Bästa Fuktmätaren För Ditt Hem (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka fuktmätare som är bäst i test enligt vår testpanel!

En fuktmätare är något som varje husägare bör äga. Att få in fukt i hemmet kan vara rent av förödande då det kan leda till mögel och fuktskador, något som kan bli en kostsam historia. En fuktmätare kan även användas till att exempelvis mäta mängden fukt i trä innan du ska måla med fasadfärg på din panel. Fukthalten bör ligga under 18% för att undvika mögel, svamp eller att panel helt enkelt ruttnar.

Vid renoveringar är en fuktmätare ovärderlig då du svart på vitt kan kontrollera “hälsan” på väggar, golv, källare och annat. Du kan även använda en fuktmätare till att mäta fukt i din ved. Att elda med blöt ved eller med ved som har en alltför hög fukthalt innebär giftig rök och mer sot. Ofta är det dessutom svårt att få till en bra eld och risken att det ryker in är stor. Inget som varken du eller grannarna uppskattar.

Marknadens tre bästa fuktmätare för husägare

Det finns många typer av fuktmätare men om du ska investera i en sådan så är det bra att göra en marknadsundersökning och det är precis det vi gjort åt dig.

Här på Testjakt kan du nu läsa i vår bäst i test recension vilka som är de absolut bästa fuktmätarna på marknaden. Vinnaren i vårt test blev Protimeter Digital Mini, läs gärna mer om varför i artikeln.

1. Vinnare och bäst i test blev fuktmätaren från Protimeter Digital Mini

Fördelar

 • Behöver ej skickas iväg för kalibrering
 • Stiften som förs in i materialet lämnar knappt märken
 • Tydlig display

Nackdelar

 • Går inte att använda på betonggolv

Specifikationer

Mer om fuktmätaren från Protimeter Digital Mini

Vår vinnare i vårt bäst i test blev fuktmätaren från Protimeter Digital Mini. Detta är en funktionell fuktmätare som med enkelhet mäter fukthalten i exempelvis trä då den är kalibrerad för detta. Du kan även använda den till ytskikt, isolering, gips eller masonit. Vid användning på andra material än trä visar den resultatet av den relativa träfuktkvoten, medans den vid användning till trä visar det faktiska fuktinnehållet.

Protimeter Digital Mini är uppföljaren till föregångaren och bästsäljaren Protimeter Mini. Fuktmätaren har fått uppdateringar för att förbättra användarvänligheten. Bland annat har man ett bättre greppvänligt handtag i gummi, belyst LCD-display för tydligare avläsning och ett bättre användargränssnitt.

2. På en andraplats kommer fuktmätaren från ELMA DT-128M

Fördelar

 • Prisvärd
 • Perfekt för väggar, tak och golv
 • Enkel att använda

Nackdelar

 • Inte tillverkad för att mäta fukt i trä

Specifikationer

Mer om fuktmätaren från ELMA DT-128M

I vårt bäst i test fuktmätare ville vi även ha med en fuktmätare som primärt är tillverkad för mätning av fukt i gips, klinker, betong, gasbetong och mursten. Fuktmätaren ELMA DT-128 M har en mätkula som du enkelt placerar vinkelrätt mot materialet och på den upplysta displayen visas då fuktvärdet.

ELMA DT-128 är den ultimata fuktmätaren som mäter icke destruktiv ytindikering av fukt i byggmaterial. Du kan även använda den till att avläsa fukthalten i väggar, tak och golv. Automatisk kalibrering, larmgräns som är justerbar, autoavstängning, datahold samt min/max. Vid leverans av fuktmätaren medföljer batterier och en manual. En otroligt enkel fuktmätare som är väl värd sina pengar.

3. På en tredjeplats kommer fuktmätaren från Extech MO55

Fördelar

 • Enkel användning
 • Fungerar till de flesta material
 • Prisvärd
 • Ljudfunktioner för varning

Nackdelar

 • Manuel endast på engelska
 • Ej belysning på display

Specifikationer

Mer om fuktmätaren från Extech MO55

Vår bäst i test budget-vinnare blev fuktmätaren från Extech MO55. Denna fukmätare har inte bara ett bra pris utan den är även oerhört lättanvänd. Den har en ljudvarning som piper med ökad hastighet när den närmar sig mätning av fukthalt. Du mäter enkelt i såväl trä som betong, murbruk, gips och väggskiva.

