Bästa Enmanstälten För Äventyr (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka enmanstält som är bäst i test enligt vår testpanel!

Att bege sig ut på vandring i skog och natur är för många ett sätt att slappna av och ladda batterierna. Något som går hand i hand med vandring är camping. Skulle du vilja campa själv så finns det tält som är tillverkade för endast en person att använda, nämligen så kallade enmanstält.

Ett enmanstält är helt enkelt ett tält för en person. Dessa tält lämpar sig för de flesta typer av camping. Många av tälten är designade för att klara av åtminstone tre av årets fyra säsonger, vilket gör att du kan campa när du vill. Ofta väger tälten väldigt lite och har slittåligt material.

Hur vet du vilket enmanstält som passar dig bäst och hur mycket är du villig att spendera? I den här artikeln kommer du att få svar på dessa frågor. Det finns tält i olika prisklasser och med olika kvalitet. Det som är gemensamt för enmanstälten är att de är tillräckligt stora för en person och eventuell packning.

Marknadens fem bästa enmanstält

I den här artikeln kommer de fem bästa enmanstälten att listas. Vinnaren i det här bäst i testet är Exped Orion. Detta är ett tält som erbjuder det mesta som kan erbjudas av ett enmanstält. På en andra plats kommer Hubba NX från tälttillverkaren MSR. Det här tältet kommer på en andra plats då det är en toppsäljare när det gäller enmanstält.

Utöver de två första enmanstälten som nämndes här ovan finns det tre till som är med i listan. Dessa är Terra Novas Zephyros Compact I, Hillebergs Enan och Jack Wolfskin Exolight I. Zephyros Compact I kommer på tredje plats men rankas som bästa premium produkt. Tältet är dyrt, men det kommer med många kvaliteter. Ett exempel är den låga vikten på 1 200 gram.

1. Vinnare och bäst i test blev Exped Orion

Fördelar

 • Ett tält för alla fyra säsongerna
 • Stort utrymme
 • Fungerar för 1 person eller 2 personer

Nackdelar

 • Tältet är ganska dyrt
 • Det väger ganska mycket

Specifikationer

Mer om Exped Orion

Från Exped kommer ett enmanstält som heter Orion 2. Tältet är väldigt stadigt trots sin låga vikt. Exped har valt att tillverka tältets väggar i materialen nylon och silikon och till tältets golv har man valt använda sig av materialet polyuretan. Tältets utformning gör det möjligt för dig att förvara dina saker inne i tältet.

Orion 2 från Exped är ett tält som fungerar för 1-2 personer och som är tillverkat för att klara av årets alla fyra säsonger. Tältet är utformat med en stor entré och du har möjlighet att öppna absiden om du vill njuta av utsikten vid fint väder. Vela I Extreme är ett tält för en person med bra kvalitet, mycket utrymme och har en låg vikt.

Perfekta enmanstältet

Exped Orion tält är designat med användaren i åtanke och det är inte svårt att förstå varför tältet blivit bäst i test. Tältet är tillverkat för att klara av årets alla säsonger, vilket gör att du kan använda tältet när du vill. Skulle du vilja ha en matta i tältet så passar en matta från Exped i det här tältet och det kan ge dig bättre komfort.

2. Tvåa blev MSR Hubba NX

Fördelar

 • Välventilerat.
 • Tältet är väger väldigt lite.

Nackdelar

 • Klarar bara tre av årets säsonger.
 • Är ganska stort när det är ihop packat.

Specifikationer

Mer om MSR Hubba NX

Hubba NX från MSR är ett tält som är en toppsäljare. Tältet har en låg vikt vilket gör det lätt att bära med sig under vandringar. Att Hubba NX är ett av de bästa enmanstält på marknaden är inte svårt att förstå. Tältet har plats för både dig och för förvaring. Dessutom är tältet inte extremt dyrt.

Enmanstältet Hubba NX från MSR har i enmanstält test visat sig vara väldigt populära. Det här är ett tält som passar perfekt för en person och dennes packning. Tältet är väldigt lätt och blir mycket litet när det packas ihop vilket gör att det är enkelt att bära med sig när det inte används.

