Bästa Cykeldatorerna För Färdanalys (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilken cykeldator för seriösa cyklare som är bäst i test enligt vår testpanel!

En cykeldator är både bra och praktiskt att ha när du ska ut och cykla. I den här artikeln kommer vi att jämföra och utse topp tre bästa cykeldatorn på marknaden. En bra cykeldator har en inbyggd GPS och visar hastighet, sträcka och kadens samtidigt som den hjälper dig att planera in rutter i förväg, den ska även visa puls om du använder ett pulsband.

För en fullständig recension på våra topp tre bästa cykeldatorer är det bara att fortsätta att läsa denna artikel.

Marknadens tre bästa cykeldatorer

Vi har testat och jämfört de tre bästa cykeldatorerna så att du får bäst statistik på dina cykelturer.

1. Vinnare och bäst i test blev cykeldatorn Wahoo Fitness Elemnt Roam

Fördelar

 • 2,7 tums färgdisplay med grym bild
 • Lång batteritid
 • GPS och Barometer
 • Helt trådlösa överföringar av data
 • Strava, Best Bike Split, Komoot, and Ride with GPS

Nackdelar

 • Ej vattentät

Specifikationer

Mer om Wahoo Fitness Elemnt Roam

Wahoo Fitness Elemnt Roam är vår vinnare och bäst i test cykeldator när vi lägger ihop alla intryck och pris. Den här modellen har en inbyggd GPS och fungerar med hastighet, effektmätare- och kadenssensorer. Datorn har massor av användbara funktioner för din cykeltur. Det är helt enkelt den perfekta partnern för landsvägscykling och mountainbike. Wahoo Fitness Elemnt Roam kommer med Strava live segments, den säger till när du börjar att närma dig en av dina stjärnmärkta sträckor, den ger data i realtid och visar hur du presterar under turens gång. Den visar även resultatet när du avslutat din sträcka.

En bra cykeldator ska alltid ha en inbyggd GPS, allt annat är lite slöseri med pengar eftersom de billigaste datorerna använder sig av gammal teknik som inte är i närheten av en modern GPS. Givetvis kommer Wahoo Fitness Elemnt Roam med en inbyggd GPS och barometer och med hjälp av det kan du mäta distans, hastighet, lutning och höjd vart du än är i världen. Till din Wahoo Fitness Elemnt Roam tillkommer även en sensor som mäter din puls. Pulsen är den indikator som visar på hur hårt du belastar din kropp och med pulsträning kan du få en effektivare träning.

Med sin extra långa batteritid på över 17 timmar klarar cykeldatorn från Wahoo de allra flesta träningstillfällena. Den erbjuder även något som heter smart-notiser där du kan hålla dig uppkopplad under cykelturen. Den har även en LED-lampa längst fram vilket förbättrar säkerheten. Den här cykeldatorn är tillverkad för att hålla och har ett ytterlager gjort i kolfiberstil. Wahoo Fitness Elemnt Roam är en cykeldator trådlös och passar dig som vill ha en bra cykeldator för en rimlig slant men ändå med den senaste tekniken inom cykeldatorer.

2. Tvåa blev Garmin Edge som bästa premium-alternativ

Fördelar

 • Meddelande från cyklist till cyklist
 • Upp till 20h batteritid
 • Smart uppkoppling

Nackdelar

 • Kostar mer än övriga

Specifikationer

Mer om Garmin Edge 830

Garmin Edge 830 Bundle är vår premium dator och den kommer på andra plats vårt test. Den här datorn har allt och det kanske dess saftiga prislapp vittnar om. Garmin är kända för sin kvalitet och det är ett märke vi varmt rekommenderar till våra läsare. Garmin Edge 830 Bundle kommer med den senaste tekniken och har inbyggd GPS, WiFi och bluetooth. Den kommer även med den senaste tekniken inom navigering och är kompatibel med hela deras utbud av tillbehör. Du kan också beräkna din rutt och se hur andra som använder en Garmin cykeldator cyklar.

En annan bra funktion är cyklist-till-cyklist, vilket innebär att du kan skicka meddelanden direkt från din cykeldator till andra cyklister som är med och kör i ditt team. Du slipper med andra ord allt krångel som en mobiltelefon tillför när du är ute och cyklar. Givetvis kommer även denna cykeldator med en funktion så att du kan svara på meddelanden och telefonsamtal med förinställda svar. Garmin Edge 830 Bundle hjälper dig att hålla koll på din träning och övervakar din återhämtning. Det finns en mängd specifikationer som vi inte får plats med i denna recension och vi kan starkt rekommendera Edge från Garmin.