Detta är den perfekta fuktmätaren som alla husägare bör ha hemma för att säkra upp och förebygga skador. Köper du ett hus som ska renoveras kommer du ha mycket användning av denna fuktmätare för att mäta, golv, kakel, tak och bakom väggar.

Du kan utföra mätningar med stift eller med senor, närmare beskrivet om vilken typ av metod du bör använda finns i den medföljande manualen på engelska. Extech MO55 är den mest lättanvända fuktmätaren i vårt test, den har trots sin billiga prislapp väldigt säkra resultat. Den levereras med batterier och har en automatisk avstängning och kontroll av batteri och mätverifiering.

Köpguide för dig att tänka på vid inköp av fuktmätare

En fuktmätare är något alla husägare, hemmafixare och hantverkare bör ha i sin ägo. Fuktskador på väggar, tak och golv är tyvärr vanligare än man tror. Med ett varierande klimat där flera månader om året är fuktiga och kyliga ökar också sannolikheten att drabbas. Att inte underhålla sin träpanel eller sitt hus kan bli kostsamt och ett stort projekt om fukt inte tas om hand på ett tidigt stadie.

Av en hälsoaspekt är det också viktigt att hålla koll på fukthalten och kontinuerligt utföra mätningar i hemmet där det finns störst sannolikhet för fukt att tränga in och orsaka skador. Att leva i ett hus med mögel eller svamp kan vara skadligt och direkt farligt för hälsan. Vi har nedan listat en del punkter som kan vara bra att tänka på vid inköp av en fuktmätare.

Mätsätt

När du väljer fuktmätare är det bra att undersöka vilken typ av mätsätt den aktuella fuktmätaren använder. En del mätare fungerar med stift och andra använder sig av en sensor. Vår budgetvinnare i testet fungerar att använda med båda alternativen. Att göra mätningar av fukt med stift kan lämna märken, men de ger också de mest korrekt värdena på fukthalten i materialet, särskilt vid mätning på ytskikt. En sensor mäter djupvärdet enklare men har också en bredare felmarginal.

Hitta bäst i test fuktmätare hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test fuktmätare hos oss på Testjakt.se!

Mätvärden

När man utför fuktmätningar så utgår man från en tabell av fuktvärden, dessa varierar från material till material. Var noga med att du förstår vad mätvärdet i din fuktmätare säger om fuktkvoten. Till våra bäst i test vinnande produkter finns det tydliga översikter i manualerna. I vår bästa värde för pengarna-fuktmätare har du även ett larm som signalerar och piper ju högre mätvärdet blir.

Mätdjup

En fuktmätare har olika mätdjup vid avläsningar av fuktkvoten. Ju djupare en modell kan mäta desto bättre helhetsbild får du över ditt hem eller projekt.

Det vanligaste mätdjupet på en fuktmätare ligger mellan ett mätdjup på 20 mm ändå upp till omkring 45 mm för de mer avancerade modellerna.

Varningssystem på fuktmätaren

För att summera väsentliga funktioner är definitivt varningssystemet på din valda fuktmätare ett av de viktigaste. Vissa modeller har en varningssignal som piper vid fukt alternativt en display där mätvärdet blinkar eller på annat vis indikerar för att göra dig uppmärksam på höga nivåer.

Välj en så lättanvänd modell som möjligt då risken för feltolkningar minskar. Krångliga funktioner på fuktmätaren eller svårtlästa beskrivningar gör att sannolikheten för missvissande eller felaktiga avläsningar ökar.

Var är fuktskador vanligast?

Du kan upptäcka fukt och fuktskador bland annat genom att vara observant på missfärgningar, läckor men också genom lukt. Lukten sätter sig i kläder och inredning och det kan vara både hälsofarligt och otrevligt. Låter du en fuktskada utvecklas kan du få problem med luften och få svårigheter att andas. Vill det sig illa kan det även drabba bärande konstruktionselement i ditt hem.

Det är vanligast att fukt upptäcks i källare, krypgrund och vind. Som villaägare är en fuktmätare något av det bästa du kan investera i för att undvika otrevliga kostsamma fuktskador.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Philip Hector byggproduktionsledare och även utbildad snickare.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 11/08/2023 •  9 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test