Bästa Hörselskydden För Hantverkare (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka hörselskydd som är bäst i test enligt vår testpanel!

Hörselskydd är viktigt för alla hantverkare, oavsett om de arbetar med trä, metall eller något annat yrke där du utsätts för höga ljudnivåer. Även om bekväma och justerbara hörselkåpor kan vara dyra är det värt att investera i kvalitetsprodukter för att skydda dina hörsel!

Så varför är hörselskydd så viktiga för hantverkare? När du arbetar med verktyg som borrar, slipar eller sågar, utsätts dina öron för ljudnivåer som kan vara skadliga på lång sikt. Oavsett om det är byggarbetsplatser, verkstäder eller industriella miljöer är ljudnivåerna ofta över gränsvärdet på 85 decibel (dB), vilket är det rekommenderade säkra ljudnivågränsen som anges av Arbetsmiljöverket. Hantverkare spenderar ofta långa dagar i bullriga miljöer och är därmed mer sårbara för hörselskador än majoriteten av flesta andra yrkesgrupper.

För dig som är osäker på om ljudnivån du dagligen vistas i så finns Arbetsmiljöverkets app för mätning av bullernivå. Att använda hörselskydd vid gräsklippning, häckklippning eller hemmaprojektet med trallbygget är något som höjer arbetsglädjen men också skyddar din hörsel!

1. Vinnare och bäst i test blev 3M PELTOR WS Alert X

Fördelar

 • Medhörning
 • Bluetooth trådlös parkoppling till din telefon
 • Otroligt passform

Nackdelar

Specifikationer

Mer om 3M PELTOR WS Alert X

3M PELTOR WS Alert X är utan tvekan ett av de mest imponerande hörselskydden på marknaden för hantverkare idag. Efter att ha läst återförsäljares och hantverkares åsikter om produkten råder det ingen tvekan om att detta är en testvinnande hörselkåpa för både hobbyhantverkaren som ska bygga tralldäck eller för dig som arbetar i bullrig miljö.

Enligt återförsäljare är 3M PELTOR WS Alert X ett hörselskydd som kombinerar exceptionellt skydd med imponerande teknik. En av dess mest framstående egenskaper är dess trådlösa anslutning, vilket möjliggör enkel anslutning till Bluetooth-enheter, inklusive mobiltelefoner, surfplattor, datorer eller andra mediaspelare. Detta innebär att hantverkare kan njuta av trådlös musik eller ta emot samtal utan att behöva ta av sig hörselskydden. Det är en fantastisk funktion som hjälper till att förbättra arbetets effektivitet och underhållning under långa arbetspass.

Hantverkare som har testat 3M PELTOR WS Alert X har varit imponerade av dess exceptionella ljudkvalitet. Hörselskyddets ljudreduktionsegenskaper gör det möjligt att dämpa höga ljudnivåer i arbetsmiljön utan att kompromissa med den omgivande ljudupplevelsen. Detta är särskilt viktigt för hantverkare som behöver vara medvetna om sina omgivningar för att undvika farliga situationer. Ljudet är klart och distinkt och den justerbara volymkontrollen uppskattas!

2. På en andraplats kommer hörselskydden från 3M PELTOR WS Alert XP

Fördelar

 • Radio/FM-mottagning
 • Bluetooth fungerar med till telefon för både musik och samtal
 • Push-to-listen funktion som gör att du med ett knapptryck kan öka medhörning på ljud i din omgivning
 • Enkel inställning med hjälp av app

Nackdelar

 • Något högre pris

Specifikationer

Mer om 3M PELTOR WS Alert XP

3M Peltor WS Alert XP är ett hörselskydd som finns både med och utan hjässbygel. Dessa fantastiska hörselskydd förenklar kommunikation din arbetsplats samtidigt som ger skyddar din hörsel. Med den bullerkompenserande mikrofonen kan du enkelt ansluta enheter via Bluetooth och ha samtal även i bullriga miljöer. Med hjälp av Bluetooth kan du lyssna och prata med medarbetare, kunder och andra utan att behöva ta av hörselskyddet. Den bullerreducerande funktionen på bommikrofonen ger tydlig talöverföring även i bullriga och krävande miljöer.

Hörselskydd från Peltor effektiviserar också ditt arbete då du kommer ha båda händerna fria för ditt arbete. Du kan enkelt höra samtal i ditt headset, till skillnad från vanliga mobiltelefonsamtal i bullriga miljöer som kräver extra koncentration för att höra den som ringer.

