Verktyg

Bästa Borrhammaren [Topp 3 2021]

DeWalt DCH133M1

Kraftfull till ett bra pris!
Läs hela recensionen >
BÄST I TEST

Festool BHC 18 Li-Basic

Vibrationsfri dämpning!
Läs hela recensionen >

BOSCH DIY PBH 2100 RE

Oslagbart pris!
Läs hela recensionen >

Du som letar efter en borrhammare kan behöva information och omdömen för att hitta rätt. Det finns mängder med olika verktyg på marknaden och alla till olika pris och av olika kvalitet. Vi har tagit fram de tre bästa borrhammarna på marknaden för att du ska kunna hitta den som passar just dig och din budget. En vinnare, ett premiumval och ett budgetval.

Fördelar

Nackdelar

I vårt borrhammare test har vi bland annat tagit hänsyn till kvalitet i förhållande till pris och DeWalt DCH133M1 sticker ut i det här avseendet. I priset ingår förutom själva borrhammaren ett 4,0Ah XR litiumjonbatteri med laddningsindikator, en XR-laddare, ett vridbart sidohandtag och ett T-STAK vilket underlättar när du ska börja använda produkten. Det låga priset på den här borrhammaren med dess goda slagstyrka gör den till en allround-vinnare i såväl pris- som kvalitetsklass.

Borrhammare bäst i test är alltså DeWalt DCH133M1. Det är en borrhammare av riktigt god kvalitet som ger dig allt du behöver för att borra i trä, metall och betong. Det går även att stänga av rotationsfunktionen för lättare mejsling i kakel och betong. Borrhammaren har en slagstyrka på upp till 2.6J och hela 5 680 slag per minut. Det gör borrhammaren riktigt stark då den klarar av att borra hål på mellan 4 och 26 millimeter i betong, murverk och tegel och du får ett verktyg som det går att lita på i många år framöver.

Borrhammaren är batteridriven med DeWalts 18-volts batterier vilket gör att du kan använda samma batterier som i andra verktyg från Dewalt. DeWalt DCH133M1 är också mycket kompakt och därmed enkel att använda i de flesta utrymmen. Garantitiden är något kort men går att förlänga till tre år genom att du registrerar produkten på MyDewalts hemsida. Där måste du också kunna visa upp ursprungligt garantibevis.

Fördelar

Nackdelar

Den lyxigaste men också den i särklass mest outstanding borrhammaren är Festools BHC 18 Li-Basic. Borrhammaren har en kapacitet på 18V med ett SDS-Plus fäste och ett vridmoment på 25Nm. Den är utrustad med ett varvtal på upp till 1 100 varv i minuten och en slagstyrka på 1,8J. Den lätta vikten gör att verktyget är lätt att hantera i olika utrymmen och vibrationsdämpningen gör att den ligger bekvämt i handen när du arbetar.

Dess användningsområden är flertaliga; den går att användas till att borra hål i väggen för plugg på max 18 mm med tryckluftsslag i flera material så som sten, betong och murverk. Du kan även borra och skruva utan att använda slagfunktionen. exempelvis när du vill borra i kakel. Använd dosförsänkning upp till Ø 68 mm i murverk och kalksten. Bredden på användningsområdena är som synes stort och trots att maskinen är i det dyraste laget är den användningsbar inom så många olika områden att priset går att motivera.

Tyvärr hittade vi inga produkter just nu.

Fördelar

Nackdelar

För dig som vet att du behöver en borrhammare men som också har en begränsad budget är borrhammaren BOSCH DIY PBH 2100 RE rätt för dig. Det är en lättviktare men som med en proffsig hand kan åstadkomma önskade effekter i olika material såsom murverk, trä, kakel, betong och metall. Maskinen drivs av en 550 W-motor som i sin tur driver den pneumatiska Bosch-hammarmekanismen. Den ger en slageffekt på 1,7 joule. Chuck med SDS-plus ger säkra och snabba byten av tillbehör. Maskinen har även en bilningsfunktion med Vario Lock, vilket gör det möjligt att välja mellan 36 olika bilningspositioner.

Användningsområdena är många även om de är något mer begränsade än i produkt ett och två. Förklaringen till det hittar du i det oslagbara priset. Borrhammaren BOSCH DIY PBH 2100 RE fungerar utmärkt vid användningsområden som hammarborrning och bilning i betong och murverk eller borrning i kakel, trä och metall. Andra egenskaper som gör detta till ett riktigt bra redskap är dess pneumatiska slaggenerator, rotationsstoppet, Boschs suveräna styrelektronik, bilningsfunktionen, höger-/vänstergång samt Bosch SDS-plus Softgrip.

Vad du bör tänka på vid köp av en borrhammare.

En borrhammare passar utmärkt om du ska göra tunga eller stora jobb med borrmaskin i betong, tegel eller sten. Med sina 20 000 slag per minut kan den borra igenom det mesta. Du kan även stänga av slagfunktionen och då kan maskinen användas för att borra i exempelvis keramiska plattor och metall. Vi berättar vad du ska tänka på vid köp av en ny maskin.

Bestäm först vilka egenskaper du tycker är viktiga hos en är borrhammare. Det finns vissa egenskaper som är gemensamma för alla borrhammare och där kvaliteten varierar mellan produkterna. Borrhammaren kan användas för olika uppgifter. Bestäm vad du ska använda den till och vad du värderar högst. Slutligen behöver du bestämma vilken variant av borrhammare du vill ha; det finns batteridrivna, nätanslutna och yrkesmaskiner.

