Bästa Gjutjärnsgrytorna För Matälskare (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka gjutjärnsgrytor som är bäst i test enligt vår testpanel!

Den klassiska grytan som du lagar mat med på spisen eller i ugn är ett måste i köket när du vill laga härliga stuvningar eller baka surdegsbröd. Vi har sett närmre på gjutjärnsgryta bäst i test i flera kategorier. Vi har också spanat på användarrecensioner för att ta reda på vilka grytor som håller måttet i verkligheten. Läs vidare och se närmre på de bästa modellerna och deras unika egenskaper för att hitta rätt modell till ditt kök!

Marknadens tre bästa gjutjärnsgrytor för dig som brinner för matlagning

Vi har testat och jämfört de tre bästa gjutjärnsgrytorna så att du ska ha de bästa förutsättningarna för middagar i världsklass! Att laga en god gryta som är riktigt saftig och mör är enkelt med rätt gjutjärnsgryta. Dessutom sköter den sig själv!

1. Vinnare och bäst i test blev gjutjärnsgrytan från Satake

Fördelar

 • För alla spisar och även ugn
 • Olika storlekar
 • Väldigt prisvärd

Nackdelar

 • Ej diskmaskin

Specifikationer

Mer om gjutjärnsgrytan från Satake

Gryta och soppa, år ut och år in. Med en Satake emaljerad gjutjärnsgryta kan du använda samma gryta för att laga mat till barnbarnen som du använde till deras föräldrar. Det här är en vacker design som kan få dig att tänka på det historiska svenska köket.

Gjutjärnet är tjockt och fördelar värmen på ett mycket bra sätt. Samtidigt skyddar emaljbeläggningen mot rost på ett effektivt vis. Användare är otroligt nöjda med Nordwik grytan. Med sina generösa 5 liter kan du bjuda hela familjen på både söndagsgryta eller en mustig soppa? Eller varför inte göra ett riktigt storkok och frysa in matlådor?

De rejäla sidohandtagen och det smarta locket gör också att det är enkelt att hantera grytan. Inte konstigt att den vinner gjutjärnsgryta test såväl som vanliga användares rekommendationer! Perfekt till köttgrytan och soppan som gärna får stå och puttra lite längre.

2. Tvåa blev gjutjärnsgrytan från Le Creuset Meringue

Fördelar

 • Enkel rengöring
 • God värmehållning
 • Vacker design
 • Högt andrahandsvärde

Nackdelar

 • Högre prisklass

Specifikationer

Mer om gjutjärnsgrytan från Le Creuset Meringue

Den runda formen är inte bara vacker att se på. Det här är en emaljerad gjutjärnsgryta som är utformad för att ge högsta kvalitet när du vill laga grytor och koka soppa. När maten är klar behåller den värmen länge tack vare grytans goda värmehållning. Denna kommer ärvas till nästa generation. Den är gedigen och andas kvalitet.

Det här är inte en Le Creuset “stekgryta” men den håller precis samma höga kvalitet och kan användas på alla typer av spisar. Detta inkluderar induktionshäll. Du kan givetvis också ställa in grytan i ugnen för att laga maten, grilla den eller hålla värmen.

Knoppen på grytan klarar temperaturer på upp till 250 grader så grytan fungerar även finfint för surdegsbak i form. Grytan rymmer 4,2 liter och kan därmed vara ett bra val även för större kok.

3. På en tredjeplats kom gjutjärnsgrytan från Satake Nabe

Fördelar

 • Bekväm design
 • Mindre gjutjärnsgryta
 • Praktisk

Nackdelar

 • Rostar lättare
 • Handtaget är inte i gjutjärn

Specifikationer

Mer om gjutjärnsgrytan från Satake Nabe

För dig som vill ha en mindre gjutjärnsgryta och som letar efter något med lite lägre pris än de dyrare klassiska märkena. Då är är Satake Nabe av stort intresse! Det här är en liten gjutjärnsgryta som rymmer 2,7 liter men som erbjuder hög kvalitet. Formen är bekväm och du kan använda grytan på spisen, i mikron såväl som i ugnen.

Den här gjutjärnsgrytan fungerar mycket bra för hushåll med behov av matlagning för upp till 4 personer. Om vi ser på gjutjärnsgryta test av verkliga användare är det bara att konstatera att Satake Nabe får stående ovationer. Den är estetiskt och designmässigt väldigt tilltalande med sitt fina trälock. Varför inte låta den stå framme som en snygg inredningsdetalj?

Det du ska tänka på är rengöringen. Detta för att öka på livslängden på din gryta. Du bör vara noga med att diska utan diskmedel och att torka ur ordentligt så att grytan inte börjar rosta. Dessutom ska du vara medveten om att färgen på handtagen tids nog kan komma att skavas av. Detta beror på att handtaget inte är gjort av gjutjärn utan endast är målat. Fördelen med handtaget är att det är väldigt praktiskt att placera den på bordet eller till exempel använda den i naturen över en eld.

Så väljer du den bästa gjutjärnsgrytan

Det är roligt att laga mat i gjutjärnsgrytan och det här är ett kokkärl som har en lång och härlig tradition i svenska kök. Din gryta går dessutom att använda på alla typer av spisar och även i ugnar. otroligt mångsidig matlagning med andra ord. Moderna gjutjärnsgrytor är också väl anpassade till dagens kök där matlagning ofta sker på induktionshällar.

