Bästa Byggradio För Hantverkare & Musikälskare (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka byggradio/radioapparater för hantverkare som är bäst i test enligt vår testpanel!

Att äga en bra byggradio som hantverkare är ett måste! Musik höjer både arbetsglädjen och motivationen för de flesta. En bra byggradio ska ha grymt ljud, vara robust, dammtålig och tåla fukt och vattenstänk. Att kunna parkoppla sin smartphone med byggets radio är något som samtliga modeller i vår jämförelse klarar av.

Det är som tidigare nämnt alltså önskvärt att en byggradio kan kopplas samman enkelt och smidigt med din smartphone, surfplatta eller dator och då helst via Bluetooth. På så vis kan ni på arbetsplatsen/bygget hitta en motiverande spellista med både dansband, hårdrock och pop. För hemmafixaren kan en byggradio vara ett härligt inslag i trädgårdsarbetet, häckklippningen eller trall-bygget.

Vinnaren efter jämförelser mellan olika byggradio i vårt bäst i test blev MILWAUKEE M18 RC-0. Denna grymma arbetsplatsradio har kapacitet att fungera som laddare för dina verktyg av märket MILWAUKEE. Vilken den bästa byggradion för just dig är förblir individuellt och hänger på dina krav i form av prestanda och utförande.

Vi på Testjakt har genomsökt nätet för att hitta modellerna med bäst recensioner och flest nöjda hantverkare och andra användare. I vår recension har vi jämfört billiga byggradio mot dyrare modeller för att få fram kvalitativa alternativ i olika prisklasser.

1. Vinnare och bäst i test blev byggradion från MILWAUKEE M18 RC-0

Fördelar

 • Spela Spotify eller iTunes från din mobil via Bluetooth
 • Populär modell med hantag
 • Skyddsfack för förvaring av din mobil
 • Laddar batterier till MILWAUKEE vid nätanslutning

Nackdelar

 • Inget för dig som letar efter en liten och nätt modell av byggradio

Specifikationer

Mer om MILWAUKEE M18 RC-0

Vinnare och bäst i test av våra byggradio blev MILWAUKEE M18 RC-0. Denna modell har ett fantastiskt bra ljud och kommer även med ett praktiskt handtag i metall. Hantaget gör den enkel att flytta samt lasta i och ur arbetsbilar eller bodar. Den står stadigt på plats och den har ett smart fack för förvaring när du exempelvis använder byggradion för Bluetooth-parkoppling av musik. Ska du jobba på ett avstånd på upp till 30 meter från byggradion kan du behålla mobilen i dina snickarbyxor, annars placeras den i nära anslutning till byggradion.

För dig som har verktyg från M18 MILWAUKEE kan du ladda dessa i byggradion samtidigt som du lyssnar på musik och jobbar, funktionellt och praktiskt! Förstärkaren är på 40 W och ljudet är riktigt bra! För att driva byggradion används 18 V MILWAUKEE- batterier eller strömkabel. För användning av Spotify eller annan typ av musiktjänst tillämpas Bluetooth-parkoppling, alternativt den medföljande AUX-kabeln. Detta är en den bästa byggradiorna för dig som söker kvalitet, bra ljud och funktionella lösningar! Förläng din garanti till 3 år genom att registrera din byggradio via MILWAUKEEs hemsida.

2. På andra plats kommer byggradion från FESTOOL BR10 DAB+ SYSROCK

Fördelar

 • Mångsidig anslutningsmöjlighet, spela upp ljud från mobilen, datorn eller mp3
 • Kompakt och robust design
 • Laddningsmöjligheter för externa enheter som din mobil eller batterier till verktyg

Nackdelar

 • Drivs med fördel av Festool-batterier (annars medföljande strömkanbel). Har du tidigare Festool BPC 18 Li-jon är det dock ett kanonval!

