Hem & Hushåll Köket

Bästa Gjutjärnsgrytan [Topp 3 2021]

Nordwik emaljerad gjutjärnsgryta

Den bästa gjutjärnsgrytan till långkok!
Läs hela recensionen >
BÄST I TEST

Le Cruset Meringue 2,4 L

Vacker gjutjärnsgryta av högsta kvalitet!
Läs hela recensionen >

Satake Nabe

En liten prisvärd gjutjärnsgryta!
Läs hela recensionen >

Den klassiska grytan som du lagar mat med på spisen eller i ugn är ett måste i köket när du vill laga härliga stuvningar eller baka surdegsbröd. Vi har sett närmre på gjutjärnsgryta bäst i test i flera kategorier. Vi har också spanat på användarrecensioner för att ta reda på vilka grytor som håller måttet i verkligheten. Läs vidare och se närmre på de bästa modellerna och deras unika egenskaper för att hitta rätt modell till ditt kök!

Fördelar

Nackdelar

Gryta och soppa, år ut och år in. Med en Nordwik emaljerad gjutjärnsgryta kan du använda samma gryta för att laga mat till barnbarnen som du använde till deras föräldrar. Det här är en vacker design som kan få dig att tänka på det historiska svenska köket.

Gjutjärnet är tjockt och fördelar värmen på ett mycket bra sätt. Samtidigt skyddar emaljbeläggningen mot rost på ett effektivt vis. Användare är otroligt nöjda med Nordwik grytan. 5 liter ger gott om plats så att det blir stuvning och soppa till alla som vill ha.

De rejäla sidohandtagen och det smarta locket gör också att det är enkelt att hantera grytan. Inte konstigt att den vinner gjutjärnsgryta test såväl som vanliga användares rekommendationer! Perfekt till köttgrytan och soppan som gärna får stå och puttra lite längre.

Fördelar

Nackdelar

Den runda formen är inte bara vacker att se på. Det här är en emaljerad gjutjärnsgryta som är utformad för att ge högsta kvalitet när du vill laga grytor och koka soppa. När maten är klar behåller den värmen länge tack vare grytans goda värmehållning.

Det här är inte en Le Creuset stekgryta men den håller precis samma höga kvalitet och kan användas på alla typer av spisar. Detta inkluderar induktionsspis. Du kan givetvis också ställa in grytan i ugnen för att laga maten, grilla den eller hålla värmen.

Knoppen på grytan klarar temperaturer på upp till 250 grader så grytan fungerar även finfint för surdegsbak i form. Grytan rymmer 4,2 liter och kan därmed vara ett bra val även för större kok.

Fördelar

Nackdelar

För dig som vill ha en mindre gjutjärnsgryta och som dessutom vill hitta något billigare är Satake Nabe av stort intresse. Det här är en liten gjutjärnsgryta som rymmer 2,7 liter men som erbjuder hög kvalitet. Formen är bekväm och du kan använda grytan på spisen, i mikron såväl som i ugnen.

Den här gjutjärnsgrytan fungerar mycket bra för hushåll med behov av matlagning för upp till 4 personer. Om vi ser på gjutjärnsgryta test av verkliga användare är det bara att konstatera att Satake får stående ovationer.

Det du ska tänka på är rengöringen. Du bör vara noga med att diska utan diskmedel och att torka ur ordentligt så att grytan inte börjar rosta. Dessutom ska du vara medveten om att färgen på handtagen tids nog kan komma att skavas av.

Så väljer du den bästa gjutjärnsgrytan

Det är roligt att laga mat i gjutjärnsgrytan och det här är ett kokkärl som har en lång tradition i Sverige. Det går ju att använda på alla typer av spisar och i ugnar. Moderna gjutjärnsgrytor är också väl anpassade till moderna lösningar för matlagning som induktionsspisar.

För att välja den bästa gjutjärnsgrytan för ditt hushåll finns det några saker som du bör beakta.

Storlek på grytan är viktigt

Storleken kan få stor betydelse när du ska laga mat till fler än närmsta familjen. En mindre gjutjärnsgryta kan fungera bra för kärnfamiljen på några personer. Men om du tänker dig att du vill koka upp en mustig gryta till middagen med ett par gäster är det klokt att välja en större modell.

