Hårvård Skönhet & Hälsa

Bästa balsam [Topp 5 2022] Vi jämför de populäraste produkterna

Hårborstar, styling med värme och diverse hårprodukter sliter alla på vårt hår. Balsam är nödvändigt för att skydda ditt hår från slitage samt reparera där det redan blivit slitet.

Vilken balsam är bäst?

Det finns balsam för alla möjliga hårtyper och egenskaper men de ska alla ha en sak gemensamt: att ge dig glansigt och starkt hår som ser friskt ut.

 • Balsamet ska ge ditt hår glans och styrka
 • Ett balsam ska inte skapa en fet hinna på ditt hår
 • Balsamet ska skydda ditt hår mot slitage

1. Bästa stimulerande balsam maria nila Head & Hair Heal

Detta är ett balsam som är speciellt framtaget för att, förutom andra positiva egenskaper, stimulera hårväxten. Det är även antiinflammatoriskt så passar de som har känslig skalp och till exempel ofta får klåda i hårbotten.

Den här veganska produkten ligger högt i alla tester av balsam och det är lätt att se varför. Det innehåller Aloe Vera som motverkar mjäll samt substansen Apigenin som stimulerar hårproduktion.

Fördelar

 • Stimulerar hårväxten
 • Motverkar mjäll
 • Bra för känslig skalp

Nackdelar

 • I den högre prisklassen

Återfuktning: Hög återfuktning med snabba och goda resultat på slitet eller torrt hår. Glansighet: Håret blir glansigare efter bara några användningar med synliga resultat enligt kundernas recensioner. Mjukgörande: God effekt på frissigt och torrt hår enligt många användare. UV-skyddande: Innehåller Aloe Vera som skyddar mot UV-strålar till viss del. Anti-mjäll: Mycket bra effekt på mjäll enligt kunder som testat balsamet.

2. Bästa ekologiska Maria Åkerberg Hair Conditioner Fennel

En svensk ekologisk produkt som innehåller fänkål. Hette tidigare Conditioner Liquorice då doften påminner om lakrits. Utses ofta till bästa balsam då det är mycket återfuktande och skyddande. Innehåller även jojobaolja för fukt och glans.

Den här produkten är mycket populär bland kunderna som oftast använder både schampot och balsamet i samma märke. Enligt användare i balsam test ger detta friskt och starkt hår och skyddar utmärkt mot slitage.

Fördelar

 • Reder ut besvärligt hår och slätar ut hårets yta
 • Både rengörande och vårdande

Nackdelar

 • Doften är inte för alla

Återfuktning: Mycket bra återfuktning och reder dessutom ut håret väldigt bra. Glansighet: Ger god glansighet efter användning som bara blir bättre med tiden. Mjukgörande: Håret känns enligt användare mjukt och lent efter användning med detta balsam. UV-skyddande: Jojobaoljan gör denna produkt till viss grad UV-skyddande men även bra för behandling efter solskador på håret. Anti-mjäll: Jojobaoljan återigen har anti-mjäll egenskaper.

3. Bästa stärkande balsam Kérastase Resistance Ciment Anti Usure Conditioner

Detta balsam är perfekt för hår som redan är skadat då det återställer styrkan i håret samt bygger motståndskraft mot framtida slitage. Slitna längder blir friska och starka efter användning.

Kunder nämner ofta denna produkt bäst i test för att det gör håret mjukt, lent och glansigt. Dessutom är det ett utmärkt balsam för torr hårbotten då det är mycket återfuktande.

Fördelar

 • Reparerar skadat hår
 • Gör håret mer resistent mot framtida slitage

Nackdelar

 • Locket på tuben är opraktiskt

Återfuktning: Enligt användare återfuktar detta balsam bra med regelbunden användning. Glansighet: Mycket bra glansighet och dess bästa egenskap enligt kunder som testat. Mjukgörande: Också mycket mjukgörande enligt samma kunder. Den mjukgörande effekten håller även i sig. UV-skyddande: Tillverkarna gör inga anspråk på UV-skydd men de aktiva ingredienserna indikerar att det är skyddande. Anti-mjäll: Återigen inga anspråk på detta så svaret är nej.

