Bästa Fyrmanstälten För Äventyr (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka fyrmanstält som är bäst i test enligt vår testpanel!

Ett fyrmanstält passar utmärk för dig som har en äventyrlig familj eller kompisgäng. Med det här tältet kfår hela familjen plats att sova och ni kan njuta av den svenska naturen i lugn och ro under semestern. För att få en lyckad semester krävs det att du har rätt utrustning som är både bekväm och slitstark.

I och med att det blivit alltmer populärt att tälta med hela familjen har även marknaden för fyrmanstält vuxit. Idag finns det hundratals olika modeller och varumärken att välja mellan. Det här gör att det blir allt viktigare att läsa på om produkterna för att hitta ett som passar dig och dina behov. Du vill såklart hitta ett tält i bra kvalitet som har de egenskaper du efterfrågar.

Utöver ditt fyrmanstält är det självklart viktigt att all din utrustning du har med dig är av bra kvalitet och framförallt att din ryggsäck är bra.

Marknadens fem bästa fyrmanstält

För att du lättare ska kunna hitta det perfekta fyrmanstältet har vi gjort en lista med våra favoriter på marknaden just nu. Alla tält har sina för-och nackdelar som du behöver överväga och vi har tagit upp båda hos alla tälten på vår lista. Alltför att du ska kunna göra en så bra investering som möjligt för ett tält i bra kvalitet håller under en lång tid.

Vinnaren i vårt test blev Kaitum 4 från tillverkaren Hilleberg. Varumärket har lång erfarenhet från tillverkning av friluftsprodukter och redan år 1973 började de designa tält som blev populära i branschen. Deras modell Kaitum 4 är ett tunneltält som passar perfekt för långa fjällvandringar eftersom de är ett lätt tält du kan bära under lång tid. Dessutom är tältet smidigt att montera upp.

1. Vinnare och bäst i test blev Hilleberg Kaitum 4

Fördelar

 • Ett tält med låg vikt
 • Högkvalitativt material
 • Enkelt att sätta upp

Nackdelar

 • Absiden går inte att vika undan helt
 • Ett av de dyrare tälten

Specifikationer

Mer om Hilleberg Kaitum 4

Tillverkaren Hilleberg har designat ett fyrmanstält i modellen Nallo GT 4. Det är ett tunneltält som passar utmärkt när familjen eller kompisgänget ska ut på fjällvandring. Eftersom tältet är ultralätt kan du enkelt bär med dig det även under de längre vandringarna. Det är dessutom ett enkelt och smidigt tält att sätta upp.

En av anledningarna till att vi valt att Hillebergs fyrmanstält som det bästa tältet i vårt test är det är ett högkvalitativt lättviktstält som fungerar lika bra att använda under vinter, höst, vår och sommar. Varumärket grundades år 1971 och har länge varit ledande inom produktion samt utveckling av just lättviktstält.

Ett fyr-säsongstält som klara av hårt väder bra

Även om Nallo GT 4 är ett lätt tält så är det ett fyrmanstält som står emot hårt väder och starka vindar på ett bra sätt. Skulle det blåsa upp rejält på fjället rekommenderas det att du ställer upp tältet i vindens riktning för att slippa de värsta sidovindarna. Tältets yttertälts- och golvväv är båda tillverkade i nylon för att ge tältet ett bra skydd.

Tältet är designat för att klara av regn och ytterduken har en vattenpelare på 5 000 millimeter medan golvets vattenpelare är på 15 000 millimeter. Dessutom har Hilleberg tillverkat en absid som har öppningar på varje sida. Absiden är även stor nog för att du ska kunna förvara din packning i den samtidigt som den fungerar som ett extra skydd för tältet.

2. Tvåa blev Urberg Tunnel Camping Tent G5

Fördelar

 • Bra ventilationsmöjligheter
 • Enkel montering

Nackdelar

 • Ljust innertält
 • Inte lika stabilt som andra campingtält på marknaden

Specifikationer

Mer om Urberg Tunnel Camping Tent G5

Trekking tunnel tent är det bästa fyrmanstält för dig som vill ha ett budgetalternativ av hög kvalitet. Det här tältet passar utmärkt för dig som vill ha ett lätt och praktiskt tält som passar till de allra flesta utomhusäventyren. Tältet fungerar lika bra under tidiga vårmånader som sena de sena höstmånaderna.

Urberg är ett välkänt varumärke som har ett gott rykte i branschen om att tillverka tillförlitliga friluftsprodukter. Den här gången är det deras modell Trekking Tunnel Tent som är med i vårt fyrmanstält test. Vi anser att modellen är det bästa budgetvalet av tält som finns på marknaden idag.

Ett praktiskt tält för alla utomhusaktiviteter

Trekking tunnel tent har fått mycket beröm för hur enkelt och smidigt det är att sätta upp. Urberg har färgkodat tältsängarna för att underlätta både upp- samt nedmonteringen av tältet. Ännu en funktion som gör monteringen smidigare är att du kan låta ytter-och innertält förbli ihopkopplade när du packar ner tältet. Dessutom är innertältet löstagbart från yttertältet vilket är mycket praktiskt när du vill kunna dela upp vikten mellan flera personer under långa vandringar.

