Bästa Blodtrycksmätarna För Din Hälsa (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka blodtrycksmätare som är bäst i test enligt vår testpanel!

I Sverige äter vi otroligt mycket salt, enligt Aftonbladet är Sverige det land där det saltas mest i hela världen! Vi har därför gjort ett test av blodtrycksmätare, här vi listar de tre bästa produkterna som finns på marknaden. Vi har delat upp blodtrycksmätarna i tre olika kategorier, bästa, mellan och budget.

I Sverige lider 20 % av befolkning av högt blodtryck. Vanligaste ökningen sker när du kommer upp i ålder. Det finns självklart en mängd olika faktorer som spelar in gällande hur ditt tryck ligger. Faktorer att betänka är fetma, diabetes, kost, hög alkoholkonsumtion och för lite fysisk aktivitet. Att enbart skippa saltet kommer alltså inte hjälpa! Men alla livsstilsförändringar påverkar, så vänta inte! Kolla ditt blodtryck och se om du behöver ta ett steg i en annan riktning mot ett hälsosammare liv.

Lider du av högt blodtryck kan det vara en god idé att se över din kost, minska alkoholintaget och börja motionera oftare, gärna ett par gånger i veckan till att börja med. Det kommer med största sannolikhet hjälpa dig med ditt höga blodtryck. På så sätt kan du också få ett längre liv. Du bör självklart konsultera en läkare om du lider av högt blodtryck. Många användare ser fördelen med att ta blodtrycket hemma. I stressade situationer visar blodtrycket ofta högre. Gör du det hemma i lugn och ro får du ett mer korrekt värde. Vinnaren i vårt test av blodtrycksmätare har allt och lite till, du kan till och med upptäcka hjärt- och kärlsjukdomar med hjälp av Withings-BPM-Core.

1. Vinnare och bäst i test blev blodtrycksmätaren från Withings BPM Core

Fördelar

 • Upptäcker hjärtsjukdomar
 • Digitalt stetoskop
 • CE-märkt

Nackdelar

 • Något dyr, men prisvärd!

Specifikationer

Mer om blodtrycksmätaren från Withings BPM Core

På första plats och vinnaren i vårt test av blodtrycksmätare är premiummätaren BPM Core från Withings. Men denna maskin har Withings försökt att täcka alla baser. Manhar inkluderat funktioner som EKG för att kunna upptäcka förmaksflimmer, samt ett digitalt stetoskop som kan hjälpa till att upptäcka hjärtklaffssjukdom. Den visar exakta mätningar när du ska mäta blodtryck vilket är ett måste för en bra blodtrycksmätare. Allt detta i en liten enhet som är smidig nog att ta med dig på resan. Den går smidigt ner i en ryggsäck eller resväska. Tyvärr är den eventuellt lite för stor för att få plats i en mindre väska så som en handväska.

Withings BPM Core serinte ut som en medicinsk apparat. Den kommer i form av en styv manschett med en silverfärgad cylinder och innehåller blodtrycksmätare, EKG och display. Den har också ett digitalt stetoskop på utsidan som ligger mot bröstet under EKG-proceduren. Displayen visar rad-för-rad, vilket kan ses som negativt . Vi upplever att det varit fördelaktigt att se all information samtidigt. Men är möjligen en av de få nackdelarna för att kunna få en så kompakt maskin som Withings BPM Core. Den är även CE-märkt för medicinskt bruk. Vilket betyder att den klarar av EU:s grundläggande hälso-, miljö- och säkerhetskrav, en kvalitetsstämpel.

Något annat vi märkte när vi testade Withings BPM Core är att det digitala stetoskopet inte alltid fungerar som det ska. Du måste lägga stetoskopet platt över dina revben för att det ska kunna känna av och registrera dina hjärtslag. Manschetten kan vara lite bökig eftersom den är så pass styv och har du väldigt smala armar kan det bli ett problem att få den att sitta bra. Vi kan trots det varmt rekommendera den här blodtrycksmätaren om din budget tillåter det.