4. Bästa för blondiner PAUL MITCHELL Forever Blonde Conditioner

Detta balsam är speciellt inriktat på dig som har blonderat hår. Framtaget av en professionell hårstylist med lång erfarenhet är detta en produkt som är mycket populär. Balsamet tonar ner gulaktiga toner i håret och framhäver en blondare look.

Kunder med blonderat hår utser ofta denna till bästa balsam för blondiner. Trots att en del kunder nämnt att doften inte är speciellt attraktiv så medger de ändå att balsamet gör vad de förväntar sig. Det håller håret riktigt blont.

Fördelar

 • Mycket bra på att bevara det blonda i håret
 • Reder ut trassligt hår

Nackdelar

 • Doften är inte omtyckt av alla

Återfuktning: Balsamet återfuktar bra och effekten blir bättre med regelbunden användning. Glansighet: Mycket bra glansighet efter användning enligt kunderna. Mjukgörande: Även dess mjukgörande egenskaper får högsta betyg av användare. UV-skyddande: Inga anspråk på UV-skydd men innehåller både arganolja och shea butter som båda skyddar mot UV-strålar. Anti-mjäll: Heller inga anspråk på användning eller skydd mot mjäll men shea butter hjälper mot irriterad skalp.

Last updated: 2022-01-16 12:08:04

5. Bästa balsam för skadat hår Yves Rocher – reparerande

Detta balsam från Yves Rochers Baume Botanique kollektion är perfekt för att reparera redan skadat hår. Det här är light-versionen av det originella balsamet i serien speciellt framtaget för tunt och skadat hår.

Det här är inte ett traditionellt balsam som måste sköljas ut utan ett som du applicerar på hårändarna och lämnar kvar till nästa tvätt. Populärt med kunder som alternativ till vanliga produkter.

Fördelar

 • Ger volym till tunt och slitet hår
 • Gör inte håret fett eller klibbigt

Nackdelar

 • Några användare anser att den gör håret fett

Återfuktning: Balsamet ger bra återfuktning även om det är mer en hårmask än balsam. Glansighet: Kunder rapporterar mycket bra glansighet på olika typer av hår. Mjukgörande: Mycket mjukgörande speciellt på redan skadat hår. UV-skyddande: Avokadoolja utgör ett naturligt skydd mot skadliga UV-strålar så detta är definitivt en UV-skyddande produkt. Anti-mjäll: Inga anspråk från tillverkaren men även avokadoolja har en viss motverkan mot mjäll.

Last updated: 2022-01-16 12:08:05

Köpguide – Välj rätt balsam

Ett bra balsam ska göra ditt hår mjukt och lent utan att göra håret fett. Dessutom bör det skydda ditt hår mot slitage och stark sol.

Läs ingredienserna i balsamet innan du köper för att vara säker på att det inte innehåller skadliga ämnen. Naturliga ingredienser är optimalt och det du bör leta efter.

Det ska inte göra håret fett.

Det sista du vill är att ett balsam ska få ditt hår att kännas tungt eller se fett ut. Det ska vara enkelt att skölja ur.

Många hårvårdsprodukter kan tyvärr lämna en hinna på håret som ger en känsla av fett. När du sköljt ur balsamet ska håret endast kännas mjukt och lätt.

Balsamet bör vara återfuktande och göra håret mjukt och glansigt.

Syftet med balsam är dels att stänga fjällen på dina hårstrån efter schamponering men även att göra håret mjukt. Balsamet ska reda ut trassligt hår.

Balsamet bör vara återfuktande och inte torka ut ditt hår ytterligare. Återfuktningen ska också fungera som skydd mot slitage från stylingprodukter, väder och vind.

När behöver man använda ett balsam ?

När du använder schampo öppnas fjällen på ditt hår. Detta för att göra håret så rent som möjligt. Balsamet stänger sedan dessa för att skydda håret. Extra viktigt när du gymmar. Läs gärna vårt bäst i test av motionscyklar.

Balsam skyddar håret från slitage och gör också håret glansigare och mjukare. Anledningen till att vi applicerar balsam efter schamponering är alltså för att bygga upp detta skydd.