Bästa Jaktkniven [Topp 3 2021]

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Letar du efter en jaktkniv men känner dig osäker på var du ska börja? Då kan vi hjälpa dig. Vi har nämligen tagit en titt på de tillgängliga jaktknivarna på marknaden och valt ut tre produkter till vårt jaktkniv test. Varför detta kommer vara till hjälp för dig beror på att ett bäst i test jaktkniv innehåller all information du behöver på ett och samma ställe om några av de bästa knivarna som finns.

Kort om de tre vinnande jaktknivarna

Fällkniven F1

-"Av så pass bra kvalitet att det är en kniv du kan ha med dig hela livet"
Läs hela recensionen >
BÄST I TEST

Morakniv Kansbol

-" Väger endast 177 gram vilket gör det till en mycket behändig kniv"
Läs hela recensionen >

Benchmade Crooked River

-"Om budget inte spelar någon roll är Crooked River ett mycket bra val"
Läs hela recensionen >

Fördelar

Nackdelar

Det här är en bra jaktkniv som kommer kunna hjälpa dig under jakten eller utflykten. Den är liten och bekväm att använda samt tillverkad i rostfritt stål. En nackdel är dock att stoppet på undersidan av kniven, mot bladet, är relativt liten. Det innebär att du bör vara lite försiktig så du inte halkar med fingrarna och skär dig. Anledningen till att vi valde denna produkt till vårt jaktkniv test beror främst på att den är anpassad till jägare som har höga krav på sina knivar.

Fällkniven F1 är av så pass bra kvalitet att det är en kniv du kan ha med dig hela livet. Med sin genomtänka design och sitt högklassiska stål i Lam.VG10 med en hårdhet på 59 HRC kommer du inte att bli besviken på denna jaktkniv. Designen liknar den som kommer på andra plats i vårt test och är en mora jaktkniv. Annars gillar vi skarpt designen på F1 med sitt svarta blad.

Skaftematerialet kommer i thermorun och det vet alla kunniga om knivar att det är ett handtag av mycket god kvalitet med god hållbarhet och funktion. Bladets längd är 97 millimeter och tjockleken på bladet är 4.5 millimeter och är standard för liknande modeller. F1 är en jaktkniv fällkniv och vår vinnare och bäst i test. Vi kan varmt rekommendera denna jaktkniv till våra läsare.

Fördelar

Nackdelar

På andra plats i vårt jaktkniv test och bästa budgetmodell är Kansbol från Morakniv. Det finns en mängd olika moraknivar på marknaden i olika prisklasser. Vi fattade tycke för denna eftersom den kombinerar de bästa av två världar. Den är lika flexibel som en lättviktskniv och lika hård och robust som en riktigt bra jaktkniv kan vara och väger endast 177 gram vilket gör det till en mycket behändig kniv.

Bladet som kommer till Kansbol är flåslipat med slipning på ryggen vilket är perfekt när du vill använda ett tändstål att göra upp eld med. Den kommer även med en multi mount-funktion som gör att du kan placera kniven på både fordon och byxor på ett lätt och smidigt sätt. På så sätt hålls kniven säkrad på plats och den går snabbt att lossa.

Kansbol är en budgetkniv och det märks inte minst för att den inte har en genomgående tånge och parerstång. När det kommer till kvaliteten på stålet i denna kniv märks det att de sparat in pengar genom att använda ett enklare stål som inte har lika hög kvalitet som många andra jaktknivar har. Bladlängden är 109 millimeter och tjockleken på bladet är 2.5 millimeter. Är du ute efter en kvalitetskniv är Kansbol inget för dig.

Fördelar

Nackdelar

På tredje plats i vårt jaktkniv test men först av premiumprodukterna kommer Crooked River från Benchmade. Benchmade är ett kvalitetsmärke med lång erfarenhet inom knivar och jaktknivar och använder sig utav kvalitetsstål i deras modeller. Crooked River är en fällkniv där bladet går att fälla in i handtaget. Du får på så sätt en liten och smidig kniv som du kan bära med dig i byxfickan utan att den tar upp en massa plats.

Crooked River är gjord i en traditionell form med modern teknik. Hopfälld längd är endast 134,4 millimeter vilket gör den till en mycket smidig jaktkniv. Bladet är 101-6 millimeter och den väger endast 153 gram vilket känns helt perfekt i handen när du håller i den. Eftersom det är en fällkniv går inte tången hela vägen vilket gör att kniven inte är lika hållbar som en med full tånge. Vi rekommenderar att du även har en kniv med full tånge med dig när du ger dig ut i skogen.

Stålet i Crooked River är CPM-S30V vilket är ett högkvalitetsstål som håller eggen vass länge och du behöver endast använda ett bryne för att få en sylvass egg. Vi kan starkt rekommendera fällkniven Crooked River från Benchmade. Det enda negativa med denna modell är priset som landar runt 4000 kronor vilket kan vara lite väl mycket för många jägare då de behövs pengar till mycket annan utrustning också. Om budget inte spelar någon roll är Crooked River ett mycket bra val.

