Bästa Jaktknivarna För Passet i Naturen (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka jaktknivar som är bäst i test enligt vår testpanel!

Letar du efter en jaktkniv men känner dig osäker på var du ska börja? Då kan vi hjälpa dig! Vi har nämligen tagit en titt på de tillgängliga jaktknivarna på marknaden och valt ut tre produkter till vårt test. Som jägare har du en del essentiella prylar som du måste ha med som utrustning för en lyckad jakt. En jaktkniv är en av dessa. Många som inte jagar tror att en jaktkniv endast är till för att döda bytet. Självklart är detta också vara ett av användningsområdena. Men en bra jaktkniv behövs även till exempelvis , rensning, slakt, att flå, utbening, öppna matburkar, skära loss grenar med mera. Du kan också hamna i en situation där du behöver använda kniven som försvar. Detta exempelvis på en vildsvinsjakt.

Detta test av jaktknivar kan komma att vara till hjälp för dig som jägare då det innehåller mycket väsentlig information som du kan behöva för att göra rätt val. Vinnaren i vårt test blev slutligen jaktkniven från Benchmade. Här nedan kan du läsa mer om varför vi valt dessa tre riktigt bra knivarna till testvinnare.

1. Vinnare och bäst i test är jaktkniven Benchmade 940 Osborne Design

jaktkniv benchmade 940

Fördelar

  • Hållbart/kraftfullt format
  • Bekväm att använda
  • Grym låsmekanism, fäll in bladet med enhandsgrepp!
  • Reversibelt bältesclip

Nackdelar

  • Liten

Specifikationer

Mer om jaktkniven från Benchmade 940 Osborne Design

Benchmade jaktkniv “Osborne Designs 940” är en mästerligt skapad fickkniv som har hyllats som en av de främsta någonsin. Med sitt kompakta format och imponerande storlek levererar den enastående prestanda. Den gröna aluminiumhandtaget med lilaanodiserat back spacer ger inte bara ett visuellt lockande utseende utan också ett stadigt grepp.

Enastående Axis Lock från Benchmade tar knivlåsning till nästa nivå. Med oöverträffad snabbhet, hållbarhet och säkerhet rankas Axis-låset ofta som det bästa. Dess blixtsnabba mekanism ger en jämförbar öppning med fjäderassisterade modeller, samtidigt som det tillåter enkel enhandsanvändning. Oavsett vilken hand du håller kniven i, är låset enkelt att hantera.

Den bästa jaktkniven Benchmade Osborne 940 är med sitt omsorgsfulla utförande och låssystem den perfekta kombination av stil och funktion.

2. På andra plats i testet kommer jaktkniven Morakniv Kansbol

mora kansbol

Fördelar

  • Bra pris
  • Allround
  • Kraftig

Nackdelar

  • Inget nämnvärt

Specifikationer

Mer om jaktkniven Morakniv Kansbol

På andra plats i vårt test av jaktknivar, och bästa budgetmodell är morakniven Kansbol. Det finns en mängd olika moraknivar på marknaden i olika prisklasser. Vi fattade tycke för denna jaktkniv eftersom den kombinerar det bästa av två världar! Den är lika flexibel som en lättviktskniv och lika hård och robust som en riktigt bra jaktkniv ska vara. Dessutom väger den endast 177 gram, vilket gör det till en mycket behändig kniv.

Bladet som kommer till Kansbol är flåslipat, det vill säga med slipning på ryggen. Vilket är perfekt när du vill använda ett tändstål att göra upp eld med. Den kommer även med en “multi mount”-funktion som gör att du kan placera kniven på både fordon och byxor på ett lätt och smidigt sätt. På så sätt hålls kniven säkrad, på plats och går snabbt att lossa vid behov.

Kansbol är en budgetkniv, men en riktig bra sådan! Tyvärr har den inte en genomgående tånge och parerstång. När det kommer till kvaliteten på stålet i denna kniv märks det att de sparat in pengar genom att använda ett enklare stål som inte har lika hög kvalitet som exempelvis vår testvinnare har. Bladlängden är 109 millimeter och tjockleken på bladet är 2.5 millimeter. Är du ute efter en kvalitetskniv är Kansbol ett alternativ! Fundera dock innan du gör ditt val på hur höga krav du har på exempelvis eggen.

3. På en tredjeplats kom jaktkniven från EKA Swedblade G4

Fördelar

  • Slitstark
  • Ny förbättrad version
  • Enkel rengöring

Nackdelar

  • Kan bli slö efter längre användning

Specifikationer

Mer om jaktkniven från EKA Swedblade G4

På tredje plats i vårt test av jaktknivar har vi placerat EKA Swedblade G4. Detta är alltså föregångaren från tidigare modellen G3. En mycket omtyckt storsäljare inom jaktvärlden! Det många jägare kände var ett problem med föregångaren var att den var svår att rengöra. Det tenderade att fastna blod och hår mellan skollorna efter jakter. Det har EKA nu löst till G4 med ett enkelt knapptryck för demontering. Alla delar går nu enkelt att rengöra noggrant! Viktigt för hygienen och en mycket uppskattad och väsentlig uppdatering för många.

På denna modell har man även en förbättrad slida för att skydda kniven. Den går dessutom att rotera 360 grader om du placerar den i bältet med bältesclip.

