Bästa Familjetältet [Topp 3 2021]

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Är du på jakt efter det bästa familjetältet på marknaden? I vårt familjetält test lär vi dig mer om vad du ska hålla utkik efter och vi har också valt ut de tre bästa produkterna. Vinnare i vårt test av familjetält blev Knightdale 5pa från Outwell tack vare dess rymlighet och funktioner som gör att det kan varieras till att passa just er familj. Att campa med familjen blir smidigt med det här tältet som dessutom kommer i en praktisk, kompakt bärväska.

Vad krävs då av det bästa familjetältet på marknaden? Ett familj tält ska gärna vara enkelt att sätta upp för att husfriden ska bevaras och det ska givetvis ha plats för att alla i familjen ska känna sig bekväma. Det finns tält i varierande storlek för att inrymma familjer i alla storlekar – vår testvinnare är ett tält lämpat för fem personer vilket även tältet på andraplatsen är. Tredjeplatsen kneps av ett tält som rymmer en familj på sex personer. Läs mer om vår topp tre nedan.

Kort om de tre vinnande familjetälten

Outwell Knightdale 5pa

-"Rymligt tält med många fönster och fantastisk ventilation!"
Läs hela recensionen >
BÄST I TEST

Urberg Tipi Tent

-"Ett budgettält med gott om plats!"
Läs hela recensionen >

Coleman Mackenzie Blackout 6

-"Ett snyggt tält med plats för sex personer!"
Läs hela recensionen >

Fördelar

Nackdelar

Outwell Knightdale 5pa är testvinnare i vårt test för att hitta det bästa familjetältet. Även om det är ett dyrt tält är det väl värt priset med tanke på hur bra det är. Det har ett insytt golv av polyeten och är helt vattentätt. För att vara extra slitstarkt är alla utsatta ställen förstärkta. Ventilationen är riktigt bra vilket ger en behaglig temperatur när ni vistas inne i tältet oavsett väderleken utanför.

Det här tältet är utrustat med Outwell Easy Pegging System för att det ska vara enkelt att uppföra. Det har också justerbara linfästen för att förenkla resningen. Vi gillar också att innerväggarna har nätfickor där du kan förvara småsaker på ett säkert och praktiskt sätt. I tältets allrum kan du stå upprätt såvida du inte är längre än 2,10 meter. Det är också mycket fördelaktigt att tältet kan packas i en komprimerbar bärväska som ger det en mycket kompakt storlek.

Tältet har ett sovrum längst in med plats för fyra personer, ett allrum i mitten samt ett mindre rum som kan användas till förvaring eller som sovplats åt en femte person. Det rummet kan också tas bort om så önskas. Tältet har även en sidodörr för enkel tillgång till allrummet. Innerdörren öppnas och stängs smidigt och tyst med hjälp av magneter vilket är perfekt om barnen ligger och sover och ni vill smyga till allrummet.

Fördelar

Nackdelar

På andraplats i vårt test för att hitta det bästa familjetältet hittar du budgetalternativet Tipi Tent från Urberg. Det har en snygg design precis som en tipi, alltså ett indiantält. Det är enkelt att sätta upp med sin mittstång av stål och 16 tältspik. Dessutom väger det bara runt fem kilo vilket gör det lätt att bära med sig om ni till exempel är ute på vandring. Det har en snygg grön färg som smälter in väl i omgivningen.

Tipi Tent har plats till fem personer som alla sover i samma rum. Det kan både vara mysigt och jobbigt men med tanke på tältets låga pris kan du inte förvänta dig en jätteavancerad uppbyggnad. Vattenpelaren på ytterduken är 3 000 mm medan den på golvet är 10 000 mm. Yttertältsväven är tillverkad av polyester med en polyuretanbeläggning och detsamma gäller för golvet. Dock är golvet nästan dubbelt så tjockt som väggarna.

Ventilationen i tältet är bra året runt tack vare de fyra stora ventilationsöppningarna i toppen och myggnätet i dörren. Ytterväven är inte flamskyddad så ni ska inte elda inne i tältet eftersom det då kan börja brinna. Om du är ute efter ett bra budgettält med bra ventilation och som står emot mycket vatten är det här ett mycket bra val. Det blir dessutom enkelt att få barnen att vilja sova i ett indiantält.