Jaktkniv test – Köpguide

När du ska köpa en kniv är det två saker som är extra viktiga. Först och främst bör du titta efter vilket stål kniven är gjord i och vilken hårdhet den har. Det är av stor betydelse och kommer ge dig ett hum om vad den går att användas till. Har den en tånge som går genom hela kniven eller slutar den i början på handtaget?

En tånge som slutar i handtaget är inte lika tålig och slitstark som en kniv med full tånge. De andra du ska kolla efter är handtaget och vilket material och kvalitet det har. I regel gillar de flesta handtag gjorda i trä, det känns bättre i handen och du får en mer genuin känsla av kvalitet. Dyrare modeller med plasthandtag brukar också vara väldigt bra.

Viktigaste delen – Bladet

När du köper en jaktkniv bör du alltid innan köp granska stålet i bladet och läsa på vilka egenskaper det specifika stålet har. Ett blad med kvalitetsstål kommer att kosta mer men det håller även längre och eggen håller sig vass under en längre tid innan den behöver slipas om. Den information du letar efter är stålets hårdhet men även skärpan på eggen är viktig.

Det finns en tumregel och det är att om tillverkaren skriver ut en massa information om stålet i deras kniv är den med största sannolikhet inte av premiumkvalitet. Med det sagt betyder de inte att en billig kniv inte klarar av jobbet som en dyrare kniv i bättre kvalitet klarar av. I slutändan är det din budget som får bestämma.

Handtaget

Handtaget är den andra delen på kniven som är viktig att ha i åtanke vid inköp av jaktkniv. Att handtaget passar bra i din hand är a och o och något som ligger i fokus hos tillverkarna. De flesta gillar om handtaget är gjort i trä, det ger en klart mer genuin känsla av kvalitet och känns bra i handflatan.

Väljer du en jaktkniv med ett handtag av trä kommer du att behöva underhålla kniven på ett ordentligt sätt för att den inte ska gå sönder. Vet du med dig att du slarvar med att ta om hand om din kniv är det bättre att du köper en kniv med ett material i hårdplats istället. De kräver inget underhåll och klarar regniga förhållanden.

Fällkniv eller inte

När det kommer till om du ska välja en kniv där bladet kan fällas in i handtaget eller en mer traditionell kniv med slida är det helt upp till dig och dina behov. Väljer du en kniv där bladet går att fälla in kommer den att ta upp mindre plats och du kan med fördel ha den i dina byxfickor.

En fällkniv brukar inte vara lika hållbar som en traditionell kniv med slida men köper du en sådan i bra kvalitet kommer den att göra jobbet den är tänkt för att göra. En del jägare har till och med med sig en kniv av varje för olika arbetsområden och som säkerhet om den ena kniven skulle gå sönder eller att du tappar den.

Prisnivå

Det finns 100-tals av knivar på marknaden från en mängd olika tillverkare och det kan vara väldigt svårt att veta vilken kniv du ska välja. Ofta spelar din budget en stor roll vilken kniv du kommer att välja. Det finns knivar på marknaden som kostar så lite som 100 kronor och så mycket som 4 000 kronor och här får du vad du betalar för.

Vi skulle rekommendera att du köper en ordentlig kniv med god kvalitet som du kan använda som din förstahandskniv och sedan kan du ha med dig en billigare variant som extra. Extrakniven kan användas för hårdare arbeten som till exempel att tälja med eller skära av grenar och kvistar. Spara den dyrare kniven till viktigare saker som att flå och rensa ur djuren.

Jaktkniv test - Vanliga frågor och svar

Den kan användas till mycket, vid jakt för att ta ur ett djur men passar precis lika bra vid fiske och friluftsliv. Är du ute i skogen bör du ha med dig en kniv för säkerhets skull.

Du bör alltid slipa en jaktkniv med en slipsten eller ett bryne. Ett bryne återställer bara eggen temporärt. Djupare hack måste slipas bort med en slipsten och här är det viktigt att du har eggen i rotationsriktningen.

Om en kniv är tillverkad med full tånge betyder det att järnet i bladet löper hela vägen ner genom handtaget till slutpunkten längst bak. Ett sådant blad klarar av stora påfrestningar utan att gå sönder och är väldigt hållbar.

Jaktknivar finns i alla prisklasser och de billigaste kostar inte mer än 100 kronor. Vill du ha en ordentlig jaktkniv med kvalitet kan det kosta allt mellan 700 – 4 000 kronor beroende på märke och modell.

Jaktkniv test – Summering

Som ni kan se finns det otroligt många olika jaktknivar att välja mellan. Se till att du får en kniv med kvalitetsstål. En sådan kniv håller för det mesta livet ut och är en bra investering. Vi har använt oss av olika recensioner på nätet när vi gjort vårt test och även besökt tillverkarna (Morakniv) (https://morakniv.se/en/?v=f003c44deab6), (fällkniven) (https://fallkniven.se/en/home/) samt (Benchmade) (https://www.benchmade.com/). Kommentera gärna nedanför i fältet.

Lämna en kommentar