3. Cykeldatorn Sigma Pure GPS – budget kom på en tredjeplats

Fördelar

 • Enkel design
 • GPS

Nackdelar

 • Saknar vissa funktioner för den avancerade cyklisten

Specifikationer

Mer om cykeldatorn Sigma Pure GPS

Sigma Pure GPS är vårt budgetval och hamnar på plats tre i vårt test. Datorn från Sigma är betydligt billigare än de andra två cykeldatorerna i testet men det betyder inte att datorn från Sigma är dålig. Den kommer precis som de andra två med en inbyggd GPS där du kan planera eller utvärdera rutter. Den har 13 olika funktioner och displayen visar höjddata och har en lätt kompassnavigering som visar alla riktningar. Med hjälpa av GPS-funktionen kan du enkelt utvärdera ditt pass i Data Center eller Sigma Link-appen eller varför inte dela med ett nätverk?

Sigma Pure GPS är enkel att montera på cykeln och driften av datorn likaså. Den behöver ingen sensor på hjulet eller pedalen för att mäta hastigheten du cyklar i utan det ordnar GPS:en. Den klarar även av att mäta kadens och puls. Sigma Pure GPS passar perfekt till dig som vill ha en dator med GPS till ett mycket rimligt pris. Vill du att displayen ska visa träningsspecifik data hela tiden bör du titta på en av de andra två modellerna i vårt test, annars kan vi starkt rekommendera cykeldatorn från Sigma till våra läsare.

Bästa cykeldatorn – Köpguide

Det finns som sagt en mängd olika cykeldatorer från en mängd tillverkare på marknaden och det kan vara svårt och knepigt att välja en om det är första gången. Först bör du tänka ut vilka funktioner du vill ha på din cykeldator, vad är det som är viktigt för just dig. Har den alla funktioner som du vill ha? En del vill ha en större display som visar mycket information samtidigt medan andra kanske nöjer sig med en liten display som endast visar hastighet och hur långt du har cyklat.

Oavsett vad du väljer för cykeldator är det väldigt viktigt att du gör lite efterforskningar och läser diverse recensioner och kundutlåtanden innan du tillslut väljer vilken dator du ska köpa. GPS är mer eller mindre ett måste och det känns som om de modeller som använder äldre teknik som endast mäter hastighet och hur långt du cyklar är bortkastade pengar. Lägg hellre lite mer pengar på en modern cykeldator som har flera funktioner, du kommer inte att bli besviken i längden det lovar vi dig.

Bäst i test cykeldatorer hittar du hos oss på Testjakt.se!
Bäst i test cykeldatorer hittar du hos oss på Testjakt.se!

Välj en dator med inbyggd GPS

De absolut billigaste cykeldatorerna har ingen inbyggd GPS utan de mäter hastighet och längd med hjälp av en sensor på hjulet. Den känner av hur många varv hjulen snurrar och räknar på så sätt ut din hastighet och hur långt du cyklar. Denna äldre metod är inte lika träffsäker. Vi rekommenderar inte att du använder dig utav en sådan modell utan lägg hellre lite mer pengar på en med inbyggd GPS. Med en GPS blir hastighet och längd exakt och du får en mycket bättre insyn i din cykling.

Du kan även följa upp sträckan efteråt och gå igenom hur och vart du har cyklat. Det är väldigt intressant att kolla upp sin data efter att du är klar med sträckan. Du får även information om höjdskillnader och du kan jämföra mot samma sträcka tidigare och se om du har gjort några framsteg. Det kan vara väldigt användbart om du till exempel försöker förbättra dig i en svår backe. En dator med inbyggd GPS kostar någonstans från 1 200 till 7 000 kronor och passar allt från motionärer till proffs.

Pulsband

Ett annat väldigt bra verktyg är ett pulsband som är mycket effektivt att använda sig av och du får en helt annan uppfattning om hur mycket energi du gör av med och hur tufft ditt träningspass har varit. Med den informationen kan du ta reda på hur mycket energi du gjort av med under passet och du kan även få hjälp med återhämtning i en del fall. Du kan också se din puls under sträckan och på så sätt kan du planera hur du vill lägga upp den.

Att hålla koll på sin puls när du tränar eller under loppet är av stor vikt. Om du vet var din maxpuls ligger någonstans kan du lägga upp hela loppet bara med hjälp av att hålla koll på pulsen. Du vill inte ligga på max för länge för då kan du gå in i väggen fullständigt och kanske inte klarar av att slutföra sträckan. Vi rekommenderar därför som vi tidigare sagt att du köper en cykeldator som har en inbyggd GPS med alla de nödvändigaste och senaste funktionerna.