En toppsäljare

Hubba NX från MSR är ett tält som är väl designat och väl utformat. Tältet har en symmetrisk utformning vilket lämnar utrymme för både förvaring och matlagning. Man har valt att ha stora partier av nät inuti i tältet vilket gör att det är välventilerat. Det är möjligt att rulla upp tältets öppning en bit för att få ännu bättre ventilation. Du kan rulla upp öppningen även om det regnar.

Det är mycket enkelt att både montera upp och ner tältet. Tältet är mycket lätt och väger endast 1 290 gram och det är dessutom litet när det är ihop packat, vilket gör det lätt att bära med sig. Hubba NX från MSR är designat för att klara av tre av årets fyra säsonger.

3. Urberg1-person UL

Fördelar

 • Solotält, perfekt för vandringen, cyklingen eller andra äventyr
 • Enkelt att slå upp
 • Låg vikt,1380 gram
 • Tåler bra med regn och blåst

Nackdelar

 • Användare saknar fler ventilationsluckor

Specifikationer

Mer om enmanstält Urberg 1-person UL

Urbergs 1-persons tält, UL, utgör den ideala följeslagaren för ensamvandraren som prioriterar lättviktighet över utrymme. Det överraskar med en genomtänkt design som enbart kräver en stång för att resas, supersmidigt vilket uppskattas och benämns av nöjda användare!

Fastställda stänger i hörnen ger extra höjd i innertältet. Vid ingången finner du en kompakt förstuga som smidigt rymmer din utrustning, utan att inkräkta på innertältets utrymme. För extra bekvämlighet kan du överväga att komplettera med en tarp för att utöka ditt skyddade område vid matlagning och som skydd mot väder och vind.

1-manstältet har YKK-dragkedjor och myggnät vid ingången för behagliga turer. Med en enstaka aluminiumtältpinne som väger 208 gram är detta tältet ett måste för den som beaktar packviktens betydelse. Totalt väger tältet enbart 1,3 kg.

Bästa budget enmanstältet

Zephyros Compact I är ett tält från tälttillverkaren Terra Nova. Tältet är utformat för att passa en person. Terra Novas tält har en låg vikt på bara 1 570 gram trots att det är tillverkat av robust material för att klara av tre säsonger per år. Det är mycket enkelt att montera ihop och isär tältet. När du inte använder tältet är det lätt att bära med sig.

Tältet Laser Compact I från Terra Nova är tåligt enmanstält som kommer till ett förmånligt pris. Det här tältet passar såväl dig som nybörjare som dig som är en van campare. Tältet kostar inte speciellt mycket men är ändå väldigt tåligt, vilket gör det här till det perfekta tältet att börja med.

4. Hilleberg Akto

Fördelar

 • Väger endast 1 700 gram.
 • Väldigt tåligt och robust.

Nackdelar

 • Dyrt

Specifikationer

Mer om Hilleberg Akto

Från tälttillverkaren Hilleberg kommer tältet Akto. Det här är tältet för dig som söker ett enmanstält av yttersta kvalitet. Tältet har en låg vikt på endast 1 700 gram och ihopvikt tar tältet väldigt liten plats. Yttertältsväven  är oerthört stark och tillverkad av den starka ytterväven Kerlon 1200. Konstruktionen är väldigt lätt men stark. Kerlon 1200 och 9 mm tältstänger gör Akto allra mest lämplig för användning på rörliga expeditioner där du behöver slår upp/ ta ned tältet varje dag. Det passar för alla typ av kliamt och väderförhållande, även polarexpeditioner.

Hillebergs enmanstält Akto rankas som bästa premium produkt. Det finns många anledningar till att det rankas som premium. Två av dessa är att tältet väger extremt lite, vilket gör det lätt att bära med sig när det inte används. Det andra är att det är rätt dyrt jämfört med de andra enmanstälten. Du ska dock inte avskräckas av priset då du får ett enmanstält väl värt priset! Kvalitet kostar!

5. Jack Wolfskin Exolight I

Fördelar

 • Tål kraftigt regn och blåst.
 • Enkel att montera.

Nackdelar

 • Ganska högt pris.
 • Högre vikt än andra enmanstält.

Specifikationer

Mer om Jack Wolfskin Exolight I

Från tälttillverkaren Jack Wolfskin kommer ett enmanstält som heter Exolight I. Det här är ett lätt tält som är anpassat för en person som är enkelt att använda och som tål mycket väder och vind. Tältet kommer med inbyggd öppningar för bra ventilation, myggnät och dessutom ett förvaringsfack i taket.