Specifikationer

Mer om FESTOOL BR10 DAB+ SYSROCK

Festool BR10 DAB+ SYSROCK imponerar som den ultimata byggplatsradion med sina många funktioner och imponerande ljudkvalitet. Denna robusta radio stöder både analoga (FM) och digitala (DAB+) sändare, vilket ger användaren en bred variation av musikalternativ.

En av dess främsta egenskaper är möjligheten att ansluta enheter via Bluetooth eller AUX-IN, vilket ger flexibilitet för att spela upp favoritlåtar från telefoner, MP3-spelare eller bärbara datorer. Dessutom erbjuder den ett integrerat USB-gränssnitt för laddning av externa enheter som mobiltelefoner, vilket är särskilt praktiskt på en hektisk byggarbetsplats.

Med en kompakt, modern och robust design är BR10 DAB+ SYSROCK inte bara funktionell utan också estetiskt tilltalande. Dess kompakta form gör den till den perfekta följeslagaren på byggarbetsplatsen, i verkstaden och till och med på fritiden.

Festool har verkligen tänkt på användarvänlighet genom att inkludera både USB-port och Bluetooth med handsfree-funktion. Dessutom kan den drivas av Festool-batterier eller med strömkabel, vilket ger användaren flexibilitet när det gäller strömkälla.

Det medföljande tillbehöret, nätdriven laddare 230 V, Aux-in-kabel och praktisk väska, gör BR10 DAB+ SYSROCK till en komplett och användarvänlig lösning för musik på byggarbetsplatsen. Sammantaget är denna byggplatsradio ett utmärkt val för dem som söker en pålitlig och funktionell ljudlösning under arbete och fritid.

3. På tredjeplats kommer byggradion från BOSCH GPB 18V-2 C

Fördelar

 • Kompakt och smidig storlek som kan placeras på golv eller hängas på krok
 • Billig byggradio sett till ljud och kvalitet
 • Välj mellan FM, Bluetooth eller AUX

Nackdelar

 • Kan krävas två spelare för större arbetsplatser. Dessa två kan då kopplas samman

Specifikationer

Mer om BOSCH GPB 18V-2 C

För snickare, målare, elektriker, hemmasnickare och andra hantverkare kommer BOSCH GPB 18V-2 C bli en trogen följeslagare. En av många fördelar med denna byggradio är dels det konkurrenskraftiga priset, vilket gör den till testvinnande byggradio i budgetklassen. Bosch byggradio har utöver detta även en praktisk krok för upphängning, ett handtag och en nätt och smidig storlek. Dessa egenskaper gör den till en flexibel partner i flera olika typer av arbetsutrymme.

Ljudet på Bosch GPB 18V-2 är bra men om du på en större arbetsplats kan du med fördel koppla samman två stycken enheter till att synka via Bluetooth. Du får således bättre ljud och längre räckvidd för dina kollegor. Strömtillförsel sker via strömkabel, alternativt 18 V batteri som också är kompatibelt med andra Bosch Professional-batterier. Byggradion är IP54-klassad och klarar såväl damm som vattenstänk. Stort plus för de två högtalarna med 15 W stereoljud och möjligheten till sammankoppling av två stycken radior vid behov eller helt enkelt för en maffigare musikalisk upplevelse.

4. På fjärdeplats kommer byggradion från PANASONIC EY37A2B32

Fördelar

 • IP64-klassad
 • Överlägset ljud
 • Endast 4 kg
 • LED-belysning
 • Fungerar med Bluetooth
 • Inbyggt alarm/väckarklocka för raster

Nackdelar

 • Priset är högst i vår jämförelse av byggradior

Specifikationer

Mer om PANASONIC EY37A2B32

För dig som värdesätter hög kvalitet och letar efter riktigt bra ljud, både på de lägre och högre volymerna, är vår premiumvinnande byggradio från PANASONIC rätt modell. Med Bluetooth kopplar du snabbt och smidigt din telefon eller surfplatta till byggradion. Under dagen kan du använda alarm-funktionen för att inte missa varken frukost eller lunch. LED-belysning gör att du snabbt och smidigt ser var din byggradio är placerad. Vid lågt batteri på din smartphone laddar du den enkelt i radion med hjälp av den medföljande USB-kabeln.

