Bästa Arbetsbyxorna/Snickarbyxorna För Hantverkare (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka arbetsbyxor/snickarbyxor som är bäst i test enligt vår testpanel!

För dig som arbetar som hantverkare är dina arbetsbyxor förmodligen det plagg du bär allra oftast. En arbetsbyxa är en byxa som bärs dagligen av personer som arbetar med någon form av hantverk, antingen som yrke eller hobby.

I en snickarbyxa/arbetsbyxa ska det finnas rejäla fickor för tumstock, spik, hammare, mobil och eventuella andra nödvändiga verktyg. Förmodligen har du som elektriker, snickare eller målare andra mer specifika verktyg som du också önskar få plats med i dina arbetsbyxor.

Passform och kvalitet är avgörande vid valet av dina arbetsbyxor. Vi har fokuserat på modeller med stretch för din bekvämlighet och en ökad rörlighet. Vi har genomsökt tester, recensioner och kontrollerat flera hantverkares erfarenheter av olika märken och modeller av arbetsbyxor på marknaden. I vårt bäst i test av arbetsbyxor presenterar vi nedan vårt resultat.

Marknadens fem bästa arbetsbyxor för proffs-hantverkare och hobby-snickare

Vi har testat och jämfört de fem bästa snickarbyxorna så att du ska kunna välja rätt arbetsbyxa till ditt jobb eller ditt byggprojekt. Vinnaren i vårt bäst i test blev arbetsbyxorna från Blåkläder X1900, modellen är något avsmalnad i benen, har 4-vägsstrech och praktiska funktioner av toppkvalitet. Detta är byxan för dig som inte vill kompromissa med varken stil eller funktion och även önskar en modernare, smalare siluett.

1. Vinnare och bäst i test blev arbetsbyxan från Blåkläder 4-vägsstretch, X1900

Fördelar

 • Tapered leg, avsmalnande passform
 • 4-vägsstrectch
 • Finns i marinblå jeansliknande-stil och svart
 • Många fickor och smarta lösningar till allt du behöver

Nackdelar

 • Kan bli smalt för dig med väldigt grova vader

Specifikationer

Mer om arbetsbyxan från Blåkläder 4-vägsstretch, X1900

För dig som önskar kombinera högsta kvalitet med smarta fickor och förvaring är arbetsbyxan i 4-vägsstretch från Blåkläder helt rätt val. Som vi även nämnt tidigare i detta test av snickarbyxor så är modellen en arbetsbyxa som rent passformsmässigt är lite avsmalnande i benen, så kallat “tapered leg”. Denna modell på byxor är något som flera hantverkare uppskattar mycket då siluetten blir betydligt mer smickrande än i säckiga och stora byxor arbetsbyxor.

Trots sin något smalare passform så är detta en arbetsbyxa som ger full rörlighet tack vare 4-vägsstrechen. Midjehöjden och passformen kring stussen och grenen är helt normal, endast benen är tapered/avsmalnande. Även de toppmatade knäfickorna på Blåkläders X1900- byxor är förstärkta med CORDURA®-stretch.

I arbetsvbyxan från Blåkläder x19 finns breda hällor för ett eventuellt bälte och självklart även förvaring och fickor för det mesta du kan behöva. Exempelvis finns det hällor för hammare, avtagbar ficka för ID-kort, knivhållare, extra breda spikfickor, tumstocksficka, pennficka, bak och benfickor med bälg. Benfickorna har även lock med kardborre och en invändig ficka i mesh-tyg speciellt anpassad för din mobil. Utöver detta finns det ett antal fler fickor men vi uppskattar särskilt benfickan med blixtlås.

Detta är vad vi skulle referera till som en premium-arbetsbyxa. Det är helt klart ett lite högre pris än en standard arbetsbyxa men det finns också utrymme, smarta lösningar och fickor för samtliga verktyg eller material du kan tänkas behöva bära på dig! Detta är arbetsbyxan för dig som vill ha det bästa marknaden har att erbjuda.

