Verktyg

Bästa Alkoholmätare [Topp 3 2021]

En alkoholmätare är något som används av polisen för att mäta om du har alkohol i blodet. På senare år har det även utvecklats billigare modeller för privatbruk. Att framföra ett fordon med alkohol i blodet är olagligt och kan medföra skada för dig eller andra människor runt omkring dig. I den här artikeln går vi igenom bästa alkoholmätare för privat bruk och listar våra tre vinnare.

Kort om de tre vinnande alkoholmätarna

Dräger 5820 Alkomätare

-"Alcosense Excel kommer rekommenderad av MHF"
Läs hela recensionen >
BÄST I TEST

DRÄGER Alcotest 3820

-"Även godkänd för den stränga professionella standarden"
Läs hela recensionen >

Dräger 5820 Alkomätare

-"Den använder en stor bränslecell för perfekta mätresultat"
Läs hela recensionen >

Fördelar

Nackdelar

På första plats och vinnare i vårt alkoholmätare test är Alcosense Excel. Den vann nyligen bäst i test i en stor undersökning som aftonbladet gjorde. Alcosense Excel kommer med en elektrokemisk bränslecellsteknik på 64 mm². Här är det viktigt att du väljer rätt mätare, en generell regel är att ju större bränslecell mätaren har desto mer exakt blir mätningen. I ett test som gjorde visade de sig att Alcosense Excel har en felmarginal på 0,09 medan de dyrare varianterna från Alcosense visade en felmarginal på 0,04 respektive 0,02.

Anledningen till att vi tillslut valde Alcosense Excel som vår bästa alkomätare är helt enkelt de betydligt billigare priset och du får ändå en väldigt bra mätare med ganska så exakt mätning och den kompenserar alltid uppåt för att inte ge ett för lågt värde.. Den kommer även med en 1,8”-tums färgdisplay och den är väldigt lätt att använda. Det rekommenderas att den kalibreras en gång om året och det kostar ungefär 400 kronor att göra det.

Alcosense Excel kommer rekommenderad av MHF (Motorförarnas helnykterhetsförbund) som tillförlitlig och driftsäker. Den har 40 förinställda värden för olika regioner och länder. Den levereras tillsammans med fem munstycken, tre AAA-batterier och en USB-kabel. Det enda negativa vi kan hitta med denna alkomätare är att manualen som medföljer endast är på engelska och polska. När vi väger in allting och efter vårt test alkomätare har vi kommit fram till denna som vinnare.

Last updated: 2021-11-30 08:50:43

Fördelar

Nackdelar

På andra plats men först i mellanklassen av alkomätare kommer Dräger Alcotest 3820. Denna mätare är godkänd för den privata standarden men den är även godkänd för den stränga professionella standarden. Skillnaden mellan de två är att den professionella standarden har betydligt högre krav på sig där instrumentet har visat sig visa så pass korrekta resultat att de skulle kunna användas av ordningsmakten. Polisen i Sverige använder sig utav alkomätare från Dräger för deras tillförlitliga mätningar och resultat.

Dräger Alcotest 3820 är den mätare från Dräger som passar bäst för privat bruk. De dyrare modellerna används som sagt av polisen och kostar väldigt mycket mer. Om du någon gång har blivit stoppad av polisen för att blåsa så har du med största sannolikhet fått blåsa i en Dräger alkoholmätare. Bör kalibreras en gång om året eller efter 500 användningar och kostar runt 400 kronor. Den mäter från 0-5 promille vilket är betydligt högre än sina konkurrenter. Med mätaren får du ett skydd, tre munstycken och en förvaringspåse.

Tyvärr hittade vi inga produkter just nu.

Fördelar

Nackdelar

På tredje plats men först i premiumklassen av alkomätare kommer Dräger 5820. Den använder en stor bränslecell för perfekta mätresultat och även denna är godkänd för den privata standarden som den professionella. Det här är en av de bästa mätarna som finns idag och det känns på priset, därav tredje platsen i vårt alkomätartest. Sparar de senaste 100 resultaten då du kan gå tillbaka och titta. Den klarar även av 1 500 mätningar innan den behöver kalibreras. En av de mätare som används av den svenska poliskåren.

Den här mätaren har allt och lite till och kan vara ett bra val när du ska köpa en alkoholmätare, om din budget tillåter det. Vi skulle rekommendera att du väljer en av våra två andra modeller som har ett mer rimligt pris. De visar tillräckligt tillförlitliga svar för att du ska känna dig säker med mätresultatet. Dräger 5820 kommer med en transportväska, handledsrem och tre stycken munstycken. Behöver du fler kan de köpas till separat.

Bästa alkoholmätare – Köpguide

Du måste vara väldigt uppmärksam och göra din läxa innan du köper en alkoholmätare. De finns väldigt många olika alkomätare på marknaden och de billigaste som finns är inte ens värt att nämna för de är alldeles för dåliga och resultaten de visar är inte alls träffsäkra och kan skilja så mycket som 40 % till det korrekta resultatet. Lägg hellre lite mer pengar och få en mätare som visar rätt.

