Babyskydd Barn & Familj Bilbarnstolar

Babyskydd: 10 Modeller – Bäst i Test & Köpguide [2022]

Du som alla andra föräldrar vill att din baby ska åka så tryggt och säkert som möjligt i bilen. Vi har användartestat flera olika märken och modeller och tagit fram en hel lista med alternativ för dig som förälder. Alla de modeller vi testat har redan blivit godkända för användning i Sverige, krocktest är inget vi har utfört på egen hand.

Ett babyskydd är den första bilbarnstolen du använder till ditt barn. Det nyfödda barnet som ännu inte kan sitta upp behöver en bilstol som tillåter en mer liggande position. Vanligtvis har alla babyskydd tre- eller fempunktsbälte och ett handtag som gör det enkelt att bära babyskyddet eller flytta det till barnvagnschassit. Men det finns även bilstolar med specialfunktioner som kan göra vardagen mycket lättare för dig som förälder. Ta del av resultaten i vårt test och hitta bästa babyskydd för dig och din baby.

Babyskydd test - 10 testade modeller 2022

Bästa babyskydd 2022

1Cybex Cloud Z i-Size – BÄSTA PREMIUMVAL
2Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size – BÄSTA MEDEL
3Britax Primo – BÄSTA BUDGET
4Cybex Aton 5
5Besafe iZi Go Modular X1 i-Size
6Maxi-Cosi CabrioFix
7Axkid Modukid Infant
8Cybex Aton B i-Size
9Maxi-Cosi Pebble 360
10Britax BabySafe III i-Size

1. Cybex Cloud Z i-Size – BÄSTA PREMIUMVAL

🛒 Bästa priset vi hittat på Cybex Cloud Z i-Size

Det här är en väldigt genomtänkt barnbilstol som fungerar helt perfekt med isofixbasen Cybex Base Z. Denna isofixbas gör ditt babyskydd vridbar i 90 grader mot dörren vilket gör det enklare att både sätta i och ta ur babyn ur babyskyddet. Dessutom går det att använda isofixbasen till en annan bilbarnstol när barnet vuxit ur det första babyskyddet. Det gör både babyskyddet och isofixbasen till en smart investering. Faktum är att den roterande funktionen används mer till en bilbarnstol än till ett babyskydd. Babyskyddet lyfts nämligen oftast ur bilen och placeras på barnvagnschassit eller hemma på golvet, medan en bilbarnstol alltid lämnas i bilen.

Smarta funktioner

Klädseln till Cybex Cloud Z i-Size är tvättbar i maskin och kan enkelt tas av och på, inga instruktioner krävs. Även vadderingarna till axelremmarna är avtagbara och tvättbara. Själva selen är enkel att använda och kan justeras på höjden med en enhandsfattning. Även nackstödet går att justera på höjden i takt med att barnet växer sig större.

Den medföljande suffletten är ställbar i flera olika positioner och utrustad med SPF 50+, vilket effektivt skyddar din baby mot solens farliga strålar. Det gäller oavsett om du placerar babyskyddet i bilen eller på barnvagnschassit.

Den funktion som är unik för Cybex Cloud Z i-Size och även extremt uppskattad av alla föräldrar är dock liggfunktionen. När din baby har somnat i babyskyddet behöver du inte störa sömnen för att flytta babyn till vagnen. Istället kan du flytta hela babyskyddet till barnvagnschassit och fälla ryggstödet utan att väcka babyn. Eftersom de små helst ska sova plant är det en väldigt uppskattad funktion. Läs hela vår recension på Cybex Cloud Z i-Size här!

2. Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size – BÄSTA MEDEL

🛒 Bästa priset vi hittat på Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size

Vad som gör Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size unikt är spädbarnsinlägget i två delar som gör det väldigt enkelt att anpassa babyskyddet efter det växande barnet. Att din baby sitter skönt i babyskyddet är väldigt viktigt och med spädbarnsinlägget säkerställs bästa möjliga komfort.