Fördelar

Nackdelar

På plats tre och bästa familjetältet i mellanklassen är Coleman Mackenzie Blackout 6 – ett tält som rymmer hela sex personer. Det är alltså det största tältet i vår topp tre. Det är så enkelt att sätta upp det här tältet att det är klart på bara några minuter. Inomhus finns en yta på 18,9 kvadratmeter där 8,8 av dem är sovrum och resten allrum. Tältet har två sovrum – ett med plats för fyra personer och ett med plats för två personer. Det stora sovrummet kan dessutom delas i två mindre sovrum.

Takhöjden är bra i det här tältet, den ligger på 217 cm i allrummet. Där kan ni alltså stå rakt vilket gör det väldigt bekvämt och ger en rymlig känsla. Tältet har dessutom fantastiska panoramafönster där du kan reglera ljuset med hjälp av ett lock. Vattenpelaren ligger på 4 500 mm. Alla sömmar är tejpade på tältet och den har ett innertyg av PU-belagd polyester och ett yttertyg av samma material men som även har brandskyddsmedel på sig.

Företaget Coleman har skapat campingprylar sedan 1901 och är därför en betrodd aktör inom området. En nackdel är att tältet väger över 35 kg vilket inte gör det optimalt för långa vandringar med familjen. Det fungerar dock alldeles utmärkt på campingplatser och andra ställen dit ni kör hela vägen. Bärväska ingår vid inköpet för att du enkelt ska kunna bära tältet från bilen. Tältet är dessutom riktigt snyggt vilket också är en fördel.

Köpguide för att hitta det bästa familjetältet

Det finns en del saker du bör tänka på innan du väljer ett familjetält för att du ska bli nöjd med ditt köp. Vi har tänkt gå igenom de allra viktigaste aspekterna här nedan för att du ska få koll på vad som är viktigt. En av de viktigaste faktorerna vid köp av vilket tält som helst är vattentåligheten – ingen vill vakna i ett vått tält som har läckt in vatten hela natten.

Storleken och rymligheten är en annan viktig faktor som givetvis är beroende på hur stor familj ni är. Vill ni ha separata rum för vuxna och barn eller räcker det med ett gemensamt rum? Monteringen är också viktig – är tältet enkelt att sätta upp? Om det är svårt leder det enkelt till bråk mellan de som sätter upp det. Kvaliteten och priset på tältet är också viktigt när du ska göra ditt val.

Vattentålighet

När ett tygs vattentålighet testas brukar det anges som vattenpelare och det kan skilja sig stort mellan olika varianter. Tälten i vårt test har relativt hög vattenpelare men det är inte alla tält som har det. Ytterduken och golvet brukar dessutom ha olika värden – då golvet kan behöva bättre skydd. Vanligtvis ligger vattenpelaren på 2 000 till 6 000 mm på tyget på ett tält och ju högre den är desto bättre.

Vattenpelaren innebär inte att det måste ligga flera meter vatten på tyget utan blåst och kraften som slår vattnet mot tältduken kan vara tillräckligt för att det ska tränga igenom. Det är därför bättre att välja ett tält med hög vattenpelare. Tälten i vårt test har från 3 000 till 4 500 mm i vattenpelare för sina yttertyg och tältet på andraplats har en vattenpelare på hela 10 000 mm på golvet.

Rymlighet

Det är viktigt att tältet är rymligt nog för din familj och om du önskar att kunna stå raklång i tältet bör du kontrollera om det är möjligt innan du gör ditt inköp. Många familjetält har separata sovrum och allrum men det finns också de som bara består av ett rum. Ska ni tälta med små barn kan det vara bra att sova i samma rum men om ni har tonåringar kan separata sovrum vara smart.

Storleken är kanske inte den viktigaste faktorn men det är värt att tänka på när du ska välja tält – lite extra utrymme är alltid bra för att all packning ska få plats Storleken på tältet när det är nertaget är också en aspekt som spelar roll liksom dess vikt. Det ska helst packas i en kompakt väska och om du ska gå långt bör det inte vara så tungt att bära.

Enkelt att sätta upp

Om det är någonting som kan störa familjefriden så är det bråk om hur någonting ska göras. Det kan handla om allt från att sätta ihop möbler till att sätta upp ett tält. För att undvika bråk bör du därför kolla upp hur enkelt det är att sätta upp tältet innan du köper det. Alla tält i vår topp tre är enkla att sätta upp eftersom det är en mycket viktig faktor.

