Bästa Barnmatstolarna För Ditt Barns Måltider (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka barnmatstolar som är bäst i test enligt vår testpanel!

Barnmatstolen så mycket mer än bara en stol att sätta ditt barn i för att bli matad. Visst är matning dess huvudsakliga syfte, men det innebär inte att du inte kan använda din barnmatstol till andra saker.

En barnmatstol är den perfekta barnvakten hemma i köket. Ibland behöver man som förälder hålla blicken på matlagningen eller något annat i några minuter. Att ha möjlighet att placera barnet i matstolen med en sele är en trygg plats där barnet dessutom har överblick på vad föräldrarna gör. Medan du lagar mat och pysslar på med dina middags- eller lunchförberedelser kan du lugnt låta din lille sitta och leka eller snutta på en nappflaska eller någon populär leksak.

Att välja en matstol med säkerhetssele är det viktigaste aspekten. I vissa modeller ingår själva selen och till andra finns den att köpa till som ett tillbehör. Många modeller i vårt test växer med barnet och kan användas ändå upp till en ålder på omkring 3-5 år.

Vinnaren i vårt test blev klassikern Stokke Tripp Trapp, kanske du som förälder satt i just en sådan själv? Det har skett en del uppdateringar men grundutförandet är sig likt. Till Stokke finns mängder av tillbehör som sele, bricka och dyna att köpa till. Detta är en stol som ärvs vidare i generationer och kan användas av flera barn. Att tänka långsiktigt och miljömedvetet är något vi på Testjakt uppskattar och uppmuntrar!

1. Vinnare och bäst i test blev barnmatstolen från Stokke Tripp Trapp

Fördelar

 • Lagom vikt & stabilitet
 • Smart design
 • Lång livslängd
 • Flera snygga färger

Nackdelar

 • Kostar en slant
 • Ganska tung om den flyttas runt mycket

Specifikationer

Mer om barnmatstolen från Stokke Tripp Trapp

Stokke Tripp Trapp originalet är en oerhört praktiskt och välkonstruerad barnmatstol som växer med ditt barn. Från en liten nyfödd bebis, till första smakportionerna när hen precis lärt sig att sitta med stöd, fram till junior. Det här är en matstol av extremt hög kvalitet och den inkluderar vid köp 7 års garanti.

Tripp Trapp barnmatstol från Stokke är utrustad med justerbara sitt- och fotplattor för att ge stöd i rätt höjd och säkerhet anpassad för alla storlekar och åldrar. Matstolarna från Stokke är lackerade med vattenbaserad giftfri färg. De är även fria från bisfenol och ftalater, allt för ditt barns bästa.

Det finns mängder av tillbehör att köpa till för att utöka användningen och optimera dess egenskaper. Redan från nyfödd kan ditt barn med hjälp av “newborn-settet” sitta med vid måltiderna. Det finns sele, bricka att fästa på stolen, bricka till att placera på bordet, båge, dynor med mera. Detta är helt enkelt den ultimata stolen för alla barnfamiljer. Den står stabilt och stadigt och har tippskydd.

När barnet vuxit ur bågen och ryggplattan får man kassera flera andra icke lika flexibla barnmatstolar. Men Stokkes tripp trapp fungerar att använda i flera år som “vanlig” stol till även de lite större barnen. Maxbelastningen ligger på 100kg+ så även en vuxen kan vid behov nyttja Stokke.

Stokke Tripp Trapp kostar en slant men den har ett bra andrahandsvärde och är den perfekta stolen att ärva från barn till barn. Dessutom finns det en mängd olika underbara färger att välja mellan på både båge och ryggstöd. Stolen i sig kommer i regnbågens alla färger och brickan kommer i vitt, grått och svart.

2. Tvåa blev barnmatstolen från BabyDan Danstolen Matstol inkl Bygel

Fördelar

 • Ingår bygel och rem
 • Går enkelt att placera vid matbordet, smart konstruktion av benen som ej tar emot

Nackdelar

 • Önskar fler färger
 • Går att till maxvikt 15 kg

Specifikationer

Mer om barnmatstolen från BabyDan Danstolen Matstol inkl Bygel

I BabyDan Danstol får du en både rejäl och smidig barnstol som passar barn från sex månader och upp till barnet sedan kan sitta själv kring 3 år, eller när maxvikten på 15 kg uppnås. Den här barnstolen blir levererad till dig komplett med bygel och 3-punktssele. Baby Dan barnmatstol har funnits på marknaden i mer än 15 år och är väldigt populär bland nyblivna föräldrar runt om i landet och världen.

Det här är en mycket prisvärd barnmatstol som är speciellt utvecklad av företagets egna designers under strikt kontrollerade produktionsprotokoll för att kunna garantera produkternas säkerhet samt kvalitet. Barnstolen har extra långa stödfötter vilket ger optimal stabilitet och säkerhet. Den är dessutom godkänd och håller alla säkerhetskrav som finns på barnmatstolar. BabyDan Danstol finns i sex stycken olika fina nyanser.

