Bästa Foundations För Perfekt Hy (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka foundations som är bäst i test enligt vår testpanel!

Foundation är basen i din sminkrutin, utan en bra bas är resten av sminket svårare att få på plats på ett snyggt och fördelaktigt vis. En riktigt bra foundation ska på ett naturligt sätt jämna ut din hudton och minska intrycket av ojämnheter. Det finns olika typer av foundations, från flytande till kompakta. När det kommer till makeup kan du skräddarsy din rutin utifrån din hudtyp. Det är viktigt att fundera över vad du önskar av din foundation innan du gör ditt val. Vill du ha ett naturligt eller semitäckande resultat? Har du kanske problem med ojämnheter och acne och behov av ett mer täckande resultat? Idag finns det även foundations som jobbar aktivt hudvårdande och även innehar SPF.

Vi har valt ut fem stycken flytande foundations i olika prisklasser och av olika märken. Med hjälp av tester, användarrecensioner, intervju med en erfaren hudterapeut och jämförelser av innehåll och egenskaper valt ut en vinnare. Vinnaren i vårt test blev Sensai Flawless Satin SPF 20.

När du väljer färgton på din foundation kan ett riktmärke vara att hellre välja en nyans ljusare än en för mörk. Du kan hellre pudra upp färgen med ett solpuder/bronzing powder för ett mer naturligt resultat.

1. Vinnare och bäst i test blev Sensai Flawless Satin Moisture foundation

Fördelar

 • Bra täckning
 • Återfuktande egenskaper
 • Lång hållbarhet

Nackdelar

 • Priset

Specifikationer

Mer om Sensai Flawless Satin SPF 25 foundation

Det här är en högpresterande, behaglig foundation från Sensai. Likt silke lägger den sig som en perfekt täckande slöja över ansiktet. Den skapar en otroligt naturlig bas som ändå täcker både blemmor och ojämnheter i hudtonen. En flytande foundation som ligger vackert på huden med lagom täckning! Det blir inte mycket bättre än såhär när det kommer till makeup-bas. Med detta som grund kommer resten av din makeup sitta bättre och du kommer inte uppleva problem som du eventuellt skulle kunna uppleva med andra foundations. Exempelvis lägger den sig inte i porerna, den blir inte kakig, den flagnar inte och den skapar inte överflödigt fett i t-zonerna. Har du problem med just t-zonen i vanliga fall så rekommenderar vi att du över din Sensai foundation använder även “loose powder” ifrån samma märke. Då har du en makeup som sitter på plats hela dagen!

Sensai, (tidigare Kanebo) är ett märke med rötterna i Japan. Känt för sina högpresterande hudvårdsprodukter. Men smakar det så kostar det! Sensai ligger i det högre prissegmentet när det kommer till skönhetsprodukter. Men du får vad du betalar för!. Är det något du ska lägga pengar på är det just en bra bas. Dessutom är produkten väldigt dryg och varar därför länge. Det är att föredra att applicera den med en foundation-borste. Självklart fungerar även en beautyblender, en sponge eller såklart även fingrarna. För att få ett så perfekt resultat som möjligt körde vi i panelen på borste. (Då detta rekommenderas av Sensai) Den har en härlig konsistens som är enkel att applicera jämnt över huden. Den är berikad med ljusreflekterande egenskaper för att ge extra fin lyster. Dessutom har den SPF25 skydd mot solen.

2. På andra plats kommer Giorgio Armani Beauty Luminous Silk foundation

Fördelar

 • Micro-fil™-teknologi
 • Lättapplicerad
 • 24 olika nyanser

Nackdelar

 • Högt pris
 • Kan vara lämpligt med en primer under

Specifikationer

Mer om Giorgio Armani Beauty Luminous Silk foundation

Luminous Silk från Giorgio Armani Beauty är en enastående foundation som framhäver ditt inre ljus. och ljuset din hud besitter. Detta är en av de bästa foundations på marknaden, tack vare att den innehåller Armanis patenterade och mycket exklusiva Micro-fil™-teknologi. Teknologin innebär att pigmenten är platta och därför lätta att arbeta med vilket ger ett naturligt resultat.