2. På en andraplats kommer arbetsbyxan från Snickers 6902 Flexiwork

Fördelar

 • Ventilerande tyg för dig som är varm
 • Integrerat bälte
 • Förböjda knän
 • Cordura® stretch

Nackdelar

 • Tunn och lätt, passar inte för långa pass utomhus under kalla temperaturer

Specifikationer

Mer om Snickers 6902 Flexiwork

På andra plats i vårt bäst i test av arbetsbyxor kommer bästsäljaren Snickers 6902 Flexiwork. Detta är en mångsidig arbetsbyxa som passar till flera olika hantverkaryrken. För dig som kämpar med att du snabbt blir varm och svettig är detta den ultimata arbetsbyxan. Ventilationen har vi att tacka den tunna stretchiga materialkomposition för. I designen av Snickers 6902 Flexiwork kombineras det ventilerande stretchmaterialet med slitstarka förstärkningar i Cordura-ripstop. Förstärkningar finns på ställen som knän, benslut och fickor, ställen där det vanligen sker som mest och kraftigast påverkan på materialet.

Rörelsefriheten och känslan är påtaglig menar många användare, även grenen är sydd med elastiska sömmar för en härlig rörelsefrihet. Arbetsbyxan från Snickers Flexiwork har även fått tyget vid knäna förstärkt med KneeGuard™-systemet, modellen har också andra fördelar som förböjda knän. Just detta är något som uppskattas då byxan känns följsam och enkel även när du jobbar på knä, på huk eller behöver extra rörlighet. Byxan sitter på plats och kasar inte ner tack vare det integrerade bältet som har ett rejält och slitstarkt spänne.

Rent förvaringsmässigt och praktiskt finns det fickor, hållare och hölster till det mesta du kan behöva använda i ditt arbete. Hölsterfickor med blixtlås, ficka för mobil, tumstocksficka, benfickor med knivknapp och en löstagbar ID-korthållare.

3. På en tredjeplats kommer arbetsbyxan från Fristads FR 2596 LWS

Fördelar

 • Finns i svart och blått
 • 4-vägsstretch
 • Sidoresår i midjan
 • Lätta och bekväma
 • Normal passform

Nackdelar

 • Endast små reflexdetaljer

Specifikationer

Mer om Fristads FR 2596 LWS

Även Fristads som är en känd tillverkare av arbetsbyxor har ett par byxor vi valt att ta med i vår recension av arbetsbyxor. Denna modell, Fristads FR 2596 LWS finns att få i både blått och svart. Arbetsbyxan är en tunnare modell för året runt användning. Modellen är tillverkad i 4-vägsstretch med ripstop-förstärkningar i stretch både fram, bak, vid benslut och vid knäfickorna. I midjan finns utöver stretchen även en resår som gör att du kan få en så bekväm passform som möjligt, även utan bälte.

Förvaring och fickor finns det gott om i Fristads FR2596, varpå flera av fickorna dessutom är förstärkta. Några exempel på en del detaljer som är förstärkta på denna modell är spikfickorna, knäna och även så bakfickorna och benslutet. Flertalet av fickorna på båda benen kommer med dragkedja vilket är uppskattat och gör att du kan förvara saker tryggt, utan risk att dessa ska trilla ur.

För dig som bär runt flera verktyg på arbetsplatsen finns det en hel del hållare och fickor du kan få användning för. För att nämna några av dessa finns exempelvis hammarhank, tumstocksficka, mobilficka, förvaring för ID-kort, knapp och hälla för kniv m.fl. Knäfickorna är även dessa tillverkade i ripstop-stretch och har en öppning uppifrån. Just Fristads FR 2596 LWS knäfickor går även att justera i höjd efter dina önskemål.

4. På en fjärdeplats kommer den klassiska arbetsbyxan från Blåkläder

Fördelar

 • Klassiker som används av mängder av hantverkare
 • Förstärkta knäskydd
 • Normal/rymlig passform

Nackdelar

 • Ingen stretch

Specifikationer

Mer om den klassiska snickarbyxan från Blåkläder

Som bästa budget-val i vårt test av snickarbyxor/arbetsbyxor kommer en riktigt klassiker från Blåkläder. Det är inte för inte som detta är en bästsäljande modell som sitter på flera proffshantverkare inom olika grenar. Modellen i blått eller svart är normal till rymlig i passformen och materialet är i 100% bomull. Många uppskattar just det rena materialet och att det finns mängder av praktisk förvaring och smarta lösningar.

