Bästa Hoppgungorna För Din Bebis (Bäst i Test 2024)

I detta test kommer vi att jämföra 5 stycken hoppgungor till din bebis! Du kan klicka på dem för att gå direkt till testet för den hoppgungan.

En hoppgunga ska främst vara en rolig aktivitet för barnet men också hjälpa till att utveckla samt förbättra både barnets koordination och kondition. Utöver det så är hoppgungan även ett utmärkt sätt för barnet att bli av med lite överskottsenergi genom att hoppa och leka i gungan en stund.

En hoppgunga är dessutom till stor hjälp för dig som förälder. När barnet sitter i gungan får du möjligheten till att göra de sysslor eller måsten som kräver att du använder båda dina händer. Barnet sitter tryggt och leker så ta tillfället i akt och njut av att ha två lediga händer en stund.

Vill du ha ett annat alternativ än en hoppgunga till att underhålla och hjälpa ditt barn att utvecklas kan en lekstol vara ett bra alternativ. I lekstolen får barnet chansen att lära sig att greppa saker och kontrollera sina muskler på ett bra sätt. Här kan du klicka för att ta del av vår lista över de bästa lekstolarna!

Marknadens fem bästa modeller på en hoppgunga

Marknaden för hoppgungor är stor och det finns flera modeller och företag att välja mellan vilket till en början kan kännas som en omöjlighet. Vi har därför valt att göra en lista på de fem bästa modellerna av hoppgungor som finns på marknaden idag. Här har vi utsett en bäst i test vinnare, bästa budgetvalet samt den bästa premiumgungan.

Vinnaren i testet blev Graco Bumper Jumper som är en hoppgunga där barnet sitter som i en stol istället för i en sele. Här får barnet möjligheten till att ha leksaker på det lekbord som finns på gungan vilket gör att risken för att barnet ska tappa leksakerna minskar. I gungan sitter barnet både bekvämt och tryggt.

1. Bozz hoppgunga är bäst i test

Fördelar

 • Enkel att justera.
 • Har en smidig placering. av barnet i gungan.
 • Snygg och stilren

Nackdelar

 • Materialet kan upplevas något strävt.
 • Finns endast i svart och grå.

Specifikationer

Mer om Bozz hoppgunga

För en slittålig hoppgunga med pålitliga fästen bör du ta en titt på alternativet som företaget Bozz har. De har designat en gunga med starka fästen som gör den till en trygg aktivitet där barnet kan spendera sin tid i.

Företaget Bozz är mycket välkända på marknaden och har ett gott rykte bland både andra företag samt kunder. De är ett pålitligt varumärke som tillverkar ett stort utbud barnprodukter av hög kvalitet. I vårt test fick deras hoppgunga en självklar plats.

Den här hoppgungan monteras enkelt upp med karmsax men passar bäst att monteras upp i dörrkarmar som inte har plastlister. Plastlisterna kommer nämligen inte klara av slitages som blir av gungan. Fästena på gungan är mycket tåliga och därmed pålitliga.

Materialet som gungan är tillverkad i är ett mycket robust och slittåligt typ som gör att gungan håller under en lång tid. Utöver det här så är det dessutom väldigt smidigt att placera barnet i gungan genom att öppna den dragkejda som finns baksidan.

2. Kaxholmen hoppgunga har vi valt som bästa budget

Fördelar

 • Går att fästa med tillhörande karmsax eller krok
 • Mjuk och bekväm

Nackdelar

 • Lite tråkig design

Specifikationer

Mer om Kaxholmen hoppgunga

Är du på jakt efter en prisvärd gunga med hög säkerhet och mjukt material så är Kaxholmen Hoppgunga ett utmärkt alternativ för dig. Här sitter ditt barn skönt samtidigt som de kan ha roligt och hoppa medan du som förälder får båda händerna fria en stund.

Företaget Kaxholmen är ett svenskt varumärke som egentligen är specialister på sängkläder och textilier men som även tillverkar en mängd olika barntillbehör. De har funnits på marknaden sedan år 1935 och har samlat på sig en hel del erfarenheter genom åren. I dag är det en av deras hoppgungor som är med i vårt hoppgunga bäst i test. Den blev utsedd till bästa budgetvalet.

