separat). Detta är verkligen en pålitlig och kraftfull VHF-radio som levererar överlägsen prestanda i en kompakt och smidig design. Valet för dig som vill ha en av de allra bästa jaktradio på marknaden!

2. Tvåa blev jaktradion från Icom ProHunt Basic 2

Fördelar

 • Vattentät
 • Bra räckvidd

Nackdelar

 • Lite lång antenn

Specifikationer

Mer om jaktradion från Icom ProHunt Basic 2

På andra plats i vårt jaktradio test kommer Icom ProHunt®Basic 2. Den har radion är helt vattentät vilket är en fördel om det är regn och rusk när du jagar. Den här radion har precis alla funktioner och kanaler du kan önska dig och behöver. Den kommer även med talförvrängning och ljudförstärkning och väger endast 240 gram.

Icom ProHunt®Basic 2 är gjord i ett helgjutet aluminiumchassi vilket gör den här radion väldigt tålig. Ljudförstärkningen tar bort mycket av det brus som kan skapas när du pratar i en radio och gör samtalet betydligt tydligare än de flesta andra modeller. Displayen är lagom stor och belyst vilket gör det enklare för dig att hitta rätt bland menyn.

Den här radion är väldigt kompakt och med sina nya förbättrade kretsar har de lyckats få in en lång drifttid. Du kan även ställa in batterisparfunktion för att få den att hålla ännu längre. Frekvensområde för denna radio är 136-174 MHz. Vi kan varmt rekommendera denna jaktradio till dig som vill ha en kompakt radio med lång batteritid och räckvidd.

3. På en tredjeplats kom jaktradion från Lafayette Smart Superpaket 155 MHz (Bluetooth)

Fördelar

 • Slitstark
 • Bra pris

Nackdelar

 • Ingen inbyggd stol

Specifikationer

Mer om jaktradion från Lafayette Smart Superpaket 155 MHz Bluetooth

På tredje plats i vårt test av jaktradior men på första plats bland premiumprodukterna kommer Lafayette Smart Superpaket 155 MHz Blåtand. En mycket kompakt jaktradio som håller en väldigt hög nivå både när det kommer till batteritid och räckvidd. Den erbjuder även en direktutgång uppe på radion vilket gör att det blir lättare och smidigare att ta upp och ner radion från fickan.

Det kan vara lite krångligt i början att försöka förstå sig på radion och hur du ska navigera den. Menyerna är på svenska och när du väl lärt dig hur den fungerar kommer du inte ha några som helst problem att använda den, det kan dock ta en stund innan du förstår dig på hur den fungerar.

Lafayette Smart Superpaket 155 MHz kommer med inbyggd blåtand vilket gör det lättare för dig att koppla samman tillbehören trådlöst. Lafayette erbjuder flera olika paket till denna radio, jagar du i flera jaktlag med olika frekvenser finns även kombipaketet att välja vilket är lite dyrare men då kan du prata på olika frekvenser och du slipper köpa flera olika.

Jaktradio test – Köpguide

En jaktradio kan liknas vid en walkie-talkie, något som du kanske använde som barn när du lekte med kompisarna. En jaktradio fungerar på samma sätt men kvaliteten går inte att jämföra. En jaktradio har en betydligt längre räckvidd och batteritiden brukar hålla avsevärt längre. Några egenskaper som är viktiga att hålla koll på vid köp är batteritid och räckvidd.

Det absolut viktigaste är faktiskt vilken frekvens jaktradion går på. Du måste ha samma frekvens som ditt jaktlag för att du ska kunna kommunicera med dem. Även blåtand kan vara en bra funktion att ha på sin radio så du kan koppla ihop dina tillbehör trådlöst. Även priset spelar roll om du har en budget att förhålla dig till.

Hitta bäst i test jaktradior hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test jaktradior hos oss på Testjakt.se!

Användarvänlighet och frekvens

En jaktradio ska vara enkel att använda och inte ha en massa knappar och funktioner som egentligen är helt onödiga. Det är bättre att ha en radio med få knappar som du snabbt kan ta upp och använda när den behövs. Det är hela poängen med en jaktradio, annars kan du lika gärna använda en mobil.

Det är också viktigt att köpa en jaktradio med rätt frekvens. Om ditt jaktlag använder 155 MHz måste även din radio använda samma frekvens för att du ska kunna prata med medlemmarna i ditt jaktlag. De frekvenser som används är 155 MHz vilket ungefär 80 procent av alla använder, den andra är 31 MHz. Jagar du i flera jaktlag med olika frekvenser finns de några modeller som får in båda.