Även denna bilbarnstol är kompatibel med en isofixbas, men det går även att montera babyskyddet med ett vanligt bilbälte om du så önskar. Men de flesta föräldrar uppskattar säkerhetskänslan som kommer med en smidig isofixbas. De gröna markeringarna och de distinkta klickljuden inger en säkerhet som ett vanligt bilbälte oftast inte uppnår.

Välgenomtänkt sele

Selen är designad för att användas dagligen och fungerar perfekt i alla lägen. Genom att förlänga den ena remmen förlängs den andra automatiskt vilket säkerställer att remmarna alltid är lika långa. Dessutom står remmarna uppåt när selen inte används, vilket gör det väldigt enkelt att sätta i din baby i Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size. Vadderingarna på axelremmarna sitter fast där de bör sitta för att skydda barnets ömtåliga hals. Det är helt enkelt en sele som är lätt att använda även om babyn skulle krångla lite.

Klädseln till Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size är självklart tvättbar och genom att följa instruktionerna tappar klädseln varken form eller färg i tvätten. Den medföljande suffletten är ställbar och ger ett gott skydd till babyn eftersom den är utrustad med SPF 50+. Handtaget är utformat för bekvämlighet och låter dig bära babyskyddet så nära kroppen som möjligt. Läs hela vår recension på Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size här!

3. Britax Primo – BÄSTA BUDGET

🛒 Bästa priset vi hittat på Britax Primo

Det här babyskyddet är kompatibelt med de flesta barnvagnschassi som Britax erbjuder, vilket gör det enkelt att använda babyskyddet i vardagen. Med ett lyft och ett enkelt klick har du flyttat babyskyddet från bilen till barnvagnschassit och tillbaka igen. Just denna funktion uppskattas något enormt av föräldrar eftersom de slipper väcka den lilla babyn som oftast somnar i bilen. Funktionen är unik för Britax Römer babyskydd.

Har du hört att Brio Primo babyskydd test är de bästa babyskyddet på marknaden? Då är det numera Britax du ska se efter, Britax har nämligen köpt upp Brio och utvecklat modellerna samt lagt till nya smarta funktioner.

Som med de flesta andra bilstolar är klädseln tvättbar på Britax Primo och suffletten är utrustad med SPF 50+ för bästa möjliga solskydd. Just denna sufflett är ställbar i flera olika lägen för enkel användning både i bilen och på barnvagnschassit.

Ett prisvärt babyskydd

Vad som verkligen utmärker Britax babyskydd är den höga kvaliteten och de smarta funktionerna till det låga priset. Det är inte bara i vårt test som Britax Primo vunnit bästa budget utan i de allra flesta oberoende tester tas Britax Primo upp med positiva kommentarer av både testare och föräldrar.

Spädbarnsinlägget är uppdelat i flera olika delar för att du ska kunna plocka bort det del för del och hålla din baby både säker och bekväm i bilen. Inlägget består av en kil att sitta på, en nackkudde och en stödkrage. Att ta bort spädbarnsinlägg babyskydd Britax är en lätt match, det är utformat för att det ska tas bort när babyn är tillräckligt stor.

Britax erbjuder en isofixbas som är kompatibel med Britax Primo men självklart kan du välja att montera babyskyddet med ett trepunktsbilbälte om du tycker det känns lättare. Eftersom en isofixbas tar upp en del plats i bilen är det många som väljer att frångå den, även om basen gör det både lättare och säkrare att montera babyskyddet i bilen. Läs hela vår recension på Britax Primo.

4. Cybex Aton 5

🛒 Bästa priset vi hittat på Cybex Aton 5

Passformen som Cybex Aton 5 erbjuder är lite smalare än andra barnstolar vilket ger ett utmärkt skydd till en baby. Ju snävare passformen är kring babyn ju säkrare sitter babyn i babyskyddet. Dessutom är Cybex Aton 5 lite rakare i ryggstödet vilket passar utmärkt för en lite aktivare baby som gärna vill se sig omkring. En del föräldrar oroar sig över att barnets huvud ska falla framåt i en rakare modell, men Cybex Aton 5 är utformad för att babyns huvud ska hållas på plats utan problem. Läs hela vår recension på Cybex Aton 5 här!

