Bästa Bordscirkelsågar För Proffs Och Hobby (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka bordscirkelsågar som är bäst i test enligt vår testpanel!

När du ska arbete med trä kommer en bordscirkelsåg väl till hands. Den kommer underlätta ditt arbete väldigt mycket. Har du väl känt på känslan av en riktigt kvalitativ såg kommer du aldrig mer vilja använda något annat verktyg vid kapning. I vårt test av bordscirkelsågar har vi gjort grovjobbet åt dig och gått igenom en mängd sågar av olika kvalitet och pris och kommit fram till vår slutgiltiga topp tre-lista.

En del modeller passar bäst för professionell användning medan andra lämpar sig för hemmabruk, det beror oftast på storlek och kraft. Ska du använda sågen för privat bruk räcker det om du tittar på maskiner upp till 10 000 kronor, allt över det känns onödigt och som slöseri av pengar. Vinnaren i testet blev METABO TS 254 tack vare sin goda precision, kraft och pris.

1. Vinnare och bäst i test blev bordscirkelsågen från METABO TS 254

Fördelar

 • Extremt låg ljudnivå
 • Trolley-funktion
 • Kompakt och smidig med infälld underrede

Nackdelar

 • Plastig anslutningskabel

Specifikationer

Mer om bordscirkelsågen från METABO TS 254

På första plats och bästa bordscirkelsåg är METABO TS 254. Detta är en bordcirkelsåg på 2 000 W, med en klinga på 254 millimeter, ett varvtal på 4 200 varv per minut. Vilket gör att den klarar av att såga igenom tjocka plank och bjälkar upp till 87 millimeter. Den låter ljudmässigt inte lika mycket som många andra sågar gör vilket är perfekt om du ska jobba inomhus med den.

METABO TS 254 är en mycket kompakt och stabil såg som väger hela 33 kilo vilket är betydligt mer än de andra två modellerna i testet. Motorn är effektiv och har ett elektroniskt överbelastningsskydd som gör att maskinen stannar om den får arbeta för hårt och länge och stannar på direkten när bromsen utlöses vilket är bra ur en säkerhetssynpunkt.

Vår vinnare har många bra funktioner som till exempel exakta parallellanslag för snabb fixering. Till skillnad från de andra två produkterna är priset på den här sågen överkomligt och det är en av anledningarna till att den vann testet. Behöver du en ordentlig bordscirkelsåg hemma kan vi varmt rekommendera att du investerar i vår testvinnare.

2. På andra plats kom bordscirkelsågen från DEWALT DWE7485RS-XC

Fördelar

 • Riktigt prisvärd
 • Hopfällbart bord
 • Smidig och enkel att ta med

Nackdelar

 • Lite svårt med skruvarna till stativet

Specifikationer

Mer om bordscirkelsågen från DEWALT DWE7485RS-XC

På andra plats i vårt bordscirkelsåg men försti mellanprisläget kommer DEWALT DWE7485RS-XC. Det är en mycket kraftfull maskin med hög prestanda i alla lägen. Bordet är gjutet i aluminium vilket ger en hög precision när du ska såga och den kan klyva upp till 622 millimeter breda plankor. Den är utrustad med en bur i stål vilket ger extra skydd vid användning.

DWE7485RS-XC sågbord är utrustat med hjul för att du lättare ska kunna flytta sågen. Det underlättar verkligen eftersom en bordscirkelsåg väger mycket och vinnaren i mellanklassen väger endast 22 kilo vilket är betydligt mindre än vinnaren i testet. Det underlättar om du har en såg som är relativt lätt eftersom du kommer behöva flytta på den förr eller senare.

Om du är ute efter en riktigt bra såg kommer du inte bli besviken på DWE7485RS-XC. Den klarar av det mesta och gör väldigt raka och precisa snitt. Om du inte har en budget att gå efter utan vill ha en riktigt bra maskin som håller, troligtvis livet ut, ska du satsa på vinnaren DWE7485RS XC. Det är en maskin för dig som gillar kvalitet.

3. På tredjeplats kommer bordscirkelsågen från BOSCH GTS 10 J

Fördelar

 • Perfekt för portabla jobb
 • Lätthanterlig och stabil
 • Perfekt för både hobby och proffs

Nackdelar

 • Inget nämnvärt

Specifikationer

Mer om bordscirkelsågen från BOSCH GTS 10 J

På tredje plats, men vinnare av premiumprodukterna, kommer BOSCH GTS 10 J. Det här är en riktigt bra bordscirkelsåg! Den är mycket kraftfull med sina 1 800 W och den klarar en bredd på hela 635 millimeter. Med sina självinställande parallellanslag kan du såga med hög precision. Den väger 27 kilo vilket är lättare än vinnaren i testet och den är relativt enkel att flytta omkring.

