Bästa Häcksaxarna För Tomt Och Trädgård (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka häcksaxar som är bäst i test enligt vår testpanel!

I vårt test av häcksaxar kommer vi att gå igenom de bästa häcksaxarna och lista vår topp tre. Här nedan är alla maskiner vi har recenserat och tagit reda på mer information om. En häcksax är något varje hem med en trädgård kommer få användning för.

Med dagens moderna batterier klarar idag kvalitativa häcksaxar av att jobba under en lång tid. Du slipper alltså springa och ladda maskinen mitt under sessionen, vilket kan vara väldigt irriterande när du är mitt inne i säsongens klippningar. Dessa batteridrivna häcksaxar i vårt test är betydligt smidigare än en häcksax med kabel. Med kabel behövs ofta en hel del förarbete i form av kabeldragande, grenkontakter mm för att kunna komma åt runt hela häcken/tomten. Vi är nog dessutom en hel del personer som kan skriva under på att vi någon gång klippt av en sladd till häcksaxen. Med en batteridriven häcksax behöver du inte stå i konstiga positioner för att skydda kabeln.

Vi själva på Testjakt kommer aldrig mer använda en häcksax med kabel. Att investera i en batteridriven är väl värt sina pengar! Bästa häcksaxen i vårt test efter att vi övervägt alla för- och nackdelar blev GARDENA EasyCut-Li-40, tack vare sin otroligt bra prestanda och sitt låga pris!

1. Vinnare och bäst i test blev häcksaxen från GARDENA EasyCut-Li-40

Fördelar

 • Liten och kompakt
 • Välbalanserad
 • Bra pris

Nackdelar

 • Inget nämnvärt

Specifikationer

Mer om häcksaxen från GARDENA EasyCut-Li-40

I vårt bäst i test av häcksaxar och på första plats kommer GARDENA EasyCut Li-40. Det här är en liten och kompakt häcksax som passar perfekt för små och medelstora häckar, buskar och träd. Den har en speciellt framtaget ergonomiskt handtag vilket gör att den blir lättare att använda och du kan använda den under en längre tid utan att få ont i kroppen. Den förtjänar sin förstaplats i testet med råge.

Den är lite mindre än de andra två häcksaxarna i topplistan, trots detta har de lyckats att få en välbalanserad häcksax på batteri. Det är helt uppenbart att många häcksaxar har just problem med balansen. Litiumjonbatteriet är inbyggt och kan laddas snabbt när som helst. Dock håller inte batteriet lika länge som på de två produkterna i vårat test. En positiv sak med detta kan vara att du kan ta en paus efter lång tids användning. Man kan nästan säga att det är skonsammare för kroppen med en lite kortare batteritid. Svärdlängden är endast 40 centimeter vilket gör att den inte passar till väldigt stora häckar.

En av anledningarna till att just GARDENA EasyCut Li-40 blev bäst i vårt test är det relativt låga priset, om man jämför med många av konkurrenterna på marknaden. Vi tycker att denna mindre och mer kompakta saxen funkar alldeles utmärkt och vi kan varmt rekommendera den till våra besökare. Du kommer inte att bli besviken!

2. På andra plats kommer häcksaxen från MAKITA DUH602Z

Fördelar

 • Kraftfull
 • 4 400 slag/min
 • Långt svärd

Nackdelar

 • Dyr

Specifikationer

Mer om häcksaxen från MAKITA DUH602Z

På andra plats i testet av de bästa häcksaxarna, men först bland premiumprodukterna är MAKITA DUH602Z. Det här är en mycket kraftfull häcksax som klarar de allra tuffaste jobben. Den klipper enkelt igenom stora grenar utan problem. Med ett svärd på 60 centimeter är MAKITA DUH602Z perfekt om du har en stor häck. Du slipper hänga dig över häcken för att klippa den. Både tidsbesparande men också en säkerhetsgrej som bör betänkas.

Med en spänning på 18 V och en stark kolborstfri motor som klarar upp till 4 400 slag per minut är det här en väldigt bra maskin. Den kan vara lite otymplig i jämförelse med andra konkurrenter. Detta i och med sitt långa svärd, och tyngd på 4,0-4,3 kilo (beroende på vilket batteri du använder till den).

Den har även ett roterbart handtag för att underlätta klippning och ge dig en mer ergonomisk hållning. Den här häcksaxen kan vi varmt rekommendera om du har stora häckar, buskar och träd hemma i trädgården. En nackdel med denna häcksax är priset. Kommer du inte att använda den flitigt är det bättre att satsa på en billigare modell.

3. På tredjeplats kommer häcksaxen från DEWALT DCM563PB

Fördelar

 • Kompakt
 • Ergonomiskt stödhandtag
 • Relativt lätt

Nackdelar

 • Levereras utan batteri

Specifikationer

Mer om den batteridrivna motorsågen från DEWALT DCM563PB

På tredje plats i vårt test av de bästa häcksaxarna, men först av mellanprodukterna är DEWALT DCM563PB. Även denna häcksax är väldigt kraftfull och klarar precis som vinnaren i premiumklassen att beskära de flesta häckar, träd och buskar utan att köra fast. Med sitt ergonomiska handtag kan du arbeta under en längre tid utan att bli lika trött i armar och axlar vilket är en stor fördel.