3. På en tredjeplats kommer barnmatstolen från Troll Matstol Marita

Fördelar

 • Generös sittyta
 • Hållbart material & smart design
 • Lättrengjord
 • Finns i trendig rotting

Nackdelar

 • Lite undermålig design
 • Maxvikt 15 kg

Specifikationer

Mer om barnmatstolen från Troll Matstol Marita

Den här barnmatstolen från Troll är konstruerad för allra bästa komfort till ditt barn. Med en sådan här hållbar och prisvärd barnmatstol sitter ditt barn i lagom höjd till bordet, tryggt och säkert för att äta sina mellanmål och middagar. Den står stabilt, så att den klarar även de mest livliga och rörliga barn.

Den här barnmatstolen är ofta en favorit som toppar bäst i test barnmatstol. Vad som gör den så populär bland kunder är dess smarta och bekväma design vilken tillåter barnet vila sina fötter på fotstödet undertill och samtidigt luta sig tillbaka mot det välplacerade ryggstödet när det är mätt och belåtet.

Stolen går att använda upp till antingen barnet fyllt 3 år eller när barnet når en maxvikt på 15 kg. Denna stol finns i fem olika utförande. Den finns med rotting på ryggstödet, vilket säkert är en bidragande faktor till dess otroliga popularitet. Rottingstolar har länge varit trendigt och passar utmärkt till den skandinaviska inredningsstilen.

4. På en fjärdeplats kommer barnmatstolen från Bugaboo Giraffe

Fördelar

 • Snygg minimalistisk design
 • Benstöd och sittdel justeras med knapptryck
 • Används från nyfödd upp till 100 kg
 • Mängder av smarta tillbehör

Nackdelar

 • Dyr

Specifikationer

Mer om barnmatstolen från Bugaboo Giraffe

Bugaboo Giraffe är Bugaboos första barnmatstol och den som väntar på något gott, har nu alltså väntat färdigt! Efter att länge regerat på barnvagnmarknaden har nu Bugaboo även bestämt sig för att visa sin storhet och lansera en riktigt imponerande matstol för barn. Föga förvånande är den bra, imponerande bra!

Den spontana tanken går till Stokke när man ser maxvikten, tillbehören och priset. Här har man dock fokuserat mer på smarta, moderna lösningar. Vikten är lägre, endast 2 kg ,men det gör skillnad. Designen är nättare och smarta justeringar av både sittdel och benstöd sker utan några verktyg. Enkla knapptryck på någon sekund är det enda som krävs för att höja eller sänka de olika delarna.

Sittplattan kan justeras i fem olika positioner och benstödet kan justeras i nio olika olika lägen. Med andra ord finns det möjlighet att göra det riktigt bekvämt för alla åldrar och behov.

Designen är minimalistisk och tidlös, inspirerad av giraffen, därav namnet. Den är onekligen snygg, och dessutom tar den upp mindre plats än sin största konkurrent Stokke. Benens placering gör den helt stabil och säker, även när barnet kommer i den ålder av den själv vill försöka klättra upp i stolen.

Grundutförandet går att komplettera med flera smarta tillbehör vilket gör att Giraffe kan användas direkt från nyfödd. Deras “Newborn-set” låter bebisen från 0-upp till 6 månader sitta med vid måltider. Newborn-set kan även klickas av och användas som en babysitter på golvet vid köp av deras gungram. Imponerande med dessa smarta genomtänka tillbehör!

När barnet börjar kunna sitta med stöd byter du enkelt ut mot Bugaboo “Baby-set” som följer barnet fram tills denne är redo att sitta utan bygel. Detta kitt klickar du enkelt och smidigt på och det kommer med en inbyggd säkerhetssele. Du kan välja att placera Bugaboo Giraffe mot matbordet, alternativt köpa till Bugaboos egna bricka som du enkelt och smidigt placerar på stolen.

5. På en femteplats kommer barnmatstolen från Maxi-Cosi Moa 8-i-1

Fördelar

 • 8 i 1
 • Enda stolen ditt barn behöver upp till 5 års ålder
 • Bricka och sele ingår

Nackdelar

 • Större färgutbud hade önskats

Specifikationer

Mer om barnmatstolen från Maxi-Cosi Moa 8-i-1

Maxi-Cosi Moa är en barnmatstol som verkligen kan följa med ditt barn under de första fem åren. Den är speciellt utformad för att kunna konfigureras på åtta olika sätt, vilket innebär att du kan förvandla den från en barnmatstol till en barnstol, pall eller bord och sittplats, allt i en och samma stol.