Ett helhetsintryck av kvalitet

I sin helhet är Cybex Aton 5 en mycket bra barnbilstol som får goda betyg inte bara av oss utan även av andra som utför tester på olika babyskydd. Till exempel tas Cybex Aton 5 upp i Råd och Rön bilbarnstol test med goda vitsord. Den ställbara suffletten är självklart utrustad med SPF 50 + som de små behöver för att skyddas mot solens farliga strålar. Selen är bekväm för babyn samt utrustad med mjuka vadderingar som skyddar den ömtåliga huden. Med ett enkelt drag i öglan kan du justera både axelremmar och nackstöd på samma gång i takt med att barnet växer.

Vad som verkligen gör Cybex Aton 5 till en smidig bilbarnstol är att stolen är kompatibel med både Maxi Cosis och BeSafes barnvagnschassi. För enkelhetens skull har de alla samma slags adaptrar och fungerar därför utmärkt tillsammans.

Den slitstarka och tvättbara klädseln erbjuds i två olika färger för att du som förälder ska kunna matcha klädseln med barnet, bilen eller stilen du valt ut för dina babysaker.

5. Besafe iZi Go Modular X1 i-Size

🛒 Bästa priset vi hittat på Besafe iZi Go Modular X1 i-Size

Magnetfästena på fempunktsselen gör BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size unikt och superenkelt att använda i alla lägen. Även om din baby krånglar och inte vill sätta sig i babyskyddet går det enkelt tack vare att remmarna hålls på plats av de praktiska magneterna. Selen är dessutom justerbar, genom att dra i fästet bakom nackskyddet höjer du både axelremmarna och nackskyddet i ett drag. Vadderingarna som täcker axelremmarna är mjuka och sköna plus att de håller sig på plats under hela bilfärden.

Smart isofixbas

Om du känner dig osäker på monteringen av babyskyddet bör du verkligen investera i Besafe iZi Go Modular X1 i-Size. Den smarta isofixbasen är superenkel att montera och gör det ännu enklare att montera BeSafe babyskydd i bilen. Kombinationen av stödbenet som piper när det sitter korrekt och de gröna markeringarna gör det omöjligt att montera basen och babyskyddet på fel vis. Men du som har lite mer erfarenhet kan även montera babyskyddet utan isofixbasen med hjälp av bilens vanliga bilbälte.

Den heltäckande suffletten utmärker babyskyddet på ett mycket positivt sätt. Förutom att suffletten skyddar babyn mot solens farliga strålar, skyddar den även mot nyfikna blickar. En del barn är blyga och en del föräldrar vill skydda den nyfödda babyn mot eventuella virus och bakterier.

Klädseln är snygg, modern och även tvättbar. En smutsig klädsel sprider lättare sjukdomar. Genom att regelbundet tvätta klädseln skyddar du din baby mot det. Det är en fördel att klädseln behåller både form och färg i tvätt efter tvätt. Läs hela vår recension på Besafe iZi Go Modular X1 i-Size här.

6. Maxi-Cosi CabrioFix

🛒 Bästa priset vi hittat på Maxi-Cosi CabrioFix

Vikten är utmärkande för Maxi-Cosi CabrioFix, den låga vikten om endast 3,45 kilo gör det enkelt att använda babyskyddet utanför bilen. Många föräldrar som har investerat i Maxi-Cosi CabrioFix rekommenderar att använda det som gungstol eller matstol. Men även om du endast är ute efter en praktisk barnstol till bilen är den låga vikten ett stort plus. När vikten är så pass låg är det enkelt att flytta babyskyddet till ett barnvagnschassi de gånger babyn har somnat i bilen. För vilken förälder vill väcka en sovande baby? Med adaptrar blir det enkelt att fästa babyskyddet på ett barnvagnschassi.

En populär modell bland föräldrar

De smarta praktiska funktionerna gör detta babyskydd bäst i test enligt de föräldrar som investerat i Maxi-Cosi babyskydd. I olika Maxi Cosi CabrioFix test som utförts vinner produkten alltid goda vitsord. Den stilrena designen innefattar ett smidigt trepunktsbälte med mjuka vadderingar som skyddar barnet mot skav. Även om klädseln är av hög kvalitet och i en modern design kan det vara väldigt svårt att få på klädseln efter en tvätt. Men som tur är står det med i manualen hur klädseln ska träs på babyskyddet på ett korrekt vis. Du som vet med dig att du gärna tvättar klädseln ofta bör kanske välja en annan modell. Fast med tiden blir det säkerligen enkelt att klä på klädseln, övning ger som sagt färdighet.