Den kommer också med en verktygslös sänkbar spaltkil för smygsågning. Anslutning för dammutsug finns tillgängligt och är inte inbyggt i maskinen som på en del andra konkurrenter, vilket är bra eftersom du inte vill ha en maskin som har ett eget insug. Överlastskyddet på denna maskin gör att du kan jobba fortare och på så sätt bli mer effektiv när du sågar.

BOSCH GTS 10 J är en riktigt bra maskin men den kommer därmed också med ett högt pris. Om inte priset spelar någon roll och du kommer att använda sågen ofta kan det vara värt pengarna. En maskin som den här håller en hel livstid om du tar hand om och rengör den noga efter användning och inte sågar i material den inte klarar av.

Bordscirkelsåg – Köpguide

Det finns lite olika varianter av bordscirkelsågar och de tänkte vi gå igenom här innan vi berättar om de egenskaper du ska titta efter vid köp en en bordscirkelsåg. Det finns två olika varianter och den ena är bänkskivan. En del sågar kommer med ett bord och en del av dem kommer utan bord men det går bra att använda vilken plan yta som helst.

Den andra typen av bordsåg kommer med bord och hjul/vikning för att du lättare ska kunna transportera runt sågen. Att bära 30 kilo långa sträckor är jobbigt och därför väljer många just en såg med hjul. På de här modellerna går det även att ta bort hjulen och bordet så att du lättare får plats med sågen om den ska transporteras i bil.

Hitta bäst i test bordscirkelsågar hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test bordscirkelsågar hos oss på Testjakt.se!

Vinkelmätare

En vinkelmätare kan vara ett tillbehör som glöms bort av många för att i ett senare skede komma på det och då är det redan för sent. Med en vinkelmätare kan du mäta hårda vinklar som inte är 90 eller 45 grader, även fast det är dessa du kommer använda mest.

De hårda stoppen gör de mycket enkelt att ställa in sågen till exakt den vinkeln du vill ha när du kapar. Tyvärr kommer inte alla bordscirkelsågar med en vinkelmätare vilket vi tycker är lite dumt eftersom det underlättar något otroligt de gånger du ska mäta annat än de vanliga graderna som brukar användas.

Extern dammsamling

En del bordscirkelsågar kommer med en intern dammsamling vilket samlar upp damm och sågspån när du sågar. De finns även de sågar som kommer med en extern koppling för dammsamling där du kopplar någon form av dammsugare. Välj gärna en industridammsugare som inte går sönder av det allra finaste dammet som bildas när du sågar.

Här tycker vi att du ska välja en såg som har en extern koppling istället för en som är inbyggd, men har den båda två är det också bra. Anledning till det är att de med intern dammsamling inte samlar upp dammet och spånen lika bra och de är oftast ganska små och måste tömmas regelbundet annars kan prestandan sjunka.

Planheten på bordet

Det kan vara svårt att tro men en hel del bordscirkelsågar kommer inte med ett helt plant bord. De dyrare modellerna fungerar oftast bättre och med ett bra plant bord till sågen medan många av de billigare modellerna oftast kan vara lite böjda, knappt så det går att se med blotta ögat.

Anledningen till varför du vill ha ett plant bord är för att snittytan blir mycket bättre och rakare. Minsta grad fel gör att du kommer att se att det finns ett mellanrum när du sätter upp det du sågat. Det ser inte bra ut om du har som mål att vara noggrann.

Priset

Priset har oftast en stor betydelse för människor när de ska göra ett inköp, men då är det viktigt att komma ihåg att verktyg i bra kvalitet håller betydligt längre. En bordscirkelsåg kan hålla hela livet om du sköter om den på rätt sätt och rengör den ordentligt efter varje användning.

En bordscirkelsåg kostar från ett par tusenlappar upp till så mycket som 10 000 kronor och ännu mer om du vill ha en professionell maskin. De är oftast större och lämpar sig inte för hemmabruk. Vi rekommenderar att du lägger lite extra pengar på din såg för att bli riktigt nöjd. Alla tre maskiner i vår topplista är utmärkta att ha hemma.

Vanliga frågor och svar

Hur mycket kostar en bordscirkelsåg?

Det finns budgetvarianter för runt 2 000 kronor men vill du ha en bra och gedigen maskin får du nog räkna med minst 5 000 kronor och de kan kosta så mycket som 15 000 kronor.

Vad är en bordscirkelsåg egentligen?

Det är ett bord men en monterad sågklinga och är perfekt för att kapa virke med i olika vinklar eller helt raka om det är de du är ute efter.

Hur kraftfull bordcirkelsåg ska jag köpa?

En regel här är att ju kraftfullare maskinen är desto dyrare är den. Om den ska användas sparsamt går det utan problem att köpa en budget eller mellanprodukt som fungerar bra.

Ska jag använda en dammsugare tillsammans med sågen?

Du kan med fördel koppla på en industridammsugare till sågen för att minska dammet som sprids i rummet. Det är speciellt viktigt vid arbete inomhus.

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Philip Hector byggproduktionsledare och även utbildad snickare.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 09/05/2023 •  10 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test