Det här är en stilren hoppgunga som kommer i fyra olika färger. Nämligen röd, blå, grå och svart vilket gör att den passar in i alla hem. Utöver det är den extremt smidig att både sätta upp och ta ner. Du kan välja mellan att använda karmsaxen som följer med eller ta av den och använda en krok istället.

Den ä smidigt designad med en dold dragkedja som gör det enkelt att sätta ner barnet i gungan och se till så att barnet sitter säkert i den. Gungan är tillverkad i mjukt bomull vilket gör att den är mycket skön för barnet att sitta i.

3. Beemoo hoppgunga har vi valt som bästa premium

Fördelar

 • Tålig och bekväm
 • Tillverkad i ren bomull

Nackdelar

 • Finns bara i en färg

Specifikationer

Mer om Beemoo hoppgunga

Varumärket Beemoo har tillverkat en hoppgunga i ett slittåligt material som gör att den kommer hålla under en lång tid. Materialet på gungan gör den dessutom väldigt skön för barnet att sitta i och är därmed ett bra alternativ till underhållning för barnet.

Med smarta produkter specialanpassade för barnfamiljer har varumärket Beemoo snabbt blivit ett omtalat märke på marknaden. De är kända för att designa barnprodukter som är både tåliga och av hög kvalitet vilket vi verkligen kan se på deras omtyckta hoppgunga.

I den här hoppgungan får ditt barn möjligheten att träna upp både koordination och kondition samtidigt som barnet har väldigt roligt. Gungan är tillverkad av ren bomull som gör att tyget är både mjukt och skönt mot barnets känsliga hud.

Du hänger upp gungan i dörrkarmen med hjälp av den medföljande karmsaxen. Den är både smidig och enkel att sätta upp och ta ner vilket gör de lätt att flytta runt den i hemmet. Utöver karmsaxen medföljer även en stålfjäder med säkerhetslina vilket gör gungan till en trygg plats för barnet.

4. Skip Hop Explore & More hoppgunga

Fördelar

 • Behöver inte hängas upp
 • Mycket aktiviteter för barnet

Nackdelar

 • Dyr

Specifikationer

Mer om Skip Hop Explore & More hoppgunga

Hoppgungan Skip Hop Explore & More har blivit utsedd till bästa hoppgunga i premiumklassen. Det är en gunga i hög kvalitet som kommer med en rad olika aktiviteter för ditt barn. Gungan passar utmärkt som underhållning för barnet medan du som förälder behöver fria händer.

Skip Hop är ett varumärke med kontor i New York och stor erfarenhet inom tillverkning av barnprodukter. De är välkända för att tillverka trendiga samt funktionella produkter för både barn och föräldrar. Att se varumärket ligga på topp i vårt hoppgunga test är ingen överraskning.

Den här gungan har hela 20 olika aktiviteter som ditt barn kan underhålla sig med. Det finns både ljus och musik som stimulerar barnet samtidig som det finns gott om leksaker att både bita och pilla på. Blir det för mycket leksaker för barnet går alla leksaker enkelt att montera bort. Dessutom så har gungan en inbyggd påminnelsesignal till föräldrarna var 10:onde eller 20:onde minut om att barnet nu suttit i gungan så länge.

Skip Hop Explore & More behöver inte fästas i dörrkarmar eller liknande utan du kan placera den exakt vart du vill i hemmet. Gungan räknar barnets hopp och när 100 hopp har uppnåtts får barnet applåder. Sitsen på den går även att rotera 360 grader vilket gör att barnet smidigt kan se sig om i rummet.

5. Graco Bumper Jumper hoppgunga, Bear Trail

Fördelar

 • Har vaddering för att skydda dörrkarmen
 • Två leksaker ingår

Nackdelar

 • Lite dyr

Specifikationer

Graco Bumper Jumper är en hoppgunga av hög kvalitet som du enkelt kan anpassa efter både ditt barn men även hemmet. Den är smidig att justera vilket gör att den passar in i alla hem. Dessutom är ger den ditt barn en rolig stund.

Varumärket Graco Baby är ett amerikanskt företag som har väldigt många års erfarenhet i branschen. De har tillverkat utrustning för små barn sedan år 1955 och har lagt fokuset på att designa produkter som är lätta att använda samtidigt som de har flera komfort- och bekvämlighetsfunktioner. Med det här i åtanke är det inte förvånande att deras hoppgunga Graco Bumper Jumper är vår testvinnare.

