Bästa Hängmattorna För Sköna Stunder (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka hängmattor som är bäst i test enligt vår testpanel!

En hängmatta kan vara ett utmärkt alternativ för dig som vill kunna packa lätt när du ska ut på vandring. Men den passar även bra för dig som vill ha ett skönt ställe att vila på under campingsemestern eller hemma på bakgården. Användningsområdena är många vilket gör det till en bra investering att göra om du gillar att spendera tid ute i naturen.

Idag finns det flera olika varumärken, modeller och varianter att välja mellan när det kommer till hängmattor. Alla har de sina egna för- och nackdelar som du bör fundera på innan du genomför ditt köp. Att sova i en hängmatta som är bekväm och har alla de funktioner som du efterfrågar gör att du får en mycket bättre upplevelse.

Passar det inte att sova i en hängmatta på ditt nästkommande äventyr av olika anledningar kan du testa läsa på om tunneltält istället. Det kan vara ett bättre alternativ i vissa situationer men även under särskilda perioder i livet.

Hängmatta – marknadens fem bästa

Till en början kan det kännas svårt att veta vilka modeller du bör jämföra med varandra eller ens vilka egenskaper och funktioner som det finns att välja på när det kommer till hängmattor. Vi har därför försökt underlätta för dig i den här djungeln genom att ta fram de fem bästa hängmattorna som finns på marknaden just nu. Dessutom har vi satt ihop en köpguide med våra bästa tips och svarat på några vanliga frågor om hängmattor.

Vinnaren i vårt test blev Hammock pro tillverkad av de välkända varumärket Sea To Summit. De är experter på tillverkning av ultralätta produkter för både friluftslivet men även för resor. Företaget använder sig av viktbesparande tekniker för att få fram de bästa tänkbara produkterna. Vilket vi verkligen kan se i deras modell Hammock pro. De är en hängmatta som är gjort i slitstark material och håller hög kvalitet.

1. Vinnare och bäst i test blev Sea To Summit Hammock pro

Fördelar

 • Stabil att ligga i
 • Enkel att sätta upp

Nackdelar

 • Inte den lättaste hängmattan
 • Inga fler nackdelar

Specifikationer

Mer om Sea To Summit Hammock pro

Hammock Pro Set Single är en allround hängmatta som är gjort i slitstarkt material och klarar därmed av en hel del stryk. Hängmattan är tillverkad av Sea to Summit som lagt stort fokus på att den ska vara både smidig och enkel att sätta upp men också att använda.

Varumärket Sea to Summit fokuserar på att skapa produkter i ultralätta material samtidigt som de använder sig av viktbesparande tekniker som ger kunderna kompakta samt tåliga lättviktsprodukter. Deras hängmatta i modellen Hammock Pro Set Single blev bäst i test hos oss på grund av dens höga kvalitet och mångsidighet.

Den perfekta allround hängmattan

Det här är en hängmatta gjord i ripstop nylon som är ett mjukt och extremt lätt material. Tyget andas och för bort fukt på ett bra sätt vilket gör hängmattan skön att sova i även under de allra varmaste nätterna. Det lätta materialet gör det dessutom lätt att packa ner hängmattan i den medföljande komrpissionspåsen i nylon. Hängmattan är även en av det lättaste som finns på marknaden och väger bara 560 gram.

Hängmattan är både stabil och trygg att sova i vilket är en fördel om du inte sovit så många nätter i en hängmatta innan. Den kommer med spännremmar som är enkla att sätta upp och du kan sedan justera dem som du vill. Avslutningsvis så har den slitstarka stålspännen i ändarna.

2. Tvåa blev Cocoon Ultralight Mosquito Net Hammock som bästa premiumvalet

Fördelar

 • En ultralätt hängmatta
 • Har myggnät

Nackdelar

 • Hängmattans vikt är lite tyngre än uppgett eftersom karbinhakarna inte räknats in

Specifikationer

Mer om Cocoon Ultralight Mosquito Net Hammock

Ultralight Mosquito Net Hammock är utsedd till bästa hängmatta när det kommer till budgetalternativen i vårt test. Hängmattan är tillverkad av varumärket Cocoon och är en ultralätt modell som du smidigt kan ta med dig på dina äventyr runt om i världen. Nerpackad är den inte större än 18 x 7 centimeter. Iv

I flera av de hängmatta test som finns idag kan vi se Ultralight Mosquito Net Hammock ligga högt upp på listorna. Tillverkarna Cocoon är experter på att designa allt du kan tänka dig behöva när du vill sova på resan. De har en lång erfarenhet vilket gör att de är ett välkänt varumärke i branschen.