Denna klassiska modell av babyskydd har självklart en praktisk sufflett som skyddar babyn effektivt mot solens strålar. Suffletten fästs i handtaget med ett par krokar så att det håller sig på plats och inte glider ner. Läs hela vår recension på Maxi-Cosi CabrioFix här!

7. Axkid Modukid Infant

🛒 Bästa priset vi hittat på Axkid Modukid Infant

Det här babyskyddet är väldigt populärt då det passar med så många som 90 % av alla barnvagnschassin. Med en enkel adapter kan du fortsätta använda din vanliga gamla barnvagn utan problem, vilket i sin tur sparar pengar. Det eftersom du slipper köpa en ny barnvagn för att babyskyddet ska passa på chassit. Dessutom är Axkid babyskydd en av de lättare modellerna på marknaden med endast 3,7 kilo, något som uppskattas de gånger du måste bära babyskyddet en bit.

Prisvärda detaljer

I de allra flesta test testas inte bara säkerheten och de stora funktionerna, utan även de små detaljerna är viktiga för att babyskyddet ska fungera och underlätta i vardagen. Axkid Modukid Infant är ett babyskydd där detaljerna har getts mycket eftertanke. Från den smidiga suffletten med SPF 50+ till ventilationssystemet som håller din baby sval, märks det tydligt att designen verkligen är väl genomtänkt.

De tjocka sidoskydden och den mjuka nackkudden håller babyn på plats i babyskyddet. Dessutom bidrar de bekväma skydden till att babyn känner sig omhuldad och därmed låter föraren fokusera på vägen. En baby som inte tycker om babyskyddet stör föraren något enormt. Det är därför viktigt att babyskyddet är bekvämt och mysigt för babyn att sitta i.

Men det som lockar de flesta till att investera i Axkid Modukid Infant är just priset. I jämförelse med många andra babyskydd på marknaden har Axkid Modukid Infant ett relativt lågt pris. Som du säkert redan vet är babyprodukter rätt dyra. Det kan därför vara värt det att försöka hålla kostnaderna nere när det är möjligt. Läs hela vår recension på Axkid Modukid Infant här.

8. Cybex Aton B i-Size

🛒 Bästa priset vi hittat på Cybex Aton B i-Size

I de allra flesta bäst i test babyskydd tas Cybex Aton B i-Size med. Tack vare den säkra och moderna designen är det en barnstol som ofta får mycket bra betyg av både testare och föräldrar. Faktumet att det finns flera olika färger att välja mellan gör dessutom Cybex Aton B i-Size än mer populärt. Inte för att snygga färger går före säkerheten, utan för att Cybex Aton B i-Size erbjuder bästa möjliga säkerhet och dessutom snygga färger att välja mellan. Babyskyddet är utrustat med sidokrockskydd av högsta kvalitet och klarar alla säkerhetstester galant.

Praktiska funktioner

Som de allra flesta babyskydd är även Cybex Aton B i-Size utrustat med en smidig och heltäckande sufflett, som självklart har SPF 50+. Trepunktsselen har mjuka och bekväma vadderingar som skyddar babyns känsliga hud vid halsen. Med en enkel enhandsfattning kan du höja axelremmarna i takt med att barnet växer. Även nackskyddet kan justeras i elva olika positioner. På så sätt säkerställer du att din baby alltid är ordentligt skyddad i bilen. Med det supermjuka spädbarnsinlägget är även de allra minsta bekväma i detta babyskydd.

Cybex Aton B i-Size är kompatibel med flera olika barnvagnschassin vilket gör det enkelt för dig som förälder. Med en simpel adapter passar babyskyddet helt perfekt. Du som vill göra det enkelt för dig själv kan välja att köpa till isofixbasen. Många tycker att de gröna markeringarna och det ljudliga klicket inger en säkerhetskänsla, men självklart går det även att montera babyskyddet med det vanliga bilbältet. Läs mer och se hela recensionen på Cybex Aton B i-Size här!