Även med sin relativt låga vikt på 3,4 kilo hjälper till att avlasta dina armar. Svärdet är även långt på maskin, det mäter 55 centimeter vilket gör att den passar för större jobb. Har du mindre buskar hemma kan denna vara lite för stor och otymplig till skillnad från vinnaren i testet som har en svärdlängd på endast 40 centimeter.

Batteriet i DEWALT DCM563 är väldigt bra och klarar upp till 75 minuters användning vilket gör att du oftast slipper ladda mitt i klippning. Är du ute efter en bra maskin till ett bra pris är denna häcksax något för dig. Den är nästan lika bra som vår premiumprodukt men kostar bara hälften så mycket vilket gör denna till en vinnare.

Bästa häcksaxen – Köpguide

När det är dags att inhandla en häcksax finns det många olika aspekter att ta in. Först måste du titta på vad du har för behov, kommer häcksaxen att vara flitigt använd eller kommer den endast användas sparsamt? Har du en stor häck runt tomten rekommenderas det att du köper en häcksax med ett svärd på minst 50 centimeter.

Vikten på maskinen är också viktig eftersom det är tungt att hålla en häcksax länge som väger mycket. Det finns också olika styrka på häcksaxarna där en bensindriven oftast är starkare än en som går på batteri men många av dem klarar av tunga jobb precis som en bensindriven. Enligt experter är det bättre att inhandla en kraftfull maskin från början.

Hitta bäst i test häcksaxar hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test häcksaxar hos oss på Testjakt.se!

Styrka

När det kommer till att klippa grenar och buskar i trädgården behöver du en relativt kraftfull maskin som kan ta sig igenom även de lite grövre grenarna. Det är väldigt frustrerande att klippa med en häcksax som hela tiden stannar upp för att den inte klarar de stora grenarna i häcken.

Ju mer kraftfull en maskin är desto dyrare är den oftast. Om inte priset spelar någon roll för dig är det lika bra att satsa på en kraftfull maskin som klarar av de jobb den är tänkt att utföra istället för att spara några kronor och få en modell som inte kan hantera en grov gren.

Ergonomi, balans och vikt

Ska du jobba med en hög häck är vikten av största betydelse eftersom att du kommer behöva hålla häcksaxen högt under en längre tid vilket är otroligt jobbigt om den är för tung och klumpig. Välj gärna en häcksax som är lite mindre eftersom de stora mer kraftfull väger betydligt mer.

Balansen mellan handtag och klinga har även det en stor betydelse. Det finns många märken på marknaden som har svårt att få till en bra balans mellan vikt, balans och kraft eftersom batteriet är tungt och oftast sitter på baksidan av maskinen närmast kroppen. Ska du klippa ovanpå häcken behövs en bra balans för smidigare användning.

Längd på svärdet

Längd på svärdet har stor betydelse beroende på vad för jobb den är tänkt att utföra. En häcksax med ett långt svärd är oftast tyngre och inte lika smidig att hantera. Ska du till exempel klippa en häck är det bra att ha ett långt svärd så du slipper sträcka på dig för mycket, det blir tungt i längden.

Ska du använd häcksaxen för mindre jobb är det rekommenderat att köpa en med mindre svärd. Det är lättare att komma åt ställen som den stora inte klarar av utan att vara jobbig och fasta stup i kvarten. En bra läng på ett svärd för hemmabruk är 50-55 centimeter eftersom de större är tunga och otympliga.

Prisnivå

När vi började att gå igenom olika recensioner och test som redan gjorts märkte vi att det finns en oändlig mängd med häcksaxar från olika leverantörer på marknaden. Priset varierar väldigt mycket beroende på om du väljer en budgetprodukt eller premium och kostar allt mellan 1 200 till 4 000 kronor. De som är ännu billigare är inte ens värt att nämna.

Om du ska använda häcksaxen ofta rekommenderar vi att du köper en av de häcksaxar i vårt test. Våra test har visat att de är väldigt bra alla tre och klarar av större grenar. Om inte priset är av betydelse är det aldrig fel att lägga lite extra pengar för att få en premiumprodukt som håller länge.

Vanliga frågor och svar om häcksaxar

Hur mycket kostar en häcksax?

Ska du ha en häcksax som fungerar bra och håller länge kommer den att kosta runt 1 200 till 4 000 kronor beroende på märke och funktioner.

Vilken slags häcksax är bäst?

Det finns både bensin- och eldrivna häcksaxar. En som går på batteri eller sladd är att föredra vid användning hemma eftersom en bensindriven både är för kraftfull och du har troligtvis inte en tillräckligt stor trädgård för det.

Varför bör jag inte använda en bensindriven?

Den är helt enkelt till för stora jobb där du behöver mycket kraft. En bra eldriven klarar av att klippa de flesta häckar med bravur. En bensindriven är och skadligare för miljön och regelbundet underhåll krävs.

Behöver jag en kraftfull häcksax hemma?

Har du en stor häck hemma kan det vara en bra ide att köpa en kraftfull maskin. De gör jobbet mycket enklare. Har du bara ett par buskar som ska trimmas räcker det med en billigare modell.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 12/05/2023 •  11 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test