Rent säkerhetsmässigt och funktionsmässigt är det också viktigt med en enkel uppsättning. Du vill inte att taket ska rasa in för att ni gjort fel eller att tältet ska blåsa bort när ni inte är i det. Välj gärna ett tält med bra monteringsanvisningar eller där du lätt kan hitta en video som visar exakt hur det sätts upp. På så sätt får ni snabbt tältet på plats utan bråk och kan roa er med annat istället.

Kvalitet och pris

Kvalitet och pris hänger ofta ihop men det finns även lågprisprodukter som håller en hög kvalitet. Urbergs Tipi Tent som hamnade på vår andra plats är ett bra exempel på det. Priset är betydligt lägre än på de övriga tälten och det är ändå ett högkvalitativt val som håller vätska ute på ett bra sätt. Om du ska tälta under tuffa förhållanden är det viktigt att välja ett tält som har en hög vattenpelare för att undvika att det läcker vid häftigt regn och blåst.

Priset är också en faktor som är viktig för många – det är inte alla som har råd att lägga över 10 000 kronor på ett tält. Det är vår testvinnare som kostar mest och det är det enda tältet i vår topp tre som kostar över 10 000 kronor. Tipi-tältet kostar lite över 3 000 kronor medan det största tältet ligger på runt 7 000 kronor. De är alla mycket bra tält som vi rekommenderar.

Familjetält - Vanliga frågor och svar

Nej det är inte ett måste. Många familjetält har separata sovrum för att det ska ges mer avskildhet och kännas mer som ett ”hem”, men det finns också de familjetält som enbart består av ett enda stort rum. Bägge delarna har sina för- och nackdelar och det viktigaste är att du väljer det som passar dig.

Vikten varierar stort beroende på vilken modell av familjetält du väljer att köpa. Det finns de familjetält som bara väger runt 5 till 10 kg men det finns också de med en vikt på 45 kg. Vanligast är dock att vikten ligger mellan 20 och 35 kg. Ju mer funktioner desto högre blir vikten.

Antalet personer som kan sova i ett familjetält varierar också beroende på vilken variant du väljer. I vårt testresultat finns två tält som rymmer fem personer och ett som rymmer sex personer. På marknaden finns det dock familjetält som rymmer så många som åtta personer men även de med plats för färre än fem stycken.

Ja vissa familjetält kan användas året runt men det beror helt på vilket du väljer. Några är anpassade bara för att användas på sommaren men det finns också familjetält som klarar av tuffare förhållande. Du bör därför hålla utkik efter ett tält som kan användas under de årstider du tänker tälta.

Sammanfattning gällande bästa familjetältet

När du ska välja det familjetält som är bäst för just dig och din familj bör du tänka igenom en del aspekter så som pris, rymlighet, kvalitet, vattentålighet och hur lätt det är att sätta upp. Ovan har vi valt ut topp tre på marknaden som alla är mycket bra val och där bäst i test må ha ett högt pris men det är väl värt investeringen. Om du har frågor eller funderingar kan du kommentera nedan så svarar vi så snart vi kan.

Testjakts lista över de bästa familjetälten

  1. Bäst i test – Outwell Knightdale 5pa
  2. Bästa budget – Urberg Tipi Tent
  3. Bästa mellanklass – Coleman Mackenzie Blackout 6

Vår testvinnare är verkligen marknadens Rolls Royce av familjetält med ett vattentätt golv och två sovrum. Det blir dessutom väldigt kompakt när det packats ihop. Det är en värdig vinnare som förtjänar vår första plats. Nummer två är vårt budgetval och det är ett mycket bra val för dig som inte vill gräva hål i plånboken. Vår tredjeplatstagare är ett stort sexmannatält som är riktigt snyggt och av bra kvalitet. Alla tält på vår topplista är mycket bra val för dig som vill ha ett familjetält.

Referenser

Förutom att testa olika tält för att utse de bästa alternativen har vi även kollat användarrecensioner och omdömen för att se vad andra upplevt för för- och nackdelar med tälten. Utöver det har vi inhämtat information om tälten från de företag som skapat dem; Outwell (https://www.outwell.com/sv-se), Urberg (http://www.urbergskandinavien.se/) och Coleman (https://www.coleman.com/tents.html). Det är viktigt för oss att vara öppna med var vi hämtat information ifrån för att du ska kunna känna dig trygg när du tar del av vårt testresultat gällande bästa familjetältet.

Lämna en kommentar