Hur fungerar handtag och knopp?

En annan fråga rör hanteringen av grytan. En stor gjutjärnsgryta kan vara ganska tung. Då är det viktigt att du inte halkar med fingrarna när du tar tag i handtagen eller knoppen. Läs gjutjärnsgryta test och undersök vad som sägs om handtag och knopp.

Något som kan verka självklart men som inte alltid är det är att knoppen bör klara av höga temperaturer. Om den inte gör det kan du ju inte ställa in grytan i ugnen med lock på. Undersök också om det går att få ett bra grepp med grytvantar när grytans handtag är varma.

Värmespridning och värmehållning

Värmespridningen är väldigt viktig. Den brukar fungera mycket bra i gjutjärnsgrytor med härligt tjock botten. Men räkna inte med detta. En fin gryta vill du ställa upp på bordet så att alla kan ta själva. Då är det också viktigt att grytan har en god värmehållning så att soppan och stuvningen förblir varm genom hela måltiden.

Ta en titt på rengöring

Glöm inte bort rengöringen. Det bör vara enkelt att göra rent gjutjärnsgrytan även om den har utsatts för massiv och kladdig matlagning. Det är viktigt att du lär dig hur du ska sköta rengöringen. Det finns gjutjärnsgrytor som klarar av diskmaskin men detta rekommenderas inte.

Om du vill ge din gryta långt liv bör du diska den för hand och kanske också vara mycket sparsam med diskmedel och andra kemikalier. Tänk på att gjutjärnsgrytans form kan göra det mer eller mindre enkelt att hålla den ren och fräsch. En emaljerad gjutjärnsgryta har den fördelen att den inte är så svår att rengöra.

När du har diskat grytan ska du också vara noga med att torka den ordentligt. Vissa gjutjärnsgrytor riskerar att rosta och då är det klokt att använda en handduk hellre än att lufttorka grytan.

En billig gjutjärnsgryta eller en premiummodell?

Priset är viktigt och du ska vara medveten om att du mycket väl kan få god kvalitet för en mindre peng. Det är inte alltid så att det högsta priset är synonymt med bästa gjutjärnsgrytan. Fokusera på de egenskaper du vill ha och se sedan om du eventuellt kan få någon rabatt för att få ner priset ytterligare.

Vanliga frågor om gjutjärnsgrytor

Vi ska också ta en titt på några vanliga frågor om gjutjärnsgrytor och svaren som kan hjälpa dig att hitta rätt modell för dig.

  1. Hur rengör man en gjutjärnsgryta?

Diska direkt efter användning. Om grytan fortfarande är varm kan det vara en hjälp. Använd bara vatten och diskborste om möjligt. Torka med handduk eller låt grytan stå och torka nära en värmekälla.

  1. Kan jag koka potatis i gjutjärnsgryta?

Ja, det kan du göra. Potatis i gjutjärnsgryta kan bli riktigt gott. Om du tycker om smaken av potatis som har fått stå och lagas på lägre värme under flera timmars tid är det här grytan som du kan få stor användning för.

  1. Kan jag fritera i en gjutjärnsgryta?

Det går bra. Hetta upp oljan och använd en tandpetare för att se om oljan är redo för fritering. När det bildas bubblor på tandpetaren i oljan är den het nog för att fritera med.

  1. Hur får jag bort rost från gjutjärnspanna?

Du kan testa med kokosolja. Börja med att diska pannan noga. Börja eventuellt med att koka pannan i saltvatten om möjligt. När du diskar ska du skrubba med en stålborste. Torka noggrant och smörj sedan in pannan med kokosolja. Ställ in i ugn upp och ner på en bakplåt med bakplåtspapper på 160 grader. Låt grytan stå under en timme i ugnen och plocka sedan ut.

Du kan upprepa ugnprocessen flera gånger för att steka in din gjutjärnspanna och se till att den förblir rostfri. Det här är också en process som kan vara bra att genomföra med en helt ny gjutjärnspanna som du vill förbereda för många års användning.

  1. Vad heter gjutjärnspanna på engelska?

Gjutjärnspanna är cast iron boiler på engelska.

Leave a Comment