Bästa Familjetälten För Familjeäventyr (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilket familjetält som är bäst i test enligt vår testpanel!

Är du på jakt efter det bästa familjetältet på marknaden? I vårt familjetält test lär vi dig mer om vad du ska hålla utkik efter och vi har också valt ut de tre bästa produkterna. Vinnare i vårt test av familjetält blev Nevada 5pa från Outwell tack vare dess rymlighet och funktioner som gör att det kan varieras till att passa just er familj. Att campa med familjen blir smidigt med det här tältet som dessutom kommer i en praktisk, kompakt bärväska.

Vad krävs då av det bästa familjetältet på marknaden? Ett familj tält ska gärna vara enkelt att sätta upp för att husfriden ska bevaras och det ska givetvis ha plats för att alla i familjen ska känna sig bekväma. Det finns tält i varierande storlek för att inrymma familjer i alla storlekar – vår testvinnare är ett tält lämpat för fem personer vilket även tältet på andraplatsen är. Tredjeplatsen kneps av ett tält som rymmer en familj på sex personer. Läs mer om vår topp tre nedan.

Marknadens tre bästa familjetält för den äventyrliga familjen

Vi har testat och jämfört de tre bästa familjetälten så att du ska ha de bästa förutsättningarna för en trevlig utflykt med familjen!

1. Vinnare och bäst i test blev Outwell Nevada 5pa

Fördelar

 • Slitstarkt och vattentätt
 • Enkelt att montera
 • Extra sidodörr

Nackdelar

 • Högt pris

Specifikationer

Mer om Outwell Nevada 5pa

Outwell Nevada 5pa är testvinnare i vårt test för att hitta det bästa familjetältet. Även om det är ett dyrt tält är det väl värt priset med tanke på hur bra det är. Det har ett insytt golv av polyeten och är helt vattentätt. För att vara extra slitstarkt är alla utsatta ställen förstärkta. Ventilationen är riktigt bra vilket ger en behaglig temperatur när ni vistas inne i tältet oavsett väderleken utanför.

Det här tältet har tre rum varav två med födel används som sovdelar. Det har stora fönster som är tonade vilket ger skydd mot stark sol. Det är även enkelt att uppföra tack vare sitt Floating Guyline System. Vi gillar också att innerväggarna har nätfickor där du kan förvara småsaker på ett säkert och praktiskt sätt. I tältets allrum kan du stå upprätt såvida du inte är längre än 2,30 meter. Det är också mycket fördelaktigt att tältet kan packas i en komprimerbar bärväska som ger det en mycket kompakt storlek.

Tältet har två sovrum längst in med plats för fem personer, ett allrum i mitten som kan användas till förvaring eller matdel. Tältet har även en sidodörr för enkel tillgång till allrummet. Innerdörren öppnas och stängs smidigt och tyst med hjälp av magneter vilket är perfekt om barnen ligger och sover och ni vill smyga till allrummet. Både innertältet och yttertältet har kabelgenomföringspunkter.

2. Tvåa blev Urberg 4-person Tunnel Camping Tent

Fördelar

 • 4 personer
 • Enkelt att sätta upp
 • Bra pris

Nackdelar

 • Endast en ingång

Specifikationer

Mer om Urberg 4-person Tunnel Camping Tent

På andraplats i vårt test för att hitta det bästa familjetältet hittar du budgetalternativet tunneltält från Urberg. Det har en snygg design precis som en tipi, alltså ett indiantält. Det är enkelt att sätta upp med sin mittstång av stål och 16 tältspik. Dessutom väger det bara runt fem kilo vilket gör det lätt att bära med sig om ni till exempel är ute på vandring. Det har en snygg grön färg som smälter in väl i omgivningen.

Urberg 4-person Tunnel Camping Tent har plats till fyra personer som alla sover i samma rum. Det kan både vara mysigt och jobbigt men med tanke på tältets låga pris kan du inte förvänta dig en jätteavancerad uppbyggnad. Vattenpelaren på ytterduken är 3 000 mm medan den på golvet är 10 000 mm. Yttertältsväven är tillverkad av polyester med en polyuretanbeläggning och detsamma gäller för golvet. Dock är golvet nästan dubbelt så tjockt som väggarna.