En bra hängmatta under myggiga sommardagar

Den egenskap som gör att Ultralight Mosquito Net Hammock sticker ut på marknaden är det medföljande myggnätet. Myggnätet håller formen bra och faller inte ner på dig och irriterar medan du ligger och sover. Hängmattan är dessutom tillverkade i det slitstarka materialet 20 Denier Hexagonal Ripstop Nylon. För att underlätta packningen har Cocoon tillverkat en packpåse som gör att hängmattan har ett packmått på endast 18 x 7 centimeter.

För att ge dig en så bekväm sovställning som möjligt har hängmattan en konstruktion som ger en diagonal vinkel. I packpåsen till hängmattan får du med två stycken 12 KN karbinhakar tillverkade i aluminum. Maxvikten för den här ultralätta hängmattan är 140 kilogram och den är enkel att sätta upp när du vill sova.

3. Hennessy Hammock Expedition Zip blev trea och bästa budget

Fördelar

 • Bekväm
 • Snabb att montera upp

Nackdelar

 • Tung jämfört med andra alternativ på marknaden
 • Lägsta maxvikten av hängmattorna på listan

Specifikationer

Mer om Hennessy Hammock Expedition Zip

Expedition Zip är en sovhammock som har både ett regnskydd och ett inbyggt myggnät vilket gör att den passar utmärkt att ha med sig på utflykten. Det här är en hängmatta tillverkad av varumärket Hennessy Hammock som valt att utrusta deras modell med en rad olika smidiga egenskaper.

Hennessy Hammock är ett företag som lagt sitt fokus på ett ge sina kunder den bästa möjliga upplevelsen ute i naturen. I deras produkter får du en härlig sömn vart du än befinner dig. I vårt hängmatta bäst i test blev deras modell Expedition Zip utsedd till det bästa premiumvalet.

Perfekt för dig som vill skydda naturen

Den här hängmattan har en asymmetrisk form som gör den extremt skön att sova i. Modellen ger dig även möjligheten att ha en diagonal sovställning. Utöver det här har hängmattan dessutom en meshficka där du kan förvara dina värdesaker medan du sover. Hängmattan är liten och smidig att ha med i ryggsäcken och när du packat ner den i sin medföljande packpåse blir den inte större än 10 x 18 x 23 centimeter.

En funktion som gör Expedition Zip speciell är att den kommer med fyra stycken vävda band som är 106 centimeter långa. Banden hjälper till att skydda barken på träden du fäster hängmattan i. Det här gör att den är ett utmärkt alternativ för dig som värnar om naturen.

4. Ticket to the Moon Original Hammock

Fördelar

 • Finns i flera färger
 • Bekväm och bred att sova i
 • Perfekt att ta med på camping, vandring eller hike

Nackdelar

 • Rep ingår inte

Specifikationer

Mer om Ticket to the Moon Original Hammock

Original Hammock från Ticket To The Moon är den ultimata följeslagaren för den som älskar bekväm avkoppling och äventyr i naturen. Denna hängmatta är inte bara oerhört skön att ligga i, den är också otroligt lätt att bära med sig och enkel att montera upp och ned. Med Original Hammock kan du verkligen njuta av en extra dimension under dina vandringar, eller varför inte skapa din egen oas av avkoppling i trädgården.

En tydlig fördel med Original Hammock är dess OEKO-TEX® material, som inte bara gör den snabbtorkande, vilket är perfekt för utomhusbruk, utan det kan också enkelt tvättas i tvättmaskin, vilket gör den lätt att hålla ren och fräsch.

För att ytterligare öka förtroendet för denna produkt erbjuder Ticket To The Moon en imponerande 2 års garanti, vilket visar på tillverkarens förtroende för kvaliteten. Original Hammock är tillverkad på den vackra ön Bali, vilket ger produkten en autentisk och exotisk känsla.

Det är viktigt att nämna att rep inte ingår i paketet, så det kan vara bra att ha detta i åtanke vid köpet. Sammanfattningsvis är Original Hammock från Ticket To The Moon den perfekta kombinationen av komfort, portabilitet och kvalitet, vilket gör den till ett utmärkt val för alla äventyrare och avkopplande stunder utomhus.

5. Kammok Roo Single 40d

Fördelar

 • En ultralätt hängmatta
 • Bekväm

Nackdelar

 • Inget myggnät
 • Inget regnskydd

Specifikationer

Mer om Kammok Roo Single 40d

Kammok Roo Single 40d är den perfekt hängmattan för dig som enkelt och smidigt vill kunna packa upp och ner din hängmatta. Den är tillverkad av Gravitas ™ -tyg vilket gör att den dessutom är bekväm att sova i för en person.

