Verktyg

Bästa Avståndsmätare [Topp 3 2021]

BOSCH GLM 50 C

Inbyggd bluetooth
Läs hela recensionen >
BÄST I TEST

LEICA Disto D510

Väldigt avancerad
Läs hela recensionen >

MILWAUKEE LDM 30

Mycket prisvärd
Läs hela recensionen >

Välkommen till vårt stora avståndsmätare laser test! Allt för att du ska hitta den avståndsmätare bygg som på bästa sätt mäter olika avstånd. Avståndsmätare kan komma med flera olika funktioner och passar för olika sammanhang. Vi hjälper dig att hitta rätt produkt att använda för att göra renoveringen mycket enklare. Kanske du kommer att lära dig något nytt om avståndsmätare.

I vårt avståndsmätare test utsåg vi BOSCH GLM 50 C till vinnare. Läs vidare i artikeln för att ta reda på varför BOSCH GLM 50 C utsågs till vinnare och mycket mer!

Fördelar

Nackdelar

I vårt stora bäst i test av avståndsmätare utsåg vi BOSCH GLM 50 C till vinnare. Det är en mycket mångsidig avståndsmätare som kan mäta avstånd upp till 50 m. Felmarginalen att ta hänsyn till är endast ± 1,5 mm och den är mycket lätt att använda med sin tydliga färgdisplay.

Avståndsmätaren kan förutom att mäta raka sträckor även mäta pythagoras, volymer, ytor och area. Du behöver inte stå och fundera på hur det ska räknas ut då denna maskin gör uträkningen omgående till dig. Önskar du att använda ett stativ är mätaren redan utrustad med ett litet gängfäste och du kan köpa till det kompatibla stativet från Bosch.

En smart funktion med BOSCH GLM 50 C är att den har inbyggd bluetooth som kan överföra information till mobiltelefon eller dator. Utför de mätningar du behöver och överför sedan alla mätningar snabbt och enkelt!

Fördelar

Nackdelar

På andra plats i vårt stora test kommer avståndsmätaren LEICA Disto D510. Det är en betydligt dyrare avståndsmätare än den vi valde till vinnare och riktar sig därför främst till professionell användning. Avståndsmätaren klarar av att mäta upp till 200 m med en felmarginal på ± 1,0 mm.

LEICA Disto D510 är tillverkad för att klara av tuffare tag då den har skyddsklass IP65 vilket innebär att den är skyddad mot vatten, damm och smuts. Det är inga problem att använda den på en riktig byggarbetsplats.

Avståndsmätaren har inbyggd bluetooth som kan kopplas ihop med iPhone eller iPad. Det finns en inbyggd målsökare som är till stor hjälp vid mätningar. Överför sedan mätresultatet till den mobila enheten och skapa teckningar och bilder med hjälp av den uppmätta datan.

Fördelar

Nackdelar

På tredjeplats kommer MILWAUKEE LDM 30 som är en riktigt bra budgetvariant. Den klarar av att göra mätningar upp till 30 m med en felmarginal på ± 2,0 mm. Med en tydlig LCD-display med tre rader och vitt bakgrundsljus som automatiskt anpassar sig är det väldigt lätt att läsa av resultatet.

Den stänger automatiskt av sig för att spara på batterier och är väldigt smal och smidig för att kunna hanteras lätt med en hand. På displayen kan du snabbt läsa av de tre senaste mätningarna och den har endast två knappar vilket gör den lätt att komma igång och använda.

MILWAUKEE LDM 30 är ett mycket bra val för dig som renoverar hemma och behöver hjälpmedel för att mäta enklare avstånd. Priset gör att den är ett självklart val för många hem. 

Så väljer du den bästa avståndsmätaren

En avståndsmätare är ett oslagbart verktyg för dig som renoverar hemma. Längre avstånd är svårt att mäta upp korrekt med måttband och tumstock. Genom att använda en avståndsmätare blir arbetet mycket lättare och resultatet kommer omgående på displayen.

I vårt test utsåg vi BOSCH GLM 50 C till vinnare. Detta utifrån att den är prisvärd samtidigt som den har många bra funktioner. Läs mer nedan för att hitta den modell som passar dina behov på bästa sätt.

Varför en avståndsmätare?

Varför stå med måttband och behöva vara flera stycken för att mäta ett avstånd när du omgående kan få reda på det? Du har dessutom en hand fri då avståndsmätare är skapade för enhandsfattning. Smart, smidigt och spar mycket tid och frustration.

Behöver jag en avståndsmätare?

Självklart går det att klara sig också utan en avståndsmätare. Men att ha en mätare som mäter höjd, längd och räknar ut pythagoras sats är väldigt bekvämt. Det gör renoveringen roligare och resultatet blir ofta mer exakt vid användning av ett bra verktyg. Har du väl börjat att använda en avståndsmätare kommer du garanterat förstå vad vi menar.

Med en bra avståndsmätare kan du:

  • Mäta avstånd
  • Mäta höjd
  • Föra över information till mobil enhet
  • Räkna ut vinklar

Klassificering av avståndsmätare

Alla avståndsmätare har olika typer av klassning. Vissa klarar av att doppas helt i vatten och andra är endast dammtålig. Beroende på om mätaren endast kommer användas inomhus eller även ska användas utomhus i alla väder kan det vara bra och kolla så det är rätt IP-klass.

Frågor och svar om avståndsmätare

Nedan följer några vanliga frågor och svar gällande avståndsmätare.

  1. Kan alla använda en avståndsmätare?

Alla klarar av att använda avståndsmätare. Det finns många modeller på marknaden och är du inte speciellt teknisk rekommenderar vi MILWAUKEE LDM 30, en avståndsmätare i budgetklass som är mycket lätt att använda. För dig som behöver fler funktioner är vinnaren BOSCH GLM 50 C ett bra val. Lätt att hantera med tydlig display.

  1. Är en dyrare avståndsmätare ett bättre alternativ?

Det är inte alltid en dyrare variant är ett bättre alternativ. Mycket handlar om vad du har för behov och hur den ska användas. För en hobbysnickare räcker oftast en budgetvariant långt. Du som däremot dagligen kommer att använda den professionellt gör klokt i att titta på en dyrare. Dyrare varianter har mindre felmätning, kan mäta längre avstånd och har fler automatiska funktioner. 

  1. Måste jag ha en avståndsmätare vid renovering?

I renovering finns inget måste och det är du som avgör. Idag finns det många smarta verktyg som gör att arbetet går fortare. Självklart finns det inget som säger att du måste ha elverktyg utan kan använda manuella verktyg, men du uppskattar säkert de hjälpmedel du använder dig av. Svaret blir med andra ord, nej du behöver inte, men om du har kommer du vara glad att du hade en riktigt bra avståndsmätare! Du kan när som helst under renoveringens gång köpa en, ifall du tröttnar på att krypa runt med måttbandet.

Innehållsförteckning

Leave a Comment