Bästa Balsam För Ditt Hår (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka balsam som är bäst i test enligt vår testpanel!

I en riktigt bra hårvårdsrutin så är ett balsam absolut nödvändigt. Man kan enkelt förklara det genom principen “öppna och stäng”. Vid schampoonering så öppnas fjällskitet på hårstrået upp för att kunna rengöras. När du sedan använder balsam så stänger du fjällskiktet. Utan ett bra balsam lämnas dina hårstå “öppna” och sårbara. Att använda värmestyling, borste och hårdprodukter på ett hår där fjällskiktet är öppet är något av det värsta du kan göra mot ditt hår. Risken för dina hårstå helt enkelt bryts, kluvna toppar, frissighet och ett glanslöst hår är markant om du inte använder balsam.

Att satsa på ett riktigt bra balsam som är anpassat för din hårtyp är en av de bästa investeringarna du kan göra i ditt hår. Det kommer inte hjälpa dig med dyra klippningar, färg och slingor för tusentals kronor om du inte använder ett bra balsam i din hårvård. Idag finns det en mängd olika balsam som kan hjälpa dig med det mesta och är anpassade efter just din hårtyp. I vårt test av balsam har testpanelen, frisörer, recensioner och djupdykningar i ingredienser tagit fram de fem bästa balsamen på marknaden.

Ett bra balsam skräddarsytt för ditt hår gör stor skillnad. Du kommer känna att hår blir starkare, glansigare, mer återfuktat och enklare att styla. Vinnare i vårt test av balsam blev Maria Nila- Heal conditioner, ett riktigt bra balsam för dig med känslig hårbotten, som dessutom stimulerar hårets tillväxt.

1. Vinnare och bäst i test blev balsam från Maria Nila Heal

Fördelar

 • Stimulerar hårväxten
 • Motverkar mjäll
 • Bra för känslig skalp

Nackdelar

 • Priset

Specifikationer

Mer om balsam från Maria Nila Heal

Detta är ett balsam som är speciellt framtaget för att stimulera hårväxten. Det är även antiinflammatoriskt och passar framförallt dig som har känslig skalp och till exempel ofta får klåda i hårbotten. Alternativt dig som vill förebygga uppkomsten av detta. Detta är en vegansk produkt som innehåller Aloe Vera och har en underbar blommig doft av jasmin och lindblomma.

Heal-serien motverkar mjäll samt har en allergenfri parfym vilket gör serien och balsamet perfekt för dig som är känslig. Känslan efter användning av detta balsam är att håret direkt blir mjukt, lent och lättkammat. Dessutom håller sig håret rent väldigt länge! Vi rekommenderar starkt detta balsam till dig med en känslig hårbotten. Vi uppskattar att det är hårväxtstimulerande då det kan skynda på din hårväxt samtidigt som du ett glansigt och återfuktat hår. Prismässigt ligger det i det övre segmentet, samtidigt finns det möjlighet att köpa större förpackningar vilket gör ml priset något billigare. Ett riktigt kvalitativt och bra balsam behöver du endast använda en väldigt liten mängd av, vilket gör att det räcker längre än ett billigt balsam som du behöver större mängd av. Vill du få ett välmående, friskt och återfuktat hår ska du satsa på Maria Nila Heal-serien. Att använda schampoo och balsam i samma serie gör att produkterna får möjlighet att visa sina fulla potential på din hårvård.

2. På andra plats kommer balsam från Maria Åkerberg Hair Conditioner Fennel

Fördelar

 • Reder ut besvärligt hår och slätar ut hårets yta
 • Både rengörande och vårdande

Nackdelar

 • Doften är inte för alla

Specifikationer

Mer om balsam från Maria Åkerberg Hair Conditioner Fennel

Ett svenskt ekologisk balsam som innehåller fänkål. Detta balsam från Maria Åkerberg hade tidigare namnet “Conditioner Liquorice”, då doften påminner om lakrits. Dock innehåller den inte lakrits utan fänkål och jojobaolja har vårdande egenskaper och tillför fukt och glans till ditt hår. Fänkålens egenskaper skapar även ett naturligt värmeskydd. Detta balsam utses ofta till “bästa balsam” i olika tester. Inte svårt att förstå då det är mycket återfuktande och skyddande och dessutom gjort på naturliga ingredienser.

Vår upplevelse är att detta är ett mycket bra balsam för just återfuktning av håret. Håret känns mjukt och lent efter användning och vid användning av hela serien från Maria Åkerberg så upplevdes stor skillnad på fukt och glansighet. Det är viktigt att ge alla hårvårdsserier lite tid när man bytar till ett nytt märke eller produkt. Full effekt och resultat ser du inte på några dagar utan det krävs tid. Däremot känner du självklart om ditt hår känns återfuktat, rengjort och glansigt.

Det fungerar även att använda detta balsam som en “leave-in”-produkt. Applicera en liten mängd i topparna och låt sitta i till nästa hårtvätt. Vi uppskattar att det även kan fungera som ett värmeskydd vid användning av värmeverktyg. Applicera då en liten mängd i handduktstorkat hår. Fördela jämt med tex en bredtandad kamm eller med dina händer. Fänkålen i balsamet har naturligt värskyddande egenskaper och detta är något vi i testpanelen verkligen uppskattar. Stor fördel dessutom tycker vi att man kan skippa inköp av just värmeskydd om du använder detta balsam.