Exolight I från Jack Wolfskin har en vikt på 1 480 gram och är därför väldigt enkel att bära med sig. När tältet inte är monterat så förvaras det i en påse med en rull-topp. Det här är ett enmanstält tillverkat i materialen nylon och polyamid. Som beläggning har man valt att använda silikon.

Perfekt för hårdare väder

För dig som tycker om att campa i alla olika väder är det här ett tält för dig. Exolight I från Jack Wolfskin är ett enmanstält som är designat för att klara mycket hårt väder. Tältet klarar både hårt regn och vindar med hastigheter på upp till 80 kilometer i timmen. Även vid hårt regn och hård blåst kommer innertältet att hålla dig torr.

Inner- och yttertälten sitter ihop vilket gör att monteringen av enmanstältet Exolight I från Jack Wolfskin går både smidigt och snabbt. I taket på tältet hittar du ett extra förvaringsutrymme. Tältet har en välplanerad ventilation med ventilationsöppningar och myggnät. Om det regnar eller blåser kan du enkelt stänga för öppningarna som har myggnät.

Köpguide – hur du hittar det bästa enmanstältet för dig

Det är inte alltid lätt att veta vilken produkt man ska välja när det finns ett så stort utbud. Här följer en kort guide om vad du behöver tänka på när du ska välja det bästa enmanstältet för dig.

När det gäller enmanstält finns det tre saker att utgå från när man vill hitta det bästa tältet. Dessa är tältets vikt, vilka säsonger tältet tål och vilket pris tältet har.

Enmanstältet bör vara lätt

Det första du bör tänka på när du ska välja ett enmanstält är vad ska du använda det till och när. Olika användningsområden kommer med olika behov gällande enmanstält.

Om du är en person som tycker om att vandra och därmed byta campingplats ofta så är tältets vikt av stor betydelse. Ju mindre tältet väger desto lättare är det att bära med sig.

Det ska inte vara jobbigt att campa och vandra. Välj därför ett tält som har en ganska låg vikt. Det gör att både vandringen och campingen blir lättare att genomföra.

Bäst i test enmanstält hos Testjakt!
Bäst i test enmanstält hos Testjakt!

Enmanstält för rätt säsong

Den andra saken som är viktig för dig att tänka på när det gäller vilken typ av tält som passar dig bäst är när du ska använda tältet.

Många tält kan användas för tre eller fyra av årets säsonger. Ska du campa under de varmare perioderna räcker det med ett tält som tål tre säsonger.

Vill du däremot även campa under de kallaste månaderna på året är det viktigt att välja ett tält som tål alla fyra av årets säsonger.

Enmanstält i rätt prisklass

Den tredje saken som är viktig för dig att tänka på är hur mycket eller lite som du är villig att spendera på ett tält.

Börja med att bestämma en budget du är bekväm med att spendera. Kolla därefter igenom de olika alternativen av tält som passar den valda budgeten.

Se till att kolla på tält som har de kvaliteter som du söker. Det finns tält i alla prisklasser och ibland kanske du får kompromissa lite när det gäller pris eller vilka kvaliteter tältet måste ha.

Användning av enmanstält

Ett enmanstält är ett tält som är utformat att passa för en person. Många enmanstält är mycket lätta och är därför enkla att bära med sig under till exempel en vandring.

Enmanstält finns i olika modeller så som kupoltält eller tunneltält. Tälten kommer i olika storlekar och med olika vikt. Det skiljer sig lite mellan vilket material man har valt att tillverka tältet i.

Många av enmanstälten erbjuder en ganska hög komfort trots att de är väldigt små. I många av tälten finns det också möjlighet att förvara sina saker, antingen i eller utanför innertältet.

Vanliga frågor om enmanstält

Vad innebär det när det står att ett tält klarar av till exempel tre säsonger?

När det står att ett tält klarar av tre säsonger innebär det att tältet går att använda under tre av årets fyra säsonger.

Finns det tält som är designade för att kunna rymma bara en person?

Ja, det finns tält som är utformade för att passa bara en person. Dessa tält kallas för enmanstält.

Hur ska jag kunna veta vilket tält som är det bästa valet av tält för min del?

För att kunna välja det mest optimala tältet för dig är det viktigt att du vet vad du förväntar dig av tältet.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 11/09/2023 •  15 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test