Den skyddande ramen runt PANASONIC EY37A2B32 gör den otroligt robust och tålig. Med sin IP64-klassning tåler den både smuts, fukt och damm. För dig som vill ha den bästa byggradion med det bästa ljudet är detta rätt modell. Vem vill inte kunna manuellt justera basen en fredagseftermiddag?

5. På femteplats kommer byggradion från HIKOKI UR18DSDL

Fördelar

 • Bluetooth eller AUX-uppspelning
 • Alarm/klocka
 • Förvaringsfack för att skydda exempelvis smartphone
 • USB-port för laddning
 • STOR LCD-display

Nackdelar

 • Laddar ej HIKOKI-batteri till verktyg

Specifikationer

Mer om HIKOKI UR18DSDL

Den snyggaste byggradion i vår bäst i test-recension levereras av HiKOKI. Det är dock inte bara utseendemässigt som denna modell tilltalar, utan även flera praktiskt lösningar gör denna radio för byggarbetsplatser populär. Den robusta stöttåliga ramen skyddar byggradion i 360 grader och ljudet strömmar ut även i sidledes vilket ger ett härligt sound på hela arbetsplatsen.

Den stora LCD-displayen och de praktiskt självlysande knapparna gör att du slipper ta upp din smartphone med smutsiga händer för att ändra musik. Placera med fördel din smartphone i förvaringsfacket på baksidan av byggradion under arbetspasset. Du reglerar enkelt Bluetooth-uppspelning via byggradions smidiga kontrollpanel och får mobilen lågt batteri kan du ladda den med hjälp av USB-porten.

Alarmfunktion, FM-radio, IPx4-klassning, AUX-port och två högtalare är några av funktionerna som gör modellen till ett riktigt bra val. Byggradion drivs med den medföljande strömadaptern, alterntivt HiKOKI´s batterier på 14,4V – 18V. Det finns egentligen bara en nackdel med denna byggradio, du kan inte ladda dina HiKOKI-batterier för dina verktyg i denna modell. Men utöver detta har den allt den bästa byggradion behöver!

Byggradio test – Köpguide

Vi på Testjakt har genom att undersöka marknaden på populära och omtryckta byggradior kunnat ta fram denna lista över rekommenderade jobbradior. Genom att analysera tester och användarrecensioner har vi begränsat urvalet för dig. Det är en djungel av olika modeller och prisklasser och när tiden är knapp är det svårt att veta var man ska börja läsa.

En sak som är säker är att en byggradio kommer höja stämningen på din arbetsplats! Musik kommer få dig och dina kollegor att bli gladare och på så vis troligen också ta er an arbetsdagarna med en positiv inställning!

Det är en investering i arbetsmiljön att införskaffa en riktigt bra byggradio. På flera arbetsplatser är ljudnivån hög och att få höra musik under dagarna istället för enbart hamrande och borrande är ett välkommet inslag för de flesta hantverkare. Att välja en modell med bra ljudegenskaper och hög kvalitet från ett känt märke gör att du kan använda din arbetsplatsradio under många år.

Hitta bäst i test byggradior hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test byggradior hos oss på Testjakt.se!

Bluetooth, AUX eller radio/FM

I den dagliga användningen används en byggradio framförallt i till olika radiokanaler vid FM/AM-sändare, alternativt med Bluetooth-parkoppling för att spela egna spellistor via Spotify eller iTunes. Samtliga högtalare i vårt test har möjlighet att synka till din smartphone eller surfplatta. Något som gör att du slipper använda dig av den lite krångligare AUX-kabeln. I flera av byggradio-modellerna finns det möjlighet till förvaring av din telefon i form av ett skyddsfack. Vill du inte behöva tänka på parkoppling fungerar det också alldeles utmärkt att lyssna på någon av de kända radiokanalerna via din byggradio.

