Barn & Familj

Bästa åkpåse [Topp 5 2022]

Under vinterhalvåret är det svårt att hålla ett litet barn varmt i vagnen. Men med en praktisk åkpåse blir det mycket enklare och dessutom smidigare. De gånger du ska ut en snabbis behöver du inte klä på barnet mycket kläder tack vare åkpåsen.

Det finns många olika varianter av åkpåsar i olika typer av material. Vissa vagnmärken har dessutom speciellt utformade åkpåsar för deras vagnsorter. Det viktiga för dig att tänka på innan du köper en åkpåse är vad just du och ditt barn är i behov av.

De 5 bästa åkpåsarna på marknaden just nu

1. Bästa åkpåse Elodie details åkpåse – Bäst i test

Med en Elodie details håller du ditt barn varmt även de kallaste vinterdagarna. Vad som verkligen utmärker denna åkpåse är att den uppdateras varje säsong. Vilket gör att märket har vunnit stor popularitet hos föräldrar med det breda och ständigt aktuella utbudet. Årets modell har utformats med inriktning på hållbarhet och finns i olika färger och mönster.

Anledningen till att just Elodie details åkpåse ofta blir bäst i test är tack vare kombinationen av kvalitet och design. Åkpåsen är varm, snygg och har många praktiska funktioner. Priset är dessutom rimligt med tanke på alla funktioner, den höga kvaliteten och den unika designen som matchar med olika vagnmodeller.

Fördelar

 • Snygg design
 • Många funktioner
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Går inte att justera temperaturen
 • Går inte att justera längden
Last updated: 2022-01-17 01:33:38

2. Voksi Urban – Bästa premium

Detta är ett säkert kort för många föräldrar då den klassiska designen alltid fungerar. Under en lång tid har designen av åkpåsen inte uppdaterats, men nu är det äntligen gjort. Och enligt responsen är förändringen verkligen till det bättre. Vilket gör Voksi Urban till en av de bästa åkpåse på marknaden.

Tack vare att Voksi Urban utformar åkpåsen i fyra olika delar blir den ofta bäst i åkpåse test. Med fyra löstagbara delar blir möjligheterna i princip oändliga för dig som förälder. Dessutom levereras den med en praktisk förvaringsväska som gör det enkelt att stuva undan den under sommarhalvåret.

Fördelar

 • Lång användningstid
 • Stoppning av naturmaterial

Nackdelar

 • Saknar upphängning

3. Najell Winter Cover åkpåse – Bästa ergonomiska

En mjukare och effektivare åkpåse för du som förälder verkligen leta efter. Denna modell är otroligt fluffig och uppskattas av alla barn, oavsett ålder. De praktiska funktionerna gör den lätt att använda och extremt bekväm för ditt barn. Dessutom passar den perfekt i alla vagnar oavsett märke.

De ergonomiska funktionerna gör att denna åkpåse ligger högt på alla bäst i test listor. Funktioner så som att den är öppningsbar nedtill för de gånger barnet har skor på sig, slitstarkt tyg nedtill som håller längre, formsydd sittdel samt att det är enkelt att fästa en sele med åkpåsen.

Fördelar

 • Otroligt mjuk
 • Formsydd sittdel och ryggdel

Nackdelar

 • Fläckar syns snabbt på det ljusa materialet

4. Bozz åkpåse Small – Bästa mini

Detta är en åkpåse i litet format framtagen för de allra minsta. Vilket gör att den nyfödda känner sig omhuldad på ett bättre vis. Samt att åkpåsen passar perfekt i den lilla vagnen och den lilla bilstolen. Eftersom en större modell kan kännas bylsig i början är det oftast bäst att investera i en mindre modell.

Eftersom åkpåsen är framtagen för de allra minsta är den väldigt populär och vinner flertal tester som utförs. Och det är inte så konstigt eftersom du kan välja mellan fleece och lammskinn samt att den är mjuk och följsam. Oavsett om du ska ut på långpromenad eller till affären är detta den bästa åkpåse du kan välja.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Kan öppnas helt

Nackdelar

 • Kort användningstid

5. Angel of Sweden Tärnaby – Bästa budget

Välj mellan ett flertal olika utföranden som alla imponerar med praktiska och smarta funktioner. Egentligen är denna åkpåse inte något utöver det vanliga. Utan det som imponerar är hur mycket du får för dina pengar. Det lätta fodret i polyester är bekvämt för barnet och håller värmen förvånande bra.

Anledningen till att Angel of Sweden Tärnaby vinner många olika tester är den smarta upphängningen i kombination med det rimliga priset. Med denna åkpåse behöver du inte oroa dig över att den glider ner i vagnen. Utan den sitter säkert på plats, även om barnet inte vill sätta sig i vagnen.

Fördelar

 • Genomtänkta funktioner
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Inte supervarm

Köpguide – Välj rätt åkpåse

När du ska köpa en åkpåse finns det olika saker du bör ha i åtanke. Eftersom du självklart vill köpa den bästa åkpåsen till ditt älskade barn gäller det att göra en del efterforskningar. På så sätt kan du hitta den bästa modellen utefter dina förväntningar.

Det första du bör tänka på är vad du kommer att använda åkpåsen till. Är det mest i vagnen eller i bilen? Långa promenader i kyligt väder eller mest korta? Och det är även viktigt att åkpåsen du köper passar vagnen samt ditt barn.

Enkel upphängning

Oavsett hur upphängningen är utformad ska den passa på vagnen du har. Och även sitta säkert i alla situationer. Det som oftast fungerar bäst är en upphängningsficka som träs över ryggstödet. Men upphängningsfickan bör kompletteras med remmar att fästa i sittdelen av vagnen.

Det allra viktigaste är egentligen hur säkert åkpåsen sitter i vagnen. Om barnet krånglar och inte vill sätta sig i vagnen vill du inte börja om från början för att åkpåsen inte sitter bra. Välj därför en modell med en upphängningsficka och remmar.

Storleken avgör

Är du ute efter en åkpåse som fungerar från nyfödd upp till tre års ålder? Eller en åkpåse som är speciellt utformad efter barnets nuvarande ålder? Det finns för- och nackdelar med båda alternativen du bör ha i åtanke.

En åkpåse som är utformad för en baby känns inte lika bylsig samt att den är lättare att hantera för nyblivna föräldrar. Dessutom är funktionerna framtagna för att passa en baby och inte en treåring som kan göra mycket själv.

Hur varm bör den vara?

När och hur du kommer att använda åkpåsen avgör tjockleken och fodret. Om du kommer att använda åkpåsen för kortare promenader till affären och liknande behöver den inte vara lika tålig som om du planerar långa promenader i kyligt väder.

Om du planerar en resa till Norrland mitt i vintern kan det vara smart att köpa en riktigt varm modell som klarar riktigt kallt väder. Men du som bor i södra Sverige bör istället ha fukt och regn i åtanke.

När behöver man använda en åkpåse?

Även om du har en bra och varm vinter overall till barnet är det viktigt att även använda en åkpåse under vintern. Eftersom en overall är utformad att hålla värmen när barnet rör sig blir den oftast för kall att sitta still med i vagnen.

Dessutom kan en åkpåse komma väl till hands även under sommarmånaderna. Kanske inte överdelen som täcker barnet då det blir för varmt. Men liggdelen kan vara skön att använda under de kalla sommar kvällarna som faktiskt existerar både i början och slutet av sommaren.