Bästa Bärsjalarna För Barn Och Bebisar (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilken bärsjalar för barn som är bäst i test enligt vår testpanel!

En bärsjal fyller samma funktion som en bärsele. Den stora skillnaden är att du knyter den runt kroppen så att barnet får så nära kontakt med dig som möjligt. Eftersom alla nyfödda vill ha nära kontakt med sina föräldrar är det optimalt för att alla ska må bra. En nöjd bebis är en glad bebis och alla vet att en glad bebis är det alla föräldrar är ute efter.

Den första tiden som nybliven förälder kan vara tuff, tiden räcker inte till trots att man kanske mest är hemma. Att kunna ha bebis nära gör att du får händerna fria och barnet får den närhet som gör att den känner trygghet och då är mer nöjd än i exempelvis en babysitter eller vagn.

Du som har ett barn som gärna vill sova på dig om dagarna kan också ha enorm nytta av en bärsjal! Kanske har ditt minsta barn andra syskon och då behöver du också ha möjlighet att kunna ge dessa tid och hjälp. Eftersom en bärsjal kan användas i ungefär två år (beroende på barnets vikt) är det en smart investering som kan göra stor skillnad på upplevelsen av småbarnsåren.

1. Vinnare och bäst i test blev bärsjalen från Babylonia Tricot-Slen Organic

Fördelar

 • Ergonomiskt utformad
 • Ekologisk bomull
 • Mängder av färger att välja mellan
 • Fungerar även till prematur

Nackdelar

 • Ej tillverkad i Sverige (dock inom EU)

Specifikationer

Mer om bärsjalen från Babylonia Tricot-Slen Organic

En bärsjal som passar redan från de första dagarna i livet och ända upp till 3 år. För de nyfödda är positionen väldigt viktig så att de inte skadas när du bär barnet. Just den här bärsjalen är framtagen för att barnet ska kunna behålla en naturlig position även när du sjalar barnet. Eftersom bärsjalen är gjort i ett kraftigare tyg går det utmärkt att bära även prematurer i denna sjal.

De allra flesta bäst i test som utförs tar upp just Babylonia Tricot-Slen Organic eftersom bärsjalen är utformad för att passa barnets kropp. Dessutom är det en bekväm bärsjal för föräldrarna att använda. Det faktum att det går att tvätta den i maskin är ett stort plus. Du kan även amma i den utan problem om detta skulle vara önskvärt. Den är gjord i 100% ekologisk bomull.

2. Tvåa blev bärsjalen från Baby K´tan Sweetheart

Fördelar

 • Färdigknuten
 • Enkel att använda
 • Blanding av bärsele och sjal

Nackdelar

 • Måste väljas i storlek vilket gör att mamman och pappan vid olika kroppsbyggnader kanske inte båda kan använda den

Specifikationer

Mer om bärsjalen från Baby K´tan Sweetheart

Baby K´tan Sweetheart är bärselen för föräldrar som vill ha något bekvämare än en bärsele, men inte lägga ner tiden och tekniken som en bärsjal kräver. Denna innovativa bärsjal/bärsele är en slags hybrid i mellansegmentet. Fördelarna med detta är att du som förälder får det bästa av två världar. Mjukheten och ergonomin i bärsjalen, men enkelheten av en bärsele. Du drar alltså denna endast över huvudet som en vanlig tröja, den är färdigknuten och klar!

Bebisar från nyfödd upp till 15 kg sitter ergonomisk och bekvämt i denna bärsjal. Bärsjalen gör att du fördelar vikten jämt mellan rygg och axlar, otroligt viktigt framförallt för en kvinna som nyligen varit gravid och gått igenom en förlossning. Att tänka på ergonomi och avlastning är superviktigt när det gäller bärande och sjalande av bebisar.

Nackdelen är att du måste avgöra storlek på bärsjalen vid beställning. Storleken ska inte baseras på ditt barns storlek eller ålder utan på den bärande förälderns storlek. Är det mamman som ska bära är det mammans storlek innan graviditeten och för pappan är det hans storlek. Det finns storlekstabeller att utgå ifrån för att kunna känna sig trygg i sitt val.

3. På en tredjeplats kom bärsjalen från Ergobaby Aura

Fördelar

 • One size
 • Sval design
 • I viskos från eucalyptus och acacia

Nackdelar

 • Kan användas från 3,6 kg-11,3 kg

Specifikationer

Mer om bärsjalen från Ergobaby Aura

Vill du använda bärsjal från början när barnet är nyfött och sedan investera i en stadig bärsele? Då är det den här bärsjalen du ska köpa. Ergobaby Aura låter det nyfödda barnet lyssna på dina hjärtslag samtidigt som du har händerna fria och tar hand om annat. Tänk dock på att rekommendationen för denna bärsjal är 3,6 kg-11,3 kg.

Vad som gör den här bärsjalen till ett bra val är utformningen som låter barnet behålla sin naturliga position. Den avlastar både din rygg och axlar, dessutom har du händerna fria till allt annat som behövs göras. Ergobaby Aura är lätt och luftig och tillverkad i 100% viskos från eucalyptus och acacia. Detta är en av de lättare sjalarna på marknaden för dig som ska börja sjala för första gången och är ovan vid att knyta. Det underlättar med kontraststickningen på spåren som vägledning för hur den ska knytas och svepas korrekt. En del användare vittnar om att “one size”-storleken inte passar Xl och uppåt.