USB-sladd

I flertalet av byggradiorna i vår jämförelse finns utgång för USB-kabel. Detta möjliggör för laddning av smartphones, en uppskattad funktion för dig som vars telefon snabbt laddar ur under dagen. Flera kollegor kan under dagen fylla på batteriet på både smartphones och surfplatta om detta skulle behövas. På en del arbetsplatser finns det inte tillgång till ström eller uttag och då är denna egenskap otroligt åtråvärd. Du kan självklart även använda dig av en powerbank men att ha denna funktion i sin byggradio gör att du slipper tänka på telefonens batteri.

Byggradio- laddar dina verktygs batterier

Idag finns det möjlighet på utvalda modeller att ladda dina verktygs litiumbatterier i din byggradio. Är denna funktion något du önskar ha möjlighet att använda bör du se över vilket märke på verktyg du primärt använder och sedan se över utbudet från detta märke när det kommer till byggradior. Vår testvinnare MILWAUKEE M18 RC-0 har exempelvis denna möjlighet till laddning. Observera dock att din byggradio bör vara ansluten till en strömkabel när denna funktion används.

Robust och tålig byggradio

Det kan vara lockande att ta med sig hemmets bluetooth-högtalare till arbetsplatsen eller bygget. Detta är inget vi rekommenderar då en byggradio är smuts – och dammtålig till skillnad från en vanlig radio. En arbetsplatsradio tåler också både fukt och stänk från vatten, vilket en klassisk hemmaradio inte gör. På bara några få dagar kommer din vanliga högtalare vara förstörd av dammpartiklar. Välj därför hellre att investera i en bra byggradio med goda recensioner. Denna kommer följa med dig på många jobb och vara en trogen partner i åratal.

Byggradio på batteri eller strömkabel

När du väljer byggradio kan strömkällan vara avgörande. För dig som kontinuerligt arbetar på arbetsplatser där det inte finns eluttag är det viktigt att se över möjligheterna för din byggradio att drivas på enbart batteri. Det är i sin tur också viktigt att batteriet har en bra batteritid på flera timmar, alternativt att du har möjlighet till extra batterier. Flera modeller går att använda på såväl batteri som med strömkabel, detta är en mångsidig och flexibel lösning som flera märken använder sig av på sina modeller.

Vanliga frågor och svar om byggradior

Vad är byggradio?

En byggradio är en musikspelare som är speciellt framtagen för att klara av de tuffa förhållande som en arbetsplats kan innebära. Primärt i form av fukt, damm, stöttålighet med mera. Flera byggradior har IP-klassning, denna IP-indikation visar hur mycket damm och fukt/vatten din byggradio klarar av.

Kan en byggradio enbart spela radio?

De byggradior vi tagit med i vår recension klarar samtliga av att spela såväl radio/FM som Bluetooth-parkoppling. Att använda sig av Bluetooth via antingen smartphone, surfplatta eller dator gör att du kan skapa egna spellistor och även kan slippa långa reklamavbrott. Om du inte vill använda dig av Bluetooth kan du även parkoppla din byggradio med hjälp av en AUX-kabel.

Bör byggradin ha ett handtag?

Om din byggradio bör ha ett handtag eller ej är en smaksak. Dock har de flesta byggradior detta praktiska bärhandtag idag. På flera arbetsplatser lastar man i och ur verktyg dagligen och att kunna bära sin byggradio i ett handtag gör det både enklare och bekvämare att transportera den. Kika även på byggradions vikt när du väljer modell till din arbetsplats, är modellen tung är det extra viktigt med en smidig lösning i form av handtag för förflyttning.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Philip Hector byggproduktionsledare och även utbildad snickare.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 22/01/2024 •  15 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test