Funktioner på borrhammaren

CHUCK: Välj en borrhammare som klarar 13 mm borrskaft. DJUPSTOPP: Välj en borrhammare med djupstopp för borrning till exakt djup. STÖDHANDTAG: Ett extra handtag gör att du håller maskinen stadigt. OMKOPPLARE: För borrning i exempelvis klinker eller metall. STRÖM: En modell med sladd borde vara på 500 watt eller högre- En batteridriven modell väljs genom amperetimmarna (Ah). Ett högt Ah ger längre arbetstid.

Som du ser har alla borrhammare vissa gemensamma egenskaper och ju mer kunskap du har om de olika egenskaperna, desto mer precist kommer ditt personliga val att bli. Några föredrar en stadig maskin framför längden på arbetstiden medan någon annan är helt beroende av verktygets djupstopp eller dess chuck. Det är genom att värdera de här egenskaperna som du kommer att hitta den perfekta maskinen för just ditt arbete.

Typiska arbetsuppgifter för en borrhammare

Du använder en borrhammare när du vill borra i en hård vägg eller tak. Med en dyrare modell kan du också borra i betong och sten. En borrhammare har nästan alltid höga varvtal. Det är en klar fördel om du ska borra i metallföremål. Du kan också använda din borrhammare med en omrörare, med den kan du blanda allt från färg till bruk.

Som du ser kan du använda borrhammaren till ett flertal olika uppgifter. Förmodligen kommer du att skaffa din borrhammare för att använda den till en huvudsaklig uppgift och andra blir mer tillfälliga och sekundära. Bestäm därför i förväg vilket som är den huvudsakliga uppgiften för din borrhammare så att den verkligen kommer till användning och att du känner att det var ett bra köp.

Varianter på borrhammare

Borrhammare brukar delas in i tre huvudsakliga varianter; den batteridrivna, den nätanslutna och yrkesborrhammaren. Den batteridrivna borrhammaren är enkel att använda och klarar av lättare uppgifter i till exempel sten och metall. Den nätanslutna kräver ett strömuttag och klarar av mer krävande jobb snabbare. Om borrhammaren har sladd klarar den ett högre varvantal än den batteridrivna. Yrkesmaskinerna är till för att utföra professionella jobb.

Det är inte alltid den dyraste modellen är bäst för just ditt ändamål och du behöver därför fundera över vilken variant som passar dig. Det är lätt att spontant tänka att proffsmaskinen är den bästa men kom då ihåg att yrkesmaskiner ofta är tunga och kräver sladd för att användas. De enklare och lättare batteridrivna varianterna är därför mer lätthanterliga och även de nätanslutna kanske räcker för ditt ändamål.

Prisnivå

Du kan hitta borrhammare i tre prisklasser: dyr, mellan och billig. Borrhammaren i den dyra prisklassen är till för yrkesmän som dagligen arbetar och använder den. När det kommer till prisklasserna mellan och billig fungerar dessa utmärkt för användning i hemmet. Att använda sig av en proffsmaskin i hemmet är både dyrt och onödigt då det helt klart räcker med någon av de andra prisklasserna.

När det kommer till borrhammare så varierar priset ganska mycket mellan proffsmaskiner och de andra klasserna, mellan och billig. Det går att hitta en riktigt bra maskin som klarar de flesta ändamål för runt 1 000 kronor, till skillnad från en proffsmaskin som kan kosta så mycket som 4 000 till 6 000 kronor. Att använda en sådan för att skruva i ett par skruvar känns överflödigt och onödigt.

Vanligaste frågor om borrhammare

Vilken är den bästa borrhammaren?

Det beror som tidigare sagt på ditt ändamål, fundera över vilken variant du tror du har mest nytta av. Många tror att proffsmaskin alltid är den som är bäst men det stämmer inte alltid.

Vad ska jag göra med gamla batterier?

Dina gamla batterier ska lämnas in till återvinningscentralen eller i utplacerade uppsamlingsbehållare. Du ska aldrig kasta batterier i vanliga hushållssopor, det är farlig avfall och ska således behandlas som det. Du ska heller inte elda upp batterier.

Går det att förlänga batteritiden?

Förvara batteriet på en torr och sval plats. Du ska alltid ladda batteriet vid inköp, efter användning samt innan om maskinen inte använts på ett tag. Du ska alltid se till att undvika extrem kyla, värme eller fukt.

Var får jag min maskin reparerad?

Det går bra att lämna in maskinen hos en återförsäljare. Där får du hjälp att fylla i formuläret som sedan skickas med den trasiga maskinen. Skicka även med en kopia på kvittot för snabbare hantering av din order.

Sammanfattning – Test av borrhammare

De finns en skillnad mellan en borrhammare och en slagborrmaskin och det är tekniken bakom den hamrande rörelsen. En borrhammare klarar betydligt tyngre jobb i till exempel betong än vad en slagborrmaskin gör. Välj med omsorg när du ska köpa en ny maskin för att vara säker på att den passar just dig och dina projekt. De tre ovanstående är alla mycket bra val.

Innehållsförteckning

Leave a Comment