Bästa Hörselskydden För Jakt och Lerduvor (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka hörselskydd för jakt och lerduvor som är bäst i test enligt vår testpanel!

Om du har jagat tidigare vet du vikten av att ha ett par bra hörselskydd som hjälper till att reducera skadligt ljud och förstärka ljud som du faktiskt vill höra. Det kan hjälpa dig att bli en bättre jägare och du kommer garanterat att fälla fler djur. Vinnaren i vårt test blev Peltor hörselskydd jakt tack vare sitt låga pris och höga kvalitet.

Peltor Sporttac aktiva hörselskydd jakt släpper igenom ljud men tar bort alla ljud som kan vara skadliga för öronen och är ett perfekt hörselskydd för nybörjare på grund av priset. Är du en erfaren jägare kan du givetvis ändå använda dessa tack vare att de har en så pass god kvalitet. Du kommer inte bli besviken om du väljer vår testvinnare.

Marknadens tre bästa hörselskydd för jägare och prickskyttar

Vi har testat och jämfört de tre bästa hörselskydden för att hålla dina trumhinnor säkra från höga ljud.

1. Vinnare och bäst i test blev hörselskyddet Peltor Sporttac

Fördelar

  • Lång drifttid
  • Anslut till jaktradio
  • Lågt pris

Nackdelar

  • Små knappar

Specifikationer

Mer om hörselskyddet Peltor Sporttac

På första plats i vårt hörselskydd jakt bäst i test blev det populära hörselskyddet Peltor Sporttac som är speciellt framtaget för jägare. Den har en väldigt bra drifttid på hela 600 timmar vilket är standard för ett riktigt bra hörselskydd. Du kan även aktivt reglera volymen vilket är väldigt uppskattat.

Den aktiva volymregleringen förstärker ljud som inte är skadliga för örat och om du pratar med någon kommer du att höra bättre med hörselskydden på. Du vill inte behöva höja rösten för att höras när du jagar, då kan du råka skrämma bort bytet du lurar på. Det här hörselskyddet är även utrustat med en automatiskt avstängningsfunktion om du skulle glömma att stänga av dem efter användning.

Peltor Sporttac går att fälla ihop vilket gör att du lättare får plats med dem i din jaktryggsäck. Vi har faktiskt ingenting negativt att säga om de här hörselskyddet förutom att knapparna är lite väl små. Priset är väldigt lågt för så pass bra hörselskydd som Peltor Sporttac är. Om du är ute efter ett par riktigt bra hörselskydd till ett lågt pris är dessa rätt för dig.

2. Tvåa blev MSA Supreme Pro-X

Fördelar

  • Vattentät
  • Kvalitet

Nackdelar

  • Något dyrare

Specifikationer

Mer om hörselskyddet MSA Supreme Pro-X

På andra plats i vårt hörselskydd jakt test kommer MSA Supreme Pro-X. MSA är kända för att leverera skydd i världsklass. Dessa hörselkåpor har genomgått och blivit godkända i IP67-test hos Sveriges  Provnings- och Forskningsinstitut 2006.

Det här är en av MSA storsäljare och den är utrustad med flera bra detaljer som till exempel att båda mikrofonerna är vattentäta för att du ska få ett så bra ljud som möjligt utan brus. Kåporna är fasade i kanten för att de ska passa till både höger- och vänsterskyttar. Hjässbygeln är tygbeklädd för ökad komfort.

Drifttiden på Supreme Pro-X Led är runt 600 timmar vilket är standard för bra hörselskydd. De har en AUX-ingång där du kan koppla in jaktradio, hundpejl eller mobiltelefon. Priset på det här hörselskyddet är ganska högt men du får vad du betalar för – ett par hörselskydd i världsklass.

3. Sordin PRO kom på en tredjeplats

Fördelar

  • Optimalt ljud
  • Avfasade kåpor

Nackdelar

  • Dyr – men premium

Specifikationer

Mer om Sordin PRO

På tredje plats i vårt hörselskydd test kommer Supreme Pro från Sordin. Som sagt är alla skydd från Sordin av högsta kvalitet vilket är en av anledningarna till att vi valt att ta med dessa i vårt hörselskydd jakt test. Dessa skydd kommer med en garanti på fem år vilket bevisar att de är kvalitet du köper. Många andra skydd har endast två års garanti.

Båda mikrofonerna på Supreme Pro är vattentäta vilket gör att du slipper vara orolig att de ska gå sönder om det är dåligt väder ute eller om de ramlar av i skogen och råkar hamna i vatten. De har även genomgått test IP 67 vid forskningsinstitutet i Skövde vilket är betryggande att veta.

Precis som de andra två modellerna har även denna en drifttid på ungefär 600 timmar. Hörselskyddet är utrustat med en AUX-ingång för jaktradio, hundpejl och mobil och drivs med hjälp av AAA-batterier. Förstärkningen av ljud är fantastiskt bra i dessa hörselskydd från Sordin. Det är ett par riktigt bra hörselskydd som vi varmt kan rekommendera våra läsare.

Köpguide för dig som behöver nya hörselskydd för jakt och lerduvor

När du ska inhandla ett par hörselskydd för jakt finns det många olika funktioner att ta i beaktande. De absolut viktigaste funktionerna hos ett par bra skydd är brudreducering. Det tar bort onödiga ljud som du inte behöver höra samtidigt som det förstärker ljud som du vill höra – till exempel när en gren knäcks på långt avstånd.