Denna klassiska modellen har funnits i många år och Blåkäder är så pass säker på dess höga kvalitet att man därav lämnar livstids garanti på sömmarna i byxan. En kvalitetsstämpel om något, dessutom till ett konkurrenskraftigt pris! Denna klassiker till arbetsbyxa har även CORDURA®-förstärkta knän och bakfickor för bättre hållbarhet och slitstyrka.

Rent praktiskt finns det som vi nämnde ovan en hel del bra förvaring i dessa arbetsbyxor. Exempel på några sådana är bak, fram-och benfickor med bälg. Benfickorna har även extra fickor för mobil, penna och ID-kort. Självklart har denna klassiker även det mest väsentliga så som spikfickor, tumstockhållare och knivhållare. En riktigt kvalitativ klassisk arbetsbyxa med goda recension och till ett konkurrenskraftigt pris!

5. På en femteplats kommer arbetsbyxan från Snickers 6241

Fördelar

 • 2-vägsstretch och partier i 4-vägsstretch
 • Otroligt mjuka och stretchiga
 • Smal passform
 • Finns i flera olika färger
 • Förböjda ben

Nackdelar

 • Endast avsedda för normal miljö

Specifikationer

Mer om arbetsbyxan Snickers 6241

För dig som vill ha en smalare passform på din arbetsbyxa men ändå full rörelsefrihet har vi i vårt bäst i test av arbetsbyxor funnit Snickers 6241. Helt rätt modell för dig som inte vill kompromissa med varken stil eller funktion. Dessutom har denna arbetsbyxa tillverkats i flertalet olika färger så som khaki, blå, grön, marinblå, svart/vit, grå och helsvart. En av de få arbetsbyxorna på marknaden där utbudet på färger är stort vilket således skapar möjligheter för dig eller ditt företag att välja din/er alldeles egna stil och på så vis skapa igenkänning.

Materialet i Snickers 6241 går i 2-vägsstretch vilket skapar enorm rörelsefrihet och en härlig frihetskänsla vid olika typer av arbeten. Utvalda partier är förstärkta med Cordura-stretch och baksidan av byxan är gjord i 4-vägsstretch för ökad komfort och rörlighet. Byxan anses vara en av de mest följsamma arbetsbyxorna på marknaden idag för allround-arbete.

Knäskydden hålls på plats med hjälp av expansiva sömmar och samtliga fickor och hällor är CORDURA®-förstärkta KneeGuard™-fickor. Som i våra övriga recenserade arbetsbyxor kommer även denna modell med sedvanliga fickor som tumstockficka, hösterfickor, knivfäste, frontloopar, ID-kortshållare mm.

Köpguide för dig som ska köpa ett par nya arbetsbyxor i god kvalitet

Det är några punkter du behöver fundera över innan du väljer vilken snickarbyxa eller arbetsbyxa du ska införskaffa. Dels bör du se över om ditt yrke eller hantverk kräver någon särskild typ av ficka eller hållare. Att även fundera över vilken passform du önskar innan du gör ditt val kan vara en god ide vilket kan bespara dig returer och byten.

För dig som inte testat arbetsbyxor med stretch är detta något som vi på Testjakt vill tipsa dig om att flera användare, recensioner och hantverkare rekommenderar. Rörelsefriheten i en byxa med 4-vägsstretch eller 2-vägsstretch är betydligt större än i en arbetsbyxa som exempelvis är tillverkad i ren bomull. I flera olika yrken och moment behöver man vid fysiskt arbete kunna röra sig obehindrat. Byxor som sitter åt, inte ger med sig eller skaver när du böjer dig eller sitter på huk är inget som kommer ge dig arbetsglädje.

Hitta dina bäst i test arbetsbyxor för hantverkare hos oss på Testjakt.se!
Hitta dina bäst i test arbetsbyxor för hantverkare hos oss på Testjakt.se!