Räckvidd

Räckvidd är hur långt radion räcker för att du ska kunna kommunicera med de andra i jaktlaget. Om någon är utom räckvidd kommer du inte att kunna få kontakt med den personen. Exakt hur lång räckvidd brukar inte stå i produktbeskrivningen, det är därför bra om du frågar någon kunnig i butik om hjälp med detta.

Att ha en jaktradio med stor räckvidd är bra att ha om jaktmarkerna är stora och jaktlaget är utspritt över ett stort område. Har du en radio med kort räckvidd kommer du inte att få tag på alla i jaktlaget. Vi rekommenderar därför att du köper en radio med stor räckvidd för att vara på den säkra sidan, de är oftast lite dyrare än de med kortare räckvidd.

Vikt

Om du ska vara ute och gå mycket under tiden du jagar har vikten på ryggsäcken stor betydelse. Kan du spara in lite vikt här och där kommer det att underlätta betydligt under vandringsturen. Det skiljer en hel del i vikt mellan olika märken och tillverkare så var noga med att kolla vikten – speciellt om du redan packar tungt.

En ryggsäck som väger lite mindre kan ha stor inverkan på hur långt du kommer orka gå under ett pass. Som jägare har du redan en massa saker att ha med dig ut i skogen och behöver inte en massa onödiga kilon i form av en redan tung ryggsäck.

Batteritid

Batteritid kan spela stor roll om du är ute på långa pass för att batteriet i radion ska räcka under hela passet. Du vill inte vara ute på ett pass och få slut på batteri i radion. Skulle du få slut på batteri kan du alltid använda en mobil om det finns täckning i området där du befinner dig i nödfall men det blir betydligt jobbigare.

Nu för tiden har de flesta jaktradio ett bra batteri med lång batteritid tack vare ny batteriteknik. Vill du ha en radio med extra bra batteritid kan du räkna med att den kommer att kosta lite mer. Oftast har premiumprodukterna en väldigt lång batteritid och räckvidd och är en av anledningarna till att de är lite dyrare än många andra modeller.

Pris

Det finns väldigt många olika modeller från massor av tillverkare och vissa lämpar sig bättre för en specifik jakt än andra. De kommer även i olika prisklasser, från riktigt låg budgetradio till premiumprodukter som kan kosta upp emot 4 000 kronor. Tänk på att inte spara in allt för mycket pengar på en billig modell då det har visat sig att de flesta av dem inte är speciellt bra.

Priset på en vara spelar ofta roll hos de allra flesta människor. En del av oss är prylgalna och måste ha de bästa medan andra nöjer sig gott med en bra jaktradio som klarar det den är tänkt att klara av. Det finns en mängd modeller i mellanklassen som är mycket bra och två av dem finns med i vårt test.

Frågor och svar om jaktradior

Vem har användning för en jaktradio?

Som jägare när du är ute i skogen och har långt till närmaste mobilmast är det perfekt att kommunicera via en jaktradio med jaktlaget. Det är även bra att ha med sig om du ska ut och vandra.

Hur mycket kostar en jaktradio?

Det finns i flera prisklasser men det är vanligt att de kostar mellan 2 000 kronor och 4 000 kronor beroende på batteritid, räckvidd och så vidare. Det finns även billigare jaktradio från budgetkedjor men det är inget vi rekommenderar.

Vilken ska jag välja, 31 eller 155 MHz?

Det beror helt på vad de i ditt jaktlag använder. Du måste vara på samma frekvens för att kunna prata med dem. Jagar du i flera olika lag där de använder olika frekvenser finns det modeller som tar båda två. Generellt är det mer norröver i Sverige man använder frekvens 31 MHz och söderut frekvens 155 MHz. Kolla detta noga innan du bestämmer dig!

Måste jag ha en jaktradio?

Det är givetvis helt upp till dig, ingen kan säga åt dig vad du måste göra men det underlättar otroligt mycket vid jakt. Ibland har du ingen täckning för mobilen eller tid att knappa in ett nummer på en mobil.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med personer som innehar hög kompetens inom ämnet när vi jämför produkter på Testjakt.

Denna artikel är faktakontrollerad av Philip Hector, jägare.

 

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 16/08/2023 •  12 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test