En annan fördel är de inbyggda omgivningsmikrofonerna som gör att du inte missar något som sker i din omgivning. Du kan även lyssna på din omgivning utan att ta av headsetet med Push-to-Listen-funktionen. Denna funktion pausar Bluetooth-streaming och aktiverar omgivningsmikrofonerna, vilket gör att du kan höra medarbetare och viktiga ljud i din omgivning.

Peltor hörselskydd har också dubbla skal vilket bidrar till att skydda mot fukt och korrosion. Varje headset drivs av två alkaliska AA-batterier eller uppladdningsbara NiMH-batterier. För att spara batteri stängs headsetet automatiskt av efter fyra timmar, det finns också en låg batterinivå-varning.

Dessa hörselskydd från Peltor levereras med en mobilapp som gör det enkelt att justera inställningar när du rör dig mellan olika bullernivåer. Appen ger också tillgång till användarinstruktioner, guider, vanliga frågor och svar, teknisk support och teknisk databladsinformation. Appen är kompatibel med iphone och android och är mycket enkel att använda!

3. På en tredjeplats kommer hörselskydden från HELLBERG Xstream

Fördelar

 • Inbyggd mikrofon, vid önskan om bättre ljudkvalitet finns bommikrofon som extra tillbehör
 • Prisvärda hörselskydd
 • Bluetooth
 • Kan röststyras med Siri

Nackdelar

 • Ej medhörning

Specifikationer

Mer om HELLBERG Xstream

Hellberg Xstream är ett imponerande hörselskydd med hjässbygel som tar din musikupplevelse och arbetsglädje till nya höjder. Anslut hörselkåporna via Bluetooth® till din mobiltelefon och njut av att strömma dina favoritlåtar, poddar eller ljudböcker. Med sin unika högtalardesign levererar hörselskydden från Hellberg enastående ljudkvalitet till ett bra pris.

Dessutom har hörselskydden en inbyggd talmikrofon som gör att du kan ta telefonsamtal utan att behöva plocka upp din telefon, och om du befinner dig i bullriga miljöer kan du köpa till den bullerreducerande bommikrofonen för att få än bättre och bullerreducerande ljudkvalitet på dina samtal.

För de som vill ha ännu mer funktionalitet finns Hellberg Xstream även i utförandet “Xstream LD”, som är utrustat med aktiva medhörningsmikrofoner i varje kåpa. Detta garanterar utmärkt riktningsuppfattning, ger naturlig ljudåtergivning och låter dig höra samtal, varningssignaler och viktig information utan att kompromissa med ditt hörselskyddsbehov.

Xstream är speciellt designat för musiklyssning och den enastående ljudkvaliteten uppnås genom en unik högtalarkonstruktion. Nu kan du verkligen njuta av musik i hörlursklass samtidigt som du skyddar din hörsel. Sammanfattningsvis erbjuder Hellberg Xstream enastående musikupplevelse, handsfree-telefonsamtal, vattentålighet, röstassistentstöd.

4. På en fjärdeplats kommer hörselskydd för små medhjälpare från 3M PELTOR Kid 

Fördelar

 • Bästa hörselskydd för barn som vill hjälpa till
 • Perfekt passform för de yngsta
 • Skyddar effektivt barnens hörsel

Nackdelar

 • Enbart för barn

Specifikationer

Mer om 3M PELTOR Kid 

3M PELTOR Kid H510AK är ett hörselskydd för baby i neongrön färg som är speciellt utformat för barn. Dessa hörselskydd passar både de yngsta men även barn upp till 5-7 år. De är lätta och har breda dämpkuddar som är enkla att byta ut, vilket gör dom bekväma för barnet att använda. Just bekvämlighet är viktigt när det kommer till barn, något som alla föräldrar vet, annars åker hörselskydden av snabbare än snabbast!

Med hörselskydden för barn från Peltor kan hela familjen njuta av olika evenemang som konserter, festivaler, fyrverkerier, motorsport och utomhusaktiviteter, samtidigt som barnens hörsel skyddas. Att hjälpa mamma eller pappa med trallbygget, gräsklippningen eller att klippa häcken blir spännande och säkrare med ett par Peltor barn – hörselskydd. Dessutom gör den starka neongröna eller rosa färgen att barnet syns ordentligt!

Hörselskyddet minskar bullernivån med upp till 27 dB och kan användas i miljöer med ljudnivåer på 87-98 dB. Det är speciellt utformat för yngre användare/barn.

