Bästa Avståndsmätarna För Hantverkare (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka avståndsmätare som är bäst i test enligt vår testpanel!

Välkommen till vårt test av avståndsmätare/lasermätare. Vi har försökt sammanställa den mest väsentliga informationen till dig som letar efter ett nytt mätinstrument med laser. Vi har samlat avståndsmätare som ska passa allt från byggare, snickare, golvläggare till dig som hemmafixare. Det finns många fördelar med att äga en lasermätare. Att kunna uppskatta mängder mer exakt är både tidsbesparande och ekonomiskt för såväl hantverkare, arkiteker och privatpersoner.

En avståndsmätare/lasermätare är precis om det låter, ett verktyg som snabbt, enkelt och precist mäter olika avstånd. Verktyget sänder ut en laserpuls, laserpulsen träffar ytandu vill mäta avståndet till och återvänder sedan. Verktyget mäter tiden det tar för pulsen att färdas fram och tillbaka. Baserat på det räknar den sedan ut vad avståndet blir i förhållandet till tiden. Med den informationen kan du sedan räkna ut ytor, volymer med mera. Avståndsmätare kan komma med flera olika funktioner och olika variantar passar för olika användningsområden och typer av arbete.

Vi hjälper dig att hitta rätt produkt att använda för att göra renoveringen bra mycket enklare! Med en avståndsmätare i verktygslådan kan du låta tumstockar och måttband vila allt oftare.

I vårt test av avståndsmätare utsåg vi BOSCH GLM 50 C till vinnare! Läs vidare i artikeln för att ta reda på varför BOSCH GLM 50 C utsågs till vinnare och passa på att lära dig än mer om mätning med laser.

1. Vinnare och bäst i test blev avståndsmätaren från BOSCH GLM 50 C

Fördelar

 • Inbyggd bluetooth
 • Färgdisplay
 • Flera mätfunktioner

Nackdelar

 • Svag display i direkt solljus

Specifikationer

Mer om avståndsmätaren från BOSCH GLM 50 C

I vårt stora bäst i test av avståndsmätare utsåg vi BOSCH GLM 50 C till vinnare. Det är en mycket mångsidig avståndsmätare som kan mäta avstånd upp till 50 m. Felmarginalen att ta hänsyn till är endast ± 1,5 mm och den är mycket lätt att använda med sin tydliga färgdisplay.

Avståndsmätaren kan förutom att mäta raka sträckor även mäta pythagoras, volymer, ytor och area. Du behöver inte stå och fundera på hur det ska räknas ut då denna maskin gör uträkningen omgående till dig. Önskar du att använda ett stativ är mätaren redan utrustad med ett litet gängfäste, vilket gör att du kan köpa till det kompatibla stativet från Bosch.

En smart funktion med BOSCH GLM 50 C är att den har inbyggd bluetooth. Med bluetooth kan du överföra resultatet från dina mätningar till din mobiltelefon eller dator. Utför de mätningar du behöver och överför sedan alla mätningar snabbt och enkelt! Mycket uppskattat och smidigt!

2. På andra plats kommer avståndsmätaren från LEICA Disto D510.

Fördelar

 • Mäter 200 m
 • Lutningssensor
 • Skyddsklass IP65

Nackdelar

 • Dyr i inköp

Specifikationer

Mer om avståndsmätaren från LEICA Disto D510.

På andra plats i vårt stora test kommer avståndsmätaren LEICA Disto D510.. Här har vi en betydligt dyrare avståndsmätare än verktyget vi valde till vinnare. Denna avståndsmätare riktar sig därför främst till professionell användning. Avståndsmätaren klarar av att mäta upp till 200 m med en felmarginal på ± 1,0 mm.

LEICA Disto D510 är tillverkad för att klara av tuffare tag då den har skyddsklass IP65 vilket innebär att den är skyddad mot vatten, damm och smuts. Det är således inga problem att använda den på en riktig byggarbetsplats där just damm och smuts inte hör till ovanligheterna.

Avståndsmätaren har inbyggd bluetooth som kan kopplas ihop med din iPhone eller iPad. Det finns en inbyggd målsökare som är till stor hjälp vid mätningar. Överför sedan mätresultatet till den mobila enheten och skapa teckningar och bilder med hjälp av uppmätningarna du gjort.

