Bästa Åkpåsarna För Barnvagnen (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka åkpåsar som är bäst i test enligt vår testpanel!

Under vinterhalvåret är det viktigt att hålla barnen varma i vagnen. Med en praktisk och varm åkpåse blir promenaderna och turerna med vagnen betydligt mycket trevligare för alla inblandade. De gånger du ska ut en snabbis behöver du inte heller bylsa på barnet i samma utsträckning tack vare åkpåsen.

Det finns många olika varianter av åkpåsar i olika typer av material. Vissa vagnmärken har dessutom speciellt utformade åkpåsar för deras egna vagnmodeller. Det viktiga för dig att tänka på innan du köper en åkpåse är vad just du och ditt barn är i behov av rent funktonsmässigt. Vi har nedan listat lite viktiga punkter som kan vara bra att fundera över när man ska välja åkpåse.

1. Vinnare och bäst i test blev åkpåsen från Elodie Details

Fördelar

 • Snygg design
 • Många funktioner
 • Hög kvalitet
 • Mängder av färger att välja på

Nackdelar

 • Går inte att justera längden

Specifikationer

Mer om åkpåsen från Elodie Details

Med Elodie details åkpåsar håller du ditt barn varmt även de kallaste vinterdagarna. Vad som verkligen utmärker denna åkpåse är att den uppdateras varje säsong. Vilket gör att märket har vunnit stor popularitet hos föräldrar med det breda och ständigt aktuella utbudet. Flera modeller har formgetts med inriktning på hållbarhet och finns i olika färger, material och mönster.

Anledningen till att just Elodie details åkpåse ofta blir bäst i test är tack vare kombinationen av kvalitet och design. Åkpåsen är varm, snygg och har många praktiska funktioner. Priset är dessutom rimligt med tanke på alla funktioner, den höga kvaliteten och den unika designen som matchar med olika vagnmodeller.

2. På en andraplats kommer åkpåsen från Voksi Urban

Fördelar

 • Lång användningstid 0-4,5 år
 • Perfekt för kalla vintrar
 • Stoppning av naturmaterial, dun och fjädrar

Nackdelar

 • Saknar upphängning
 • Dyr

Specifikationer

Mer om åkpåsen från Voksi Urban

Detta är ett säkert kort för många föräldrar då den stilrena, minimalistiska designen tilltalar många. Den är gjord i flera olika fina färger som havsgrön, senapsgul, peach, mörkgrön, svart mfl. Voksi Urban passar perfekt för det kalla klimatet vi i Sverige kan uppleva på vintrarna. Den har en fyllning av dun och fjädrar vilket gör den lätt men oerhört varm. I ryggdelen har den även ett lager av ull vilket värmer gott på frusna små barn under en kylig promenad. Den är vattenavvisande och vintät tack vare sin impregering med BIONIC-FINISH®ECO. Den har en universallösning och fungerar till 5-punktsbälten i samtliga vagnar som vi känner till.

Denna åkpåse går att använda till de riktigt små barnen ändå upp till cirka 4,5 år. Detta möjliggörs tack vare en medföljande förlängningsdel att komplettera åkpåsen med för att förlänga benutrymmet. Överlag är detta en riktig testvinnare när det kommer till värme. Klart den varmaste åkpåsen i vårt bäst i test av åkpåsar. Vet du med dig att du promenerar mycket och ofta oavsett väder är detta helt klart rätt åkpåse för dig och ditt barn. Priset är lite högre, samtidigt är detta en produkt som används dagligen och funktionen och materialvalen motiverar priset.

3. På en tredjeplats kommer åkpåsen från Najell

Fördelar

 • Otroligt mjuk
 • Formsydd sittdel och ryggdel
 • Fungerar perfekt i Najell sleepcarrier

Nackdelar

 • Fläckar och smuts synd snabbt på de ljusa färgerna

Specifikationer

Mer om åkpåsen från Najell

Mjukare och effektivare åkpåse än Najells fleecefodrade variant får du som förälder verkligen leta efter. Denna modell är otroligt fluffig och uppskattas av alla barn, oavsett ålder. De praktiska funktionerna gör den lätt att använda och extremt bekväm för ditt barn. Dessutom passar den perfekt i alla vagnar oavsett märke, från liggdel till sittdel.

De ergonomiska funktionerna gör att denna åkpåse ligger högt på alla bäst i test listor. Funktioner så som att den är öppningsbar nedtill för de gånger barnet har skor på sig, slitstarkt tyg nedtill som håller längre, formsydd sittdel samt att det är enkelt att fästa en sele under åkpåsen.

4. På en fjärdeplats kommer åkpåsen från Bozz lammskinn

Fördelar

 • Fodrad med ull
 • Vind och vattenavvisande
 • Kan vecklas ut och användas som täcke eller lekmatta

Nackdelar

 • Lammskinnet han håra av sig på ytterkläderna

Specifikationer

Mer om åkpåsen från Bozz lammskinn

Detta är en åkpåse som finns i två olika storlekar. Den ena varianten är 95 cm lång och den mindre som bättre passar i exempel liggdelen, bilstolen och även i sittdelen för de yngre barnen, är 75 cm lång. Denna åkpåse är fodrad med 100% ull vilket gör att barnet håller sig varm och go i naturmaterial. Eftersom en större modell kan kännas bylsig i början är det oftast bäst att investera i en mindre modell. Alternativt fulla fotändan som är för lång med en varm filt. Du kan skydda ditt barn mot köldknäppar och blåst genom att justera huvan. Baktill har den ett halkskydd och den fungerar bra med de flesta 5-punktsselar.

