Sport & Fritid

Bästa jaktradio [Topp 3 2022] Håll en bra kommunikation i jaktlaget!

Om du någon gång varit ute och jagat med ett lag och försökt hålla kontakten med en mobiltelefon så vet du hur jobbigt det kan vara med täckning, speciellt om du är lång ifrån en mast. Det finns en lösning på dina problem, i den här artikeln kommer vi att gå igenom våra topp tre i vårt jaktradio test. Det finns två olika frekvenser som den kan använda vilket är jaktradio 155 MHZ och 31 MHZ.

Det är mycket viktigt att du väljer en radio med samma frekvens som ditt jaktlag för att du ska kunna prata med dem. Jaktradio bäst i test blev Zodiac Neo BT 31 MHz tack vare sin kompakta design och att den är framtagen speciellt för jägare i norden. Även priset är överkomligt och den har inte en massa onödiga funktioner som aldrig används, därför blev den bäst i vårt jaktradio test.

Kort om de tre vinnande radioenheterna för jakten

Zodiac Neo BT 31 MHz

-"Professionell radio för den nordiska jägaren!"
Läs hela recensionen >
BÄST I TEST

Icom ProHunt Basic 2

-"Liten radio med många funktioner!"
Läs hela recensionen >

Lafayette Smart Superpaket 155 MHz Blåtand

-"En jaktradio med lång räckvidd och mycket bra batteritid!"
Läs hela recensionen >

Fördelar

Nackdelar

Vinnare och bäst i vårt jaktradio test blev Zodiac Neo BT 31 MHz. Det här är en mycket bra radio som är specifikt framtagen för jägare i norden. Den har alla de viktigaste funktionerna som behövs för att du ska få en lyckad jakt. Den har en stor och tydlig display med ett användarvänligt menysystem som är lätt att förstå.

Zodiac Neo BT 31 MHz är också utrustad med standardanslutningar för olika tillbehör som kan behövas. Den kommer också med en ”viska-funktionen” som kan vara väldigt bra vid jakt om du har ett djur i närheten av dig. Den här jaktradion använder en frekvens på 31 MHz vilket inte är en vanlig frekvens som används och ett minus med denna jaktradio.

Den kommer också med en inbyggd blåtand som kan vara användbart ibland. Batteriet är på 1800 mAh och den väger 248 gram, vilket är en vanlig vikt på en jaktradio. Det här är en mycket bra radio med bra räckvidd och batteritid, den har även ett helt ok pris för det är verkligen en radio med kvalitet.

Fördelar

Nackdelar

På andra plats i vårt jaktradio test kommer Icom ProHunt®Basic 2. Den har radion är helt vattentät vilket är en fördel om det är regn och rusk när du jagar. Den här radion har precis alla funktioner och kanaler du kan önska dig och behöver. Den kommer även med talförvrängning och ljudförstärkning och väger endast 240 gram.

Icom ProHunt®Basic 2 är gjord i ett helgjutet aluminiumchassi vilket gör den här radion väldigt tålig. Ljudförstärkningen tar bort mycket av det brus som kan skapas när du pratar i en radio och gör samtalet betydligt tydligare än de flesta andra modeller. Displayen är lagom stor och belyst vilket gör det enklare för dig att hitta rätt bland menyn.

Den här radion är väldigt kompakt och med sina nya förbättrade kretsar har de lyckats få in en lång drifttid. Du kan även ställa in batterisparfunktion för att få den att hålla ännu längre. Frekvensområde för denna radio är 136-174 MHz. Vi kan varmt rekommendera denna jaktradio till dig som vill ha en kompakt radio med lång batteritid och räckvidd.

Last updated: 2022-01-17 06:10:49

Fördelar

Nackdelar

På tredje plats i vårt jaktradio test men först bland premiumprodukterna kommer Lafayette Smart Superpaket 155 MHz Blåtand. En mycket kompakt jaktradio som håller en väldigt hög nivå både när det kommer till batteritid och räckvidd. Den erbjuder även en direktutgång uppe på radion vilket gör att det blir lättare och smidigare att ta upp och ner radion från fickan.

Det kan vara lite krångligt i början att försöka förstå sig på radion och hur du ska navigera den. Menyerna är på svenska och när du väl lärt dig hur den fungerar kommer du inte ha några som helst problem att använda den, det kan dock ta en stund innan du förstår dig på hur den fungerar.

Lafayette Smart Superpaket 155 MHz kommer med inbyggd blåtand vilket gör det lättare för dig att koppla samman tillbehören trådlöst. Lafayette erbjuder flera olika paket till denna radio, jagar du i flera jaktlag med olika frekvenser finns även kombipaketet att välja vilket är lite dyrare men då kan du prata på olika frekvenser och du slipper köpa flera olika.

Jaktradio test – Köpguide

En jaktradio kan liknas vid en walkie-talkie, något som du kanske använde som barn när du lekte med kompisarna. En jaktradio fungerar på samma sätt men kvaliteten går inte att jämföra. En jaktradio har en betydligt längre räckvidd och batteritiden brukar hålla avsevärt längre. Några egenskaper som är viktiga att hålla koll på vid köp är batteritid och räckvidd.

Det absolut viktigaste är faktiskt vilken frekvens jaktradion går på. Du måste ha samma frekvens som ditt jaktlag för att du ska kunna kommunicera med dem. Även blåtand kan vara en bra funktion att ha på sin radio så du kan koppla ihop dina tillbehör trådlöst. Även priset spelar roll om du har en budget att förhålla dig till.