En utmärkt hängmatta för långa turer

Kammok Roo Single 40d påstås vara en av de lättare hängmattorna som finns på marknaden. Den väger endast 303 gram vilket gör att du kan ta med den överallt och på alla äventyr du planerar att ge dig ut på. Den tar dessutom inte upp mycket plats i packningen då den enkelt stoppas ner i den medföljande packpåsen. Packpåsen är en kompressionspåse så du lätt får ner hängmattan till en lite storlek.

Den är tillverkat i ett slitstarkt Gravitas ™ -tyg som har bra andningsförmåga vilket gör att hängmattan behåller en behaglig temperatur även varma sommarnätter. Hängmattan har en maxvikt på 181 kilogram. Du får med Kanga Claw karbinhakar för att kunna hänga upp din hängmattan enkelt.

Köpguide – hitta rätt hängmatta

Innan du väljer att investera in en hängmatta finns det en hel del saker du bör överväga. Idag finns det en uppsjö av olika varianter du kan välja mellan.

För att hjälpa dig hitta den rätta hängmatta för dig har vi satt ihop en köpguide med våra bästa tips. Här nedanför pratar vi bland annat om olika typer av hängmattor, skötselråd och funktioner.

Olika typer av hängmattor

Det finns flera olika typer av hängmattor som du kan använda under en rad olika tillfällen. Beroende på om du ska iväg på en fjällvandring, campingresa eller helt enkelt vill ha en hängmatta i trädgården så finns olika alternativ att välja mellan.

Vill du ha en hängmatta som du enkelt kan ta med dig när du ska iväg på en fjällvandring eller liknande bör du söka efter en hängmatta som hängs upp i träd. De tar mindre plats och har en lättare vikt.

Skulle du istället vilja ta med din hängmatta på campingsemestern eller sätta upp den i trädgården kan en hängmatta som har ett medföljande stativ vara ett bra alternativ. De är ofta väldigt stabila men väger då mer.

Bäst i test hängmattor hos Testjakt!
Bäst i test hängmattor hos Testjakt!

Olika funktioner hos en hängmatta

Marknaden för hängmattor är stor och det finns flera olika funktioner. Innan du köper din hängmatta borde du fundera ut vad som är viktigt för dig.

En del hängmattor har ett inbyggt myggnät som kan vara fördelaktigt om du ska sova i skogen. Köper du en hängmatta där ett myggnät ingår vet du med säkerhet att det kommer passa.

Det finns även hängmattor där regnskydd ingår och här gäller såklart samma sak. Köper du en hängmatta med ett medföljande regnskydd kan du vara säker på att det passar. Köper du ett separat senare finns alltid risken att det inte passar.

Ta reda på skötselråden

Förr eller senare kommer din hängmatta bli smutsig och därmed behöva tvättas. Att kolla upp skötselråden innan du genomför ditt köp är därför alltid att rekommendera.

Om du hela tiden ser till att hålla din hängmatta ren och tvättar den när det behövs kan du hjälpa till att förlänga livslängd på den.

En del hängmattor måste handtvättas medan andra klarar av att bli tvättade i tvättmaskin. Du bör fundera på om det här spelar någon roll för dig och din livssituation.

När planerar du att använda din hängmatta?

Fundera på hur och när du vill kunna använda din hängmatta innan du börjar jämföra olika modeller. Dessutom bör du fundera på om du vill ha en enkel eller dubbel hängmatta.

Planerar du att använda din hängmatta för att smidigt kunna vila under dagsturer eller hemma i trädgården kan en enklare variant duga bra. Då kan bland annat trap och myggnät vara onödiga funktioner.

Ska du ut och vandra tillsammans med en partner, familjemedlem eller kompis finns det dubbla hängmattor på marknaden. Det finns dock både för-och nackdelar med de och det bör övervägas innan ni bestämmer er. Det fungerar alltid att köpa två stycken singel hängmattor.

Vanliga frågor om hängmattor

Vilka är de främsta anledningarna till att köpa en hängmatta istället för ett tält?

Genom att köpa en hängmatta kommer du upp från marken och slipper en hel del insekter och djur. Du behöver inte heller leta efter platt underlag där du kan slå upp tältet samt att hängmattan både tar mindre plats och väger mindre.

Hur kan jag ta hand om min hängmatta på det bästa möjliga sättet?

Se alltid till att din hängmatta är helt torr innan du packar ner den igen. Den kan lätt börja lukta dåligt annars. Försök också hålla den borta från direkt solljus eftersom UV-ljus sliter på materialet.

Är det bra att sova i en hängmatta eller kan jag få problem med ryggen av det?

Det varierar såklart från person till person. Har du problem med ryggen och får ont av att sova i hängmattan ska du nog inte göra det. Men en del anser att ryggen sträcks ut på ett skönt sätt när de sover i en hängmatta.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 01/11/2023 •  15 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test