Barn & Familj Hem & Hushåll

Bästa gungställningen [Topp 3 2021]

En gungställning är något alla barn vill ha någon gång under sin uppväxt. Vi har väl alla varit unga och kommer ihåg hur kul vi hade när vi gungade som små. I den här artikeln kommer vi att berätta om vårt utförliga gungställning test och lista våra topp tre favoriter enligt oss. Gungställning bäst i test blev gungställningen Nordic Play 265 cm tillverkad i tryckimpregnerad furu.

Vi valde till slut ställningen Nordic Play eftersom det är en gungställning trä och den har även en plattform och en rutschkana vilket vi verkligen gillade med denna ställning, I vårt gungställning test har vi även tagit hänsyn till andra saker som är viktiga att tänka på som till exempel storlek, pris, modell, tålighet och säkerhet. Nu är det upp till dig att bestämma vilken gungställning som passar bäst för dig och ditt barn.

Kort om de tre vinnande gungställningarna

Nordic Play 265cm

-"Stabil gungställning i stryktåligt trä!"
Läs hela recensionen >
BÄST I TEST

Cancan Classic

-"Svenskdesignad och säker gungställning!"
Läs hela recensionen >

Owe Jabo

-"Robust gungställning i kraftigt trä!"
Läs hela recensionen >

Fördelar

Nackdelar

Vinnare och bäst i vårt gungställning test blev Nordic Play 265 cm. Den här ställningen bygger du ihop helt själv men det är rekommenderat att vara minst två personer. Ställningen har plats för två gungor och är utrustad med en plattform med totalt sex pinnar. Du kan fästa en rutschkana på andra sidan plattformen som medföljer i setet.

Till den här gungställningen kommer du inte behöva fästa ställningen med ett jordankare eftersom de fyra stolparna ska grävas ner. Vi rekommenderar ändå att du fäster ställningen för säkerhets skull för att undvika att det händer något, då kan du vara helt på den säkra sidan att ställningen inte välter. Medföljer gör även en gunga, en trapetsgunga och fyra beslag.

Gungställningen från Nordic Play är tillverkad av tryckimpregnerad furu som är mycket stryktåligt och håller under en väldigt lång tid, För bästa resultat bör du olja in ställningen en gång om året med skyddsolja, gärna på våren, då kommer ställningen vara hel och fin under en mycket lång tid. Vi rekommenderar den här gungställningen till våra läsare.

Last updated: 2021-11-30 08:04:48

Fördelar

Nackdelar

På andra plats i vårt gungställning test kommer gungställningen Cancan Classic från Hörby Bruk. Den här ställningen är tillverkad av stålrörsstativ och är betydligt lättare än en gungställning gjord av trä. Den är mindre än många konkurrenter vilket gör den perfekt i en mindre trädgård där du kanske inte får plats med en stor och tung ställning gjord av trä.

Det som lockade oss mest med den här ställningen är det otroligt fördelaktiga priset, den är betydligt billigare än de flesta andra modeller på marknaden. Skulle flera personer använda ställningen samtidigt kommer den att börja svikta lite. Det är dock inget att oroa sig över eftersom du förankrar ställningen i marken vilket gör att den inte kommer kunna röra sig alls.

Cancan Classic är ett budgetalternativ och det märks att den inte är lika stabil och robust som många andra ställningar är. Med det sagt är det inte alls en dålig ställning, den fungerar alldeles utmärkt och är helt säker att använda och förtjänar andraplatsen i vårt test. Om du är ute efter att göra ett klipp är den här gungställningen något för dig.

Fördelar

Nackdelar

På tredje plats i vårt gungställning test kommer Owe Jabo. Den här ställningen är gjord i tryckimpregnerad furu och har en mycket kraftig konstruktion. Ställningen ska fästas i marken vilket gör att det är helt omöjligt för den att välta. Det tillkommer endast två stycken gungor vilket är lite synd men är du ute efter en klassisk ställning är den här passande för dig.

Gungställning Owe Jabo har gått igenom flera säkerhetstest och alla delar är godkända med högsta standard. För att förankra ställningen i marken får du med fästen och är inget du behöver köpa till separat. Priset för ställningen är överkomligt med tanke på att det är en ställning som kommer hålla väldigt länge där alla barn kommer kunna leka när de växer upp.

Även den här ställning bör oljas in en gång om året med skyddsolja för att hålla längre och slippa bli grådaskig efter några år i solen. Tvätta alltid ställningen med rengöringsmedel och vatten innan du penslar på oljan för bästa resultat. Du kan också måla ställningen i en färg som du tycker passar om du skulle vilja göra det.

Gungställning test – Köpguide

Det finns flera saker du bör tänka på innan du ska köpa en gungställning. Till exempel hur stor plats du vill avvara på tomten, i vilket material den ska vara gjord i och hur säker och robust ställningen är. Vill du ha en stabil och bra gungställning är trä det bästa valet men då tillkommer underhåll som inoljning.

Även priset spelar en stor roll eftersom en gungställning är en stor investering. Som tur är finns de ställningar i alla prisklasser för att inget barn ska bli utan. Det finns också väldigt mycket olika modeller att välja mellan där en del är utrustade med roliga saker som klättervägg och rutschkana. Det är upp till dig att välja vad som passar.