2. På andra plats och “Bästa värde för pengarna” kommer blodtrycksmätaren Braun iCheck7 BPW4500 

Fördelar

 • Tillförlitliga resultat
 • Healthy Heart-appen
 • Helautomatisk

Nackdelar

 • Rätt hållning krävs

Specifikationer

Mer om blodtrycksmätaren Braun iCheck7 BPW4500 

På andra plats i vårt test av blodtrycksmätare, men först bland mellanprodukterna är Braun iCheck7 BPW4500 . Med Braun iCheck7 mäter du ditt blodtryck på handleden istället för på överarmen. Det som ibland kan vara problematiskt med denna typen av blodtrycksmätare är att mätningarna inte blir lika korrekta som om du skulle använda en mätare för överarmen. Dock har Braun iCheck7 visat sig vara lika träffsäker som andra modeller i sin prisklass oavsett var mätningen görs. Den är helautomatisk med enkel och snabb mätning och visar enkelt dina resultat, som den sedan synkroniserar med programmet Healthy Heart. Det kan knappast bli enklare och smidigare än så.

När vi testade Braun iCheck7 kunde vi inte hitta speciellt många nackdelar. Snarare fungerade maskinen verkligen bra och den sitter även bra runt handleden. Det enda som skulle kunna ses som en nackdel med den här maskinen är att du behöver ha rätt hållning på monitorn för att få korrekta avläsningar. Skulle du använda den fel, kan den också påvisa felaktiga resultat. Med Healthy Heart-appen kan du spela in, spåra samt komma åt utvecklingen av din hjärthälsa, var som helst och när som helst! Den sparar även dina resultat.

Braun iCheck7 har också en Bluetooth-anslutning för Android och iOS. Det gör att du enkelt kan få en översikt på din hälsa i din mobil eller surfplatta. Displayen är färgkodad för att det ska bli så enkelt som möjligt att göra dina avläsningar. Den har ett intelligent positioneringssystem som är baserat på punkten i cirkelprincipen för att du enkelt ska kunna placera den rätt. Den stödjer totalt två användare och den kan spara så många som 100 mätningar. Om du inte är villig att betala flera tusentals kronor för en blodtrycksmätare kan vi varmt rekommendera vår vinnare i mellanklassen som gör ett otroligt bra jobb.

3. På tredjeplats kommer blodtrycksmätaren Medisana BW 315

Fördelar

 • Enkel att använda
 • Liten och behändig

Nackdelar

 • Något svåravläst ibland

Specifikationer

Mer om blodtrycksmätaren Medisana BW 315

På tredje plats i vårt test av blodtrycksmätare, men först ibland budgetmodellerna kommer Medisana BW 315. Med BW 315 mäter du blodtrycket vid handleden precis som med vinnaren i mellanklassen. Det här är verkligen en budgetvariant som inte kostar mer än ca 500kr, men som ger ifrån sig förvånansvärt korrekta resultat. Den visade ungefär samma värden som de två tidigare modellerna i vårt test, och det är den absolut största anledningen till att vi valde denna som vinnare i budgetklassen. Blodtrycksmätaren drivs av två stycken AAA-batterier som behöver bytas ut ibland beroende på hur ofta du använder maskinen. Låt inte batterierna sitta i för länge då det kan skada mätaren.

Handledsmanschetten har en omkrets på mellan 12,5 upp till 21,5 centimeter. Har du väldigt smala handleder kan det vara en god idé att testa maskinen innan köp för att säkerställa att den inte är för stor för din underarm. Alternativt mäter du din handled med ett måttband. Medisana BW 315 mäter systoliskt tryck, diastoliskt tryck och puls och har även datum och tid på displayen. Skillnaden mellan föregångaren BW 310 är att BW 315 även kan upptäcka arytmi vilket är en ojämn hjärtfrekvens som kan vara farlig i längden. Du bör därför uppsöka eller kontakta din läkare för säkerhetens skull om maskinen kommer fram till att du lider av det.