9. Maxi-Cosi Pebble 360

🛒 Bästa priset vi hittat på Maxi-Cosi Pebble 360

Ord som verkligen hör samman är babyskydd bil. När du snart ska få en egen liten baby gäller det att köpa ett babyskydd i tid och det kan verkligen vara svårt att hitta rätt bland de otaliga modeller som finns på marknaden. Maxi-Cosi Pebble 360 har den stora fördelen att det går att rotera babyskyddet med isofixbasen. Det vill säga du kan rotera bilstolen 90 grader mot dörren så att du enkelt kan sätta i och ta ur babyn. Du som använder bilen flera gånger om dagen kommer verkligen att uppskatta denna praktiska funktion som gör vardagen lättare för många föräldrar.

Bekväm design för både baby och förälder

Tack vare ventilationssystemet i sätet blir din baby varken för varm eller för kall i bilen. Detta i kombination med de mjuka sätet, den bekväma nackkudden och de sköna vadderingarna på axelremmarna gör babyskyddet otroligt bekvämt för alla småttingar. Dessutom är Maxi-Cosi Pebble 360 utrustad med ett ergonomiskt handtag som gör det bekvämare att bära babyskyddet när det krävs. Men självklart går det även att placera babyskyddet på ett barnvagnschassi.

Det som lockar de allra flesta till att köpa just Maxi-Cosi Pebble 360 är den långa användningstiden. Babyskyddet går nämligen att använda upp till cirka 15 månaders ålder, beroende på hur snabbt din baby växer. Dessutom är selen speciellt utformad för att hålla sig öppen då den inte är knäppt. Vilket självklart gör livet lättare för dig som förälder de gånger du har en kinkig baby. Läs mer och se hela recensionen på Maxi-Cosi Pebble 360 här.

10. Britax BabySafe III i-Size

🛒 Bästa priset vi hittat på Britax BabySafe III i-Size

För en korrekt sittställning i bilen bör du välja babyskydd Britax, de har nämligen en patenterad sittställning som garanterar bästa möjliga sittställning hos alla små barn. Genom att justera huvudstödet med en hand justerar du även axelremmarna, vilket säkerställer att axelremmarna alltid är på optimal höjd. Om axelremmarna sitter för lågt eller för högt kan din baby skadas vid en kraftig inbromsning. Genom att investera i Britax BabySafe III i-Size undviker du effektivt risken.

Du som har tagit del av olika Brio Primo test och älskar resultaten bör numera se över Britax eftersom Britax har köpt upp Brio och utvecklat de existerande modellerna.

Modern och snygg design

Klädseln är utformad för att passa trendiga föräldrar och självklart ingår det ett spädbarnsinlägg babyskydd Britax. Du kan även enkelt ta av och tvätta klädseln om den blir smutsig. Faktiskt är det superenkelt att både ta av och på klädseln, inga instruktioner krävs även om det står med i manualen hur du gör. Undvik dock att torktumla klädseln då det kan leda till att den krymper något. Se alltid till att följa tvättråden till punkt och pricka, det säkerställer att klädseln behåller både färg och form i tvätten.

Med den tillhörande isofixbasen kan du göra detta till ett vridbart babyskydd. Du som känner dig osäker över monteringen bör verkligen investera i denna isofixbas eftersom monteringen av babyskyddet blir superenkel. De gröna markeringarna indikerar klart och tydligt när du fått babyskyddet på plats och det ljudliga klickljudet bekräftar en korrekt montering. I sin helhet är detta ett babyskydd av kvalitet med praktiska och smarta funktioner som hjälper dig som förälder i vardagen. I olika test kan du jämföra Britax Römer Primo test med denna modell och komma fram till samma sak som oss, de blir bara bättre med åren. Läs mer och se hela vår recension på Britax BabySafe III i-Size här!