Moa har en minimalistisk design utan dolda springor som gör rengöringen enkel. Tack vare den vattenavvisande sittdynan och diskbara matbrickan, kan du enkelt och snabbt hålla stolen ren och fräsch för ditt barn. Dessutom kommer Moa med en säkerhetssele och justerbart fotstöd för att ge ditt barn maximal komfort och trygghet under måltiden.

Med sin mångsidighet och användarvänlighet, är Maxi-Cosi Moa en riktig vinnare. Den är lätt att montera och justera, och halkfria gummifötter ser till att stolen står stadigt på sin plats under hela måltiden. Oavsett om du behöver en barnmatstol eller en barnstol, är Moa den enda stolen du behöver under de första fem åren.

Köpguide – Välj rätt barnmatstol

Att välja rätt barnmatstol är väldigt viktigt. Det finns många aspekter att tänka på och gå igenom innan du gör ditt inköp. Av många olika anledningar är det extra viktigt att tänka igenom varje inköp du gör till dina barn för att vara säker på dess kvalitet och att ditt barn inte utsätts för fara.

Du vill inte köpa en barnmatstol som lätt tippar, är i dålig kvalitet eller liknande. En plaststol är inte heller något vi rekommenderar då ditt barn kan sitta och gnaga i sig plasten under jobbiga tandväxt- perioder eller i rena vredesutbrott. En bra kvalitativ matstol har ditt barn dessutom nytta i flera, flera år. Sedan kan den ärvas vidare till yngre släktingar eller bekanta.

Hitta bäst i test barnmatstolar hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test barnmatstolar hos oss på Testjakt.se!

Barnmatstolens stabilitet

Först och främst har vi som redan nämnt i inledningen, stabiliteten. Det är allra viktigast att stolen under inga omständigheter kan trilla när ditt barn sitter i. Den behöver ha en bra vikt, alternativt smart konstruktion, som gör att stolen står tryggt på plats även ifall barnet klättrar på den, försöker att vicka på den eller helt enkelt klättra ut den. Ta alltid reda på vilken typ av tillbehör som ingår, en sele är ett viktigt tillbehör som starkt rekommenderas när barnet blir mer och mer rörligt.

Om du köper en billig barnmatstol med väldigt låg vikt eller som är dåligt balanserad kan den antingen gå sönder när ditt barn klättrar omkring på den eller så kanske den tippa över och barnet skadar sig. Satsa på en lite dyrare mer stabil barnmatstol. Samtliga fem stolar i vårt test är noga utvalda och erkända för att vara stabila och trygga stolar med hög säkerhetsstandard.

Barnets ålder

Det är viktigt att ta barnets ålder i hänsyn. De växer snabbt när de är mindre, välj stol därefter. Barnmatstolen bör vara konstruerad så att även ett litet barn på 6 månader, eller om du önskar från nyfödd kan sitta med resten av familjen vid matbordet. Ju yngre barnet är desto viktigare är det att stolen har ett optimalt rygg- och fotstöd.

Du bör fundera på att köpa en köpa en stol som växer med ditt barn. Även om stolarna som går att använda hela barndomen, så som Stokke Tripp Trapp och Bugaboo Giraffe är dyrare stolar så ska du betänka kostnaden för det antal stolar du behöver köpa för att fylla samma behov.

Det är en fördel om stolen du är intresserad av har möjlighet att justera rygg- och fotstöd på för att öka barnets komfort. Ju bättre komfort barnet har desto större sannolikhet att han eller hon kommer vara nöjd i sin nya matstol.

Lättrengjord

En annan viktig sak du som förälder alltid bör tänka på, det gäller verkligen alla inköp under småbarnsåren; Hur enkel är produkten att rengöra?

Eftersom alla småbarn både oavsiktligt och avsiktligt kladdar ner både sig själva, kläder, möbler och saker. Allra helst barnmatstolen. Den sitter fast i krigszonen och bör därför vara tillverkad av lättrengjorda material. Undvik stolar med utan små luriga svåråtkomliga springor och utrymmen. Det är inte kul at behöva stå varje kväll och torka av diverse matrester, smulor, dricka och annat spill som kommer under dagens gång.

Sammanfattning om barnmatstolar

Köp en en stabil barnmatstol, inte bara för smidigare matningar utan även om du vill få lugnare dagar. En hållbar och prisvärd barnmatstol kan ge dig tiden du behöver för att göra klart dina middagsförberedelser medan barnet sitter tryggt och säkert med snuttefilten och nappen i barnmatstolen.

Med en ordentlig barnmatstol tillgänglig behöver du inte heller be de större syskonen titta till bebisen medan du fixar med potatisgratängen i ugnen. Utan du kan lugnt vända dig om ett par minuter medan din lilla knodd sitter säkert i sele utan risk för att trilla ur.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 29/08/2023 •  14 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test