Tältet har två ingångar som ger det bra ventilationsmöjligheter. Dessutom har det ett myggnät fäst i ena dörren som gör att du kan lufta tältet under längre perioder utan att vara orolig för att insekter kommer in i tältet. Utöver det här har tältet även två absider där du kan förvara din packning och därmed få mer plats inne i tältet.

3. Hilleberg Keron GT blev trea

Fördelar

 • Har en förlängd absid
 • Klarar alla typer av miljöer

Nackdelar

 • Ett av de dyrare tälten på marknaden
 • Något tungt tält

Specifikationer

Mer om Hilleberg Keron GT

Keron 4 GT är ett mycket väldesignat fyrmanstält från varumärket Hilleberg. Tältet är en utmärkt investering för dig som gillar att vara ute i naturen året runt. Det här är nämligen ett tält som passar alla klimat och väder. Dessutom är det både rymligt och enkelt att montera upp.

Hilleberg är ett av de mest välkända varumärkesnamnen i branschen och deras produkter går ofta att hitta på bäst i test listor. Deras Keron 4 GT har vi utsett till det bästa premium valet i vårt fyrmanstält bäst i test. Anledningen till det är att tältet är av allra högsta kvalitet och har en rad smarta egenskaper och funktioner.

Har en stadig konstruktion som klarar det allra tuffaste vädret

Tältet är tillverkat för att klara av alla typer av väder som du kan tänkas stöta på under din vandring. Det har en stabil konstruktion som klarar av hård vind samt en bra ventilation som gör det trivsamt att spendera även varma och fuktiga dagar i tältet. Utöver det här är tältet dessutom väldigt tåligt mot regn. Vattenpelaren för golvet är på hela 20 000 millimeter medan ytterduken har en vattenpelare på 5500 millimeter.

Slutligen så har Keron 4 GT två stycken motstående absider som gör att du alltid kan placera tältet i lä. Det här tillsammans med de två ingångarna som finns på tältet ger dig dessutom bra med plats att förvara din packning på. Med två ingångar behöver du inte heller trängas för att kunna ta dig ut ur tältet.

4. Fjällräven Abisko Endurance 4

Fördelar

 • Har en stor absid
 • Hög takhöjd

Nackdelar

 • Finns alternativ på marknaden med högre vattenpelare
 • Inga fler nackdelar

Specifikationer

Mer om Fjällräven Abisko Endurance 4

Abisko Endurance 4 är ett fyrmanstält som är vindstabilt och tillhör modellen tunneltält. Det är det välkända varumärket Fjällräven som har tillverkat det här snabbmonterade tältet. Tältet har både bra möjligheter till ventilation samt en hel del andra praktiska egenskaper som underlättar när du är ute på vandring.

Det här är ett fyrmanstält som vi ofta hittar högt upp på topplistor gjorda av experter. En av anledningarna till det är Fjällrävens goda rykte om att skapa produkter av höga kvalitet och med fin funktionalitet. Deras modell Abisko Endurance 4 är ett tält som lever upp till det ryktet i allra högsta grad.

Ett högkvalitativt tält med en lätt vikt

Det här är ett tält som passar alldeles perfekt för dig som ska ut på längre vandringar och behöver hålla vikten på tältet nere. Abisko Endurance 4 väger endast 4380 gram och är därmed smidigt att bära på under en längre tid. Även fast tältets vikt är så pass lätt är det fortfarande tillverkat i material av hög kvalitet. Det är nämligen tillverkat i TripelRip Nylon som har en tjocklek på 40D.

För att du ska få en så härlig upplevelse som möjligt är tältet utrustat med två ingångar. Dessutom har tältet myggnät som är väldigt finmönstrade och håller på så sätt även de allra minsta insekterna borta från tältets insida. Slutligen så har Abisko Endurance 4 en stor absid där du kan förvara din packning eller till och med laga din mat under regniga dagar.

5. Bergans Wiglo LT 4 Pers Tent

Fördelar

 • Har tre stycken ingångar
 • Mångsidigt och stabilt

Nackdelar

 • Något dyrt
 • Har lutande tak

Specifikationer

Mer om Bergans Wiglo LT 4 Pers Tent

Är du ute efter ett fyrmanstält som ger dig både stabilitet och trygghet så är Wiglo LT 4 Pers Tent från Bergans ett utmärk val för dig. Tältet är tillverkat i ett mycket slitstark material vilket gör att det klarar av de allra flesta väderförhållandena på ett bra sätt.

Bergans är ett norskt varumärke som specialiserat sig på friluftsprodukter och kläder. De har länge varit välkända i branschen och ingen blir förvånad av att se deras fyrmanstält högt upp olika listor. Deras produkter är av bra kvalitet och tack vare deras långa erfarenhet har produkterna alltid smarta funktioner.