Köpguide för babyskydd

Att köpa en babybilstol är extremt viktigt och du som blivande förälder bör ta tag i saken innan din lilla baby kommer. För visst behöver du ett baby skydd för att ta dig hem från sjukhuset. Men många upplever det som extremt svårt att välja rätt när det kommer till babystol bil eftersom det finns otaliga modeller med olika funktioner på marknaden. Här reder vi ut vad du bör leta efter när du söker ett babyskydd med isofix och även utan. Men du kan även ta del av vårt babyskydd test för att lättare kunna jämföra de olika modellerna.

Priset

Det första du bör göra är att sätta en budget. Du kan lätt hitta ett barnskydd bil för tusenlappen men det finns modeller för upp till 3 000 kronor. Genom att sätta en budget från början undviker du att spendera alldeles för mycket på ett babyskydd.

Storlek av babyskydd

I princip alla babyskydd klarar upp till 13 kilo eller en viss längd på barnet. Vanligen innebär detta att du kan använda det första babyskyddet upp till cirka 9 månader. Men det kan förstås variera då alla barn föds olika stora och även växer olika snabbt. Om du vet med dig från början att du bär på en lite större baby kan det vara bra att ha detta i åtanke när du söker ett babyskydd.

Babyskydd isofix eller inte

Ett babyskydd med bas är oftast det självklara valet för många föräldrar. Ett isofix babyskydd gör det väldigt enkelt att montera babyskyddet i bilen. Eftersom du kommer att sätta i och ta ur babyskyddet i princip dagligen kan en babyskydd bas verkligen underlätta i vardagen. Men om du ofta använder olika bilar eller om mor- eller farföräldrar kommer att hjälpa till mycket bör du se till att babyskyddet även går att använda med det vanliga bältet i bilen. Videon nedan från NTF visar hur du bör montera babyskyddet.

Passar babyskyddet med din barnvagn?

Om du redan köpt en barnvagn bör du se till att babyskyddet passar till vagnchassit. Att sätta babyskyddet direkt på vagnschassit underlättar de gånger babyn somnat i bilstolen. Många gånger finns det set med babyskydd vagn att köpa som passar helt perfekt för nyblivna föräldrar. Men det finns även adaptrar som gör att du kan använda de flesta babyskydd med de flesta vagnchassin.

Babyskydd med speciella funktioner

Oavsett om du är nybliven eller erfaren förälder finns det en del funktioner som kan göra vardagen lättare för dig.

Sele

Du kan hitta både fempunkts- och trepunktsselar. Båda varianter är säkra för din baby. Vad du istället bör se över hos selen är hur väl vadderingarna sitter och om selen står upp eller hålls åt sidan av sig själv när den inte används. En trött och gnällig baby kan vara svår att få ner i babyskyddet om selen ligger i vägen.

Babyskydd med hjul

För föräldrar på språng är ett babyskydd med hjul en otrolig uppfinning. När babyskyddet har hjul betyder det att du inte behöver ta med dig en vagn överallt. Plus att du alltid är redo för en promenad eller shoppingrunda.

Liggfunktion

Något som blivit populärt på senare tid är funktionen att fälla ryggstödet på babyskyddet. Det är inte så konstigt med tanke på att små barn inte bör sova i sittande ställning utan helt på rygg i liggande ställning. Även om det inte går att fälla ryggstödet i bilen är det en väldigt uppskattad funktion när du flyttar babyskyddet till vagnschassit.

Spädbarnsinlägg babyskydd

Ett spädbarnsinlägg bör alltid ingå när du köper ett babyskydd nyfödd. Men du bör se över hur spädbarnsinlägget är tillverkat. Ett inlägg i flera olika delar kan underlätta för en baby som växer. Men se till att de olika delarna sitter på plats och inte rör sig när babyn sitter i stolen.

Tvättbar klädsel

När du köper en bilstol till din baby se då alltid till att klädseln är tvättbar. De små är experter på att smutsa ner allt och en tvättbar klädsel håller sig fräsch och fin mycket längre. Se även över hur enkelt/svårt det är att ta av och sätta på klädseln. På en del modeller kan det faktiskt vara riktigt krångligt.

Vanliga frågor och svar om babyskydd (FAQ)