Ventilationen i tältet är bra året runt tack vare de fyra stora ventilationsöppningarna i toppen och myggnätet i dörren. Ytterväven är inte flamskyddad så ni ska inte elda inne i tältet eftersom det då kan börja brinna. Om du är ute efter ett bra budgettält med bra ventilation och som står emot mycket vatten är det här ett mycket bra val. Det blir dessutom enkelt att få barnen att vilja sova i ett indiantält.

3. Bergans Wiglo® Lt V.2 6-pers Tent kom på en tredjeplats

Fördelar

 • Lätt uppsättning
 • Extra takhöjd
 • Panoramafönster med lock

Nackdelar

 • Hög vikt

Specifikationer

Mer om Bergans Wiglo® Lt V.2 6-pers Tent

Wiglo® LT 6-pers Tent från Bergans är verkligen ett familjetält som imponerar. Detta robusta tält är byggt för att klara av alla typer av väderförhållanden och har gott om plats för hela familjen med packning. Tillverkat i slitstarkt ripstop nylon, kan du vara säker på att det kommer att hålla dig och din familj skyddade och bekväma under alla förhållanden.

Det finns mycket att uppskatta med detta tält. Tack vare den stora huvudöppningen framtill och två mindre öppningar i sidorna, kan du enkelt komma in och ut ur tältet utan att behöva klättra över varandra. Dessutom finns det gott om ventilationsöppningar som säkerställer optimalt luftflöde, vilket är speciellt viktigt på varma sommardagar. Alla öppningar är utrustade med myggnät för att hålla oönskade insekter ute.

Innertältet är också välutrustat med invändiga utrustningsfickor för att hålla dina personliga föremål organiserade och på plats. Tältet har även stormmattor och många stormlinor, vilket gör det stabilt och säkert även under blåsiga förhållanden.

Sammanfattningsvis är Wiglo® LT 6-pers Tent från Bergans ett toppval för familjer som söker ett rymligt och pålitligt tält. Det är välbyggt och har många funktioner som ökar både komfort och säkerhet. Om du vill ha ett tält som du kan lita på i alla förhållanden, är detta det rätta valet för dig.

Köpguide för att hitta det bästa familjetältet

Det finns en del saker du bör tänka på innan du väljer ett familjetält för att du ska bli nöjd med ditt köp. Vi har tänkt gå igenom de allra viktigaste aspekterna här nedan för att du ska få koll på vad som är viktigt. En av de viktigaste faktorerna vid köp av vilket tält som helst är vattentåligheten – ingen vill vakna i ett vått tält som har läckt in vatten hela natten.

Storleken och rymligheten är en annan viktig faktor som givetvis är beroende på hur stor familj ni är. Vill ni ha separata rum för vuxna och barn eller räcker det med ett gemensamt rum? Monteringen är också viktig – är tältet enkelt att sätta upp? Om det är svårt leder det enkelt till bråk mellan de som sätter upp det. Kvaliteten och priset på tältet är också viktigt när du ska göra ditt val.

Bäst i test familjetält hos oss på Testjakt.se!
Bäst i test familjetält hos oss på Testjakt.se!

Vattentålighet

När ett tygs vattentålighet testas brukar det anges som vattenpelare och det kan skilja sig stort mellan olika varianter. Tälten i vårt test har relativt hög vattenpelare men det är inte alla tält som har det. Ytterduken och golvet brukar dessutom ha olika värden – då golvet kan behöva bättre skydd. Vanligtvis ligger vattenpelaren på 2 000 till 6 000 mm på tyget på ett tält och ju högre den är desto bättre.

Vattenpelaren innebär inte att det måste ligga flera meter vatten på tyget utan blåst och kraften som slår vattnet mot tältduken kan vara tillräckligt för att det ska tränga igenom. Det är därför bättre att välja ett tält med hög vattenpelare. Tälten i vårt test har från 3 000 till 4 500 mm i vattenpelare för sina yttertyg och tältet på andraplats har en vattenpelare på hela 10 000 mm på golvet.

Rymlighet

Det är viktigt att tältet är rymligt nog för din familj och om du önskar att kunna stå raklång i tältet bör du kontrollera om det är möjligt innan du gör ditt inköp. Många familjetält har separata sovrum och allrum men det finns också de som bara består av ett rum. Ska ni tälta med små barn kan det vara bra att sova i samma rum men om ni har tonåringar kan separata sovrum vara smart.

Storleken är kanske inte den viktigaste faktorn men det är värt att tänka på när du ska välja tält – lite extra utrymme är alltid bra för att all packning ska få plats Storleken på tältet när det är nertaget är också en aspekt som spelar roll liksom dess vikt. Det ska helst packas i en kompakt väska och om du ska gå långt bör det inte vara så tungt att bära.