3. På tredjeplats kommer balsam från Kérastase Resistance Ciment Anti Usure Conditioner

Fördelar

 • Reparerar skadat hår
 • Gör håret mer resistent mot framtida slitage

Nackdelar

 • Locket på tuben är opraktiskt

Specifikationer

Mer om balsamet från Kérastase Resistance Ciment Anti Usure Conditioner

Detta balsam är perfekt för hår som är skadat och torrt. Balsamet bygger upp och reparerar det skadade hårståret. Det återställer styrkan i håret samt bygger motståndskraft mot framtida slitage. Slitna längder blir friska och starka efter regelbunden användning. Detta innebär dock att du ska använda Kérastase Resistance Ciment Anti Usure Conditioner som en del av en komplett hårrutin i samma serie.

Att detta balsam är populärt och uppskattat av kunder råder det ingen tvekan om. Det gör håret mjukt, lent och glansigt och doftar gott. Dessutom är det ett utmärkt balsam för torr hårbotten då det är mycket skonsamt.

4. På en fjärdeplats i vårt test kommer balsam från PAUL MITCHELL Forever Blonde Conditioner

Fördelar

 • Mycket bra på att bevara det blonda i håret
 • Reder ut trassligt hår

Nackdelar

 • Speciell doft

Specifikationer

Mer om balsamet från PAUL MITCHELL Forever Blonde Conditioner

Detta balsam är speciellt utecklat för dig som har blonderat och blekt hår. Märket Paul Mitchell är framtaget av en professionell hårstylist med lång erfarenhet. Balsamet tonar ner gulaktiga toner som lätt uppstår i blekta hår och framhäver en blondare look.

Trots att en del kunder nämnt att doften inte är för alla så medger nästintill alla ändå att balsamet är otroligt vårdande och ger ett glansigt, livfullt hår. Det upplevs också som en hårinpackning då håret blir såpass mjukt. Problem med gulaktiga toner på just blekta hår är väldigt vanligt, detta orsakas av en mängs olika faktorer som vi dagligen utsätter håret för. Allt från vattnet i kranen till stylingprodukterna vi använder. För att få en liten extra boost så låt balsamet sitta några minuter extra i duschen.

5. På en femteplats kommer balsam från Joico K-Pak Conditioner

Fördelar

 • Ger vård, fukt och reparerar skadat hår
 • Håret håller sig rent länge mellan tvättarna
 • Gör underverk för kemiskt behandlat hår
 • Finns både i 250 ml-flaska och som 1000-ml förpackning

Nackdelar

 • Lite dyr

Specifikationer

Mer om balsamet från Joico K-Pak Conditioner

Joico K-Pak balsam är en fantastisk lösning för att reparera skadat hår. Det är ett dagligt balsam som inte bara konditionerar ditt hår utan också reparerar det på djupet. Efter att ha testat detta balsam kan både vi och mängder av användare enas om att detta testvinnande balsam är en räddare för skadat, torrt eller kemiskt behandlat hår.

Håret känns både mjukare, mer återfuktat och glansigare, trots ett ganska kämpigt utgångsläge med en sönderblekt hår. Dessutom känns håret direkt mindre torrt och blir således betydligt enklare att reda ut efter tvätt. För bästa resultat så bör schampo och balsam i samma serie från Joico K-pack användas, en serie som vi på Testjakt använt under lång tid och inte nog kan lovprisa!

Användningen av K-PAK Reconstructing Conditioner är enkel och problemfri, applicera ditt balsam efter du sköljt ditt hår rent från schampot. För bästa effekt bör Joico balsam verka i 1-2 minuter innan du noga sköljer igenom håret med vatten.

Sammanfattningsvis är Joico K-PAK Reconstructing Conditioner ett imponerande balsam som inte bara ger omedelbara resultat med glans, styrka och följsamhet, utan även långsiktiga fördelar genom att stärka håret mot skador. Vi och mängder av recensioner rekommenderar det starkt för alla som behöver ett balsam som kan reparera ett hår i nöd.

Köpguide – Välj rätt balsam

Ett bra balsam ska göra ditt hår mjukt och lent utan att göra håret fett. Dessutom bör det skydda ditt hår mot slitage och vara reparerande.

Läs ingredienserna i balsamet innan du köper för att vara säker på att det inte innehåller skadliga ämnen. Naturliga ingredienser är optimalt och det du bör leta efter.

Det ska inte göra håret fett

Det sista du vill är att ett balsam ska få ditt hår att kännas tungt eller se fett ut. Det ska vara enkelt att skölja ur.

Många hårvårdsprodukter kan tyvärr lämna en hinna på håret som ger en känsla av fett. När du sköljt ur balsamet ska håret endast kännas mjukt och lätt.

Hitta bäst i test balsam hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test balsam hos oss på Testjakt.se!

Balsamet bör vara återfuktande och göra håret mjukt och glansigt.

Syftet med balsam är dels att stänga fjällen på dina hårstrån efter schamponering men även att göra håret mjukt. Balsamet ska reda ut trassligt hår.

Balsamet bör vara återfuktande och inte torka ut ditt hår ytterligare. Återfuktningen ska också fungera som skydd mot slitage från stylingprodukter, väder och vind.

När behöver man använda ett balsam ?

När du använder schampo öppnas fjällen på ditt hår. Detta för att göra håret så rent som möjligt. Balsamet stänger sedan dessa för att skydda håret. Att inte använda balsam i sin hårvård innebär att hårstråna lämnas öppna och sårbara. Det ökar risken för knäckt hår, kluvna toppar och friss.

Balsam skyddar håret från slitage och gör också håret glansigare och mjukare. Anledningen till att vi applicerar balsam efter schamponering är alltså för att bygga upp detta skydd.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 06/11/2023 •  12 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test