Medisana BW 315 har en stor och tydlig display som är lättläst och den är därmed perfekt för dig som är äldre och kanske har problem med synen. Även denna maskin klarar av att lagra två användare och kan spara upp till l20 mätningar. Om du är intresserad av en maskin som fungerar bra men kostar mindre än de flesta andra blodtrycksmätare bör du överväga att köpa Medisana BW 315. Det är en oerhört prisvärd maskin och du kommer inte att bli missnöjd.

Blodtrycksmätare test – köpguide

När du ska inhandla en blodtrycksmätare är det en hel del saker att hålla reda på och som du ska leta efter. De absolut viktigaste är att maskinen visar korrekta resultat med väldigt liten felmarginal. En mätare som inte gör det är helt oanvändbar och bör inte användas. Vill du ha en blodtrycksmätare med andra funktioner än att just bara mäta blodtrycket finns det flera modeller på marknaden där du även kan mäta puls, EKG för att upptäcka förmaksflimmer samt ett digital stetoskop för att upptäcka sjukdomar eller fel med hjärtklaffarna.

Vi har gått igenom de två viktigaste sakerna när du ska köpa en blodtrycksmätare men det finns även andra mindre saker som kan vara viktiga som till exempel att storleken passar för ändamålet. Är du ofta ute på resande fot kan storleken på maskinen spela en stor roll. Den bör också vara lättanvänd och lättläst för att underlätta vid användandet. Sist men inte minst kommer vi till vad du är villig att betala för en maskin. Har du ingen budget att gå efter rekommenderar vi att du köper en maskin i mellanklassen.

Precision

Det är helt avgörande att mätningarna visar ett så korrekt resultat som möjligt vid användning. Mätarens kvalitet spelar inte så stor roll om du inte följer de råd och riktlinjer som finns. För att mätningen ska kunna visa ett så korrekt resultat som möjligt bör du aldrig dricka kaffe eller te eller ta någon annan stimulantia före användning. Motion precis innan användning är heller inte att rekommendera eftersom det kan påverka resultatet. Andra faktorer som kan påverka mätningen är stress, oro och ångest, hur du lever ditt liv och vilken kosthållning du har.

Du bör därför alltid ta det lugnt och sitta ner en stund innan du gör din mätning. Det bästa är att mäta ungefär samma tid varje dag och helst två gånger om dagen för att få ett så perfekt resultat som möjligt. De flesta apparater kommer redan kalibrerade men det är en god idé att ta med dig din blodtrycksmätare nästa gång du ska till doktorn. Då kan han eller hon göra mätningar med deras egen blodtrycksmätare och sedan med din, på så sätt vet du hur tillförlitliga dina resultat är hemma.

Olika funktioner

Det finns en mängd olika modeller och tillverkare på marknaden och många av dessa kommer med olika funktioner. De allra billigaste budgetmodellerna klarar endast av att mäta blodtrycket vilket är helt okej eftersom det troligtvis är därför du köper en blodtrycksmätare. Köper du en lite dyrare maskin kommer den med funktioner som till exempel att du kan spara tidigare resultat som du sedan kan gå tillbaka och titta på. Det är en bra funktion om din läkare skulle vilja ta del av dina tidigare mätningar på grund av sjukdom eller liknande.

När det kommer till de dyraste premiumprodukterna har de en rad funktioner som till exempel att den kan mäta din puls. De kan även upptäcka hjärt- och kärlsjukdomar som förmaksflimmer men de kan eventuellt också upptäcka fel på klaffarna. Du kan även koppla upp dig på nätet och skicka över dina resultat direkt till din läkare. Vi skulle rekommendera att du lägger några extra kronor på en bättre maskin som faktiskt fungerar bra och har andra egenskaper än att bara mäta blodtrycket. Det kan komma väl tillhands i framtiden vid eventuell sjukdom.