Det är inget ovanligt att se BeautyLuminous Silk foundation på höga placeringar i olika test. Många användare uppskatt för att den har en mediumtäckande lyster som går att bygga upp enligt eget önskemål. Applicering föredras med en foundationborste för att uppnå bästa resultat. Självklart går det även bra att använda dina fingrar. Din hud håller sig fräsch utan att se trött ut samtidigt som du får en utmärkt grund till resten av din makeup. Priset är något högt men det är också en av marknadens absolut bästa foundations.

3. På tredjeplats kommer Clarins Skin Illusion Spf 15 foundation

Fördelar

 • Bra täckning
 • Anti-pollution complex
 • Innehåller ekologisk leaf

Nackdelar

 • Önskat bättre täckning

Specifikationer

Mer om Clarins Skin Illusion Spf 15 foundation

Skin Illusion från Clarins är en fantastiskt hållbar foundation som ger väldigt fin effekt och lyster till din hud. Den innehåller näringsrika oljor från mariatistel som vårdar huden istället för att torka ut den. Det här är en väldigt behaglig, återfuktande och med hjälp av Kalanchoe-Pinnata en lystergivande foundation som inte torkar och kliar.

Clarins har verkligen lyckats med en kanonprodukt som är väldigt populär bland deras kunder. Skin Illusion jämnar ut huden på ett makalöst sätt. Vi och flertalet användarrecensioner föredrar dock att använda en primer under för bästa resultat. Rekommenderas att använda Clarings egna SOS primer. Du kan applicera den med fingrarna eller med en foundationborste av ditt val.

4. På en fjärdeplats i vårt test kommer By Terry Terrybly Densiliss Foundation

Fördelar

 • Naturligt glow!
 • Anti-age-egenskaper

Nackdelar

 • Speciell doft

Specifikationer

Mer om By Terry Terrybly Densiliss Foundation

Terrybly Densiliss från By Terry är inte bara en riktigt bra foundation utan den är även ett anti-rynk serum. Detta är hudvårdande makeup när den är som allra bäst. Denna foundation hjälper till att föryngra huden genom att effektivt moverka fina linjer, rynkor samt förlorad fasthet i huden.

Det här är en av de bästa foundations du hittar på marknaden idag. Den är mycket populär bland kunder tack vare att den ger en naturlig täckning som går att bygga upp. Synbart korrigerar den de flesta ojämnheter i huden och huden upplevs återfuktad. Det är dessvärre också så att den har ett lite högre pris, vilket vi tycker är motiverat då den är lite av en “2 i 1”-produkt. Har man en mogen hy är det än viktigare att välja rätt foundation för sin hudtyp. Du vill inte riskera att köpa en billig variant som endast får dina rynkor att framträda genom att lägga sig i veck. By Terry Terrybly Densiliss ger lyster och en matt finish.

5. På en femteplats kommer IT Cosmetics Your Skin But Better CC+ Cream

Fördelar

 • Ger otroligt fin hy, “your skin but better”
 • CC-cream, går att bygga på
 • SPF50
 • Innehåller kollagen, hyaluronsyra, vitaminer
 • Ger härligt glow

Nackdelar

Specifikationer

Mer om IT Cosmetics Your Skin But Better CC+ Cream

IT Cosmetics Your Skin But Better CC+ Cream med SPF 50+ är en bästsäljande favorit och en produkt som allt som ofast placerar sig i olika bäst i test. Denna serum-foundation fungerar som en allt-i-ett-produkt, vilket gör att vi tror att den kommer bli en solklar del av din dagliga makeuprutin från och med nu.

Med drömmiga ingredienser som kollagen, för att stärka och strama upp huden, hyaluronsyra för långvarig fukt och vitaminer A, B, C och E för att vårda huden, ger den inte bara riktigt bra hudvård, utan också en felfri makeupbas.