För att välja den bästa gjutjärnsgrytan för ditt hushåll finns det några saker som du bör beakta.

Storlek på grytan är viktigt

Storleken kan få stor betydelse när du ska ha större bjudningar med matlagning till fler än din familj. En mindre gjutjärnsgryta kan fungera bra i vardagen. Men om du tänker dig att du vill koka upp en mustig gryta till middagen med ett par gäster är det klokt att välja en större modell. En investering som du kommer ha glädje av i många år och flera generationer framöver.

Bäst i test gjutjärnsgrytor hittar du hos oss på Testjakt.se
Bäst i test gjutjärnsgrytor hittar du hos oss på Testjakt.se

Hur fungerar handtag och knopp?

En annan fråga rör hanteringen av grytan. En stor gjutjärnsgryta kan vara ganska tung. Då är det viktigt att du inte halkar med fingrarna när du tar tag i handtagen eller knoppen. Läs gjutjärnsgryta test och undersök vad du ska vara observant på gällande handtag och knopp.

Något som kan verka självklart dig men som du bör kika på är knoppen. Denna bör klara av höga temperaturer. Annars kan det bli problem att använda grytan i ugnen med lock på. Detta kan vara något du har behov och önskar att göra ofta. Undersök också om det går att få ett bra grepp med grytvantar när grytans handtag är varma.

Värmespridning och värmehållning

Värmespridningen är väldigt viktig. Den brukar fungera mycket bra i gjutjärnsgrytor med härligt tjock botten. En fin gryta vill du kunna ställa upp på bordet så att alla kan ta själva. Då är det också viktigt att grytan har en god värmehållning så att soppan och stuvningen förblir varm genom hela måltiden.

Ta en titt på rengöring

Glöm inte bort rengöringen. Det bör vara enkelt att göra rent gjutjärnsgrytan även om den har utsatts för massiv och kladdig matlagning. Det är viktigt att du lär dig hur du ska sköta rengöringen. Det finns gjutjärnsgrytor som klarar av diskmaskin men ofta detta rekommenderas inte.

För att öka livslängden på din gryta bör du diska den för hand. Försök också vara väldigt sparsam med diskmedel och andra kemikalier. Tänk på att gjutjärnsgrytans form kan göra det mer eller mindre enkelt att hålla den ren och fräsch. En emaljerad gjutjärnsgryta har fördelen att den inte är så svår att rengöra.

När du har diskat grytan ska du också vara noga med att torka den ordentligt. Vissa gjutjärnsgrytor riskerar att rosta om dessa lämnas blöta. Så det är klokt att använda vårda sin gryta lite extra. Särskilt med tanke på hur många år man kommer att ha den i sin ägo.

En billig gjutjärnsgryta eller en premiummodell?

Priset är viktigt och du ska vara medveten om att du mycket väl kan få god kvalitet för en mindre peng. Det är inte alltid så att det högsta priset är synonymt med bästa gjutjärnsgrytan. Fokusera på de egenskaper du vill ha och se sedan om du eventuellt kan få någon rabatt för att få ner priset ytterligare. Här kan du se priser på olika butiker i vårt test.

Vanliga frågor om gjutjärnsgrytor

Vi ska också ta en titt på några vanliga frågor och svar om gjutjärnsgrytor. På så sätt kan vi hjälpa dig att hitta rätt modell för dina behov och önskemål.

Hur rengör man en gjutjärnsgryta?

Det viktigaste är att diska direkt efter användning! Om grytan fortfarande är varm kan det vara till hjälp. Använd bara vatten och diskborste om möjligt. Försök undvika diskmedel i högsta möjliga mån. Torka med handduk eller låt grytan stå och torka nära en värmekälla.

Kan jag koka potatis i gjutjärnsgryta?

Ja, det kan du göra. Potatis i gjutjärnsgryta kan bli riktigt gott. Om du tycker om smaken av potatis som har fått stå och lagas på lägre värme under flera timmars tid är det här grytan som du kan få stor användning för.

Kan jag fritera i en gjutjärnsgryta?

Det går bra. Hetta upp oljan och använd en tandpetare för att se om oljan är redo för fritering. När det bildas bubblor på tandpetaren i oljan är den het nog för att fritera med.

Hur får jag bort rost från gjutjärnspanna?

Du kan testa med kokosolja. Börja med att diska pannan noga. Börja eventuellt med att koka saltvatten i pannan om möjligt. När du diskar ska du skrubba med en stålborste. Torka noggrant och smörj sedan in pannan med kokosolja. Ställ in i ugn upp och ner på en bakplåt med bakplåtspapper på 160 grader. Låt grytan stå en timme i ugnen och plocka sedan ut. Du kan upprepa ugnprocessen flera gånger på din gjutjärnspanna och se till att den förblir rostfri. Det här är också en process som kan vara bra att genomföra med en helt ny gjutjärnspanna som du vill förbereda för många års användning.

Vad heter gjutjärnspanna på engelska?

Gjutjärnspanna är cast iron boiler på engelska.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 11/04/2024 •  11 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test