Storlek och komfort

När det kommer till storlek på din mätare har det kanske inte så stor betydelse om du endast ska använda den i ditt eget hem. Om du däremot är ute och reser mycket där du behöver ta med dig din blodtrycksmätare kan det underlätta om du valt en mindre modell som inte väger lika mycket och som har en lång batteritid. Annars spelar storleken inte så stor roll för användarfunktionen. Något annat som är viktigt är självklart att blodtrycksmätaren sitter bekvämt på din arm när provet görs och att den mäter korrekt.

Om manschetten klämmer åt för hårt eller skaver på armen är den antingen för stor eller liten och passar inte på din arm. En bra idé kan vara att prova en mätare innan du gör ditt inköp för att se att den sitter bra. En blodtrycksmätare ska också vara lätt att använda eftersom många människor med högt blodtryck oftast är äldre och kanske inte har ett lika stort tekniskt kunnande när det kommer till apparater som den här. Stor display med tydliga bokstäver och siffror med stora knappar kommer att underlätta.

Hitta bäst i test blodtrycksmätare hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test blodtrycksmätare hos oss på Testjakt.se!

Prisnivå

Vid köp av en blodtrycksmätare finns det otroligt många olika att välja mellan från en mängd tillverkare. Först och främst är det viktigt att du ser till att mätaren har alla de funktioner som du är ute efter. De mätare med extra funktioner är i regel lite dyrare och det kan helt klart vara värt de extra kronorna om du vill ha dessa extrafunktioner. Har du en mindre budget är det extra viktigt att du gör lite efterforskningar för att hitta en mätare i din prisklass som ändå klarar av det du vill.

Det finns flera olika budgetmaskiner som du kan hitta i affären och på nätet och de kostar oftast runt 200 till 500 kronor. Dessa maskiner kan endast mäta ditt blodtryck, har inga extra funktioner och ett väldigt litet minne vilket gör att du bara kan spara några av dina resultat. Medelklassen där en maskin kostar 500 till 1 300 kronor har en del extrafunktioner och ett större minne medan de flesta premiumprodukter för 1 300 kronor och uppåt i många fall kan mäta puls, hjärtflimmer och upptäcka problem med dina hjärtklaffar.

Dyr eller billig?

Behöver en router med mesh-system vara dyr? Egentligen inte. Ett dyrare system bjuder generellt på bättre räckvidd och bjuda på fler funktioner. Utgångspunkten är egentligen det område som routern kommer att användas på. För en vanlig familj räcker en billigare variant oftast alldeles utmärkt bara den klarar av att täcka önskad yta. Dyrare varianter riktar sig allt mer till professionellt bruk för den som behöver ett stabilt nätverk för många på en riktigt stor yta.

Vanliga frågor om blodtrycksmätare

När är det bäst att använda blodtrycksmätaren?

Här är det många faktorer som kan påverka resultatet. Du bör inte röka eller motionera minst 30 minuter innan du ska använda mätaren. Ta de lugnt och sätt dig ner en stund utan att förtära någon stimulantia som till exempel alkohol, kaffe, läsk eller nikotin. Vanligaste sättet att mäta blodtrycket är sittandes med armen lutandes mot ett armstöd eller ett bord.

Vad är blodtrycket för något egentligen?

För att ge en enkel förklaring så är blodtrycket det tryck som uppstår i kroppen och ådrorna när ditt hjärta pumpar runt blodet. Trycket påverkar rörelse och mjukhet i ådrorna precis som en vattenslang som fylls med vatten. Blodtryck mäts i över och undertryck, övertrycket är trycket precis när hjärtat slår och pumpar ut blodet medan undertrycket är precis innan nästa slag.

Hur tillförlitligt är resultatet när jag mäter hemma?

Följer du instruktionerna och råden som finns innan du gör en mätning hemma kommer du att få fram relativt korrekta resultat. De ska dock endast ses som en fingervisning och skulle du ligga för högt eller lågt är det alltid bäst att rådfråga din läkare för att vara på den säkra sidan. Välj alltid en mätare som är kliniskt testad och godkänd.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 10/05/2023 •  17 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test