Verktyg

Bästa Bordscirkelsåg [Topp 3 2021]

När du ska arbete med trä kommer en bordscirkelsåg väl till hands. Den kommer underlätta ditt arbete väldigt mycket och har du väl använt en sådan såg en gång kommer du aldrig mer vilja använda ett annat verktyg vid kapning. I vårt bordscirkelsåg test har vi gjort grovjobbet åt dig och gått igenom en mängd sågar av olika kvalitet och pris och kommit fram till vår slutgiltiga topp tre-lista.

En del modeller passar bäst för professionell användning medan andra lämpar sig för hemmabruk, det beror oftast på storlek och kraft. Ska du använda sågen för privat bruk räcker det om du tittar på maskiner upp till 10 000 kronor, allt över det känns onödigt och som slöseri av pengar. Vinnaren i testet blev METABO TS 254 tack vare sin goda precision, kraft och pris.

Kort om de tre vinnande bordscirkelsågarna

BÄSTA BUDGET
Bäst i test METABO TS 254
METABO TS 254
  • En mycket prisvärd bordscirkelsåg för hemmasnickaren!
BÄSTA MEDEL
bästa bordscirkelsåg DEWALT DWE7485RS-XC
DEWALT DWE7485RS-XC
  • Det är en mycket kraftfull maskin med hög prestanda i alla lägen!
BÄSTA PREMIUM
bästa bordscirkelsåg BOSCH GTS 10 J
BOSCH GTS 10 J
  • En maskin som den här håller en hel livstid om du tar hand om och rengör den noga efter användning!

Fördelar

Nackdelar

På första plats och bästa bordscirkelsåg är METABO TS 254. Det är en bordcirkelsåg på 2 000 W med en klinga på 254 millimeter och har ett varvtal på 4 200 varv per minut vilket gör att den klarar av att såga igenom tjocka plank och bjälkar upp till 87 millimeter. Den låter inte lika mycket som många andra sågar gör vilket är perfekt om du ska jobba inomhus med den.

METABO TS 254 är en mycket kompakt och stabil såg som väger hela 33 kilo vilket är betydligt mer än de andra två modellerna i testet. Motorn är effektiv och har ett elektroniskt överbelastningsskydd som gör att maskinen stannar om den får arbeta för hårt och länge och stannar på direkten när bromsen utlöses vilket är bra ur en säkerhetssynpunkt.

Vår vinnare har många bra funktioner som till exempel exakta parallellanslag för snabb fixering. Till skillnad från de andra två produkterna är priset på den här sågen överkomligt och det är en av anledningarna till att den vann testet. Behöver du en ordentlig bordscirkelsåg hemma kan vi varmt rekommendera att du investerar i vår testvinnare.

Fördelar

Nackdelar

På andra plats i vårt bordscirkelsåg men först bland mellanprodukterna kommer DEWALT DWE7485RS-XC. Det är en mycket kraftfull maskin med hög prestanda i alla lägen. Bordet är gjutet i aluminium vilket ger en hög precision när du ska såga och den kan klyva upp till 622 millimeter breda plankor. Den är utrustad med en bur i stål vilket ger extra skydd vid användning.

DWE7485RS-XC sågbord är utrustat med hjul för att du lättare ska kunna flytta sågen. Det underlättar verkligen eftersom en bordscirkelsåg väger mycket och vinnaren i mellanklassen väger endast 22 kilo vilket är betydligt mindre än vinnaren i testet. Det underlättar om du har en såg som är relativt lätt eftersom du kommer behöva flytta på den förr eller senare.

Om du är ute efter en riktigt bra såg kommer du inte bli besviken på DWE7485RS-XC. Den klarar av det mesta och gör väldigt raka och precisa snitt. Om du inte har en budget att gå efter utan vill ha en riktigt bra maskin som håller, troligtvis livet ut, ska du satsa på vinnaren DWE7485RS XC. Det är en maskin för dig som gillar kvalitet.

Fördelar

Nackdelar

På tredje plats, men vinnare av premiumprodukterna, kommer BOSCH GTS 10 J. Det här är en professionell bordscirkelsåg som är mycket kraftfull med sina 1 800 W och den klarar en bredd på hela 635 millimeter. Med sina självinställande parallellanslag kan du såga med hög precision. Den väger 27 kilo vilket är lättare än vinnaren i testet och den är relativt enkel att flytta omkring.

Den kommer också med en verktygslös sänkbar spaltkil för smygsågning. Anslutning för dammutsug finns tillgängligt och är inte inbyggt i maskinen som på en del andra konkurrenter, vilket är bra eftersom du inte vill ha en maskin som har ett eget insug. Överlastskyddet på denna maskin gör att du kan jobba fortare och på så sätt bli mer effektiv när du sågar.

BOSCH GTS 10 J är en riktigt bra maskin men den kommer därmed också med ett högt pris. Om inte priset spelar någon roll och du kommer att använda sågen ofta kan det vara värt pengarna. En maskin som den här håller en hel livstid om du tar hand om och rengör den noga efter användning och inte sågar i material den inte klarar av.