Köpguide för dig som ska köpa hörselskydd

I denna guide kommer vi att undersöka vikten av hörselskydd för hantverkare och ge dig all den information du behöver för att välja rätt par hörselskydd som passar dina behov.

Så varför är hörselskydd så viktiga för hantverkare? När du arbetar med verktyg som borrar, slipar eller sågar, utsätts dina öron för ljudnivåer som kan vara skadliga på lång sikt. Oavsett om det är byggarbetsplatser, verkstäder eller industriella miljöer är ljudnivåerna ofta över gränsvärdet på 85 decibel (dB), vilket är det rekommenderade säkra ljudnivågränsen för en åtta timmars arbetsdag. Hantverkare spenderar ofta mer tid i bullriga miljöer och är därmed mer sårbara för hörselskador än de flesta andra yrkesgrupper.

Hörselskydd är utformade för att reducera och dämpa ljudnivåerna som når dina öron. De kan vara i form av öronproppar eller hörselkåpor och finns i olika modeller och material. När du väljer hörselskydd är det viktigt att ta hänsyn till faktorer som komfort, skyddsnivå och användningsområde.

Hitta bäst i test hörselskydd hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test hörselskydd hos oss på Testjakt.se!

SNR (Single Number Rating) och dB decibel

SNR (Single Number Rating) är en mätning som används för att ange den genomsnittliga ljudreduktionseffekten hos hörselskydd. Det representerar skillnaden i decibel (dB) mellan ljudnivån utan hörselskydd och ljudnivån med hörselskyddet på. SNR är ett praktiskt sätt att bedöma hörselskyddets effektivitet och hjälper användare att jämföra olika modeller och välja rätt skyddsnivå för deras specifika behov. Ljudnivån där du vistas mäts i decibel och risken för att utveckla en hörselskada ökar alltså ju högre decibel du vistas i.

Risker med hög ljudnivå/bullernivå på din arbetsplats

Hörselskador: Långvarig exponering för höga ljudnivåer kan orsaka permanent hörselnedsättning. Buller kan skada de känsliga hårcellerna i innerörat och leda till progressiv hörselförlust över tid. Detta kan påverka förmågan att höra ljudtyper och röster tydligt och kan vara irreversibelt.

Tinnitus: Kontinuerlig exponering för högt ljud kan resultera i tinnitus, en kronisk ringing, susande eller brummande känsla i öronen. Tinnitus kan vara mycket störande och påverka sömn, koncentration och allmän livskvalitet.

Fysiskt och psykiskt obehag: Buller kan vara stressande och orsaka fysiskt och psykiskt obehag. Det kan leda till irritation, trötthet, huvudvärk, sömnproblem, koncentrationssvårigheter och ökad risk för olyckor på arbetsplatsen.

Kommunikationssvårigheter: Högt buller kan göra det svårt att kommunicera effektivt på arbetsplatsen. Det kan påverka samarbete, instruktioner och uppfattningen av varningssignaler, vilket ökar risken för misstag och olyckor.

Hälsoproblem: Forskning har visat att långvarig exponering för högt buller på arbetsplatsen kan ha negativa effekter på hälsan, inklusive högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar, sömnstörningar och psykisk ohälsa som stress och ångest.

Arbetsmiljöverket

För att minimera riskerna med höga ljudnivåer på jobbet är det viktigt att vidta åtgärder för att skydda hörseln. Det inkluderar att använda hörselskydd som passar rätt och ger tillräcklig ljudreduktion, minska exponeringstiden för bullriga miljöer och skapa en arbetsplats med effektiva bullerdämpningsåtgärder, som ljudabsorberande material eller teknik.

Regelbundna hälsokontroller och medvetenhet om de potentiella riskerna kan också vara viktiga för att upptäcka eventuella hörselskador i ett tidigt skede. Ladda gärna ner appen “bullermätning” från Arbetsmiljöverket om du är osäker på vilken ljudnivå du vistas i.

Vilka ljudnivåer är skadliga?

Det är lag på att du som vistas i höga ljudnivåer antingen ska ha tillgång till hörselskydd och vid längre tids exponering är det krav på att bära dessa dagligen under din arbetsdag. Hur snabbt du får en hörselskada är svårt att avgöra och är baserat på faktorer som hur länge du vistas i högt buller, vilken dB du vistas i med mera. Att bära ett par kvalitativa hörselskydd är både ansvarsfullt men också nödvändigt om du vill skydda din hörsel.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Philip Hector byggproduktionsledare och även utbildad snickare.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 22/05/2023 •  13 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test