Enkelt att sätta upp

Om det är någonting som kan störa familjefriden så är det bråk om hur någonting ska göras. Det kan handla om allt från att sätta ihop möbler till att sätta upp ett tält. För att undvika bråk bör du därför kolla upp hur enkelt det är att sätta upp tältet innan du köper det. Alla tält i vår topp tre är enkla att sätta upp eftersom det är en mycket viktig faktor.

Rent säkerhetsmässigt och funktionsmässigt är det också viktigt med en enkel uppsättning. Du vill inte att taket ska rasa in för att ni gjort fel eller att tältet ska blåsa bort när ni inte är i det. Välj gärna ett tält med bra monteringsanvisningar eller där du lätt kan hitta en video som visar exakt hur det sätts upp. På så sätt får ni snabbt tältet på plats utan bråk och kan roa er med annat istället.

Kvalitet och pris

Kvalitet och pris hänger ofta ihop men det finns även lågprisprodukter som håller en hög kvalitet. Urbergs Tipi Tent som hamnade på vår andra plats är ett bra exempel på det. Priset är betydligt lägre än på de övriga tälten och det är ändå ett högkvalitativt val som håller vätska ute på ett bra sätt. Om du ska tälta under tuffa förhållanden är det viktigt att välja ett tält som har en hög vattenpelare för att undvika att det läcker vid häftigt regn och blåst.

Priset är också en faktor som är viktig för många – det är inte alla som har råd att lägga över 10 000 kronor på ett tält. Det är vår testvinnare som kostar mest och det är det enda tältet i vår topp tre som kostar över 10 000 kronor. Tipi-tältet kostar lite över 3 000 kronor medan det största tältet ligger på runt 7 000 kronor. De är alla mycket bra tält som vi rekommenderar.

Sammanfattning gällande bästa familjetältet

När du ska välja det familjetält som är bäst för just dig och din familj bör du tänka igenom en del aspekter så som pris, rymlighet, kvalitet, vattentålighet och hur lätt det är att sätta upp. Ovan har vi valt ut topp tre på marknaden som alla är mycket bra val och där bäst i test må ha ett högt pris men det är väl värt investeringen. Om du har frågor eller funderingar kan du kommentera nedan så svarar vi så snart vi kan.

Testjakts lista över de bästa familjetälten

Vår testvinnare är verkligen marknadens Rolls Royce av familjetält med ett vattentätt golv och två sovrum. Det blir dessutom väldigt kompakt när det packats ihop. Det är en värdig vinnare som förtjänar vår första plats. Nummer två är vårt budgetval och det är ett mycket bra val för dig som inte vill gräva hål i plånboken. Vår tredjeplatstagare är ett stort sexmannatält som är riktigt snyggt och av bra kvalitet. Alla tält på vår topplista är mycket bra val för dig som vill ha ett familjetält.

Vanliga frågor om familjetält

Måste ett familjetält ha separata sovrum?

Nej det är inte ett måste. Många familjetält har separata sovrum för att det ska ges mer avskildhet och kännas mer som ett ”hem”, men det finns också de familjetält som enbart består av ett enda stort rum. Bägge delarna har sina för- och nackdelar och det viktigaste är att du väljer det som passar dig.

Hur mycket väger ett familjetält?

Vikten varierar stort beroende på vilken modell av familjetält du väljer att köpa. Det finns de familjetält som bara väger runt 5 till 10 kg men det finns också de med en vikt på 45 kg. Vanligast är dock att vikten ligger mellan 20 och 35 kg. Ju mer funktioner desto högre blir vikten.

Hur många personer kan sova i ett familjetält?

Antalet personer som kan sova i ett familjetält varierar också beroende på vilken variant du väljer. I vårt testresultat finns två tält som rymmer fem personer och ett som rymmer sex personer. På marknaden finns det dock familjetält som rymmer så många som åtta personer men även de med plats för färre än fem stycken.

Kan ett familjetält användas året runt?

Ja vissa familjetält kan användas året runt men det beror helt på vilket du väljer. Några är anpassade bara för att användas på sommaren men det finns också familjetält som klarar av tuffare förhållande. Du bör därför hålla utkik efter ett tält som kan användas under de årstider du tänker tälta.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 13/05/2023 •  15 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test