Utvecklad i samarbete med hudvårdsexperter och dermatologer, kan du lita på att denna CC-kräm innehåller skonsamma ingredienser som kommer göra att din hy ser sitt allra bäst ut. Just den lätta texturen gör denna foundation ultimat för sommarmånaderna. Önskar du sedan under vinterhalvåret ett mer täckande resultat kan du utan problem bygga på med ett något mer täckande lager.

Den uppbyggbara täckningen gör som nämnt tidigare att du kan anpassa täckningen efter dina behov, samtidigt som den skyddar din hy med SPF 50. Flera användare menar att reduceringen och synligheten av porer, fina linjer och rynkor är den bästa de upplevt för en makeupbas! Med sina egenskaper som dagcreme, serum och primer är denna CC-kräm ett i vårt test av marknadens bästa foundations. Den återkommer också som bästsäljare hos i princip alla återförsäljare på nätet.

Köpguide – Välj rätt foundation

Det finns många olika foundations, i många olika prisklasser. Det viktiga är att du funderar över dels din hudtyp, hur pass täckande du vill att den ska vara, och om du önskar exempelvis SPF eller hudvårdande ingredienser.

Kvalitet, hållbarhet och resultat varierar oerhört från märke till märke. Det kan vara svårt att veta vilken du ska välja, därför har vi gjort en foundation guide. Väljer du någon av våra fem foundations i vårt test har du mer specifik information som kan hjälpa dig till ett skräddarsytt val.

Bra hållbarhet

Du vill inte att din foundation börjar klia eller krackelerar under dagen och förstöra din makeup. Att få till en riktigt bra och hållbar makeup handlar sällan om bara en produkt. Det är därför vi ofta benämner det som “sminkrutin”. I en bra sminkrutin bör du ha en bra grund av rengöring, ansiktskräm och eventuellt serum eller olja. Detta skapar bäst förutsättning för dina resterande produkter att kunna leverera det tillverkarna och produkten du köpt utlovat. Innan en foundation med medel till högre täckning (vi skulle säga alltid) rekommenderas att du använder en primer. Med dessa förutsättningar/förarbete kan din foundation vissa sin fulla potential.

Hitta bäst i test foundation hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test foundation hos oss på Testjakt.se!

Hudton

Att din hudton och foundation är kompatibla är en viktig faktor. Du vill ha en makeup som framhäver din naturliga skönhet.

Väljer du fel färg kan det leda till att huden får en något orange ton eller framhäver istället för att dölja rodnader och ojämnheter. Som vi tidigare nämnt är ett enkelt riktmärke att välja en ton något ljusare än din egen hudton framför en som är mörkare. Att testa färger på halsen är oftast enklare och ger ett mer korrekt val av ton än när man testar på handens ovansida som tyvärr många gör idag. Ett annat tips om man inte skulle hitta en ton som känns passande är att blanda två olika toner för att finna sin egen perfekta “match”.

När behöver du använda en foundation?

En foundation ska gå att använda varje dag. Beroende på vilka egenskaper den innehar kan du använda den mer eller mindre täckande. Kika efter hur pass täckande den variant du väljer är och eventuella rekommendationer kring möjligheter att bygga upp täckningsgraden. En foundation är grunden i din sminkrutin. Man kan säga att det är spacklet till din vägg du ska måla. Du målar inte direkt på väggen utan att spacklat upp en jämn och fin grund. Resterande delar av din makeup kommer framhävas på ett betydligt mer fördelaktigt vis om du har en bra bas som grund. Det är enormt stor skillnad på ett osminkat ansikte och ett ansikte där basen med rätt foundation är lagd. Det är lite som att svepa ett trollspö över din hy! Hittar du rätt foundation för din hudtyp kommer du förmodligen vara denna trogen i många år.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Helena Månsson, auktoriserad hud & skönhetsterapeut , medlem i SHR.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 22/04/2024 •  12 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test