Det man behållit är kvalitetstålet i kniven, något som verkligen imponerar, härdat Sandvik 12C27. Detta är en riktigt bra kombinationskniv med integrerad buköppnare. Letar du efter kniven som både kan hänga med och prestera på jakten, assistera i skogen, tälja framför lägerelden, men också flå vilt i alla storlekar. Då är EKA Swedblade G4 helt klart en kniv du ska begrunda att investera i! Detta är en kniv du kan ha i årtionde framöver.

Jaktkniv test – Köpguide

När du ska köpa en kniv är det två saker som är extra viktiga. Först och främst bör du titta efter vilket stål kniven är gjord i och vilken hårdhet den har. Det är av stor betydelse och kommer ge dig ett hum om vad den går att användas till. Har den en tånge som går genom hela kniven eller slutar den i början på handtaget?

En tånge som slutar i handtaget är inte lika tålig och slitstark som en kniv med full tånge. De andra du ska kolla efter är handtaget och vilket material och kvalitet det har. I regel gillar de flesta handtag gjorda i trä, det känns bättre i handen och du får en mer genuin känsla av kvalitet. Dyrare modeller med plasthandtag brukar också vara väldigt bra.

Hitta bäst i test jaktknivar hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test jaktknivar hos oss på Testjakt.se!

Viktigaste delen – Bladet

När du köper en jaktkniv bör du alltid innan köp granska stålet i bladet och läsa på vilka egenskaper det specifika stålet har. Ett blad med kvalitetsstål kommer att kosta mer men det håller även längre och eggen håller sig vass under en längre tid innan den behöver slipas om. Den information du letar efter är stålets hårdhet men även skärpan på eggen är viktig.

Det finns en tumregel och det är att om tillverkaren skriver ut en massa information om stålet i deras kniv är den med största sannolikhet inte av premiumkvalitet. Med det sagt betyder de inte att en billig kniv inte klarar av jobbet som en dyrare kniv i bättre kvalitet klarar av. I slutändan är det din budget som får bestämma.

Handtaget

Handtaget är den andra delen på kniven som är viktig att ha i åtanke vid inköp av jaktkniv. Att handtaget passar bra i din hand är a och o och något som ligger i fokus hos tillverkarna. De flesta gillar om handtaget är gjort i trä, det ger en klart mer genuin känsla av kvalitet och känns bra i handflatan.

Väljer du en jaktkniv med ett handtag av trä kommer du att behöva underhålla kniven på ett ordentligt sätt för att den inte ska gå sönder. Vet du med dig att du slarvar med att ta om hand om din kniv är det bättre att du köper en kniv med ett material i hårdplats istället. De kräver inget underhåll och klarar regniga förhållanden.

Fällkniv eller inte

När det kommer till om du ska välja en kniv där bladet kan fällas in i handtaget eller en mer traditionell kniv med slida är det helt upp till dig och dina behov. Väljer du en kniv där bladet går att fälla in kommer den att ta upp mindre plats och du kan med fördel ha den i dina byxfickor.

En fällkniv brukar inte vara lika hållbar som en traditionell kniv med slida men köper du en sådan i bra kvalitet kommer den att göra jobbet den är tänkt för att göra. En del jägare har till och med med sig en kniv av varje för olika arbetsområden och som säkerhet om den ena kniven skulle gå sönder eller att du tappar den.

Prisnivå

Det finns 100-tals av knivar på marknaden från en mängd olika tillverkare och det kan vara väldigt svårt att veta vilken kniv du ska välja. Ofta spelar din budget en stor roll vilken kniv du kommer att välja. Det finns knivar på marknaden som kostar så lite som 100 kronor och så mycket som 4 000 kronor och här får du vad du betalar för.

Vi skulle rekommendera att du köper en ordentlig kniv med god kvalitet som du kan använda som din förstahandskniv och sedan kan du ha med dig en billigare variant som extra. Extrakniven kan användas för hårdare arbeten som till exempel att tälja med eller skära av grenar och kvistar. Spara den dyrare kniven till viktigare saker som att flå och rensa ur djuren.

Frågor och svar om jaktknivar

Vad används en jaktkniv till?

Den kan användas till mycket, vid jakt för att ta ur ett djur men passar precis lika bra vid fiske och friluftsliv. Är du ute i skogen bör du ha med dig en kniv för säkerhets skull.

Hur slippar jag en jaktkniv på bästa sätt?

Du bör alltid slipa en jaktkniv med en slipsten eller ett bryne. Ett bryne återställer bara eggen temporärt. Djupare hack måste slipas bort med en slipsten och här är det viktigt att du har eggen i rotationsriktningen.

Vad innebär det att en kniv har full tånge?

Om en kniv är tillverkad med full tånge betyder det att järnet i bladet löper hela vägen ner genom handtaget till slutpunkten längst bak. Ett sådant blad klarar av stora påfrestningar utan att gå sönder och är väldigt hållbar.

Hur mycket kostar en jaktkniv?

Jaktknivar finns i alla prisklasser och de billigaste kostar inte mer än 100 kronor. Vill du ha en ordentlig jaktkniv med kvalitet kan det kosta allt mellan 700 – 4 000 kronor beroende på märke och modell.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med personer som innehar hög kompetens inom ämnet när vi jämför produkter på Testjakt.

Denna artikel är faktakontrollerad av Philip Hector, jägare.

 

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 28/08/2023 •  11 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test