Storlek och material

En gungställning kan komma i många olika storlekar och material. Det finns de vanliga enkla ställningarna som tar upp mindre plats, det finns också ställningar som är betydligt större med till exempel en klättervägg eller en rutschkana. Materialet på en gungställning kan variera men de vanligaste är att de kommer i trä eller någon form av metall.

Storleken på gungställningen spelar stor roll eftersom det beror på hur mycket plats du har på uteplatsen där du tänkt att placera ställningen. Många har inte så stora trädgårdar att de kan få plats men någon av de största gungställningarna. Har du gott om plats på tomten kan du givetvis investera i en bättre och större ställning där flera barn kan leka samtidigt.

Olika modeller

Det finns olika modeller av gungställningar och det är bra om du först tänker över vad som passar dig och ditt barn bäst. Det finns ställningar med babygungor för väldigt små barn som ger stöd åt ryggen och en ställning runt gungan som förhindrar att ditt barn ramlar ut. Det kan vara bra att tänka på att barnet snabbt växer ur dessa gungor och de kommer inte vara till användning under en längre tid.

På många modeller kan du välja att byta ut babygungan till en gunga för större barn. Se till att dessa tillbehör finns tillgängliga för din gungställning innan du gör köpet för att du ska slippa köpa en helt ny ställning så fort ditt barn har vuxit ur sin babygunga. Det finns även massor av andra tillbehör att välja på.

Kostnad

En gungställning behöver inte kosta speciellt mycket, det finns gott om budgetvarianter att köpa men kvaliteten och hållbarheten kommer garanterat att sjunka med priset. Oftast är de billiga gungställningarna små och är utrustade med en eller max två gungor. De dyrare varianterna kan ha så många som tre gungor och andra attraktioner som rutschkana och klätterställning med mera.

Det är en ganska stor investering att köpa en gungställning till sina barn. Du kan hitta ställningar for runt 1 500 kronor, då får du bara det mest basala en gungställning kan erbjuda. Lägger du till 1 000 kronor och uppåt kan du få tag på en riktigt bra ställning med flera attraktioner och gungor av olika slag.

Montering

När du väl fått hem din gungställning är det ett par saker som du ska tänka på innan du bygger ihop den. För de första bör du välja en plats där de finns mycket utrymme åt alla håll för att barnen ska slippa gunga in i något. Platsen där ställningen ska placeras måste vara jämn annars kommer gungställningen att röra på sig när dina barn gungar och kan i värsta fall välta. Välj med fördel en gungställning som är enkel att montera.

Du bör också förankra gungställningen i marken för att just förhindra att den välter, det kan orsaka stor skada att få en gungställning över sig. Som förälder sätter vi alltid barnens säkerhet i första rum. Kom också ihåg att en del ställningar har extra tillbehör som du kan köpa till för att förbättra dina barns upplevelse när de tröttnat på att bara gunga.

Frågor och svar om gungställningar

De allra flesta gungställningar kan du montera helt själv. Vi rekommenderar dock att du tar hjälp av din partner eller vän eftersom det kan vara ganska jobbigt att försöka sätta ihop en stor och tung ställning på egen hand.

Det beror helt på vilka behov du och dina barn har. Har du till exempel flera barn i hushållet kan det vara en god idé att köpa en lite större ställning där dina barn kan leka samtidigt och tillsammans.

En gungställning finns i alla olika prisklasser och kostar från 1 500 kronor upp till 9 000 kronor. Det finns även dyrare ställningar men de är oftast för stora för en tomt. Storlek och kvalitet gör att ställningen blir dyrare.

Det är lite upp till dig, en ställning i trä är tyngre och behöver mer underhåll än en ställning i metall. En ställning i trä kan hålla hur länge som helst om du sköter om den på ett korrekt sätt.

Gungställning test – Sammanfattning

Det finns en mängd gungställningar att köpa i olika material. Av alla gungställningar vi har testat är dessa de tre bäst i varsin prisklass. Finns det plats på tomten är en ställning i trä att föredra eftersom de är mer stabila och är vackrare för ögat. Har du några funderingar kring gungställningar är du välkommen att lämna en kommentar i fältet längst ner på sidan – vi svarar alltid.

Testjakts lista över de bästa gungställningarna

  1. Bäst i test – Nordic Play 265 cm
  2. Bästa budget – Cancan Classic
  3. Bästa mellanprodukt – Owe Jabo

Vinnaren i testet från Nordic Play blev vår vinnare efter många om och men. Vi fastnade för plattformen och att du kan ha en rutschkana kopplad till den. Många andra ställningar med dessa funktioner brukar vara större. Budgetgungan Cancan är perfekt för den som har en liten tomt och inte vill lägga alltför stora pengar på en gungställning. Ställning Owe från Jabo är en klassisk gungställning och perfekt om du har flera barn i familjen.

Referenser

Vi har testat en hel del gungställningar men mycket information angående vår topplista kommer från användarrecensioner. Vi har också använt oss tillverkarna (Hörby bruk) (https://www.horbybruk.se/), (Jabo) (https://www.jabo.se/se/sortiment/utelek/gungstaellning-och-lekborgar/gungstaellning-owe/) och (NSH Nordic) (https://www.nshnordic.com/swedish/produkter/produkter/leksaker/gungstallningar) för att hitta de rätta specifikationerna vi använt i vår artikel. Sist men inte minst har vi även hittat en del information hos (Byggmax) (https://www.byggmax.se/). Lycka till med val av gungställning, ditt barn kommer bli överlycklig!

Leave a Comment