Användarvänlighet och frekvens

En jaktradio ska vara enkel att använda och inte ha en massa knappar och funktioner som egentligen är helt onödiga. Det är bättre att ha en radio med få knappar som du snabbt kan ta upp och använda när den behövs. Det är hela poängen med en jaktradio, annars kan du lika gärna använda en mobil.

Det är också viktigt att köpa en jaktradio med rätt frekvens. Om ditt jaktlag använder 155 MHz måste även din radio använda samma frekvens för att du ska kunna prata med medlemmarna i ditt jaktlag. De frekvenser som används är 155 MHz vilket ungefär 80 procent av alla använder, den andra är 31 MHz. Jagar du i flera jaktlag med olika frekvenser finns de några modeller som får in båda.

Räckvidd

Räckvidd är hur långt radion räcker för att du ska kunna kommunicera med de andra i jaktlaget. Om någon är utom räckvidd kommer du inte att kunna få kontakt med den personen. Exakt hur lång räckvidd brukar inte stå i produktbeskrivningen, det är därför bra om du frågar någon kunnig i butik om hjälp med detta.

Att ha en jaktradio med stor räckvidd är bra att ha om jaktmarkerna är stora och jaktlaget är utspritt över ett stort område. Har du en radio med kort räckvidd kommer du inte att få tag på alla i jaktlaget. Vi rekommenderar därför att du köper en radio med stor räckvidd för att vara på den säkra sidan, de är oftast lite dyrare än de med kortare räckvidd.

Batteritid

Batteritid kan spela stor roll om du är ute på långa pass för att batteriet i radion ska räcka under hela passet. Du vill inte vara ute på ett pass och få slut på batteri i radion. Skulle du få slut på batteri kan du alltid använda en mobil om det finns täckning i området där du befinner dig i nödfall men det blir betydligt jobbigare.

Nu för tiden har de flesta jaktradio ett bra batteri med lång batteritid tack vare ny batteriteknik. Vill du ha en radio med extra bra batteritid kan du räkna med att den kommer att kosta lite mer. Oftast har premiumprodukterna en väldigt lång batteritid och räckvidd och är en av anledningarna till att de är lite dyrare än många andra modeller.

Pris

Det finns väldigt många olika modeller från massor av tillverkare och vissa lämpar sig bättre för en specifik jakt än andra. De kommer även i olika prisklasser, från riktigt låg budgetradio till premiumprodukter som kan kosta upp emot 4 000 kronor. Tänk på att inte spara in allt för mycket pengar på en billig modell då det har visat sig att de flesta av dem inte är speciellt bra.

Priset på en vara spelar ofta roll hos de allra flesta människor. En del av oss är prylgalna och måste ha de bästa medan andra nöjer sig gott med en bra jaktradio som klarar det den är tänkt att klara av. Det finns en mängd modeller i mellanklassen som är mycket bra och två av dem finns med i vårt test.

Frågor och svar om jaktradio

Som jägare när du är ute i skogen och har långt till närmaste mobilmast är det perfekt att kommunicera via en jaktradio med jaktlaget. Det är även bra att ha med sig om du ska ut och vandra.

Det finns i flera prisklasser men det är vanligt att de kostar mellan 2 000 kronor och 4 000 kronor beroende på batteritid, räckvidd och så vidare. Det finns även billigare jaktradio från budgetkedjor men det är inget vi rekommenderar.

Det beror helt på vad de i ditt jaktlag använder. Du måste vara på samma frekvens för att kunna prata med dem. Jagar du i flera olika lag där de använder olika frekvenser finns det modeller som tar båda två.

Det är givetvis helt upp till dig, ingen kan säga åt dig vad du måste göra men det underlättar otroligt mycket vid jakt. Ibland har du ingen täckning för mobilen eller tid att knappa in ett nummer på en mobil.

Jaktradio test – Summering

En jaktradio är väldigt bra att ha med sig när du ska jaga, det kommer underlätta för dig och vara betydligt smidigare att kommunicera med personerna i ditt jaktlag. Var noga med att köpa en radio med rätt frekvens annars kommer du inte kunna använda den i just de jaktlaget. Har du några frågor får du gärna lämna en kommentar i fältet nedanför, vi svarar så fort vi bara kan.

Testjakts lista över de bästa jaktradion

  1. Bäst i test – Zodiac Neo BT 31 MHz
  2. Bästa Mellan – Icom ProHunt Basic 2
  3. Bästa premium – Lafayette Smart Superpaket 155 MHz Blåtand

Vinnaren i vårt test Zodiac Neo BT 31 MHz är en bra radio till ett överkomligt pris. Tyvärr använder den bara en frekvens på 31 MHz. De andra två modellerna i vårt test använder en frekvens på 155 MHz vilket är den vanligaste frekvensen i ett jaktlag. De finns billigare jaktradio att inhandla men de är oftast ganska dåliga och inte värda att lägga pengar på. Lägg hellre några kronor extra på en riktigt bra radio som du kommer kunna använda lång tid framöver.

Referenser

Efter alla våra tester har vi kommit fram till vilka tre som ska finnas med på vår topp tre. Vi har även läst en mängd användarrecensioner för att komma fram till vår slutgiltiga lista. Vi har även använt tillverkarnas hemsidor, (Zodiac) (https://www.zodiac.se/4-jaktradio) och (Lafayette) (https://lafayette.se/) för de tekniska specifikationerna. Vi kan varmt rekommendera alla tre jaktradio i vårt test eftersom de är de bästa som finns på marknaden till de priset.

Leave a Comment