Eftersom åkpåsen “small” är framtagen för de allra minsta är den väldigt populär och vinner flertal tester som utförs. Och det är inte så konstigt eftersom du kan välja mellan fleece och lammskinn samt att den är mjuk och följsam. Oavsett om du ska ut på långpromenad eller till affären är detta en av de allra bästa åkpåsarna du kan använda till ditt barn.

5. På en femteplats kommer åkpåsen från Angel of Sweden Tärnaby

Fördelar

 • Genomtänkta funktioner
 • Fantastiskt pris
 • Flera fina mönster och färger
 • Passar de minsta barnen upp till ca 85 cm

Nackdelar

 • Beroende på temperatur behövs ordentliga ytterkläder under

Specifikationer

Mer om åkpåsen från Angel of Sweden Tärnaby

Välj mellan ett flertal olika utföranden som alla imponerar med praktiska och smarta funktioner. Egentligen är denna åkpåse inte något utöver det vanliga. Utan det som imponerar är hur mycket du får för dina pengar. Det lätta fodret i polyester är bekvämt för barnet och håller värmen förvånande bra.

Anledningen till att Angel of Sweden Tärnaby vinner många olika tester är den smarta upphängningen i kombination med det mycket rimliga priset. Med denna åkpåse behöver du inte oroa dig över att den glider ner i vagnen. Utan den sitter säkert på plats, även om barnet inte vill sätta sig i vagnen något som inte alla dyra åkpåsar lyckats med. Dock ska betänkas att detta är en liten åkpåse och storleksrekommendationen är för barn upp till ca 85 cm. Det är alltså en användningstid upp till barnet blir ca 1,5 år. Vilket kanske egentligen inte gör så mycket. Här får varje familj fundera över användningstiden, lite eventuellt beroende på när på året ditt barn är fött. Äldre barn sitter gärna med overall och ytterskor för att snabbt kunna hoppa ner och leka.

Köpguide – Välj rätt åkpåse

När du ska köpa en åkpåse finns det olika saker du bör ha i åtanke. Eftersom du självklart vill köpa den bästa åkpåsen till ditt älskade barn gäller det att göra en del efterforskningar. På så sätt kan du hitta den bästa modellen utefter dina förväntningar och krav.

Det första du bör tänka på är vad du kommer att använda åkpåsen till. Är det mest i vagnen eller i bilen? Långa promenader i kyligt väder eller håller du dig inne när vinden viner och snön faller? Det är även viktigt att åkpåsen du köper passar vagnen, vagnens sele samt ditt barn längd och ålder.

Hitta bäst i test åkpåsar hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test åkpåsar hos oss på Testjakt.se!

Enkel upphängning

Oavsett hur upphängningen är utformad ska den passa på vagnen och 5 punktsselen din vagn har. Det som oftast fungerar bäst är en upphängningsficka som träs över ryggstödet. Men upphängningsfickan bör kompletteras med remmar att fästa i sittdelen av vagnen. Alternativt har många åkpåsar idag ett antiglid-skydd på baksidan.

Det allra viktigaste är egentligen hur säkert åkpåsen sitter i vagnen. Om barnet krånglar och inte vill sätta sig i vagnen vill du inte börja om från början för att åkpåsen inte sitter bra.

Storleken avgör

Är du ute efter en åkpåse som fungerar från nyfödd upp till tre års ålder? Eller en åkpåse som är speciellt utformad efter barnets nuvarande ålder? Det finns för- och nackdelar med båda alternativen du bör ha i åtanke.

En åkpåse som är utformad för en baby känns inte lika bylsig samt att den är lättare att hantera för nyblivna föräldrar. Dessutom är funktionerna framtagna för att passa en baby och inte en treåring som kan göra mycket själv. Är åkpåsen du väljer lite stor kan du också stoppa en ullfilt i fotdelen för att skapa ytterligare värme och mindre utrymme för kyla att tränga in.

Hur varm bör den vara?

När och hur du kommer att använda åkpåsen avgör tjockleken och fodret. Om du kommer att använda åkpåsen för kortare promenader till affären och liknande behöver den inte vara lika tålig som om du planerar långa promenader i kyligt väder.

Om du planerar en resa till Norrland mitt i vintern kan det vara smart att köpa en riktigt varm modell som klarar riktigt kallt väder. Men du som bor i södra Sverige bör istället ha fukt och regn i åtanke.

När behöver man använda en åkpåse?

Även om du har en bra och varm vinteroverall till barnet är det viktigt att även använda en åkpåse under vintern. Eftersom en overall är utformad att hålla värmen när barnet rör sig blir den oftast för kall att sitta still med i vagnen.

Dessutom kan en åkpåse komma väl till hands även under sommarmånaderna. Kanske inte överdelen som täcker barnet då det blir för varmt. Men liggdelen kan vara en skön madrass i vagnen att använda under de kalla vår och sommarkvällarna som faktiskt existerar både i början och slutet av sommaren.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 10/05/2023 •  12 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test