Utmärkande konstruktion

Bergans har valt att sälja deras fyrmanstält komplett med både ytter- och innertält. Det här gör att du kan välja att använda yttertältet för sig självt under de varmaste dagarna. Tältet är tillverkat i slitstarkt och robust Ripstop Nylon som är välkänt för att vara både tåligt och väderbeständigt. För att göra tältet ännu mer stabilt har det flera stormlinor som kan fästas om det behövs.

Wiglo LT 4 har hela tre ingångar som gör det extremt enkelt att ta sig in och ut ur tältet. Det finns en huvudingång som är något större och sedan två mindre ingångar på sidorna. Utöver det här har tältet även stora ventilationsöppningar med myggnät så du kan lufta ut fukt och behålla en behaglig temperatur i tältet.

Fyrmanstält – så väljer du rätt tält för dig

Idag finns det en uppsjö av olika tält på marknaden som du behöver navigera dig igenom innan du genomför ett köp. De ger alla dig olika förutsättningar och egenskaper som passar utmärk i olika sammanhang.

För att du enklare ska kunna hitta ett tält som passar dig har vi satt ihop en köpguide där vi pratar om vikten av väder och klimat, olika modeller samt användningsområden.

Jämför fyrmanstält hos oss på Testjakt!
Jämför fyrmanstält hos oss på Testjakt!

Väder och klimat

Beroende på vilket klimat och väder som tältet förväntas användas i ställs olika krav på det. Det är därför viktigt att du planerar din resa och tar reda på vilka temperaturer som du kan förvänta dig under din tältning.

När du är ute i naturen finns det alltid en risk för att vädret vänder snabbt, speciellt om du är ute på fjället. Att ditt tält har hög vattenpelare, tejpade sömmar och klarar av hårt väder är att föredra.

Detsamma gäller självklart om vädret slår om och det blir strålande sol och extremt varmt. Då vill du ha ett tält som har goda möjligheter till ventilation så du kan bibehålla en bekväm temperatur i tältet.

Olika typer av fyrmanstält

Det finns flera olika typer av tält på marknaden idag. Du bör själv överväga vilka för-samt nackdelar de har. Ett tunneltält behöver du fästa med både tältpinnar och stormlinor men de har ofta en lägre vikt.

Kupoltält är tält som kan stå utan att fästas med varken tältpinnar eller linor. Det här gör att kupoltält passar utmärk när du vandrar i klippiga och steniga miljöer.

Dessutom kan det vara bra att överväga ifall ditt tält behöver klara av årets alla årstider. Om så är fallet behöver du införskaffa dig ett fyr-säsongstält annars kan du klara dig fint med ett tre-säsongstält.

Tältets totala vikt och rymlighet

Ska ni ge er ut på en lång vandring kan det vara viktigt att tältet inte är för tungt. Du vill inte förstöra turen genom att ha för tung packning där du inte kan njuta till fullo av själva vandringen.

Här bör ni leta efter ett av de ultralätta tälten som finns på marknaden. Eller ett tält som smidigt går att dela upp på flera olika personers packningar.

Dessutom bör ni fundera på hur mycket plats ni behöver ha inne i tältet. Även om tältet är tillverkat för fyra personer finns det större och mindre fyrmanstält på marknaden. Har ni även med er mycket packning kan en stor absid vara att föredra.

När planerar du att använda ditt fyrmanstält?

Alla tält på marknaden har sina egna utmärkande egenskaper som kan vara bra att ha i olika sammanhang. Att fundera ut vilka egenskaper som är viktiga för dig kan vara en bra idé och även underlätta letande av ett nytt tält.

Förväntar du dig att ni kommer tälta i väldigt regniga områden bör du leta efter ett tält som har en hög vattenpelare och kan klara av mycket hårt väder.

Att jämföra olika material kan också vara av stor fördel. Även om alla material som tält är tillverkade av är slitstarka så finns det olika nivåer på hur tåligt det är.

Vanliga frågor om fyrmanstält

Många pratar om kupoltält och tunneltält, vad är egentligen skillnaden mellan de två?

Den största skillnaden mellan de två är formen på tältet. Kupoltält är oftast större och har högre i tak vilket gör att de även blir tyngre. Tunneltält är mer avlånga och är därmed både mindre och har en lägre takhöjd. Men de blir istället lättare.

Hur mycket kan jag egentligen lita på att mitt tält skyddar mig från vind och regn?

Hur mycket skydd du får från ditt tält när det kommer till hårt väder beror främst på vilket material tältet är tillverkat i. Något du kan kolla efter är hur hög vattenpelare tältet här. Ju högre vattenpelaren är desto bättre skydd mot regn ger tältet dig.

Skulle jag kunna använda mig av mitt tält året runt under alla de årstiderna som finns?

Det finns både fyr-säsongstält och tre-säsongstält på marknaden idag. Fyr-säsongstälten ska klara av att användas under alla årstiderna medan tre-säsongstälten förväntas användas under vår, sommar och höst.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 08/05/2023 •  16 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test