Även ljuddämpning är extremt viktigt då de sänker skadliga ljud till en nivå som inte är skadlig för öronen. Till sist är det också viktigt att de hörselskydd du köper sitter bekvämt runt öronen, annars kan det börja göra ont och då är det svårt att koncentrera sig på något annat än just det.

Bäst i test hörselskydd för jakt och lerduvor på Testjakt.se!
Bäst i test hörselskydd för jakt och lerduvor på Testjakt.se!

Reducering av brus

Brusreducering är ett måste på varje hörselskydd för jakt men det kommer i lite olika kvalitet. Reducering av brus betyder att alla ljud som inte är relevanta för dig tas bort medan de som är relevanta förstärks. Skadligt ljud som när du avfyrar ett skott tas helt bort för att skydda din hörsel.

Först och främst är den här funktionen viktig för att skydda din hörsel. Har du jagat under en längre tid utan skydd kan det påverka din hörsel negativt i det långa loppet. Det kommer också göra dig till en bättre jägare eftersom ljud som till exempel fotsteg och prassel hörs på långt avstånd.

Ljuddämpning

Ljuddämpning är den absolut viktigaste funktionen som dämpar allt skadligt ljud till väldigt låga nivåer som inte är skadliga för dina öron. Var alltid noga med att titta på just ljuddämpningen innan du bestämmer dig för vilket skydd du ska köpa. Se även till att skyddet du köper är till för jakt och inte för till exempel byggarbetare då ljuden skiljer sig åt.

Ljuddämpningen i ett par hörselskydd hjälper till att skydda dina öron från skadliga ljud som annars kan orsaka nedsatt hörsel eller tinnitus och det är något du alltid bör undvika. Ett par riktigt bra hörselskydd tar bort nästan allt ljud och när du väl avfyrar skottet hörs det knappt.

Komfort och pris

Eftersom du kommer att ha på dig dina hörselskydd under en lång tid under passet behöver de sitta bekvämt runt öronen. Var därför noga med att testa skydden innan du köper dem för att se vilka som passar din huvudform bäst. Priset varierar väldigt mycket på ett par skydd, de kan kosta allt från 1 000 kronor till 4 000 kronor.

Om du använder ett par skydd som inte sitter bra runt öronen kan du få ont efter ett tag. Det är väldigt obekvämt och obehagligt att gå runt med ett par skydd som egentligen inte passar för din huvudform. Priset spelar också en stor roll för många men vi rekommenderar starkt att du köper in ett par bra skydd som gör ett ordentligt jobb istället för att snåla in – dina öron är värda det.

Tillägg och funktioner

En del hörselskydd är utrustade med en massa olika tillägg och funktioner men de allra flesta är ganska onödiga. Något som kan vara till stor hjälp är om skyddet har Bluetooth, då kan du koppla in dina tillbehör trådlöst och du kan till exempel lyssna på musik direkt i hörselskyddet. Det kan vara skönt om du sitter ner långa stunder och väntar på bytet.

Det är betydligt viktigare att fokusera på de kvaliteter som faktiskt spelar roll, som brusreducering, ljuddämpning och komfort. Allt annat är av mindre betydelse och inte värt att lägga ner tid på om du inte specifikt vill ha en funktion som annars kanske inte används speciellt flitigt av andra.

Testjakts lista över de bästa hörselskydden

Vinnaren Peltor Sporttac är ett mycket bra hörselskydd till ett lågt pris vilket är en av de största anledningarna till att vi valde dem som vinnare. Vinnaren av premiumklassen PRO-X Led Blaze tog endast andraplatsen tack vare att priset är betydligt högre än vinnarens. Supreme Pro blev vinnare i mellanklassen eftersom de är ett par riktigt bra skydd med alla nödvändiga funktioner till ett rimligt pris.

Vanliga frågor om hörselskydd för jakt och lerduvor

Vilka hörselskydd ska jag välja som nybörjare?

Vi rekommenderar att du läser igenom vår guide och väljer någon av våra testvinnare, specifikt Peltor Sporttac som har en hög kvalitet till ett väldigt bra pris. De är det perfekta skyddet för en nybörjare.

Hur mycket av ljudet dämpas i ett par hörselskydd för jakt?

Det beror helt på modell och tillverkare, de bästa skydden kan dämpa ljudet så pass mycket att de endast når 25 till 30 dB medan andra sämre skydd endast dämpar ner till 85 dB.

Vilka egenskaper är viktigast i ett hörselskydd?

De finns tre stycken egenskaper som du ska fokusera på och det är brusreducering, ljuddämpning och hur pass skönt de sitter runt öronen, allt annat spelar inte lika stor roll.

Hur mycket kostar ett par hörselskydd?

Även här beror det på modeller och tillverkare och kvaliteten på skyddet men de brukar kosta från 1 000 kronor till 4 000 kronor för de absolut bästa skydden.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med personer som innehar hög kompetens inom ämnet när vi jämför produkter på Testjakt.

Denna artikel är faktakontrollerad av Philip Hector, jägare.

 

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 15/03/2024 •  11 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test