4. På en fjärdeplats kom bärsjalen från EasyHug Original

Fördelar

 • Lätt att använda
 • Svensk uppfinning

Nackdelar

 • Tillverkad i lin och viskos

Specifikationer

Mer om bärsjalen från EasyHug Original

Gillar du tanken på en bärsjal men tycker det är svårt att linda och knyta? Då är Easyhug något för dig. Eftersom bärsjalen inte behövs knytas eller lindas på något vis är den superenkel att använda och passar perfekt för nybörjare. Barnet kan ligga eller sitta i bärsjalen vilket gör den optimal.

Självklart är det den enkla designen som gör att EasyHug oftast tas med i olika tester. Den stadiga bärsjalen är uppskattad av både barn och föräldrar. Dessutom kan den användas från nyfödd och upp till cirka 2 års ålder. Det är viktigt att barnet är någorlunda stabil i nacken innan denna sjal börjar användas. Det brukar gå bra från ungefär 2 månaders ålder, var dock observant på ditt barn och börja med kortare stunder i bärsjalen. Denna bärsjal finns i olika storlekar och går inte att justera, utgå från din egen storlek som förälder. Ligger du mellan två olika storlekar så välj den mindre.

5. På en femteplats kommer bärsjalen från Coracor Bärsjal Natural Dye

Fördelar

 • Fina naturfärger
 • Färgade med växtextrakt
 • One size
 • Från nyfödd till 12 kg

Nackdelar

 • Dyrast i vårt test

Specifikationer

Mer om bärsjalen från Coracor Bärsjal Natural Dye

Coracor Bärsjal Natural Dye är en magiskt vacker bärsjal i naturnära färger. Walnut, pomegranate, och olive är färgerna som finns att välja på. Precis som namnen viskar om så har dessa färger fått sitt namn av färgen från naturliga ingredienser. Dessa ingredienser från växtriket har man alltså använt vid infärgning, olivblad, granatäpple och valnötsskal. Då sjalarna är färgade med naturextrakt kan en viss variation i färg finnas.

Sjalen gör att du enkelt kan bära ditt barn nära dig och samtidigt ha händerna fria. Närhet är det viktigaste för ett litet barn och att tillgodose det behovet brukar ge en mer nöjd bebis. Bebisen har trots allt varit nära, nära under hela sin tid i magen, att plötsligt ligga ensam i ett crib eller vagga kan bli för mycket för många små.

Sjalarna går att tvätta med milt tvättmedel på låg temperatur, torktumla dock ej. Det följer med en instruktion för hur sjalen ska knytas/svepas. Storleksmässigt är denna sjal i en såkallad “one size”, du anpassar enkelt storleken när du knyter den.

Köpguide – Välj rätt bärsjal

Som nybliven förälder kan det vara svårt att hitta rätt bärsjal. Och det är väldigt lätt hänt att köpa fel sort och sedan ångra sig inom en månad. Tyvärr är det ju då ofta så att bytesrätt eller öppet köp inte längre gäller för att lämna tillbaka eller byta mot en annan design.

För att du ska slippa ångra ditt köp och krånglet som kommer med ett sämre inköp bör du läsa igenom dessa praktiska tips. Eftersom en bärsjal anpassar sig efter både din och barnets kropp är en bärsjal det bästa valet för den första tiden i barnets liv.

Den ska vara enkel att använda

Om du är helt ny på det här med bärsjal är det smart att välja en design som är enkel att använda. Om det är svårt att få på bärsjalen på ett stadigt och säkert vis kommer du säkerligen inte att använda den.

Det bästa är faktiskt att åka till en butik och prova olika bärsjalar för att se efter vilken modell och design som är bäst för dig. Eftersom alla är olika går det inte att säga på förhand vad just du kommer att trivas med. Fråga någon bekant om du kan få testa deras bärsjal. Sen handlar det om att öva och öva för att få in tekniken!

Val av material är viktigt

Tyget bärsjalen har tillverkats av är viktigt av flera olika anledningar. Dels bekvämligheten men även för värmenivå och barnets känsliga hud. Både du och barnet ska känna er bekväma i bärsjalen, annars kommer den inte användas särskilt mycket.

Du kan också välja bärsjal efter årstid, vissa vana sjalare vill inte använda samma tyg under sommaren som under vintern. Under sommarhalvåret vill både du och barnet ha ett tyg som andas och under vintern gärna ett tjockare tyg som håller er båda varma.

Hitta bäst i test bärsjalar hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test bärsjalar hos oss på Testjakt.se!

Hur länge ska bärsjalen användas?

Alla bärsjalar säljs med en rekommendation om maxvikt, följ dessa rekommendationer då säkerheten alltid är viktigast. Redan när du köper din första bärsjal är det viktigt att fundera på hur länge du kommer att använda den eftersom alla har olika maxvikt.

Självklart vet du inte i nuläget hur ditt barn kommer att utvecklas med tiden. Men det är ändå smart att fundera på om du vill bära ditt barn i bärsjal i ett par år eller bara bebisens första månader.

När behöver man använda en bärsjal?

En bärsjal kan användas i alla möjliga situationer. Från början när barnet är nyfött behöver det mycket närkontakt med både mamma och pappa. Detta för att knyta an ordentligt men även för att barnet ska känna sig trygg oavsett miljö och sällskap. Tänk på att bebisen hela sin tid i magen legat omsluten nära, nära. Det har varit varmt och hjärtslag och andetag har hörts. Att plötsligt hamna ensam i en säng eller vagn passar inte alla små.

Oavsett om du vill ha händerna fria för att städa och plocka upp hemma eller du kanske har syskon som behöver sitt. Är just en bärsjal ett utmärkt hjälpmedel i vardagen. Det faktum att en bärsjal är så liten och kompakt gör det enkelt att ta med den överallt om behovet skulle uppstå.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 09/05/2023 •  12 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test