Planera rutt

Vi rekommenderar även att du köper en cykeldator som du kan planera din rutt i. Att kunna sitta hemma innan och planera vilken sträcka du ska ta och sedan bli tillsagd när du ska svänga eller köra rakt fram i till exempel en rondell är magiskt och underlättar väldigt mycket vid långa sträckor. Med denna funktion får du även möjligheten att hålla kolla på de andra cyklisterna i din grupp vilket kan komma väl till hands vid en punktering eller något annat som gör att du hamnar på efterkälken.

De lite dyrare modellerna ger så pass mycket mer än de billigare modellerna och har oftast en större skärm som gör att du kan se informationen tydligt och all information samtidigt. Du slipper också hålla på att trycka på en massa knappar för att få fram korrekt information vilket är bra ur en säkerhetssynpunkt. Du vill inte cykla på en landsväg och behöva lägga massor av tid och koncentration på att få fram rätt information. Det kan dessutom vara farligt att inte ha ögonen på vägen hela tiden.

Prisnivå och research

Cykeldatorer kommer i en mängd olika storlekar och pris från en rad olika tillverkare. Vi rekommenderar att du köper en dator från ett känt märke som Garmin, Polar eller Sigma för utmärkt kvalitet. Priset kan skilja sig från ett par hundralappar upp till 6 000 till 7 000 kronor, då får du en cykeldator i absolut världsklass med alla nya smarta funktioner som inbyggd GPS, WiFi och bluetooth. Om du endast behöver se basinformation när du cyklar kan du gå ner i pris och köpa en av de mindre, billigare modellerna.

Som med allt annat är det viktigt att göra research på det du ska köpa innan du faktiskt gör ett inköp så att du vet vad du får för dina pengar. Är du en avancerad eller professionell cyklist som cyklar mycket och långt kan det vara en bra idé att lägga lite extra pengar på en dator som faktiskt klarar av alla jobb som du är ute efter att den ska klara. Med de sagt kan endast du själv bestämma vilken cykeldator som passar bäst för just dig och dina ändamål.

Sammanfattning om våra testade cykeldatorer

Det finns massor av cykeldatorer att välja mellan på marknaden. Vi rekommenderar att du väljer en dator från en av de kända märkena som Polar eller Garmin. Kvaliteten på dessa datorer har visat sig vara väldigt hög och de kommer oftast med en massa extra tillbehör som till exempel cyklist-till-cyklist, smart uppkoppling, inbyggd WiFi och mycket mer. Gå igenom vilka funktioner du vill ha innan du börjar jämföra olika modeller på marknaden, på så sätt blir det mycket enklare för dig att hitta en som passar just dig.

Vanliga frågor om cykeldatorer

Finns det trådlösa cykeldatorer på marknaden?

Många av de nyare och bättre modellerna med en inbyggd GPS är ofta trådlösa. Du kan till exempel koppla upp dig till din smarttelefon för att se meddelanden medan du är ute på en cykeltur. Det går även att kommunicera med sensorer som sitter på cykeln, räkna dock med att den kommer att kosta en slant.

Vad är en cykeldator för något?

En cykeldator är en liten dator med display som monteras på cykeln och kan hjälpa dig mäta hastighet och hur långt du cyklar. De flesta nya modeller som kostar lite mer har en inbyggd GPS. Vi rekommenderar alla våra läsare att köpa en cykeldator med inbyggd GPS, de utan inbyggd GPS är inte värda pengarna.

Kadens och kraftmätning, går det att mäta med cykeldatorn?

Ja, det går bra men du behöver oftast köpa till extrautrustning som en sensor som placeras på pedalen och ger ditt tempo i tramptagen. När det kommer till kraftmätning så behöver du byta ut pedalerna till något som kan mäta din kraft i varje tramptag. Utrustningen är dyr och rekommenderas inte till motionärer utan lämpar sig mer till dig som tävlar.

Går det att planera rutter?

Med de dyraste och bästa cykeldatorerna kan du planera rutter. Planera din rutt hemma innan du ger dig iväg och för över den till cykeldatorn så är du redo att ge dig av. En del bättre modeller har även en inbyggd karta i datorn som underlättar och gör navigeringen ännu enklare tillsammans med den inbyggda GPS:en.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 17/02/2024 •  14 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test