En alkomätare med bränslecell är de mätare som visar så nära de rätta resultatet som möjligt och är nästan ett måste vid inköp. Storlek på display kan spela roll om du har problem med synen. En mätare bör även ha funktionen kalibrering för att du ska kunna göra den så träffsäker som möjligt. Du bör göra en kalibrering minst en gång om året för att säkerställa att den fungerar bra.

Vilken teknologi som används i alkoholmätaren

Det finns två olika teknologier som används i alkoholmätare och det är bränslecell och halvledarcell. En maskin som använder sig utav bränslecell kommer att vara mer träffsäker och ge dig mer korrekta svar med en mindre felmarginal. De flesta modeller som är lite dyrare kommer med den bättre tekniken och är en av anledningarna till att den kostar mer än en del budgetvarianter som använder halvledarcell.

Halvledarcell används i de flesta budgetvarianter eftersom det gör att företagen kan pressa sina priser ännu mer. En mätare med halvledarcell mäter bristen på syret i utandningsluften vilket inte alls är lika träffsäkert med en stor felmarginal. Vill du vara på den säkra sidan när du använder en alkoholmätare rekommenderar vi att du köper en som har bränslecell. Det är samma teknik polisen använder sig utav i sina mätare.

Träffsäkerhet

Om du är på en fest och endast druckit något litet tidigare under kvällen och vill vara säker på att du klarar av att köra bil med en godkänd promille i blodet är det väldigt viktigt att mätaren du använder har en hög träffsäkerhet och visar korrekt utslag annars kan du utsätta både dig själv och andra för fara genom att köra när du inte är i ett kördugligt tillstånd enligt lag.

Ju bättre träffsäkerhet ju dyrare kommer alkoholmätaren att vara. Här gäller det att inte vara snål, lägg hellre några kronor extra på en riktigt bra mätare som gör sitt jobb både för din och andras skull. I slutändan bör du alltid avstå från att köra bil när du har förtärt någon form av alkoholhaltig dryck oavsett om mätaren visar att du klarar dig under den tillåtna gränsen.

Kalibrering, storlek och design

När du köper och använder en alkoholmätare ska den kalibreras minst en gång om året för att säkerställa korrekt mätning och det gör du för att få reda på hur nära dina resultat faktiskt är till det rätta värdet. Det fungerar helt enkelt som en kvalitetskontroll av din mätare. En del mätare kan kalibreras manuellt men de flesta är automatiska och du följer bara instruktionerna som finns med i användarmanuallen.

Storlek och design är lite mer av en lyxfunktion och spelar inte väldigt stor roll men det kan vara bra att ha en mätare med lite större display för att lättare kunna läsa vad som står. Det är även en fördel att ha en mindre maskin som inte tar upp allt för stor plats och är smidig att använda. I slutändan är det endast du som kan bestämma vad som passar just dig.

Prisnivå

Som ni sett så finns det ett stort urval av alkomätare från olika tillverkare på marknaden i alla olika prisklasser. De kan kosta allt från ett par 100 kronor upp till flera tusenlappar där premiumprodukterna kan ligga så högt som 5 000 kronor. Här beror det givetvis på vad du är villig att betala för en alkomätare men kom ihåg att kvalitet är bättre i det långa loppet.

De lite dyrare maskinerna kommer med bränslecell och är betydligt mer träffsäkra. Vi kan starkt rekommendera att du lägger till lite pengar när du ska köpa en alkomätare så du faktiskt får en bra alkoholmätare från början som faktiskt visar korrekta resultat när du blåser. Håll dig borta från de med halvledarcell eftersom de har en stor felmarginal och visar aldrig rätt resultat när det behövs som mest.

Bästa alkoholmätare - Vanliga frågor

En alkoholmätare mäter alkoholpromillen i blodet och kan hjälpa dig att berätta om du är i kördugligt skick till exempel dagen efter en fest där det har druckits en del alkohol. Vi rekommenderar alla att använda en alkoholmätare vid osäkerhet.

Det är inte vanligt att sälja alkotest som engångsprodukter men de finns ett märke som säljer 2 olika produkter som engångs. Kom ihåg att de är både dyrt och inte alls lika träffsäkert att använda sig utav ett engångstest.

Det finns massvis med modeller på marknaden från olika tillverkare. De billigare modellerna har oftast inte samma träffsäkerhet och därför rekommenderar vi att du köper en som klarar av att ge dig korrekt resultat med så lite felmarginal som möjligt.

Bränslecell är vad polisen använder sig utav och är betydligt mer tillförlitlig än en alkoholmätare med halvledarcell. Den mäter bristen på syre i utandningsluften medan en med bränslecell mäter den totala alkoholen som finns i ditt blod.

Bästa alkoholmätare – Sammanfattning

För bästa resultat när du blåser bör du inte dricka någonting minst 15 minuter innan testet görs, gärna längre tid än så annars kan mätaren visa helt fel resultat. Kom ihåg att en mätare med bränslecell är betydligt mer träffsäker. Kör aldrig bil efter att du har förtärt alkoholhaltiga drycker, ansvaret ligger hos dig som förare! Lämna gärna en kommentar i fältet nedan om du har frågor eller funderingar.

Leave a Comment