3. På tredjeplats kommer avståndsmätaren från MILWAUKEE LDM 30

Fördelar

 • Prisvärd
 • Mäter upp till 30 m
 • Bra för hemmabruk

Nackdelar

 • Ingen automatisk mätning

Specifikationer

Mer om avståndsmätaren från MILWAUKEE LDM 30

På tredjeplats kommer MILWAUKEE LDM 30, en riktigt bra budgetvariant. Den klarar av att göra mätningar upp till 30 m med en felmarginal på ± 2,0 mm. Med en tydlig LCD-display med tre rader och vitt bakgrundsljus som automatiskt anpassar sig efter ljusstyrkan på din plats gör att det är väldigt lätt att läsa av resultatet.

Avståndsmätaren stänger automatiskt av sig själv för att spara på batteri. Den är väldigt smal och smidig för att kunna hanteras enkelt med en hand. På displayen kan du snabbt läsa av de tre senaste mätningarna. Detta är den simplaste lasern i vårt test och med endast två knappar är den busenkel att komma igång med, förstå och använda.

MILWAUKEE LDM 30 är ett mycket bra val för dig som renoverar hemma och behöver hjälpmedel för att mäta avstånd enklare och utan felmaringaler. Priset gör att den är ett självklart val för oss som vinnare i “budget-klassen”. 

Så väljer du den bästa avståndsmätaren

En avståndsmätare är ett oslagbart verktyg för dig som renoverar hemma. Längre avstånd är svårt att mäta upp korrekt med måttband och tumstock. Genom att använda en avståndsmätare blir arbetet mycket lättare och resultatet kommer omgående på displayen.

I vårt test utsåg vi BOSCH GLM 50 C till vinnare. Detta utifrån att den är prisvärd samtidigt som den har många bra funktioner. Läs mer nedan för att hitta den modell som passar dina behov på bästa sätt.

Hitta bäst i test avståndsmätare hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test avståndsmätare hos oss på Testjakt.se!

Varför en avståndsmätare?

Varför stå med måttband och behöva vara flera stycken för att mäta ett avstånd när du omgående kan få reda på det? Du har dessutom en hand fri då avståndsmätare är skapade för enhandsfattning. Smart, smidigt och spar mycket tid och frustration.

Behöver jag en avståndsmätare?

Självklart går det att klara sig också utan en avståndsmätare. Men att ha en mätare som mäter höjd, längd och räknar ut pythagoras sats är väldigt bekvämt. Det gör renoveringen roligare och resultatet blir ofta mer exakt vid användning av ett bra verktyg. Har du väl börjat att använda en avståndsmätare kommer du garanterat förstå vad vi menar.

Med en bra avståndsmätare kan du:

Klassificering av avståndsmätare

Alla avståndsmätare har olika typer av klassning. Vissa klarar av att doppas helt i vatten och andra är endast dammtålig. Beroende på om mätaren endast kommer användas inomhus eller även ska användas utomhus i alla väder kan det vara bra och kolla så det är rätt IP-klass.

Vanliga frågor och svar om avståndsmätare

Kan alla använda en avståndsmätare?

Alla klarar av att använda avståndsmätare. Det finns många modeller på marknaden och är du inte speciellt teknisk rekommenderar vi MILWAUKEE LDM 30, en avståndsmätare i budgetklass som är mycket lätt att använda. För dig som behöver fler funktioner är vinnaren BOSCH GLM 50 C ett bra val. Lätt att hantera med tydlig display.

Är en dyrare avståndsmätare ett bättre alternativ?

Det är inte alltid en dyrare variant är ett bättre alternativ. Mycket handlar om vad du har för behov och hur den ska användas. För en hobbysnickare räcker oftast en budgetvariant långt. Du som däremot dagligen kommer att använda den professionellt gör klokt i att titta på en dyrare. Dyrare varianter har mindre felmätning, kan mäta längre avstånd och har fler automatiska funktioner. 

Måste jag ha en avståndsmätare vid renovering?

I renovering finns inget måste och det är du som avgör. Idag finns det många smarta verktyg som gör att arbetet går fortare. Självklart finns det inget som säger att du måste ha elverktyg utan kan använda manuella verktyg, men du uppskattar säkert de hjälpmedel du använder dig av. Svaret blir med andra ord, nej du behöver inte, men om du har kommer du vara glad att du hade en riktigt bra avståndsmätare! Du kan när som helst under renoveringens gång köpa en, ifall du tröttnar på att krypa runt med måttbandet.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Philip Hector byggproduktionsledare och även utbildad snickare.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 09/05/2023 •  10 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test