Bordscirkelsåg – Köpguide

Det finns lite olika varianter av bordscirkelsågar och de tänkte vi gå igenom här innan vi berättar om de egenskaper du ska titta efter vid köp en en bordscirkelsåg. Det finns två olika varianter och den ena är bänkskivan. En del sågar kommer med ett bord och en del av dem kommer utan bord men det går bra att använda vilken plan yta som helst.

Den andra typen av bordsåg kommer med bord och hjul/vikning för att du lättare ska kunna transportera runt sågen. Att bära 30 kilo långa sträckor är jobbigt och därför väljer många just en såg med hjul. På de här modellerna går det även att ta bort hjulen och bordet så att du lättare får plats med sågen om den ska transporteras i bil.

Vinkelmätare

En vinkelmätare kan vara ett tillbehör som glöms bort av många för att i ett senare skede komma på det och då är det redan för sent. Med en vinkelmätare kan du mäta hårda vinklar som inte är 90 eller 45 grader, även fast det är dessa du kommer använda mest.

De hårda stoppen gör de mycket enkelt att ställa in sågen till exakt den vinkeln du vill ha när du kapar. Tyvärr kommer inte alla bordscirkelsågar med en vinkelmätare vilket vi tycker är lite dumt eftersom det underlättar något otroligt de gånger du ska mäta annat än de vanliga graderna som brukar användas.

Extern dammsamling

En del bordscirkelsågar kommer med en intern dammsamling vilket samlar upp damm och sågspån när du sågar. De finns även de sågar som kommer med en extern koppling för dammsamling där du kopplar någon form av dammsugare. Välj gärna en industridammsugare som inte går sönder av det allra finaste dammet som bildas när du sågar.

Här tycker vi att du ska välja en såg som har en extern koppling istället för en som är inbyggd, men har den båda två är det också bra. Anledning till det är att de med intern dammsamling inte samlar upp dammet och spånen lika bra och de är oftast ganska små och måste tömmas regelbundet annars kan prestandan sjunka.

Planheten på bordet

Det kan vara svårt att tro men en hel del bordscirkelsågar kommer inte med ett helt plant bord. De dyrare modellerna fungerar oftast bättre och med ett bra plant bord till sågen medan många av de billigare modellerna oftast kan vara lite böjda, knappt så det går att se med blotta ögat.

Anledningen till varför du vill ha ett plant bord är för att snittytan blir mycket bättre och rakare. Minsta grad fel gör att du kommer att se att det finns ett mellanrum när du sätter upp det du sågat. Det ser inte bra ut om du har som mål att vara noggrann.

Priset

Priset har oftast en stor betydelse för människor när de ska göra ett inköp, men då är det viktigt att komma ihåg att verktyg i bra kvalitet håller betydligt längre. En bordscirkelsåg kan hålla hela livet om du sköter om den på rätt sätt och rengör den ordentligt efter varje användning.

En bordscirkelsåg kostar från ett par tusenlappar upp till så mycket som 10 000 kronor och ännu mer om du vill ha en professionell maskin. De är oftast större och lämpar sig inte för hemmabruk. Vi rekommenderar att du lägger lite extra pengar på din såg för att bli riktigt nöjd. Alla tre maskiner i vår topplista är utmärkta att ha hemma.

Bordscirkelsåg - Vanliga frågor och svar

Det finns budgetvarianter för runt 2 000 kronor men vill du ha en bra och gedigen maskin får du nog räkna med minst 5 000 kronor och de kan kosta så mycket som 15 000 kronor.

Det är ett bord men en monterad sågklinga och är perfekt för att kapa virke med i olika vinklar eller helt raka om det är de du är ute efter.

En regel här är att ju kraftfullare maskinen är desto dyrare är den. Om den ska användas sparsamt går det utan problem att köpa en budget eller mellanprodukt som fungerar bra.

Du kan med fördel koppla på en industridammsugare till sågen för att minska dammet som sprids i rummet. Det är speciellt viktigt vid arbete inomhus.

Bordscirkelsåg – Sammanfattning

En bordscirkelsåg är något alla husägare har användning för när det är dags att bygga veranda eller byta panel till huset då virket behöver sågas till med precision. Som vi nämnt tidigare är det bättre att lägga lite mer pengar på ett verktyg som gör ett bra jobb och håller längre. Har du några frågor eller funderingar kan du lämna en kommentar i fältet nedanför.

Bordscirkelsåg – Testjakts lista över de bästa bordscirkelsågarna

  1. Bäst i test – METABO TS 254
  2. Utmanaren – DEWALT DWE7485RS-XC
  3. Bästa premium – BOSCH GTS 10 J

METABO TS 254 är vår vinnare och bäst i test, mycket tack vare sitt låga pris i jämförelse med de två andra maskinerna i testet. Det är en kraftfull maskin som klarar av det mesta du skulle kunna tänkas behöva den till. Gillar du kvalitet kan vi rekommendera att du inhandlar en av våra dyrare modeller.

Referenser

Som hjälp när vi skrivit den här artikeln förutom att vi har testat alla sågar själva har vi använt oss utav tillverkarna (Metabo) (https://www.metabo.com/se), (Dewalt) (https://www.dewalt.com/) och (Bosch) (https://www.bosch-professional.com/se/sv/) för alla de tekniska specifikationerna. Tack för att du läste artikeln, vi har massvis med artiklar för olika produkter som kan vara värda att läsa.

Leave a Comment