Det här är en hoppgunga som du smidigt kan flytta omkring i hemmet. Gungan monteras på dörröppningar som har en dörrkarm. För att skydda karmen från märken är gungan utrustad med extra vaddering. Den har en stabil fjäder och en dold säkerhetsrem som gör den trygg och rolig för barnet att använda.

Hoppgungan kommer med två mjuka leksaker som barnet kan leka med samt en lekbricka där barnet kan ha andra leksaker utan att tappa de. Tyget på gungan går att ta lös när det blivit smutsigt och kan tvättas i tvättmaskinen på 30 grader.

Köpguide – så hittar du en bra hoppgunga

Det viktigaste för en förälder är självklart barnets säkerhet och välmående vilket kan göra att beslutet om vilken hoppgunga som är bäst kan kännas svårt.

För att hjälpa er som föräldrar i den här djungeln av hoppgungor har vi satt ihop en köpguide här nedanför.

Material

En väldigt viktig sak att kolla upp innan ni bestämmer er för att köpa en hoppgunga är hur både materialet och kvaliteten är på gungan.

Det gäller att se till så att fjädringen är av bra kvalitet då den utsätts för en hel del påfrestningar när barnet använder gungan. Även byglar och spännen behöver vara av bra material för att gungan ska få en lång livstid.

När det kommer till själva tyget på gungan så slits det ofta snabbare eftersom barnet rör sig så pass mycket i det. Därför är det att föredra en gunga med ett tjockare typ som klarar av den här belastningen.

Olika typer av hoppgungor

Idag finns det en mängd olika hoppgungor på marknaden och det gäller att hitta den modellen som passar dig och ditt barn allra bäst.

Det finns varianter av hoppgungor som du fäster i dörrkarmen eller på annat lämpligt ställe. I repet hänger då en stång där selen till gungan är fäst.

Utöver det så finns det även hoppgungor som du inte behöver fäst utan kommer med en lite ställning som ofta är fylld med leksaker eller annan underhållning för barnet.

Följ tvättråd till din bebis fina hoppgunga
Följ tvättråd till din bebis fina hoppgunga

Tvättråd

På hoppgungan finns det både mjuka och hårda delar som förr eller senare kommer bli smutsiga och behöva tvättas. Vi vet alla hur snabbt en olycka händer när barn är i farten.

På flera olika modeller av hoppgungor går det att ta loss de mjuka tygdelarna från resten och gungan. Här kan du smidigt läggas tyget i tvättmaskinen. Viktigt att tänka på är dock att de kan behöva ett skonsammare tvättprogram.

Spännen och andra hårda delar på gungan går inte att tvätta i tvättmaskinen men kan ändå behöva en rengöring. Smidigaste sättet att tvätta dem är helt enkelt att torka av de med våtservetter eller liknande.

När ska ditt barn eller bebis använda sin hoppgunga?

En av de frågor du behöver svara på innan du köper en hoppgunga är när ditt barn planerar att använda den.

Ska gungan användas hemma kan det fungera utmärkt med en modell som behöver fästas i dörrkarmen eftersom den inte kommer behöva flyttas. Men ska den istället användas ute på lantstället eller hemma hos morföräldrarna kan en modell som inte behöver fästas någonstans vara att föredra. Den kan då enkelt städas undan när barnet inte är där på besök.

Ni bör även fundera på hur länge ni vill kunna använda hoppgungan. Vill ni att barnet ska använda den under en längre tid eller planerar ni att återanvända gungan till framtida barn kan det vara värt att investera i en gunga i extra hög kvalitet.

hitta bäst i test hoppgunga hos Testjakt
Bäst i test hoppgungor hittar du hos oss.

Vanliga frågor och svar om hoppgungor

Hur gammal ska mitt barn vara för att kunna använda en hoppgunga?

Ditt barn kan börja använda en hoppgunga när barnet har en stabil nacke och god kontroll på huvudrörelser. Det här varierar så klart från barn till barn men ungefär när barnet är sex månader.

Vilket syfte har egentligen en hoppgunga för barnet?

Hoppgungans främsta syfte är att underhålla barnet på ett sätt som är både säkert och tryggt samtidigt som det är roligt för barnet.

Hur länge kan mitt barn använda sin hoppgunga?

Hoppgungan kan användas fram tills det att barnet kan stå och gå stadigt själv. Men går självklart att använda längre om barnet har roligt i gungan.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 11/05/2023 •  14 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test