Pris

Hur mycket ett par arbetsbyxor/snickarbyxor får lov att kosta vet endast du själv. Budgeten är olika för olika personer och det viktiga är att du väljer en byxa till ditt arbete som du känner passar både din kropp, dina önskemål och din budget. Därför har vi i vårt bäst i test av snickarbyxor och arbetsbyxor för både proffs och hobby försökt samla en varierad prisnivå där samtliga byxor fortfarande håller en mycket hög kvalitet.

Du kan självklart säkert hitta ännu billigare än vårt budget-val, men betänk också att om dina byxor inte håller bra pga. avsaknad av kvalitet eller komfort kan du behöva köpa 2-3 par nya under den livslängd som ett par kvalitativa arbetsbyxor har. Billigt kan alltså ibland också bli dyrt! Köp hellre ett par arbetsbyxor av god kvalitet som är jämförda i ett bäst i test och från ett bra erkänt varumärke som specialiserat sig på arbetskläder.

Snickarbyxor kombineras med snickarbälte/verktygsbälte

Majoriteten av de snickare vi talat med inför vår jämförelse av marknadens bästa arbetsbyxor menar på att allt för stort vikt inte bör läggas vid exempelvis hur eventuella fickor för spik är förstärkta eller var på arbetsbyxan dessa är placerade. Detta då många av våra hantverkare hävdar att de väldigt sällan använder enbart sin arbetsbyxa. En arbetsbyxa kombineras oftast med snickarbälte, eller så kallat arbetsbälte. Vid användning av ett verktygsbälte i kombination med arbetsbyxa har du möjlighet till än mer förvaring och byxans slits inte heller på samma vis.

Passform på dina arbetsbyxor

Förr var utbudet av modeller och kvaliteter på arbetsbyxor inte lika brett som idag. Allt eftersom utvecklingen har gått framåt, och samtidigt även efterfrågan på bättre passform och en snyggare siluett vuxit, har det också dykt upp fler modeller med bekvämare materialval. Idag kan du få en riktigt snygg arbetsbyxa som påminner om en friluftsbyxa både i passform och i kvalitet. En byxa med stretch kan göra dina arbetsdagar betydligt mycket behagligare och komfortabla än tidigare.

Bälten, integrerat bälte eller hängslen

En del modeller av arbetarbyxor har integrerat bälte. Dessa bälten håller ofta en hög standard och har slitstarka och robusta spännen.

Om du vill kunna använda ett eget bälte är det viktigt att du kikar på hur hällorna i den aktuella modellen du är intresserad av är designade. Det är vanligt att tillverkare av arbetsbyxor även säljer bälten som passar perfekt i deras modeller av arbetsbyxor. Samtliga tillverkare av våra bäst i test arbetsbyxor i denna recension producerar och säljer även bälten, dvs märkena Blåkläder, Snickers och Fristads.

Det finns även en hel del hantverkare inom olika yrkesgrupper som föredrar att använda hängslen, huvudsakligen brukar det vara en generationsfråga. Hängslen är en vanesak och många snickare, målare, elektriker och andra inom byggsektorn använder gärna hängslen eller livrem i sina arbetsbyxor.

Sammanfattning

Det spelar ingen roll om du är proffshantverkare eller en glad amatör, ett par rejäla och bekväma snickarbyxor/arbetsbyxor är något som alla bör införskaffa. Ha i åtanke att ett par arbetsbyxor är något som du förmodligen kommer använda väldigt ofta. Jobbar du som hantverkare är det helt klart en väsentlig del av din arbetsmiljö att ha bekväma och korrekta arbetskläder.

En annan aspekt av just arbetsbyxor är vad du som hantverkare signalerar för budskap till din kund eller din omgivning. Ett par trasiga och sönderslitna byxor ger ett slarvigt intryck och kan göra att du inte upplevs professionell eller duktig, trots att du kanske är just det. Låt din klädsel och dina arbetsbyxor vara god reklam och något som inger förtroende, inte tvärt om.

Vi på Testjakt hoppas att du genom vår recension av de bästa arbetsbyxorna på marknaden lyckats hitta ett passande par i rätt modell för just dig.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Philip Hector byggproduktionsledare och även utbildad snickare.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 24/08/2023 •  15 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test